روشن بودن پیوسته موتور ماشین برای عملکرد صحیح مجموعه فنی خودرو ضروری است. به همین دلیل خاموش شدن ناگهانی موتور (مخصوصا در حرکت) میتواند نشاندهنده ایرادهای بخصوص و بسیار خطرآفرین باشد. خاموش شدن ماشین میتواند در حال حرکت، ترمز گرفتن و شرایط دیگر اتفاق بیفتد. خاموش شدن ناگهانی خودرو دلایل مختلفی دارد که با توجه به آنها میتوان اقدام به رفع مشکل کرد.
دلایل خاموش شدن ماشین
خاموش شدن ناگهانی پیشرانه خودرو میتواند دلایل مختلف و ریز و درشتی داشته باشد. دلایلی که ممکن است رفع آنها بسیار ساده و بدون هزینه یا بسیار خطرناک و پرهزینه باشد. خاموش شدن خودرو ممکن است با ریپ زدن موتور، افت توان پیشرانه و روشن شدن چراغ چک همراه باشد یا اینکه بدون هیچ دلیل و علامت خاصی بهصورت کاملا ناگهانی و غیر منتظره اتفاق بیفتد. از آنجایی که سیستم ترمز بوستردار و فرمان هیدرولیک از توان پیشرانه تغذیه میکنند، خاموش شدن ناگهانی موتور ماشین در حرکت میتواند کنترل خودرو را غیرممکن و بسیار خطرساز کند.
دلایلی که منجر به خاموش شدن پیشرانه میشود را میتوان به دو گروه ساده و کمهزینه و خطرناک و پرهزینه دسته بندی کرد که در پایان این دو گروه را از یکدیگر جدا خواهیم کرد.
فعال شدن سوئیچ اینرسی
تقریبا تمامی خودروهای جدید به یک سوئیچ مکانیکی حساس به ضربه مجهز هستند که در صورت بروز ضربه ناگهانی و شدید (مانند ضربه حاصل از تصادف)، برق پمپ بنزین را خاموش میکند تا از بروز حریق ناخواسته جلوگیری شود. این سوئیچ که با عنوان سوئیچ اینرسی شناخته میشود، پس از غیر فعال شدن، برای اینکه بار دیگر برق را به سمت پمپ بنزین خودرو هدایت کند، باید به صورت دستی (با فشار انگشت) مجددا در مدار برق خودرو قرار بگیرد. در برخی مواقع نادر، خرابی سوئیچ اینرسی یا عبور پرسرعت از دستانداز نیز میتواند به فعال شدن این سوئیچ و خاموش شدن موتور ماشین منجر شود.
سوختن فیوز یا رله
خودروهای جدید و حتی بسیاری از خودروهای قدیمی دارای مجموعه مدار برق مجهز به رله و فیوز هستند. وظیفه این رلهها و فیوزها، افزایش طول عمر مدار الکتریکی خودرو و محافظت از آنها در برابر شوکهای الکتریکی ناگهانی است. سوختن فیوز هرچند آنچنان رایج نیست، اما احتمال آن وجود دارد. سوختن تنها یک فیوز از مدار برق یا سیستم سوخت رسانی خودرو میتواند به خاموش شدن ناگهانی پیشرانه منجر شود.
سوختن کویل
کویل (Coil/که در ایران به اشتباه کوئِل تلفظ میشود) وظیفه تقویت برق ۱۲ ولت باتری و تبدیل آن به برق ۲۵ تا ۵۰ کیلوولت برای سیستم جرقهزنی است. در خودروهای مدرن امروزی، به تعداد سیلندرها کویل مستقل وجود دارد. اما در خودروهای قدیمیتر معمولا از یک پک دوتایی یا چهارتایی از کویلها برای گروهی از سیلندرها بهره گرفته میشود. سوختن یکی از این پکها میتواند موجب عدم انتقال برق به شمع و خاموش شدن بخش قابل توجهی از سیلندرهای پیشرانه شود. در نتیجه موتور ماشین نمیتواند سرعت دورانی خود را حفظ کند و خاموش میشود.
