مشخصات فنی فونیکس FX برقی (EV)

۱۴ آبان ۱۴۰۳ مشخصات فنی فونیکس FX برقی (EV)

چری اومودا ۵ که در ایران با نام فونیکس FX شناخته می‌شود، یک کراس اوور اسپرت جوان‌پسند است که ابتدا با پیشرانه‌ توربوشارژ بنزینی در بازارهای مختلف اعلام حضور کرد. اما با توجه به روند کلی صنعت خودروسازی جهان که به سمت برقی‌سازی کامل پیش می‌رود، چندان دور از انتظار نبود که کمپانی چری یک مدل تمام برقی از این کراس اوور جمع‌وجور را در فهرست تولیدات خود جا دهد.

نسخه برقی این خودرو در بازارهای جهان با نام اومودا E5 فروخته می‌شود که با نام فونیکس FX برقی (EV) در فهرست محصولات مدیران خودرو ثبت شده و در دسترس ایرانی‌ها قرار می‌گیرد. فونیکس FX EV از نظر طراحی شباهت‌هایی با نسخه بنزینی اف ایکس دارد، اما قوی‌تر و سری‌تر است. محصول جدید مدیران خودرو به‌عنوان خودرو وارداتی عرضه می‌شود.

مزایا و معایب

+ طراحی ظاهری مشابه نسخه بنزینی

+ آلایندگی کم

+ قدرت و گشتاور بیشتر از مدل بنزینی

+ شتاب سریع

– قیمت بالاتر از نسخه بنزینی

– نبود ایستگاه‌های شارژ خودرو برقی

مشخصات فنی

در مشخصات فنی فونیکس FX برقی یک موتور الکتریکی به همراه گیربکس تک سرعته جای آن را گرفته است. قسمت کف خودرو هم که قبلا محل عبور اگزوز بود، دیگر جایی برای این لوله عریض و طویل ندارد. چراکه یک مجموعه پک باتری به ظرفیت ۶۱ کیلووات ساعت در قسمت کف خودرو جاسازی‌ شده است. موتور برقی فونیکس FX EV نسبتا پرتوان است و ۲۰۴ اسب بخار قدرت و ۳۴۰ نیوتن.متر گشتاور تولید می‌کند. هر چند از نظر قدرت نسخه برقی فقط ۷ اسب بخار از فونیکس FX بنزینی قوی‌تر است، اما اختلاف گشتاور این دو مدل به ۵۰ نیوتن.متر می‌رسد.

با توجه به آنکه تمام این ۳۴۰ نیوتن.متر در همان ابتدای حرکت می‌تواند به صورت لحظه‌ای به چرخ‌ها منتقل شود، بنابراین وقتی که پشت فرمان فونیکس FX برقی می‌نشینید، باید انتظار شتاب اولیه فوق‌العاده هیجان‌انگیزی را داشته باشید. به‌نحوی که بدن و سر شما به صندلی‌ها می‌چسبد.

در مورد شتاب صفر تا ۱۰۰ فونیکس FX برقی هم شرایط هیجان‌انگیز است و ۷.۲ ثانیه به ثبت رسیده که حدود یک ثانیه سریع‌تر از مدل بنزینی است. بنابراین یک خودروی برقی جوان‌پسند و سریع پیش روی شما قرار دارد. البته منظور ما از سریع، به عنوان یک خودروی خانوادگی است، وگرنه محصولات برقی سریع و پرشتاب‌تر از این هم در بازار خودروهای الکتریکی امروز دنیا و حتی محصولات چینی به‌وفور دیده می‌شود.

در فونیکس FX EV دیگر خبری از مصرف سوخت نیست، اما نکته‌ای که در این بین اهمیت دارد، میزان مصرف شارژ باتری است. گفته شده با یک مرتبه شارژ، چری اومودا C5 EV می‌تواند تا ۴۳۰ کیلومتر حرکت کند. مدت زمان لازم برای شارژ فونیکس FX برقی از صفر تا ۸۰ درصد توسط شارژرهای سریع DC نزدیک به ۳۵ دقیقه است. این در حالی است که همین میزان شارژ با جریان برق غیرمستقیم (AC) حدود ۴ ساعت به طول می‌انجامد.

در مورد تجربه رانندگی با این خودرو باید گفت که مواردی مثل سکوت کامل کابین، صندلی‌های راحت، تسلط مناسب بر بدنه خودرو، موقعیت رانندگی مناسب، دید کافی نسبت به اطراف و سیستم تعلیق نه‌چندان خشک، از جمله شاخص‌ترین نکاتی است که می‌توان به آنها اشاره کرد.

