خودروسازان ایتالیایی؛ ماشین با عطر پیتزا

۱۳ بهمن ۱۴۰۱ خودروسازان ایتالیایی؛ ماشین با عطر پیتزا

بسیاری از مردم دنیا، ایتالیا را با غذاهای متنوع یا ساختمان‌های قدیمی و آثار باستانی‌اش می‌شناسند. اما شاید ندانید که برخی از برترین و معروف‌ترین خودروسازان، جهان متعلق به این کشور هستند.

گرچه شاید تصور شود ایتالیایی‌ها بیشتر از هر راهی، از جذب گردشگرهای خارجی پول در می‌آورند اما بد نیست بدانید که اقتصاد ایتالیا، سومین اقتصاد بزرگ اروپا است و تولید وسایل نقلیه موتوری مثل اتومبیل و موتورسیکلت از جمله بزرگ‌ترین صنایع این کشور به شمار می‌رود.

اولین خودروهای ایتالیایی در قرن ۱۹ میلادی، با تاخیری حدودا ۳۰ ساله نسبت به قطب‌های صنعتی اروپا متولد شدند و حالا بعد از گذشت حدود ۳ قرن، برخی از مطرح‌ترین ماشین‌های جهان در ایتالیا ساخته می‌شود.

طراحی متفاوت ایتالیایی

هنر، ظرافت و طراحی‌های متفاوت در خون ایتالیایی‌ها است. این موضوع از معماری‌های عجیب‌شان گرفته تا طراحی‌های خودروهایشان کاملا به چشم می‌آید. تمرکز بر طراحی ظاهری خودروها در ایتالیا، یکی از موارد اصلی است که مورد توجه قرار می‌گیرد.

استون مارتین V12 زاگاتو، فورد موستانگ جیوجیارو، کوروت راندین، بنتلی کانتیننتال GT فلایینگ استار، فراری ۳۳۰ جی تی اس و استون مارتین Vanquish Zagato جزو زیباترین خودروهای طراحی شده توسط ایتالیایی‌ها هستند.

فیات، قدیمی ماندگار

کارخانه فیات در آخرین سال قرن ۱۹ میلادی افتتاح شد. نام کامل این کارخانه، فابریکا ایتالیانو اتومبیلی تورینواین است. این کارخانه قدیمی، تنها با ۳۵ کارگر، کار خودش را شروع و با همین افراد، ۲۴ دستگاه خودرو تولید کرد. این اولین قدم فیات به عنوان یک کودک نوپا بود.

این شرکت در ۱۰ سال اول فعالیت خود توانست تبدیل به بزرگ‌ترین خودروساز ایتالیا شود و شروعی طوفانی داشته باشد.

فیات، در جنگ جهانی اول، پایش را از تولید خودرو فراتر گذاشت و قطعات هواپیما، موتور، آمبولانس و حتی اسلحه نیز تولید کرد. بعد از جنگ جهانی اول، اولین کارخانه فیات در سال ۱۹۲۳ کار خود را از سر گرفت.

این خودروساز، طی فعالیتش توانست جوایز متعدد خودرویی را از آن خود کند. اما اوضاع مالی این شرکت نیز مانند بسیاری دیگر، در سال ۲۰۰۸ هم‌زمان با بحران مالی جهانی، آشفته شد. اما به هر روی توانست آن را پشت سر بگذارد.

این شرکت بزرگ خودروسازی، در طول فعالیت بیش از ۱۰۰ سال خود، سهام دیگر خودروسازان ایتالیایی را خرید که از آن‌ها می‌توان به فراری، مازراتی، لانچیا، آلفارومئو و… اشاره کرد. این نام قدیمی، امروز به یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های مادر خودروسازی تبدیل شده است.

فیات ۴ اچ پی و فیات ۵۰۰، جزو معروف‌ترین خودروهای این برند ایتالیایی به شمار می‌روند.

فراری، فرزند یک عشق ماشین مسابقه ای

فراری را انزو آنسلمو فراری که عاشق مسابقه‌های اتومبیل‌رانی بود، در سال ۱۹۴۷ تاسیس کرد. انزو، فرزند یک خانواده صنعتگر بود. او پیش از تاسیس کارخانه خودروسازی‌اش، بارها در تیم‌های مسابقات اتومبیلرانی شرکت کرده بود. گرچه کارخانه فراری، تنها اتومبیل‌های اسپرت و مسابقه‌ای تولید نمی‌کند اما شاید هیچ خودروسازی در عرصه مسابقات اتومبیل‌رانی به گرد پایش نرسد.

این خودروسازی با ساخت موتورهای ۶، ۸ و ۱۲ سیلندر و طراحی اسپرت خود، توانسته به عنوان یکی از الگوهای ساخت خودروهای اسپرت، سوپر اسپرت و ابرخودروها معرفی شود و روند صعودی فروش خود را حفظ کند.

