بررسی مشخصات فنی مرسدس بنز SLK نسل سوم (R172)

۱۵ دی ۱۴۰۳ بررسی مشخصات فنی مرسدس بنز SLK نسل سوم (R172)

دهه ۱۹۹۰ میلادی، دهه‌ای مملو از تکنولوژی‌های نوین و ارائه سگمنت‌های جدید به بازار خودرو جهان بود. در بازار ریزپسند اروپا، خودروهای اسپرت دو نفره سایز کوچک نظیر بی ام و Z3، پورشه کیمن و باکستر روانه بازار خیابان‌ها شدند. مرسدس بنز نیز برای جا نماندن از غافله، محصولی روانه بازار کرد که کلاس SLK (و سپس SLC در نسل سوم) نام گرفت.

مرسدس بنز SLK نسل دوم و سوم در تیراژ محدود روانه بازار ایران شدند. این خودرو در سال ۲۰۲۰ برای همیشه با خط تولید خداحافظی کرد.

مزایا و معایب

+ طراحی منطبق بر زبان وقت مرسدس بنز

+ الهام مستقیم از طراحی خارجی کلاس SL

+ ریزنقش و چالاک

– کیفیت بسیار پایین متریال داخلی

– ناتوانی در تقابل با Z4، باکستر و کیمن

– قیمت نهایی قابل توجه

مشخصات فنی

نسل اول مرسدس بنز SLK با کد شناسایی R170 در سال ۱۹۹۶ و با پیشرانه ۴ و ۶ سیلندر به منظور یادآوری مدل مشهور 190SL دهه ۱۹۵۰ میلادی (W121) به عنوان یک اسپرت کوپه کانورتیبل و با ساختار انتقال نیروی موتور جلو/محور عقب (FR) روانه بازار شد. به عبارت ساده‌تر R170 را می‌توان برداشتی مدرن از W121 وینتج دانست.

این خودرو به موازات مدل‌های مشابه از برندهای رقیب نظیر بی ام و Z3 و پورشه کیمن و باکستر به خوبی در دل مشتریان جا باز کرد تا در سال ۲۰۰۴ ورود نسل دوم (R171) را با الهام طراحی ظاهری از مدل مشهور بنز SLR جشن بگیرد. این خودرو رفته رفته قدرتمندتر شد و با دستی که مهندسان AMG بر سر روی نسل‌های مختلف آن کشیدند، توان فنی قابل قبولی را در جثه ریز خود ارائه کرد.

مرسدس بنز SLK نسل سوم با کد شناسایی R172 در سال ۲۰۱۱ روانه بازار شد. این نسل در قالب زبان طراحی مشترک با کلاس SL دوران خود (R231) به بازار راه یافت و در ایران به بچه SL مشهور شد. نام‌گذاری این کلاس دقیقا الهام‌گرفته از نام‌گذاری کلاس SL به معنای اسپرتِ سبک است. حرف K مضاعف در انتهای آن به معنای کوتاه، برای ایجاد تمایز اسمی و فنی با کلاس SL انتخاب شده بود.

آنچه بیشتر ایرانیان از آن بی‌خبر هستند این است که نسل سوم ماشین بنز SLK با تغییر در سبک نام‌گذاری محصولات مرسدس بنز در آن دوران، به SLC تغییر یافت. نام SLC برای ایرانیان و طرفداران پر و پا قرص مرسدس بنز به هیچ عنوان غریب نیست. این کد در دهه ۱۹۷۰ برای شناسایی مدل اسپرت کوپه و کانورتیبل ۲ نفره کلاس SL با کد شناسایی R107 استفاده شده بود اما دلیل این تغییر نام، ارتباطی به نام مدل کلاسیک R107 ندارد.

نسل سوم بنز SLK با تغییر به کد شناسایی تجاری SLC تلاش داشت تا ذات اسپرت کوپه کانورتیبل خودرو و ابعاد آن در تساوی و انطباق بر مرسدس بنز کلاس C را به نمایش بگذارد. این تغییر رسمی نام هرگز به بازار ایران و برخی نقاط جهان راه نیافت و در بسیاری از بازارهای بین‌المللی همچنان این خودرو را به عنوان مرسدس بنز SLK می‌شناسند.

پیشرانه‌های عرضه شده برای نسل سوم ماشین بنز SLK طیف قابل توجهی از پیشرانه‌های ۴ خطی، V6 و V8 را شامل شد که بین ۱.۶ تا ۵.۵ لیتر حجم داشتند. قدرتمندترین نمونه بدون تردید دو نسخه AMG با پیشرانه ۳ لیتر V6 توئین توربو (SLC 43 AMG) و نمونه ۵.۵ لیتر V8 (SLK 55 AMG) به حساب می‌آیند. البته باید تاکید کرد که پیشرانه ۵.۵ لیتری بین سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵ روی خط تولید قرار داشت. قدرتمندترین نسخه از بنز SLC در پایان دوره تولید (۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰) نمونه SLC 43 AMG با پیشرانه V6 بود.