خرابی باتری و دینام
اگر باتری خودرو فاسد یا دینام خودرو دچار آسیب داخلی شده باشد، میزان جریان قابل انتقال از باتری به سیستم الکتریکی خودرو به سرعت افت میکند. این کاهش ولتاژ و جریان تا جایی میرسد که برق ورودی به کویلها به اندازهای ضعیف است (معمولا زیر ۹ ولت) که ولتاژ خروجی آن در حد و اندازه مورد نیاز برای احتراق بنزین کافی نیست. در نتیجه پیشرانه به ریپ میافتد و در مدت زمان بسیار کوتاهی خاموش میشود.
ایراد ECM
کامپیوتر خودرو که با نام ECU یا ECM شناخته میشود، یک مجموعه مدارهای الکترونیکی بسیار حساس و گرانقیمت است که از طریق مجموعه قطعات الکترونیکی مختلف در برابر افزایش ناگهانی ولتاژ یا شوکهای الکتریکی احتمالی محافظ میشود. با این حال ممکن است نفوذ رطوبت به اتصالات داخلی ECM یا دستکاری غیر حرفهای سیستم برق خودرو، نظیر نصب سیستم صوتی قدرتمند بدون رعایت اصول الکترونیکی و عدم استفاده از سیستمهای نویزگیر، منجر به آسیب دیدن جزئی یا کلی ECM شود و خاموش شدن ناگهانی خودرو یا روشن نشدن ماشین را رقم بزند.
ایراد در مدار سوخت رسانی
نیمسوز شدن (ضعیف شدن) پمپ بنزین و داغ کردن آن، کثیف بودن مدار، فیلتر سوخت یا خرابی رگلاتور ریل سوخت نیز میتواند به خاموش شدن ماشین یا عملکرد ریپدار پیشرانه بیانجامد.
خرابی سنسور موقعیت میلنگ/میل سوپاپ
پیشرانههای جدید از سنسور موقعیت میلنگ یا موقعیت میلسوپاپ (یا هر دو) برای تنظیم دقیق زمانبندی احتراق سیستم جرقه استفاده میکنند. خرابی این سنسورها موجب اختلال شدید در عملکرد کامپیوتر پیشرانه (ECM/ECU) شود و بلافاصله به خاموشی ناگهانی پیشرانه میانجامد.
داغ کردن پیشرانه
در خودروهای جدید بازار جهان، کامپیوتر خودرو نگاه بسیار دقیقتری به عملکرد سنسورهای بهکاررفته در پیشرانه دارد. به عنوان مثال اگر موتور خودرو از نظر دمایی وارد بازه خطرناکی شود که احتمال آسیبدیدگی وجود داشته باشد، چراغ چک خودرو روشن میشود و حتی ممکن است توان خروجی و دور موتور پیشرانه نیز محدود شود. در این حالت در صورت خاموش کردن پیشرانه، ممکن است روشن شدن دوباره آن تا چند ساعت (پس از خنک شدن) زمان ببرد.
نشتی وکیوم
بسیاری از سیستمهای اصلی و جانبی پیشرانه و خودرو نظیر دریچه گاز، گیربکس، کنترل دریچههای داخلی سیستم تهویه مطبوع و… برای ایفای نقش از وکیوم (خلا) بهوجودآمده از عملکرد موتور ماشین کمک میگیرند. در صورت پوسیدگی، پارگی یا جدا شدن لولههای انتقالدهنده این خلا، عملکرد پیشرانه به دلیل ورود میزان هوای بیشتر که در کنترل سیستم دریچه گاز و سنسورهای ورودی (سنسورهای MAP یا MAF) نیست، دچار اختلال، ریپ، لرزه، روشن شدن چراغ چک و حتی خاموش شدن ماشین بهصورت ناگهانی میشود.