از که فراری به عنوان نماد خودروهای اسپرتی که هم ماشین مسابقه هستند و هم می‌توانند در خیابان‌ها جولان دهند، همیشه به عنوان یکی از گران‌ترین خودروسازان یاد می‌شود.

لافراری، ۳۸۰GTS، آئوتو آویو کونستروتزیونه ۸۱۵، F40، دینو 246 GT، GTB448 در رده محبوب‌ترین فراری‌های تاریخ جای می‌گیرند.

لامبورگینی، گاو وحشی خودروسازی

فروچیو لامبورگینی، شاید زمانی که سرگرم تحصیلات دانشگاهی‌اش بود، اصلا تصوری از ساخت خودروهای اسپرت در ذهنش نداشت. لامبورگینی ابتدا کارش را با ساخت تراکتور و ماشین‌های کشاورزی آغاز کرد.

لامبورگینی مکانیک و عاشق خودرو، بعد از آنکه کارخانه فراری پاسخ قانع‌کننده‌ای درباره انتقادهای او به ماشین‌های فراری نداد، ایده راه‌اندازی کارخانه خودروسازی‌اش را گسترش داد. کارخانه او در ماه می سال ۱۹۶۳ کار خود را با تولید مدل ۳۵۰ آغاز کرد.

هدف لامبورگینی، خیابان بود نه پیست‌های مسابقه. به همین دلیل خودروهای اسپرت تولید این خودروسازی بیشتر مناسب تردد شهری بودند نه مسابقه‌های اتومبیل‌رانی.

لامبورگینی که همیشه رقیب فراری بود، با موتورهای ۸ و ۱۲ سیلندر توانست خودروهای اسپرت و سوپر اسپرت را راهی شهرهای مختلف دنیا کند. این خودروسازی در سال ۱۹۹۸ گروه آئودی خریداری شد و هنوز فعالیت خودش را ادامه می‌دهد.

لامبورگینی مورسیه لاگو، لامبورگینی استوک، لامبورگینی اوروس، لامبورگینی رونتون، لامبورگینی وننو و… از معروف‌ترین مدل‌های این خودروسازی هستند.

مازراتی، منحصر به فرد ایتالیایی

مازراتی هم مثل فراری قبل از تولید خودروهای شهری، مشغول به ساخت ماشین‌های مسابقه‌ای بود. این کارخانه سازنده اتومبیل‌های لوکس و اسپرت، در سال ۱۹۱۴ توسط چهار برادر تاسیس شد. این نام با طراحی‌های منحصر به فرد و سبک به‌خصوص‌اش، در سال‌های ابتدایی بیشتر در حوزه تامین خودروهای مسابقه‌ای فعالیت می‌کرد اما رفته رفته در تولید خودروهای شهری نیز حضور پررنگ‌تری پیدا کرد.

گرچه خودروهای مازراتی، مانند برخی خودروسازان پر تیراژ نیستند و در تیراژهای به‌نسبت پایین‌تر ساخته می‌‌شوند اما آنقدر ظرافت، دقت و کیفیت در هر اتومبیل لحاظ می‌شود که می‌توان این برند را در رده خودروسازان لوکس قرار داد.

مازراتی گرن کابریو، مازراتی گیبلی، گرن توریسمو و… از نمونه‌های تولیدشده توسط این خودروسازی هستند.

آلفارومئو، قدیمی ترین مسابقه ای ساز

آلفارومئو از اولین کارخانه‌های خودروسازی در دنیا است که ماشین مسابقه‌ای می‌ساخت. از سال ۱۹۱۰ که آلفارومئو کار خود را آغاز کرده تا همین امروز هنوز هم به عشق اولش یعنی خودروهای اتومبیلرانی وفادار مانده است.

اسم اولیه این شرکت آلفا بود اما بعد از مدتی نام آن به آلفارومئو تغییر یافت و هنوز هم با همین نام فعالیت می‌کند.

در جنگ جهانی دوم، مثل خیلی از خودروسازان دیگر، خط تولید این کارخانه به محلی برای تولید ماشین‌آلات و موتور هواپیماهای نظامی تبدیل شد. اما آلفارومئو چندان خوش‌شانس نبود. در آخرین ماه‌های جنگ جهانی دوم، خطوط تولید آلفارومئو بمباران و بسیاری از زیرساخت‌هایش زیر آوار سنگ نابود شد. اما ققنوس، بار دیگر در دهه ۱۹۵۰ از خاکستر بلند شد و آلفارومئو با تمرکز بر تولید محصولات اقتصادی، جانی دوباره‌ گرفت.

این شرکت هنوز هم مانند دیگر خودروسازان مسابقه‌ای ساز ایتالیا، علاقه‌اش تولید محصولات اسپرت است و در بازار جهانی با ۳ محصول C4، سدان اسپرت جولیا و کراس‌اوور استلویو شناخته می‌شود.

فروش فوری خودرو

نویسنده: فاطمه امین الرعایا