مشخصات کلی

نوع موتور خودرو یک موتور برقی
ظرفیت باتری خودرو برقی ۶۱.۰۶ کیلووات ساعت
قدرت ۲۰۴ اسب بخار
گشتاور ۳۴۰ نیوتن.متر
گیربکس تک سرعته اتوماتیک
محور محرک دیفرانسیل جلو
شتاب ۷.۲ ثانیه
سرعت ۱۷۲ کیلومتر بر ساعت
پیمایش ۴۳۰ کیلومتر
استاندارد آلایندگی یورو ۶
فرمان برقی
نوع بدنه کراس اوور جمع و جور
نوع رینگ آلومینیومی

ابعاد و ظرفیت ها

طول ۴۴۲۴ میلی‌متر
عرض ۱۸۳۰ میلی‌متر
ارتفاع ۱۵۸۸ میلی‌متر
فاصله محورها ۲۶۳۰ میلی‌متر
وزن خالص ۱۷۱۰ کیلوگرم
تعداد سرنشین ۵ نفر
ظرفیت صندوق عقب ۴۸۰ لیتر
قطر رینگ ۱۷ اینچ

طراحی ظاهری

طراحی فونیکس FX برقی

طراحی بدنه فونیکس FX EV تفاوت چشمگیری نسبت به اف ایکس بنزینی ندارد. با این حال قسمت جلو تغییرات قابل توجهی داشته است که می‌توان به حذف جلوپنجره به سبک خودروهای برقی اشاره کرد. طراحی چراغ‌های دیلایت نیز کمی آپدیت شده و یک جلوپنجره باریک بین آنها قرار گرفته است. ضمن آنکه طرح هواکش پایین سپر جلو هم با فونیکس FX بنزینی تفاوت دارد.

نمای بغل فونیکس FX برقی همان فرم اسپرت همراه با خطوط شکسته را نشان می‌دهد که به واسطه چین‌خوردگی‌های مختلف روی پنل‌ها، بدنه‌ای خوش‌تراش را به وجود آورده است. در بخش عقب نیز همان فرم قبلی دیده می‌شود، با این تفاوت که طراحی سپر کمی تغییر کرده و اثری از خروجی‌های اگزوز نیز در آن وجود ندارد.

در مجموع باید گفت طراحی ظاهری فونیکس FX برقی که بر اساس فلسفه هنر متحرک ترسیم شده است، کماکان زیبایی متمایزی دارد و می‌تواند نظر جوان‌ترها را به سمت خود جلب کند. البته این شیوه طراحی برای افراد مسن‌تر که اصالت خودرو برایشان مهم است، شاید خیلی زود خسته‌کننده و تکراری شود.

طراحی داخلی

کابین فونیکس FX برقی

طراحی داخلی فونیکس FX برقی تا حد زیادی تغییر نکرده است و همچنان شباهت‌هایی به نمای داخلی فونیکس تیگو ۸ پرو دارد. البته در تزیینات داخلی از رنگ‌های روشن استفاده شده تا به نوعی بیانگر برقی بودن این خودرو باشد و تمایز بیشتری در مقایسه با نمونه‌های بنزینی برای کابین اومودا ۵ برقی به وجود آورد.

در بالای داشبورد و پشت فرمان، یک جفت نمایشگر یکپارچه مالتی مدیا و صفحه کلاستر دیجیتال وجود دارد.‌ این سبک پیش از این در بسیاری از خودروهای چری نظیر تیگو ۸ پرو به کار رفته بود و حالا در نمونه برقی فونیکس FX هم دیده می‌شود.

کنسول بین صندلی‌های جلو هم دیگر میزبان اهرم تعویض دنده و سایر کلیدهای مرتبط با آن نیست. زیرا حالا یک گیربکس تک سرعته می‌تواند نیروی موتور را به چرخ‌ها منتقل کند و احتیاجی به تغییر وضعیت توسط کاربر ندارد.

کابین فونیکس FX برقی از لحاظ میزان فضا در حد متوسط قرار دارد و افراد نه‌چندان بلندقد می‌توانند به‌راحتی از صندلی‌های ردیف دوم این خودرو استفاده کند. حجم صندوق عقب FX EV تغییر چندانی نداشته و همچون نسخه بنزینی ظرفیتی در حد ۴۸۰ لیتر به لوازم کاربران اختصاص داده است. این میزان گنجایش صندوق عقب خیلی وسیع نیست، اما در این کلاس می‌تواند کافی و رضایت‌بخش ارزیابی شود.

