بازار خودرو معطل قیمت دلار مانده و با مشاهده ذرهای کاهش در نرخ ارز، پیش بینیها حول نزولی شدن قیمت خودرو در روزهای آینده چرخیده است.
انتظار میرود که با آغاز روند کاهشی قیمت ارز، در کوتاه مدت و میان مدت، قیمت خودروهای کارکرده کاهش قیمت را تجربه کند و در بلند مدت نیز از هزینه تولید خودرو برای خودروسازان کاسته شود.
پرسش اینجاست، میتوان به این اندک سیر نزولی قیمت خودرو در بازار امیدوار بود؟ آیا خریدار خودرو میتواند چشم انداز روشنی را در این بازار متصور باشد؟
خودرو گران نمی شود
هیچ تغییری در قیمت خودرو ایجاد نخواهد شد. این نکته را میشود از صحبتهای رضا شیوا، رییس شورای رقابت فهمید.
او طی روزهای گذشته، بویژه از زمانی که مساله نحوه پیش فروش خودروها مطرح شد بارها اعلام کرده قیمت خودرو باید منصفانه و در جهت حمایت از مصرف کننده، افزایش پیدا کند.
طی هفتههای گذشته برخی اتفاقهای بیرونی از جمله کاهش نوسان نرخ ارز در بازار آزاد موجب فروکش کردن جو روانی قیمتها در بازار خودرو شد.
در این میان برخی از فعالان بازار خودرو بر این باور هستند که ثبات یا دست کم افزایش قیمت با شیب ملایم میتواند ادامه دار باشد. این در حالی است که بسیاری دیگر از دستاندرکاران بازار خودرو، شرایط فعلی را آرامش قبل از طوفان میدانند.
تزریق ارز و کاهش قیمت خودرو
سر منشاء این پیش بینیها اظهار نظر فاطمی امین، وزیر صمت است که گفته بود: برای ایجاد تعادل در بازار ارز باید ۴ میلیارد دلار به بازار تزریق شود. سکاندار وزارت صنعت، معدن و تجارت این پیشنهاد را پیش از اخذ رای اعتماد مجلس به او، مطرح کرده بود و به نظر میرسد بخشی از این منابع به بازار ارز تزریق شده است.
شاید از همین رو است که طی روزهای گذشته برخی خودروها در بازار به طور میانگین ۲ میلیون تومان کاهش قیمت را تجربه کرده است. بر اساس یک نگاه خوش بینانه، گفته میشود که این روند نزولی طی روزهای آینده نیز ادامه خواهد یافت. گرچه در این باره اظهار نظرهای متفاوتی وجود دارد.
به هرروی پای دلار در میان است. اگر تیم اقتصادی دولت به هر دلیل نتواند عوامل بیرونی و درونی تاثیرگذار بر نوسان قیمت ارز را کنترل کند، ارزانی قیمت خودرو نیز دور از انتظار خواهد بود.
زمان کاهش قیمت خودرو نا مشخص است
با توجه به شرایط خاص بازار خودرو، این روزها تقاضا هم پایین آمده اما به دلیل چسبندگی قیمت (وابستگی قیمت خودرو به نرخ ارز در بازار آزاد) که در این بازار، مانند بازار مسکن ایجاد شده، کاهش قیمتها آنطور که باید احساس نمیشود.
فعالان بازار خودرو میگویند: طی هفتههای آینده قیمت خودرو به طور حتم ارزان خواهد شد، اما زمان این کاهش قیمت هنوز دقیقا مشخص نیست و به مجموعهای از عوامل بستگی دارد.
تاثیر لغو تحریمها بر قیمت خودروهای خارجی
با برداشته شدن تحریمها، دسترسی به منابع جدید ارزی تسهیل شده و واردات خودروهای خارجی نیز به بازار، آزاد میشود.علاوه بر اینکه خودروهای جدید و به روز وارد بازار داخلی میشوند، قیمت خودروهای خارجی کارکرده موجود نیز کاهش چشمگیری را تجربه میکند.
اما همانطور که گفته شد عوامل متعددی در کاهش قیمت خودرو موثر است. به طور مثال مشخص نیست که تحریمها چه زمانی برداشته میشوند و رفع تحریمها، شامل چه مواردی خواهند شد.
به عقیده بسیاری از کارشناسان بازارهای سرمایهای و بازار خودرو، برداشته شدن تحریمها و آزادسازی واردات خودروهای خارجی، قطعا تکانی به این بازار خواهد داد.
نتیجه گیری
چشم بازار به معجزهای است که بتواند تلاطم قیمت را کم کرده و منطق ایجاد کند. پای صحبت تولید کنندگان خودرو که بنشینی میگویند: مجالی برای تنفس ندارند. ضرر و زیان ۸۵ هزار میلیارد تومانیشان اجازه هیچگونه فعالیتی در زمینه سرمایهگذاری و توسعه و تحقیق را نمیدهد. با این همه مشکل زیان انباشته خبر جدیدی برای خودروییها به حساب نمیآید.
با در نظر گرفتن رخدادهای روزهای گذشته به نظر میرسد اخبار جدیدی در خصوص تغییر و تحولات بازار خودرو در راه باشد. باید منتظر ماند و دید تیم اقتصادی دولت چه نسخهای برای صنعت و بازار خودرو میپیچد.
نویسنده: فرشته بهروزی نیک