اما نسخه‌های وارداتی بازار ایران از مدل SLK350 پیش از فیس لیفت، مجهز به پیشرانه ۳.۵ لیتری V6 تنفس طبیعی با کد M276 (نمونه تنفس طبیعی پیشرانه توئین توربو به‌کاررفته در SLC 43 AMG) است که با گیربکس اتوماتیک ۷ سرعت مرسدس بنز جفت شده است. جدول زیر مشخصات فنی مرسدس بنز 55 AMG V8 را دربر می‌گیرد.

مشخصات کلی

نوع موتور خودرو V8 بنزینی
حجم موتور ۵.۵ لیتر
سیلندر / سوپاپ ۸ / ۳۲
تنفس موتور طبیعی
قدرت ۴۱۶ اسب بخار
گشتاور ۵۴۰ نیوتن.متر
گیربکس ۷ سرعته اتوماتیک
محور محرک دیفرانسیل عقب
شتاب ۴.۲ ثانیه
سرعت ۲۸۰ کیلومتر بر ساعت (محدودشده)
مصرف سوخت ۱۱ لیتر در صد کیلومتر
استاندارد آلایندگی یورو ۵
فرمان برقی
بدنه اسپرت کوپه سایز کوچک (کامپکت GT)
نوع رینگ آلیاژ آلومینیومی

ابعاد و ظرفیت ‌ها

طول ۴۱۳۵ میلی‌متر
عرض ۱۸۱۶ میلی‌متر
ارتفاع ۱۳۰۰ میلی‌متر
فاصله محورها ۲۴۸۴ میلی‌متر
وزن خالص ۱۶۴۵ کیلوگرم
تعداد سرنشین ۲ نفر
ظرفیت صندوق عقب ۲۲۵/۳۳۵ لیتر (سقف باز/سقف بسته)
حجم مخزن سوخت ۸۴ لیتر
قطر رینگ ۱۸ اینچ

طراحی ظاهری

طراحی مرسدس بنز SLK نسل سوم (R172)

بیهوده نبود که برای مرسدس بنز SLK نسل سوم، لقب بچه SL را انتخاب کردند. گرافیک کلی چراغ‌های جلو و عقب در کنار کشیدگی کاپوت و کوتاه بودن در صندوق، کانورتیبل بودن خودرو و ظرفیت ۲ سرنشین، دقیقا تمامی المان‌های مشابهی بود که در R231 نیز به کار گرفته شد. ماشین بنز slk یک نمونه کوچک‌‌شده و ارزان‌تر از کلاس SL بود که تلاش داشت تمامی ویژگی‌های بصری جذاب و چشم‌نواز برادر بزرگ‌تر خود را به منظور جذب هرچه بیشتر مشتری حفظ کند.

به همیت دلیل ساختار جلوپنجره با تک‌خط کرومی و لوگوی بسیار بزرگ مرسدس بنز به همراه شکاف خروجی روی گلگیرها در SLK نیز به کار گرفته شد. اما داشتن طول و عرض کمتر، نمای جانبی ساده‌تر و ابعاد ریزنقش خودرو، در یک نگاه اختلاف بارز میان ان و SL را به سادگی لو می‌داد.

مدل SLK برای آن دسته از طرفداران مرسدس بنز بود که توان تملک نسخه بسیار گران‌قیمت SL را نداشتند. ماشین SLK برای مرسدس بنز دقیقا همان نقشی را بازی کرد که کیمن و باکستر در مقابل مدل 911 برای برند پورشه بازی می‌کردند.

طراحی داخلی

کابین مرسدس بنز SLK نسل سوم (R172)

یکی از بزرگ‌ترین ایرادهایی که از مرسدس بنز SLK نسل سوم گرفته شد، کیفیت بسیار پایین متریال داخلی و مجموعه امکانات رفاهی خودرو بود. باید توجه داشته باشید که SLK با وجود تعلق به سگمنت ارزان‌قیمت مرسدس بنز اما مشابه SL، به هیچ عنوان خودرو ارزانی به حساب نمی‌آمد. در نتیجه سطح انتظار مشتری در مواجهه با این خودرو، وجود متریالی در حد و اندازه برند بود.

اما مرسدس بنز SLK در بخش داخلی بسیار ناامیدکننده جلوه کرد. ابعاد فضای داخلی برای سرنشینان کاملا کافی و جادار بود و سبک طراحی داخلی کابین کاملا بر اساس استانداردها و زبان طراحی روز مرسدس بنز طراحی شده بود که با داشتن دو نشانگر دایره‌ای بزرگ در تناسب کامل با طراحی دایره‌ای کلاسیک دریچه‌های خروجی سیستم تهویه مطبوع مرسدس بنز قرار داشت. مشکل اصلی در کیفیت متریال به کار رفته و امکانات رفاهی بود که گویی از سر اجبار در خودرو ارائه شده بودند. به عنوان مثال، ابعاد نمایشگر مولتی مدیا به‌کار‌رفته در مرکز داشبرد، به هیچ عنوان در شان برند نبود و کیفیت خوبی به همراه نداشت.

