بررسی مشخصات فنی کیا پراید برقی (EV)

۱۲ آبان ۱۴۰۳ بررسی مشخصات فنی کیا پراید برقی (EV)

هیچ شخص ایرانی وجود ندارد که با نام خودرو پراید (Pride/به معنای غرور و شعف) آشنا نباشد. خودرویی از کلاس ساب کامپکت که در دهه ۱۹۸۰ میلادی از سوی مزدا، فورد و سپس شرکت کره‌ای کیا به تولید رسید و در دهه ۱۳۷۰ شمسی پایش به بازار ایران باز شد تا به صورت غیر مستقیم جانشین ارابه ایرانیان از شرکت ایران ناسیونال (ایکو-ایران خودرو امروزی)، یعنی پیکان شود.

حالا تصورش را کنید که شرکت کیا به مناسبت ۸۰امین سالگرد تاسیس برند خود تصمیم به تولید یک نمونه مفهومی رستوماد (Restomod/بازسازی خودرو کلاسیک با تکنولوژی روز) از نسخه دهه ۱۹۸۰ کیا پراید گرفته که با سیستم انتقال نیرو تمام الکتریکی (EV) ستاپ شده است. کیا پراید برقی (EV) برای ایرانی‌ها خودرویی عجیب و جذاب است.

مزایا و معایب

+ خاطره‌ساز و تاریخی

+ ستاپ تمام الکتریکی

+ بسیار قدرتمندتر از نسخه استاندارد

+ حفظ المان‌های طراحی کلاسیک

– تولید در ۱ دستگاه تنها به عنوان نمونه مفهومی و نمایشی

مشخصات فنی

کیا پراید برقی (EV) حاصل همکاری شعبه بریتانیایی شرکت کیا (KIA-UK) با شرکت متخصص سیستم‌های انتقال نیروی الکتریکی و سفارشی الکتروجنیک (Electrogenic) بریتانیا است. این همکاری در قالب یک بازسازی رستوماد تماما دستی (بدون کمک از سیستم‌های رباتیک) بر پلتفرم هاچبک تیپ LX کیا پراید مدل ۱۹۹۶ شده است که به صورت استاندارد به پیشرانه ۴ سیلندر بنزینی ۱.۳ لیتری مجهز بود.

پیشرانه استاندارد خودرو در سال ۱۹۹۶ دارای توان ۶۰ اسب بخار و گشتاور ۱۱۸ نیوتون.متر با یک باک سوخت ۳۷ لیتری بود. اما حالا این موتور درون سوز بنزینی با یک موتور الکتریکی ۸۰۰۰ دور بر دقیقه به توان ۱۰۷ اسب بخار و گشتاور قابل توجه ۲۳۵ نیوتون.متر جایگزین شده است که از سوی پک باتری دوبل ۱۰ کیلووات.ساعت (جمعا ۲۰ کیلووات.ساعت) پشتیبانی می‌شود. به این معنی که نسخه انحصاری EV پراید حالا ۷۷.۷ درصد توان بیشتر و ۹۹.۲ درصد گشتاور بیشتر تولید می‌کند. به منظور تقسیم وزن بهتر، یک پک باتری زیر کاپوت و دیگری در کف صندوق عقب جای گرفته‌اند و درِ باک حالا دربرگیرنده پورت شارژ (سیستم شارژ تیپ ۲) مجموعه الکتریکی جدید خودرو است.

نکته جالب توجه دیگر در ساختار این خودرو کلاسیک و مدرن آن است که شرکت الکتروجنیک موتور الکتریکی را مستقیما به گیربکس دستی ۵ سرعت استاندارد خودرو متصل کرده و حالت انتقال گشتاور به چرخ‌ها جلو (ساختار FWD) را دست‌نخورده باقی گذاشته است. با این تفاوت که حالا سیستم کلاچ با یک نمونه قدرتمندتر جایگزین شده تا بتواند گشتاور بسیار بیشتر موتور الکتریکی را تحمل کند. همچنین سیستم پدال گاز از مکانیکی به نمونه کاملا الکترونیکی دیجیتال سیمی (Drive By Wire) تغییر یافته تا سرعت واکنش موتور به تغییرات پدال به مراتب تیز تر شود.

پک ۲۰ کیلووات.ساعت باتری این خودرو با سیستم شارژر ۳.۳ کیلووات استاندارد تنها در مدت ۶ ساعت از تخلیه کامل به صد در صد خواهد رسید. کیا پراید EV مفهومی دارای سه حالت رانندگی اکو، اسپرت و اتوماتیک است که در صورت رانندگی معقول در حالت اکو، با یک بار شارژ کامل برد مفید برابر با ۱۹۳ کیلومتر در اختیار سرنشینان قرار می‌دهد. طبیعتا در صورت به‌کارگیری حالت اسپرت، ضمن داشتن گشتاور کافی برای دود کردن تایرهای جلو، این میزان به شکل محسوسی کاهش خواهد یافت.

