بورگوارد، خودروساز آلمانی است که حدود ۱۰۰ سال قدمت دارد و اواسط دهه ۹۰ خورشیدی، دو مدل آن به بازار ایران رسید و توسط مشتریان ایرانی خریداری شد. با این حال، بورگوارد برند معروفی در ایران و بازارهای جهانی نیست و حتی نامش به گوش خیلیها نخورده است. خودروساز آلمانی در مدت فعالیتش فراز و فرودهای زیادی داشته و دو بار طعم ورشکستگی را چشیده است. یک بار در دهه ۱۹۶۰ به دلیل مشکلات مالی فعالیتش متوقف شد و یک بار هم چند روز پیش، دوباره سرمایه خود را از دست داد و به نظر میرسد این بار دیگر کارش تمام شده باشد.
ورشکستگی بورگوارد
بورگوارد برند معروف آلمانی بود که در دهه ۱۹۶۰ ورشکسته شد و از فهرست خودروسازان فعال خط خورد. این برند دوباره در سال ۲۰۱۴ احیا شد و فعالیت خود را از سر گرفت. در این سال، خودروساز چینی بیکی فوتون موتور (Beiqi Foton Motor)، یکی از زیرمجموعههای گروه خودروسازی بایک (BAIC) که محصولات ضعیفی تولید میکرد، مالکیت بورگوارد را به دست آورد. برند حالا آلمانی-چینی امیدوار بود در دوره جدید فعالیتش بتواند با عرضه خودروهای کراس اوور مثل بورگوارد BX7، مشتریانی برای خود دست و پا کند. اما شانس با بورگوارد یار نبود و بعد از چند سال فعالیت، با مشکل بزرگی به نام ویروس کرونا روبهرو شد و به دلیل مشکلات مالی برای بار دوم به محاق خواهد رفت.
به دلیل اینکه مالکیت بورگوارد به چینیها تعلق دارد، مراحل حقوقی ورشکستگی این خودروسازی در چین انجام میشود. بر همین اساس، دادگاه خلق پکن، هفته گذشته رای خود را صادر و فعالیت بورگوارد را مختومه اعلام کرد. این خودروساز سال ۲۰۱۵ بورگوارد BX7 را معرفی کرد و هدف شرکت در آن زمان، فروش ۸۰۰ هزار دستگاه خودرو تا سال ۲۰۲۰ و عرضه ۱.۶ میلیون دستگاه تا سال ۲۰۲۵ میلادی بود. در ۷ سالی که بورگوارد فعالیت خود را از سر گرفته بود، ۴ مدل BX3 و BX5 و BX6 و BX7 را عرضه کرد که همه این محصولات در کارخانه فوتون چین تولید میشدند.
بورگوارد اواسط دهه ۹۰ شمسی وارد بازار ایران شد و ایلیا موتور دو خودرو بورگوارد BX5 و BX7 را به مشتریان و خریداران ایرانی معرفی کرد.
بورگوارد زمانی یکی از بزرگترین خودروسازان آلمان بود و در اوج فعالیت خود پیش از دهه ۱۹۶۰، چهار برند روی خط تولید داشت، اما بعدها دچار مشکلات مالی زیادی شد. با وجود اینکه چینیها مالکیت بورگوارد را در دست گرفتند، اما این خودروساز همچنان در اروپا باقی ماند و مدل BX7 را سال ۲۰۱۸ برای اولین بار در قاره سبز رونمایی کرد. همچنین قرار بود کارخانه جدید شرکت در برمن آلمان افتتاح شود و فعالیتش را از همان جایی که سال ۱۸۹۰ شروع کرده بود، از سر بگیرد.
با این حال، بورگوارد نتوانست به موفقیت برسد و فروش این شرکت در سال ۲۰۱۹ فقط ۵۵ هزار دستگاه خودرو بود و این آمار در سال ۲۰۲۱ به ۳ هزار و ۶۰۰ دستگاه رسید. این میزان فروش موجب شد تا بورگوارد از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ میلادی، ۵۶۴ میلیون دلار ضرر بدهد. سال ۲۰۱۹، کمپانی فوتون، ۶۷ درصد از سهام برند آلمانی خود را به شرکت چینی حمل و نقل Ucar فروخت. جذب سرمایه جدید هم کمکی به بهبود وضعیت نکرد و ویروس کرونا همه برنامهها را به هم ریخت. بورگوارد در سال ۲۰۲۱، متحمل زیان هنگفت ۶۷۵ میلیون دلاری شد.
شرکت آلمانی چینی، خودرو مفهومی بورگوارد ایزابلا را در نمایشگاه فرانکفورت ۲۰۱۷ معرفی کرده بود تا نشان دهد که چیزهای بیشتری از کراساوورهای معمولی در چنته دارد. اما تلاشهای مدیران، طراحان و مهندسان کافی نبود و به نظر میرسد دوباره این برند از فهرست فعالان صنعت و بازار خودرو حذف خواهد شد.
نویسنده: میلاد قزللو