ایراد در سنسور ورودی هوا
در صورتی که پیشرانه تنها به سنسور MAP (فشار مطلق اینتیک) مجهز باشد، خرابی این سنسور با بروز ریپ و دود کردن پیشرانه و افت شدید در عملکرد نهایی آن همراه خواهد بود. پیشرانههای جدیدتر مجهز به سنسور MAF (حجم هوای ورودی)، نسبت به خرابی این حسگر بسیار حساس هستند. خرابی این سنسور میتواند به خاموش شدن سریع پیشرانه و عدم روشن شدن دوباره آن بینجامد، چرا که این دو سنسور وظیفه تعیین میزان ورودی هوا و گزارش آن به ECM برای تنظیم میزان دقیق حجم سوخت ورودی را بر عهده دارند.
خرابی استپر موتور
استپر موتور یا استپ موتور (Stepper Motor) که با نام دیگر شیر تنظیم دور درجا (Ideal Control Valve)، یک الکترو موتور در پیشرانههای انژکتوری مجهز به دریچه گاز مکانیکی است. وظیفه این الکتروموتور بسیار حساس و دقیق، تنظیم میزان هوای ورودی به پیشرانه به هنگامی است که دریچه گاز باز نباشد. یعنی زمانی که پای راننده بر روی پدال گاز نیست. کثیف شدن شفت و گیربکس استپر موتور، آلودگی کلهقندی سر اسپر موتور (که وظیفه بستن ورودی هوا را بر عهده دارد) یا خرابی کامل آن میتواند تنظیم پیشرانه در حالت درجا را به حدی برهم بزند که موتور خودرو تمایل خود به روشن شدن و روشن ماندن را به طور کامل از دست بدهد یا با درگیر شدن گیربکس در حالت D، ترمز کردن یا روشن کردن سیستم تهویه مطبوع خاموش شود.
افت فشار روغن
در تمامی خودروهای جدید و حتی بیشتر خودروهای قدیمی، سنسور یا سوئیچ فشار روغن پیشرانه مستقیما به سیستم برق یا کامپیوتر خودرو متصل است. به این ترتیب در صورت افت ناگهانی فشار روغن یا افت فشار آن بیش از حد مجاز، با خاموشی ناگهانی پیشرانه همراه خواهد بود تا از بروز آسیبهای جدی به قطعات داخلی آن جلوگیری کند. افت فشار روغن به معنای آسیبدیدگی بسیار سریع و ناگهانی مجموعه دورانی داخلی موتور است که هزینه تعمیر بسیار بالا و خطرات جدی به همراه دارد. در نتیجه در صورت افت فشار روغن حتی به هنگام حرکت، ممکن است پیشرانه بلافاصله خاموش شود.
پاره شدن زنجیر یا تسمه تایم
در پیشرانههای جدیدتر، به دلیل نوع طراحی متمایز معمولا از تسمه لاستیکی تقویتشده بهجای زنجیر تایم یا تسمه تایم (تسمه یا زنجیر تنظیمکننده زمان باز و بسته شدن سوپاپها) استفاده میشود. این تسمههای لاستیکی عمر محدودی دارند و ترجیحا باید پیش از موعد مقرر تعویض شوند، چرا که پاره شدن آنها باعث برهم خوردن زمانبندی باز و بسته شدن سوپاپها شده و چه در حالت درجا و چه در حرکت، منجر به خاموش شدن ماشین و بروز آسیب جدی به سرسیلندر و قطعات آن (سوپاپها، سیت و گیت) میشود.
ایراد گیربکس اتوماتیک
بروز ایرادهای نسبتا نادر و خاص در گیربکسهای اتوماتیک جدید و قدیمی میتواند گاهی مواقع به خاموش شدن موتور ماشین منجر شود. این حالت یا بر اثر بروز خطای آسیبزا در گیربکسهای جدید یا برهم خوردن هماهنگی میان پیشرانه و گیربکس در خودروهای قدیمی حاصل میشود. خرابی توربین (مبدل گشتاور)، افت فشار روغن گیربکس، قفل کردن صفحات فشار داخل گیربکس یا مواردی از این دست، میتواند ضمن ارسال کد خطا به ECM، موجب افت شدید دور موتور و اجبار خاموشی آن (استال شدن پیشرانه) به هنگام درگیرشدن گیربکس، آغاز حرکت، رسیدن به توقف کامل یا زمان تعویض دندهها شود.