با وجود تمامی این تغییرات، وزن استاندارد خودرو از ۸۵۰ کیلوگرم تنها با ۲۰ کیلوگرم افزایش، به ۸۷۰ کیلوگرم در نسخه الکتریکی رسیده و خروجی نسبت نیرو به وزن آن برابر با بین ۷۱ تا ۱۲۳ اسب بخار بر تن است. این خودرو با ستاپ الکتریکی جدید در حالت اسپرت ویژگی‌های رفتاری شبیه به هات‌هچ‌های (هاچ‌بک اسپرت) بنزینی رایج دهه های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ از خود نشان خواهد داد. در نتیجه با بهبود قابل توجه در بخش فنی، دستیابی به شتاب ۸ ثانیه‌ای صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت (در حالت اسپرت) در مقایسه با شتاب ۱۱.۸ ثانیه‌ای نسخه استاندارد، بسیار خیره‌کننده و جذاب است.

مشخصات کلی

نوع موتور خودرو یک موتور الکتریکی
ظرفیت باتری خودرو برقی ۲۰ کیلووات.ساعت
قدرت ۱۰۷ اسب بخار
گشتاور ۲۳۵ نیوتن.متر
گیربکس ۵ سرعت دستی (فابریک)
محور محرک دیفرانسیل جلو
شتاب ۸ ثانیه
سرعت ۱۵۰ کیلومتر سر ساعت (محدود به ضریب گیربکس)
پیمایش ۱۹۳ کیلومتر
مصرف سوخت
استاندارد آلایندگی یورو ۶
فرمان
بدنه هاچبک کامپکت
نوع رینگ فولادی (فابریک)

ابعاد و ظرفیت ‌ها

طول ۳۵۶۵ میلی‌متر
عرض ۱۶۰۵ میلی‌متر
ارتفاع ۱۴۶۰ میلی‌متر
فاصله محورها ۲۲۹۵ میلی‌متر
وزن خالص ۸۷۰ کیلوگرم
تعداد سرنشین ۵ نفر
ظرفیت صندوق عقب ۲۰۵ لیتر
حجم مخزن سوخت
قطر رینگ ۱۲ اینچ (فابریک)

طراحی ظاهری

طراحی کیا پراید برقی

در نمای خارجی این خودرو منحصربه‌فرد تغییریافته، تقریبا هیچ تمایزی با آنچه که در ایران به نام «پراید کره‌ای» خطاب می‌شد، به چشم نمی‌آید. آنچه مهندسان الکتروجنیک در ظاهر بیرونی کیا پراید برقی انجام داده‌اند، اعمال برخی تغییرات در سیستم روشنایی جلو و عقب خودرو به منظور بهبود در پرتاپ و سبک الگوی روشنایی چراغ‌ها است که آن هم در نمای خارجی خودرو قابل تشخیص نیست.

برای شرکت کیا بریتانیا و الکتروجنیک بسیار مهم بود که محصول معرفی‌شده تمامی ویژگی‌های کلاسیک خود را حفظ کند تا واژه رستوماد در زیباترین حالت ممکن برای آن صادق باشد. در نتیجه با همان سبک طراحی جعبه مانند دهه ۱۹۸۰ و طراحی پراید‌های ابتدایی بازار ایران مواجه هستیم. یک هاچ‌بک سایز کوچک درون‌شهری، فاقد هرگونه آلایش و اغواگری، با خط و خطوط بسیار ساده از دهه ۱۹۸۰ میلادی. حتی ریم‌های ۱۲ اینچی فولادی استاندارد خودرو به همراه قالپاق‌های پلاستیکی اصلی آن در نسخه تغییریافته EV حفظ شده است تا بیننده به هیچ عنوان متوجه تغییرات اجرا شده در بخش فنی خودرو نباشد.

تنها تغییر انجام‌شده، پاک کردن رنگ اصلی آبی بدنه خودرو و رنگ‌آمیزی مجدد آن با رنگ سفید صدفی استاندارد کیا است که در خودروهای مدرن دیگر این شرکت از جمله کیا EV3، کیا EV6، کیا EV9 و نیرو EV نیز به کار رفته است.

این شیوه تفکر در اصطلاح تخصصی صنعت خودروسازی با صفت اسلیپر (Sleeper) شناخته می‌شود. اسلیپر به خودرویی گفته می‌شود که در ظاهر هیچ المانی از توانایی‌های فنی و قابلیت‌های خود به نمایش نمی‌گذارد، اما در عمل دارای شتاب و سرعت قابل توجه و قدرت و گشتاور فراتر از سطح انتظار عموم است. به بیان دیگر، اصطلاح پارسی «گرگ در لباس میش» بهترین توصیف برای واژه انگلیسی اسلیپر است.

