برند خودروسازی روس یواز که بالاخره پس از حدود پنج سال از زمان رونمایی با شرکت سروش دیزل آن هم از نوع مونتاژ داخلی به بازار ایران راه پیدا کرد، تنها در نسخه شاسی بلند پنج در سایز متوسط به بازار عرضه نمیشود بلکه نسخه وانت دو کابین آن نیز به تولید میرسد.
برند یواز روسیه با سابقه خودروسازی بسیار طولانی از حدود جنگ جهانی دوم میلادی، به خوبی میدانست که پاتریوت را باید در نسخه وانت دو کابین سایز متوسط نیز به تولید برساند چرا که در بازارهای جهانی (به جز بازار آمریکای شمالی) این گروه از وانتها محبوبترین سایز هستند. در نتیجه در کنار نسخه شاسی بلند پاتریوت، نسخه وانت دو کابین آن نیز از سوی سروش دیزل روانه بازار میشود که به پاتریوت پیکاپ مشهور است.
مشخصات فنی یواز پاتریوت پیکاپ
به عنوان برادر وانت نسخه شاسی بلند، پاتریوت پیکاپ از برخی ویژگیهای رایج با نمونههای دیگر خود بهره میگیرد. پس باید بزرگترین تمایز را در ابعاد خارجی، زوایای افرود و دایره گردش خودرو خلاصه کرد. پاتریوت پیکاپ با تعلق به برند خودروسازی یواز روسیه، تنها وانت بازار ایران است که از پیشرانه ۲.۷ لیتری چهار سیلندر بنزینی تنفس طبیعی بهره میگیرد.
با بروز خطای فاحش از سوی شرکت سروش دیزل در تنظیم بروشور و اطلاعات حیاتی محصولات یواز در وبسایت رسمی این شرکت، حجم پیشرانه این سری محصولات را برابر با ۲.۵ لیتر اعلام کردهاند. این در حالی است که شرکت یواز اصلا پیشرانه ۲.۵ لیتری در لیست پیشرانههای تولیدی خود ندارد.
مشخصات فنی یواز پاتریوت پیکاپ | |
کد پیشرانه | ZMZ-40906 |
تعداد سیلندر/تعداد سوپاپ/حجم (L) | ۴/۱۶/۲.۷ |
ضریب تراکم | ۹.۱:۱ |
نوع تنفس | طبیعی |
قدرت (HP) | ۱۵۰ |
گشتاور (N.M) | ۲۳۵ |
گیربکس | ۵ سرعت دستی |
انتقال نیرو | دو دیفرانسیل موقت انتخابی (4WD) |
وزن (Kg) | ۲۱۱۰ |
شتاب 0-100 (S) | حدود ۲۰ ثانیه |
مصرف سوخت ترکیبی (L/100Km) | ۱۲ |
بهرهگیری از پیشرانه ۲.۷ لیتری تنفس طبیعی فاقد توربو برای پاتریوت پیکاپ دو برتری بسیار مهم به همراه دارد. اول آن که در غیاب سیستم توربوشارژر، پیشرانه ساختار فنی به مراتب سادهترو کمهزینهتری دارد و در دراز مدت دوام بهتری از خود نشان میدهد. دوم آن که به دلیل برتری حجمی پیشرانه با ۳۰۰ سیسی ظرفیت بیشتر، باعث میشود پاتریوت پیکاپ از هر رقیب چینی هم کلاس خود که از پیشرانه تنفس طبیعی بهره میگیرد، به مراتب قدرتمندتر و دارای گشتاور و توان حرکتی بالاتر باشد.
پاتریوت پیکاپ با قابلیت حمل بار ۷۵۰ کیلوگرم، در بازار ایران از دیدگاه توان حمل بار رقیب هم رده، اما از نظر مانورپذیری قدرتمندتر از رقبای چینی خود به حساب میآید. اگرچه کسی از یک وانت حدود ۸۰۰ میلیون تومانی به عنوان خودرو باربری و کار استفاده نمیکند اما این توان فنی در دراز مدت در جایگاه فاکتور دوام تعبیر خواهد شد.
طراحی یواز پاتریوت پیکاپ
بدون تردید اولین و بارزترین تفاوت میان نسخه وانت پاتریوت با شاسی بلند در اندازه خارجی آن است. با داشتن ابعاد خارجی معادل ۵۱۲۵×۱۹۰۰×۱۹۱۰ میلیتر و فاصله محورهای ۳۰۰۰ میلیتری، پر واضح است که تفاوت اصلی در فاصله محورها و طول کلی بیشتر این خودرو در مقایسه با نسخه دیگر است.
اما المانهای طراحی در نمای جلو با چراغهای کاملا منحصر به فرد، مجهز به سیستم روشنایی در روز LED در اتصال با جلو پنجره، و سپرهای هماهنگ و ساده با نسخه شاسی بلند مو نمیزند. اما در نمای جانبی با وجود اشتراک نیم رخ کامل خودرو با ریمهای ۱۶ اینچی اسپرت آلیاژ آلومینیوم و برجستگی گلگیرهای جلو و عقب در نسخه شاسی بلند، خط برش درهای عقب و فاصله آن با لبه گلگیرها نشان میدهد که یواز پاتریوت پیکاپ فاصله محورهای به مراتب بلندتری به همراه دارد که طبیعتا تا حدودی زوایای حیاتی آفرود نسخه پیکاپ را از نمونه شاسی بلند پنج در، با اندکی ضعف مواجه میسازد. چراکه میدانیم هرچه فاصله محور بلندتر باشد، توان آفرود خودرو کاهش مییابد.