کیفیت عایق‌کاری کابین به هنگام بسته سقف بودن تعریفی نداشت و به هنگام باز بودن آن، ورود سر و صدا و باد شدید در سرعت بالا کاملا رایج بود. سواری خودرو با تمرکز بیشتر بر لوکس‌گرایی، بیش از حد انتظار نرم بود و با شخصیت اسپرت خودرو تضاد داشت. مجموعه این ویژگی‌ها مشتریان بازار بین الملل را به سمت و سوی خودروهای رده بالاتر از کلاس اسپرت پریمیوم نظیر پورشه سوق داد.

آپشن ها و امکانات

در داخل کابین مرسدس SLK امکاناتی نظیر سیستم صوتی با قابلیت پخش CD از برند هارمن کاردن با نمایشگر لمسی بسیار کوچک ۵.۸ اینچ و دوربین دنده عقب، گرم‌کن صندلی‌ها، پدال‌های تعویض دنده از پشت فرمان، سیستم تعلیق تنظیم‌پذیر، سیستم روشنایی LED با نوربالا اتوماتیک، سیستم پرتاب باد گرم به گردن سرنشین و راننده (Air Scarf)، سقف شیشه‌ای پانوراما (سفارشی) و بسیاری از تریم‌های سفارشی تزئیناتی به چشم می‌خورد، اما به شکل قابل توجهی بر قیمت خودرو نیز می‌افزود.

کروز کنترل دارد
کروز کنترل هوشمند ندارد
کنترل ایستایی در سربالایی ندارد
کنترل سرعت در سرازیری ندارد
کنترل کشش دارد
کنترل پایداری دارد
ضد واژگونی دارد
اتو پارک ندارد
سنسور جلو دارد
سنسور عقب دارد
سنسور باران دارد
سنسور فشار باد تایر دارد
رادار نقطه کور ندارد
رادار تغییر لاین
رادار تصادف جلو دارد
رادار تصادف عقب
ترمز ضدقفل دارد
توزیع نیروی ترمز دارد
ترمز کمکی دارد
ترمز اضطراری خودکار دارد
ترمز پارک برقی دارد
اتولایت دارد
دی لایت دارد
دکمه‌های کنترلی فرمان دارد
گرم‌کن فرمان
پدال شیفتر دارد
نمایشگر اطلاعات و سرگرمی ۵.۸ اینچ
سیستم صوتی دارد
ناوبری دارد
نمایشگر هداپ
دوربین عقب دارد
دوربین ۳۶۰ درجه ندارد
کیسه هوا دارد
ورود بدون کلید دارد
استارت بدون کلید دارد
تهویه اتوماتیک
صندلی برقی راننده دارد
صندلی برقی سرنشین جلو
گرمکن صندلی جلو دارد
سردکن صندلی جلو ندارد
ماساژور صندلی جلو ندارد
آینه بغل برقی دارد
گرم‌کن آینه بغل دارد
پانوراما دارد (سفارشی)
سانروف ندارد

قیمت مرسدس بنز SLK در بازار

نمای عقب مرسدس بنز SLK نسل سوم (R172)

محصولات خودروسازی قاره اروپا معمولا بسیار گران‌تر از سایر نقاط جهان است. اما بنز SLK شور داستان را درآورده بود. قیمت نسخه 55 AMG در نسخه فول آپشن تا نزدیک به ۸۰ هزار دلار می‌رسید، در حالی که قیمت نهایی نسخه پایه فورد ماستنگ GT با پیشرانه ۵ لیتری V8 و توان فنی مشابه، نزدیک نصف بود.

از سویی دیگر، بی ام و Z4 با داشتن قیمتی پایین‌تر، بازار رقابتی سنگینی با مرسدس بنز به راه انداخت و آن دست افرادی که حاضر به صرف هزینه بیشتر بودند، به سوی محصولات پورشه جذب شدند.

فروش مرسدس بنز SLK (با نام بنز SLC در نسل سوم) پس از سال ۲۰۱۵ و با حذف پیشرانه V8 و جایگزینی آن با نمونه پیشرفته‌تر توئین توربو V6، به شکل چشم‌گیری افت کرد. تا اینکه تولید آن در سال ۲۰۲۰ برای همیشه متوقف شد. مرسدس بنز رسما اعلام کرد که این خودرو هیچ جانشین رسمی نخواهد داشت.

فروش فوری خودرو

نویسنده: شهاب انیسی