طراحی داخلی

کابین کیا پراید برقی

همان‌طور که انتظار می‌رود، نمای داخلی کیا پراید برقی نیز با پیروی از سبک طراحی خارجی، کاملا منطبق بر اصول رستوماد بدون هیچ گونه تغییر و دستکاری باقی مانده است. تریم داخلی همانند خانواده قدیمی کیا با همان پلاستیک‌های طوسی رنگ پوشیده شده و نورپردازی کلاستر خودرو نیز به همان رنگ سبز قدیمی است. حتی تغییرات فنی انجام‌شده بر مکانیزم پدال گاز نیز در داخل کابین قابل رویت نیست. تنها تغییرات بسیار ظریف انجام‌شده، استفاده از دوخت بخیه تزئیناتی سبز لیمویی به‌کاررفته در پوشش صندلی‌ها و رودری‌ها است که آن را از نسخه استاندارد کلاسیک متمایز می‌کند.

در نتیجه دیدن سردنده بلند با پوشش پلاستیکی آکاردئونی، رودری‌های هم رنگ با تریم داخلی، داشبرد و صندلی‌ها و کنسول میانی عمود به داشبرد در یک خودرو بازسازی‌شده در سال ۲۰۲۴ مخصوصا برای ایرانیان بسیار خاطره انگیز و در عین حال عجیب جلوه خواهد کرد.

آپشن ها و امکانات

با توجه به تعلق به کلاس خودروهای اقتصادی دهه ۱۹۸۰، کیا پراید با هیچ ویژگی بخصوصی به بازار عرضه نشد. نسخه تغییریافته نیز با همان امکانات استاندارد سال ۱۹۸۶ بازسازی شده است. در نتیجه جز سیستم تهویه مطبوع، بخاری و قابلیت انتخاب حالت‌های رانندگی، هیچ خبری از امکانات رفاهی و ایمنی دیگر نیست.

با توجه به سال ساخت، شیشه بالابرهای خودرو از نوع دستی است و حتی به دلیل نوع مهندسی و اتصال موتور الکتریکی به گیربکس فابریک، خبری از گیربکس اتوماتیک در پراید EV مفهومی نیست.

کروز کنترل ندارد
کروز کنترل هوشمند ندارد
کنترل ایستایی در سربالایی ندارد
کنترل سرعت در سرازیری ندارد
کنترل کشش دارد
کنترل پایداری ندارد
ضد واژگونی ندارد
اتو پارک ندارد
سنسور جلو ندارد
سنسور عقب ندارد
سنسور باران ندارد
سنسور فشار باد تایر ندارد
رادار نقطه کور ندارد
رادار تغییر لاین ندارد
رادار تصادف جلو ندارد
رادار تصادف عقب ندارد
ترمز ضدقفل ندارد
توزیع نیروی ترمز ندارد
ترمز کمکی ندارد
ترمز اضطراری خودکار ندارد
ترمز پارک برقی ندارد
اتولایت ندارد
دی لایت ندارد
دکمه‌های کنترلی فرمان ندارد
گرم‌کن فرمان ندارد
پدال شیفتر ندارد
نمایشگر اطلاعات و سرگرمی ندارد
سیستم صوتی رادیو پخش 2 بلنگو (فابریک)
ناوبری ندارد
نمایشگر هداپ ندارد
دوربین عقب ندارد
دوربین ۳۶۰ درجه ندارد
کیسه هوا ندارد
ورود بدون کلید ندارد
استارت بدون کلید ندارد
تهویه اتوماتیک خودرو برقی ندارد
صندلی برقی راننده ندارد
صندلی برقی سرنشین جلو ندارد
گرمکن صندلی جلو ندارد
سردکن صندلی جلو ندارد
ماساژور صندلی جلو ندارد
آینه بغل برقی ندارد
گرم‌کن آینه بغل ندارد
پانوراما ندارد
سانروف ندارد

قیمت کیا پراید برقی (EV) در بازار

نمای عقب کیا پراید برقی

متاسفانه همانند سایر خودروهای مفهومی و نمایشی شرکت الکتروجنیک، کیا پراید EV یک خودرو منحصربه‌فرد، مفهومی و نمایشی است که تنها به منظور یادبود ۸۰امین سالگرد تاسیس برند کیا به مرحله اجرا درآمده است. حتی در صورت ورود به چرخه تولید محدود، برد مفید ۱۹۳ کیلومتر آن با استانداردهای روز صنعت خودروسازی جور در نمی‌آید و تنها به یک خودرو خاطره‌ساز کلکسیونی بدل می‌شد.

شرکت صنایع دقیق کیونگ‌سانگ در سال ۱۹۴۴ و به منظور تولید قطعات دوچرخه تاسیس شد. در سال ۱۹۵۲ و همزمان با تولید اولین دوچرخه‌های منحصر به خود، به نام کیا (KIA) تغییر اسم داد. اولین خودرو سواری کیا با نام بریسا (Brisa) در سال ۱۹۷۴ از خط تولید خارج شد و اولین خودرو صادراتی اروپایی این برند در سال ۱۹۹۱ به بازار بریتانیا رسید. شرکت کیا امروزه با تولید نزدیک به ۳ میلیون خودرو در سال، از موفق‌ترین برندهای صنایع خودروسازی کره جنوبی در سراسر جهان است.

فروش فوری خودرو

نویسنده: شهاب انیسی