کم هزینه و پر هزینه بودن علت خاموش شدن ماشین
همانطور که پیشتر عنوان شد، این گروه از ایرادها میتواند به دو دسته ساده و کمهزینه و خطرناک و پرهزینه دستهبندی شود. به عنوان مثال، سوختن فیوز و رله، داغ شدن پیشرانه، فعال شدن سوئیچ اینرسی، خرابی باتری و دینام، نشتس وکیوم، خرابی استپر موتور و سنسور MAP در گروه ایرادهای جزئی، ساده و نسبتا کمهزینه قرار میگیرد که رفع آنها دردسر و هزینه خاصی به همراه ندارد و مشکل تنها با جایگزین کردن قطعه معیوب یا تعمیر آن به راحتی برطرف میشود.
در عوض مواردی چون خرابی سنسور MAF، سوختن کویل، بروز ایراد در مدار سوخترسانی، سوختن پمپ بنزین و خرابی رگلاتور سوخت، خرابی سنسور میلنگ و میلسوپاپ با وجود سهولت در انجام و کمخطر بودن، معمولا وابسته به مدل خودرو با هزینههای بیشتری همراه است. به عنوان مثال جایگزینی پک کویل یا سنسور MAF و سنسورهای میلنگ و میلسوپاپ با صرفه هزینه چند میلیون تومانی همراه است. اما مزیت این نوع ایرادها در آن است که با آسیب بیشتر همراه نیستند و تنها با جایگزینی قطعه معیوب، پیشرانه دوباره به سلامت ابتدایی خود بازمیگردد.
اما بروز مشکلاتی چون افت فشار روغن، آسیب دیدن مدارهای ECM، پاره شدن تسمه تایم یا بروز ایراد در گیربکس، نهتنها میتواند برای سلامت درونی پیشرانه و قطعات فنی خودرو بسیار خطرآفرین باشد، بلکه عیبیابی و تعمیر آنها با اجرت کار قابل توجه و صرف هزینههای سنگین برای رفع عیب همراه است.
از این رو باید پدیده خاموش شدن ناگهانی پیشرانه را تحت هر شرایطی بسیار جدی گرفت، چراکه ممکن است مالک و مصرفکننده خودرو دارای دانش کافی برای تشخیص ابتدایی ایراد نباشد و با تلاش بیشتر برای روشن کردن پیشرانه، بر شدت آسیبدیدگی و هزینههای پس از آن بیفزاید. هدف این مقاله تنها تعیین ایرادهای احتمالی در خاموش شدن ماشین است. عیبیابی و تعمیر این دست ایرادها تنها باید از سوی متخصصان و مکانیکهای معتبر انجام بگیرد.
نویسنده: شهاب انیسی
سلام بسیار مفید بود ممنون
بسیار عالی و مفید برای مبتدی ها
بسیار عالی و آپوزنده بود
سلام خیلی ممنون بسیار اموزنده بود تشکر
علت اینکه ماشین روشن میکنم بعد یکی از کار های برقی مثل کولر گرفتن یا روشن کردن چراغ یا هر کدوم از کار های برقی انجام بدم ماشین درجا خاموش میشه میشه لطفا راهنمای کنید ؟؟؟
با سلام،
دلایل مختلفی داره. اصلیترین علت میتونه از کمپرسور باشه. دریچه کنترل هوای دور آروم هم میتونه باعث خاموشی ماشین بشه. اگر سیستم برق خودرو هم مشکل داشته باشه، این اتفاق میفته.