آپشن ها و امکانات

امکانات رفاهی و ایمنی فونیکس FX برقی در سطح مطلوبی قرار دارد و مانند نسخه فول بنزینی، از آپشن‌های متنوعی مثل کروز کنترل هوشمند، هشدار نقطه کور، هشدار خروج از خط، دستیار کمکی حرکت بین خطوط، هشدار تصادف، کیسه‌های هوای متعدد، سانروف برقی، گرمکن و سردکن صندلی‌های جلو، دوربین ۳۶۰، سیستم مالتی مدیا لمسی، دوربین عقب و سیستم‌های کنترل کشش و پایداری سود می‌برد.

کروز کنترل دارد
کروز کنترل هوشمند دارد
کنترل ایستایی در سربالایی دارد
کنترل سرعت در سرازیری دارد
کنترل کشش دارد
کنترل پایداری دارد
اتو پارک ندارد
سنسور جلو دارد
سنسور عقب دارد
رادار نقطه کور دارد
رادار تغییر لاین دارد
رادار تصادف جلو دارد
رادار تصادف عقب دارد
ترمز ضدقفل دارد
توزیع نیروی ترمز دارد
ترمز کمکی دارد
ترمز اضطراری دارد
ترمز پارک برقی دارد
اتولایت دارد
چراغ روز دارد
دکمه‌های کنترلی فرمان دارد
گرم کن فرمان دارد
نمایشگر اطلاعات و سرگرمی دارد
ناوبری دارد
نمایشگر هدآپ ندارد
دوربین عقب دارد
دوربین ۳۶۰ درجه دارد
کیسه هوا دارد
ورود بدون کلید دارد
استارت بدون کلید دارد
تهویه اتوماتیک خودرو برقی دارد
صندلی برقی راننده دارد
صندلی برقی سرنشین جلو دارد
گرمکن صندلی جلو دارد
سردکن صندلی جلو ندارد
آینه بغل برقی دارد
گرم‌کن آینه بغل دارد
پانوراما دارد
سانروف دارد

قیمت فونیکس FX برقی (EV) در بازار

نمای عقب فونیکس FX برقی

فونیکس FX برقی یا همان اومودا E5 ، یک کراس اوور جمع‌وجور با برد حرکتی متوسط است. این خودرو شتاب قابل قبولی برای کاربردهای خانوادگی و شهری ارائه می‌دهد و با پیمایش ۴۳۰ کیلومتر با یک مرتبه شارژ می‌تواند در بازار خودروهای برقی نه‌چندان گران‌قیمت دنیا به خوبی مطرح شود. ظاهر آینده‌نگرانه و جوان‌پسند و شتاب سریع آن، از جمله شاخص‌ترین مزایای این خودرو به حساب می‌آیند. کیفیت ساخت متعادل و بهره‌مندی از امکانات متنوع نیز جزو دیگر ویژگی‌های مثبت این محصول برقی چری محسوب می‌شوند.

قمیت اومودا ۵ در بازارهای جنوب شرق آسیا حدود ۲۷ هزار دلار تعیین شده است. البته با توجه به برقی بودن این مدل از FX، قیمت خودرو در بازار ایران گران‌تر از نسخه بنزینی خواهد بود. ازاین‌رو، باید چند ماه آینده منتظر ورود و تعیین قیمت فونیکس FX برقی باشیم.

نبود ایستگاه‌های شارژ در همه نقاط ایران موجب شده تا رانندگان ایرانی نظر مساعدی نسبت به فونیکس اف ایکس EV و دیگر خودروهای برقی نداشته باشند. چرا که برد ۴۳۰ کیلومتری برای مسافرت به شهرهای دور در کشور وسیع ایران کافی نیست، هر چند این میزان پیمایش جوابگوی رانندگی برای مدت یک هفته در شهر تهران خواهد بود. با این حال، خریداران ایرانی فعلا ترجیح می‌دهند به جای فونیکس FX EV، به سراغ نسخه بنزینی بروند.

در حال حاضر هوندا eNS1 با ابعاد و اندازه مشابه را می‌توان رقیب ماشین برقی فونیکس دانست. قدرت و گشتاور این دو خودرو نیز در یک سطح قرار دارد و از نظر آپشن نیز با هم برابر هستند. البته برند هوندا در بازار خودرو اعتبار بیشتری از چری دارد. مورد تعیین‌کننده در رقابت فونیکس FX EV و هوندا eNS1، خدمات پس از فروش است. از آنجایی که هر دو خودرو به‌عنوان وارداتی روانه بازار کشور می‌شوند، باید دید که آیا نمایندگی‌های گسترده مدیران خودرو در سراسر ایران پاسخگوی نیاز مشتریان خواهند بود، یا اینکه واردکنندگان ماشین برقی هوندا هم می‌توانند به وعده‌هایشان عمل کنند.

فروش فوری خودرو

نویسنده: حسین باباپور