بازدیدکنندگان از نمایشگاه خودرو مونیخ ۲۰۲۱ که به جای نمایشگاه فرانکفورت برگزار میشود، شاهد خودروهای مفهومی هستند که خودروسازانی مثل مرسدس، فولکس واگن و پورشه ارائه دادهاند.
اما آیندهنگرترین خودرو مفهومی در این نمایشگاه، ماشینی است که خودروساز آلمانی از آینده به زمان حال آورده است. بی ام و آی ویژن سرکیولار (i Vision Circular) اولین نمونه از نسل جدید خودروهایی است که این شرکت ۲۰ سال آینده و در اواسط قرن بیست و یکم میلادی به بازار خواهد فرستاد.
هر چند با این سرعتی که فناوریهای جدید در زمینههای مختلف به بازار میآیند، این خودرو هم قطعا دچار تغییرات و تحولاتی خواهد شد. اما مطمئنا بی ام و آی ویژن سرکیولار سنگ بنای خودروهایی است که فرزندان و نوادگانتان در آیندهای دور و نزدیک سوار آنها خواهند شد.
مشخصات فنی بی ام و آی ویژن سرکیولار
بی ام و آی ویژن سرکیولار یک خودرو مفهومی است که برای نمایش زبان طراحی آینده خودروساز آلمانی به نمایشگاه مونیخ رسیده و بنابراین نباید انتظار داشت که این خودرو حتی بتواند راه برود.
اما به دلیل ممنوعیت تولید و عرضه خودروهای احتراق داخلی (بنزینی و دیزلی) در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، قطعا پیشرانه آی ویژن برقی است و آن طور که مسئولان غرفه بی ام و گفتهاند باتری از نوع حالت جامد است.
نکته جالب توجه درباره بی ام و آی ویژن این است که باتری این خودرو طوری ساخته شده که ۱۰۰ درصد بازیافت میشود و دوباره به چرخه تولید برمیگردد. باتری نسل آینده بی ام و از چگالی انرژی بیشتری برخوردار است و برای تولید آن مواد خام کمتری استفاده میشود.
طراحی ظاهری بی ام و آی ویژن
در تصاویر منتشرشده، خودرویی را میبینید که حالت دایرهای و گِرد دارد که هم به اسم سرکیولار مربوط است و هم چرخه بازیافت را نشان میدهد.
همان طور که بی ام و در توصیف این خودرو اعلام کرده: «طرح دایرهای نشاندهنده چهار اصل بازاندیشی (RE:THINK)، کاهش (RE:DUCE)، تکرار (RE:USE) و بازیافت (RE:CYCLE) است.
بی ام و آی ویژن سرکیولار یک سوپرمینی، ترکیبی از خودروهای شاسی بلند (SUV) و ون (MPV) به طول چهار متر و گنجایش ۴ سرنشین است.
اصل «کاهش» در طراحی ظاهری این خودرو دیده میشود و طراحان سعی کردهاند از کمترین قطعات ممکن استفاده کنند. جلوپنجره خاص بی ام و در خودروی آینده این شرکت هم دیده میشود، با این تفاوت که تمام جلوی خودرو را پر کرده و چراغهای جلو درون آن جا گرفتهاند. چراغهای عقب هم روی در شیشهای صندوق قرار دارند و اسم «بی ام و» هم با لیزر روی بدنه حک شده است.
چرخها تا جای ممکن به انتها و ابتدای خودرو نزدیک شدهاند تا فضای بیشتری برای راننده و سرنشینان فراهم شود. درها هم فاقد دستگیره هستند و در جهت مخالف هم باز میشوند تا دسترسی به کابین راحتتر باشد.
بدنه از آلومینیوم بازیافتی ساخته شده و به خاطر کاهش استفاده از مواد تولیدی، فاقد رنگآمیزی است و به جای آن با روکش طلایی رنگی پوشانده شده است. تایرها هم مانند دیگر بخشهای بدنه از مواد طبیعی و بازیافتی درست شدهاند.
طراحی داخلی آی ویژن سرکیولار
سقف پانوراما شیشهای سراسر خودرو آینده بی ام و را پوشانده تا راننده و سرنشینان از نور طبیعی استفاده کنند. محل نشستن راننده و سرنشینان هم به جای اینکه صندلیهای معمولی خودرو باشد، بیشتر شبیه به مبلمان خانگی و از مواد بازیافتی ساخته شده است.
روی داشبرد بی ام و آی ویژن سرکیولار به جای نمایشگر لمسی، یک صفحه کریستالی دیده میشود که با حرکات دست قابل کنترل است. کیلومترشمار هم از پشت فرمان حذف شده و به صورت هدآپ دیسپلی روی شیشه جلو دیده میشود.
صفحه کریستالی جای دکمههای کنترلی روی فرمان و همین طور دستگیره و دکمههای روی درها را گرفته است.
آپشنها و امکانات بی ام و آی ویژن
با این سرعتی که فناوری و تکنولوژی پیش میرود، سخت است پیشبینی کنیم و یا حدس بزنیم چه آپشنها و امکاناتی در آی ویژن استفاده خواهد شد. اما این خودرو به سیستم رانندگی اتوماتیک یا خودران مجهز خواهد بود و همین طور به صورت بیسیم شارژ میشود.
آخرین تصمیمات درباره آی ویژن
همان طور که مدیران بی ام و گفتهاند، آی ویژن فقط یک خودرو مفهومی است و احتمالا به تولید انبوه نخواهد رسید. با این حال، زبان طراحی این سوپرمینی سنگ بنای خودروهایی است که در آیندهای نه چندان دور پشت فرمان آنها خواهیم نشست.
نویسنده: میلاد قزللو