از روی کتاب توضیح داد اصلانم مفید نبود بدون راهکار بود
سلام عالی بود ققط ت مشهد تعمیرکار کار درست اشنا دارین
با سلام و احترام
از راهنمایی بی نظیر شما سپاس گزارم
پیروز و سربلند باشید
سلام خسته نباشید ماشین عین ساعت کار میکنه ولی بعضی وقت ها توی حرکت ریپ میزنه و خاموش میکنه با استارت روشن نمیشه ولی حولش که میدم روشن میشه مشکلش چیه پیش چنتا تعمیر کار بردم حالیشون نبوده هیچی
سلام ۲۰۶ من سالهاست دچار مشکل خاموش شدن درجاست.سنسور اکسیژن ، شمعها ، فیلترپمپ بنزین ، مپ رو عوض کردم و سوزن انژکتور و دریچه گاز رو هم سرویس کردم ولی تاثیر نداشت و پس از خاموش شدن در صورت زدن استارت موتور سه کار میکنه چندین بار دور موتور بالا و پایین میشه و خاموش،ولی بعد از یک دقیقه مکث میشه روشن کرد و حرکت کرد در غیر اینصورت اگه با همان حالت حرکت کنم بعد از چندین کیلومتر دوباره خاموش میشه تا اینکه آن یک دقیقه رو بهش زمان بدم.
ماشین من هم ۲۰۶ همین مشکلو داره استارت میخوره یهو تو حرکت ریپ میزنه خاموش،میشه درجا هم خاموش،میشه یهو انگار قدرتش کم میشه .. بوی خام سوزی بنزین هم میاد .. اگه شما علتشو پیدا کردین بگید
ممکنه سنسور T map باشع
سلام مهدی موفق شدی درستش کنی منم همین مشکل دارم و نمیدونم چکار کنم
اونیکی ماشینارو نمیدونم ولی ۲۰۶ رو خوب میدونم که اگه آخرای عمر باتری باشه، امکان داره صبح مثل همیشه استارت بخوره ماشین، ولی تو حرکت وقتی ترمز میگیری، یا چراغ قرمز یهو خود بخود خاموش میشه، بعضا هم ریپ میزنه. اونوقت باید باتری تعویض بشه. نرید الکی استپ موتور و دریچه گاز و سنسور اکسیژن یا پمپ بنزین داخل اتاق… از هیچکدوم ازینا نیست. فقط باتری ضعیف شدهو زود باید عوض بشه.
باتری رو هم عوض کردم.بیشتر هم تو فصل گرما این اتفاق رخ میده
با سلام ماشین مزدا ۲۰۰۰ وانت در حین حرکت و پس از روشن شدن در حین حرکت یا ترمز پشت چراغ قرمز خاموش میشود رله و پمپ بنزین سالم است و پس از مراجعه به چند تنظیم موتور مشکل حل نشده است ،راهنمایی کنید
با سلام،
میتونه اشکال از سیستم برق و سنسورها باشه.
یکی دیگر از علت های خاموش شدن خودرو در هوای سرد وجود اب مخلوط با بنزین داخل باک خودرو هستش
دلایل بد روشن شدن خودرو در استارت اول در حالت موتور سرد (اول صبح حتی در تابستان) چی میتونه باشه؟
سلام، من حین رانندگی در سراشیبیی بودم که دیدم پدال ترمز سفت شده و پایین نمیره، دور موتورم هم صفر شد و عملا ماشین خاموش بود ولی سرعت حدود ۸۰ تا داشتم، جلوم خالی بود و تونستم تا یه مسافتی رو برم و خودش وایسه، یکی از آقایونی که کمک کردن گفتن بنزین نمیرسه و یه کلید اضطراری انگار داره که اگه تو دست انداز بیفتین خاموش میکنه ماشینو، ولی اصلا دست اندازی نبود،
یکم قبلش ترافیک سنگین سربالایی بود و هی مجبور بودم ترمز نیم کلاچ کنم، ممکنه به خاطر اون باشه؟
تو این شرایط باید چیکار کنم؟! چطوری ماشینو متوقف کنم؟؟ خواهشا راهنمایی کنین
باسلام ماشین من پیکان وانت هستش نمیدونم چرا موتور ماشین که گرم میشه تو سرعت بالا ریپ میزنه خاموش میشه .وبه:سختی روشن میشه هرکار هم کردم درست نمیشه راهنمایی کنید لطفا
با سلام،
سیستم سوخترسانی رو چک کنید.
سلام
خودرو من ساینا s دوگانه می باشد بعد از استارت اولیه وموقع راه اندازی خودرو خاموش میشه علتش رو بگید ممنون میشم.در ضمن خودرو صفر میباشد.