در بخش انتهایی پاتریوت پیکاپ همچنین میتوان دگر تمایز بارز با نسخه شاسی بلند آن را دید. طراحی چراغ در پاتریوت پیکاپ همانند برادران هم گروهش، بسیار ساده و به دور از اغراق است چراکه طراحی بخش انتهایی در خودروهای وانت دشوارترین بخش کار به حساب میآید.
نسخه وانت پاتریوت در حقیقت در چهار تیپ متمایز به تولید میرسد که گویا سروش دیز نیز این چهار تیپ را برای ارائه به مشتری در نظر دارد. در نتیجه پاتریوت پیکاپ را میتوان به صورت ساده، همراه با رول بار فلزی اسپرت پشت اتاق، مجهز به روکش فایبرگلس محفظه بار ملقب به تانو کاور (Tonneau Cover) یا به همراه اتاقک بدون پنجره خریداری کرد. هر یک از این چهار تیپ مجزا میتواند کاربری مختص به خود را به همراه داشته باشد.
نمای داخل پاتریوت پیکاپ به دلیل اقتصادی بودن تولیدات برند یواز، طبیعتا پوشیده از پلاستیک فشرده است. از دیدگاه کیفیت متریال نباید انتظار چندانی از نمای داخلی پاتریوت پیکاپ داشت اما با وجود برخی آپشنهای رفاهی و ایمنی نظیر کنترل حرکت در سربالایی (HHC)، کنترل کشش (TCS)، کنترل پایداری (ESP)، ترمز ضد قفل (ABS) و کنترل ترمزگیری در پیچ (CBC)، قابلیت انتخاب الکترونیکی وضعیت عملکرد سیستم دو دیفرانسیل، گرمکن فرمان و صندلیهای جلو، سنسور پارک، سیستم ضد سرقت ایموبلایزر، قفل دیفرانسیل برند ایتن (Eaton) در محور عقب، نمایشگر لمسی هفت اینچی سیستم مولتی مدیا مجهز به دوربین دید عقب دینامیکی و سیستم مسیریاب (GPS)، این خودرو چندان هم دست خالی به بازار ایران روانه نشده است.
با این حال باید به عنوان بیننده یا مالک تلاش کنید تا المانهای طراحی قدیمی مربوط به سال ۲۰۰۷ و فیس لیفت سال ۲۰۱۴ را در آن نبینید چرا که این طراحی بدون شک قدیمی و خارج از استانداردهای امروزی به حساب میآید.
مزایا و معایب یواز پاتریوت
یواز پاتریوت پیکاپ به قدرتمندترین و البته کم استهلاکترین و احتمالا بادوامترین پیشرانه در میان وانتهای دو کابین موجود در بازار کشور مجهز است. برتری دیگر این خودرو به اعتقاد شخص نگارنده، اعتبار برند مادر و تعلق به یک شرکت خودروسازی روس است که از هر نظر از هر خودروساز چینی دیگری قدرتمندتر عمل کرده و تجربه خودروسازی نظامی آن بدون شک در تولید خانواده پاتریوت تاثیرگذار بوده است.
با این حال پاتریوت با ارائه فیس لیفت در سال ۲۰۱۴، امروز در گذر شش سال نیازمند یک فیس لیفت اساسی برای نمای خارجی و داخلی به منظور هماهنگی بیشتر با محصولات بازار جهانی است اما در صورت ارائه فیس لیفت نیز نباید انتظار ورود سریع آن به بازار کشور را داشت چرا که این خودرو به تازگی به خط تولید سروش دیزل پیوسته است به این زودیها دستخوش بازنگری نخواهد شد.
همچنین این خودرو از سیستم تعلیق شمش و ترمزهای کاسهای در محور عقب بهره میگیرد که از دید بسیاری از افراد برای بازار امروزی از مد افتاده و قدیمی است. اما از یاد نبریم که ذات باربری و توان آفرود درخور توجه این وانت دو کابین میتواند تا حدود بسیار زیادی این کاستی را جبران کند، مخصوصا آن که بسیاری از خودروهای رقیب و هم همکلاس فعلی مجود در بازار کشور نیز از همین ترکیب و طراحی فنی بهره میگیرند.
نتیجه گیری
یواز پاتریوت پیکاپ با تکیه بر سابقه طولانی و تخصص برند مادر در زمینه طراحی و تولید خودروهای نظامی آفرودی، یک گزینه بادوام، نسبتا اقتصادی (با در نظر گرفتن قیمت رقبای هم رده) و توانمند است که میتواند یکی از مهرههای اصلی و تعیین کننده وضعیت بازار وانتهای دو کابین دو دیفرانسیل در ایران باشد.
اما این خودرو پیش از دستیابی به این هدف لازم است در دو زمینه جلب رضایت مشتری از دیدگاه اعتبار و کیفیت برند و همچنین ارائه خدمات پس از فروش موفق عمل کند.
نویسنده: شهاب انیسی
واقعی یک خودروی بی روح است حتی قابل مقایسه با پیکاپ های چینی هم نیست
چیو آوردن.خلایق هرچه لایق
عالیه هم قوی هم دستی خیلی خوشگله سنگین باحال حداقل مثل این ماشین چینیا زیر ابرو برنداشته مردونه است پسرونه نیست
با این پول میشه ماشین های ژاپنی و کره آیه بیست سال کارکرده خرید که بازم ارزش خرید بالاتری داره