جیلی، غول خودروسازی چینی ۷.۶ درصد از سهام کمپانی بریتانیایی استون مارتین را خریده و برای این کار مبلغی حدود ۷۳۲ میلیون دلار پرداخت کرده است. جیلی که پیش از این، مالکیت ولوو، پلستار، لینک اند کو، لوتوس و LEVC و همچنین نیمی از سهام اسمارت را در اختیار دارد، یک بار هم در سال ۲۰۲۰ قبل از اینکه کنسرسیوم Yew Tree، متعلق به میلیاردر کانادایی، لارنس استرول مالکیت استون مارتین را در اختیار بگیرد، برای خرید تمام یا بخشی از این خودروسازی وارد عمل شده بود.
جیلی مالک ۷.۶٪ استون مارتین
تولید و عرضه استون مارتین DBX707 با موتور V8 و قدرت ۶۹۷ اسب بخار موجب شده تا بعضیها مشکلات و مسائل مالی را که خودروساز بریتانیایی با آن دست و پنجه نرم میکند، فراموش کرده باشند. با این حال استون مارتین توانسته هفت بار از ورشکستگی نجات پیدا کند و با تزریق سرمایه سر پا بماند و بدهیهای خود را مدیریت کند.
در ماه ژوئیه ۲۰۲۲، صندوق سرمایهگذاری عمومی سعودی (Saudi Public Investment Fund) ۷۴۴ میلیون دلار در استون مارتین سرمایهگذاری کرده و حالا سهامدار بزرگ دیگری به این مجموعه اضافه شده است. سهامدار جدید، شرکت جیلی چین، بزرگترین گروه خودروسازی فناوری شرق آسیا است. جیلی که در حال حاضر مالکیت چندین خودروساز و برند خودرویی را در اختیار دارد، توانسته ۷.۶ درصد از سهام استون مارتین را به دست آورد.
پیش از این جیلی در سال ۲۰۲۰ همراه با Invenstindustrial، مالک ایتالیایی مورگان، در قالب کنسرسیوم اطلس پیشنهادی ۱.۵ میلیارد دلاری برای خرید استون مارتین پیشنهاد داده بود که به دلیل بیش از حد بودن میزان سرمایه، کاهش ارزش سهم سهامداران فعلی و موانع اجرایی رد شد. اما به نظر میرسد سرمایهگذاری جدید جیلی تناسب بیشتری با توقعات و انتظارات خودروساز بریتانیایی دارد. جیلی حالا به فهرست سهامداران بزرگ استون مارتین اضافه شده که نام مرسدس بنز نیز در آن دیده میشود.
هر چند توبیاس موئرز، از سمت مدیریت استون مارتین کناره گرفت، اما توانست ثبات نسبی را در این شرکت ایجاد کند و فروش این برند در سال ۲۰۲۱ را تا ۱۱۵ درصد افزایش دهد. بیشتر موفقیت استون مارتین برای تولید و عرضه شاسیبلند DBX707 است.
اگرچه عرضه خودرو والهالا به تعویق افتاده و والکری هم برای رانندگی در پیست طراحی شده و چندان نمیتوانند فروش بالایی داشته باشند، اما در زمینه برندینگ به کار خودروساز بریتانیایی میآیند. هماکنون استون مارتین با کمک جیلی میتواند به موفقیتهای بیشتری برسد.
با وجود اینکه جیلی میزان سرمایهگذاری را اعلام نکرده، ولی طبق گزارش بلومبرگ، هولدینگ چینی برای ۷.۶ درصد از سهام استون مارتین، ۷۳۲ میلیون دلار پرداخت کرده است. علاوه بر تزریق سرمایه نقدی، استون مارتین این امکان را دارد تا برای طراحی و تولید خودروهای جدید و برقی از پلتفرم جیلی (SEA) استفاده کند.
نویسنده: میلاد قزللو