فهرست مطالب
طبق قانون بودجه سال ۱۴۰۴، وزارت نفت موظف شده است ظرف چهار ماه آینده با همکاری بانک مرکزی، زمینه انتقال سهمیه سوخت خودروها به کارتهای بانکی را فراهم کند. به این ترتیب، در صورت اجرای موفق این طرح، کارت سوخت فیزیکی از چرخه مصرف حذف خواهد شد. هدف اصلی این تغییر طبق اظهارات دولت، سادهسازی فرایند سوختگیری و کاهش مشکلات مربوط به کارتهای فیزیکی عنوان شده است.
اجرای آزمایشی این طرح از اسفندماه سال گذشته در برخی جایگاههای سوخت تهران آغاز شد، اما تاکنون گزارشی رسمی از نتایج این مرحله آزمایشی منتشر نشده است.
فقط حذف فیزیکی؛ بدون تغییر سهمیه یا قیمت
مالک شریعتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، تاکید کرده است که در این طرح، سهمیهبندی و قیمت بنزین تغییری نخواهد کرد و تنها کارت سوخت فیزیکی کنار گذاشته میشود. به گفته او، هدف، تنها تسهیل دسترسی مردم به سهمیه سوخت بدون نیاز به کارت مجزا است.
راهکارهایی برای مصرف بالای بنزین
در همین حال، مصرف بیسابقه بنزین در تعطیلات نوروز امسال نگرانیها را افزایش داده است. کارشناسان انرژی مانند محمد راهبر معتقدند که باید با استفاده از راهکارهای غیرقیمتی، میزان مصرف را کاهش داد و از فشار بر منابع ارزی کشور جلوگیری کرد. در مقابل، عباس رمضانی، کارشناس اقتصادی، معتقد است که بدون اصلاح قیمتی، کاهش مصرف سوخت بهطور کامل ممکن نیست و باید ترکیبی از اصلاحات قیمتی و غیرقیمتی در دستور کار قرار گیرد.
هشدار به مردم: کارتهای سوخت خود را نگه دارید
با وجود بحثهای مطرحشده درباره حذف کارت سوخت، سخنگوی صنف جایگاهداران سوخت اعلام کرده است که فعلا حذف کارت سوخت قطعی نیست و مردم باید کارتهای خود را نگه دارند. او همچنین هشدار داده که استفاده از کارتهای سوخت دیگران باعث بروز مشکلاتی برای جایگاهداران شده و نبود اطلاعرسانی شفاف به این مشکلات دامن زده است.
نویسنده: میلاد قزللو