علت بالا رفتن آمپر ماشین؛ دلایل و راهکارها

۲۳ تیر ۱۴۰۴ علت بالا رفتن آمپر ماشین؛ دلایل و راهکارها

از جمله اصطلاحاتی که در خودرو می‌شنویم و معنی خوبی نیز ندارد، بالا رفتن آمپر ماشین است. منظور از آمپر ماشین، همان نشانگر دمای موتور بوده و معنی این حرف این است که دمای موتور ماشین بالا رفته و اصطلاحاً خودرو گرم کرده و در حال جوش آوردن است. این وضعیت خصوصاً در زمان گرم‌شدن هوا و استفاده بیشتر از سیستم تهویه مطبوع، بیشتر دیده می‌شود و می‌تواند باعث اتفاقات بعدی مثل سوختن واشر سرسیلندر و حتی آسیب‌دیدن موتور مثل پیستون گرفتن و ذوب‌شدن پیستون یا نعلبکی سوپاپ نیز شود.

بالا رفتن دمای آب یا آمپر کشیدن

مایع اصلی سیستم خنک‌کننده موتور خودرو، آب است که امروزه با توجه به بالارفتن راندمان کاری موتور و تحت فشار بیشتر قرارگرفتن پیشرانه‌ها ناشی از افزایش ضریب تراکم، شاهد افزایش دمای کاری موتورها نیز هستیم. این وضعیت باعث می‌شود تا اهمیت سیستم خنک‌کننده موتور بیش‌ازپیش به چشم آید به نحوی که امروزه برخی از خودروهای اسپرت، بیش از یک رادیاتور برای خنک‌کردن آب موتور دارند.

بالا رفتن آمپر آب و روشن شدن چراغ هشدار

پیشرانه باید در یک دمای کاری مشخص قرار داشته باشد تا بتواند به بهترین راندمان و بازده کاری خود برسد. به همین خاطر هم دمای آب رادیاتور ماشین یا همان اصطلاحاً آمپر خودرو، اهمیت بسیار زیادی در سلامت پیشرانه و نحوه کارکرد آن دارد. کار ترموستات در موتور خودرو همین است که تا رسیدن به یک دمای مشخص، اجازه خروج آب از موتور به سمت رادیاتور را ندهد تا موتور به دمای مناسبی برسد و سپس فرایند خنک‌کاری موتور شروع شده و این چرخه به همین شکل ادامه پیدا کند.

افزایش دمای موتور از حد مشخصی یا همان اصطلاحاً آمپر کشیدن باعث سوختن واشر سرسیلندر و مشکلات ناشی از این اتفاق مثل آب و روغن قاطی‌کردن، پیستون گرفتن موتور، به ناک افتادن پیشرانه، ذوب‌شدن لبه و… خواهد شد.

به همین علت، افزایش دمای آب موتور یا بالا رفتن آمپر ماشین یا همان آمپر کشیدن، اتفاقی خطرناک است و در صورت بروز باید از جوش‌آوردن موتور جلوگیری کرد و سریعاً به دنبال علت این اتفاق و راه‌حل برطرف‌کردن آن باشیم.

واشر سرسیلندر سوخته

آمپر آب ماشین چیست و چه اطلاعاتی می‌دهد؟

آمپر به معنی شدت جریان عبوری است. اما در خودروها به نشانگرها در عامیانه، آمپر گفته می‌شود. در این میان اصطلاح آمپر کشیدن هرچند برای افزایش بی رویه آمپر مصرفی یک قطعه نیز به کار می‌رود اما وقتی گفته می‌شود که موتور خودرو آمپر می‌کشد، همه به عنوان افزایش بی رویه دمای آب موتور در نظر می‌گیریم.

به نمایشگرهای پشت فرمان، پشت آمپر می‌گوییم که اصطلاح لاتین آن، کلاستر است. در این مجموعه، تمام نشانگرهای لازم برای اطلاع‌رسانی به راننده وجود دارد که نشانگر دمای موتور خودرو نیز در همین قسمت است. معمولاً در اکثر خودروها یک نشانگر دیجیتالی یا آنالوگ برای نمایش دمای آب موتور خودرو وجود دارد و برای رسیدن به شرایط بحرانی نیز یک چراغ قرمز یا نوشته STOP نیز در نظر گرفته شده است. این نوشته معمولاً در مواقعی مثل کاهش شدید سطح روغن و یا گرم‌شدن بیش از حد موتور خودرو روشن خواهد شد و از راننده می‌خواهد تا موتور خودرو را خاموش کند.

چراغ هشدار دهنده دمای بالای آب موتور

اگر پیشرانه‌ها در یک بازه دمایی در حدود ۸۵ تا ۹۵ درجه سانتیگراد کار می‌کنند. کمتر از دمای ۸۵ درجه باعث سردکاری موتور و افزای الاینده ها و کاهش بازده پیشرانه خواهد شد و دمای بالای ۹۵ درجه نیز می‌تواند باعث بروز مشکلاتی مثل ناک زدن موتور در صورت بی‌کیفیت بودن بنزین شود. ضمن اینکه در این دما، کوچک‌ترین کم‌کاری سیستم خنک‌کننده می‌تواند منجر به ترسیدن و یا سوختن واشر سرسیلندر شود. البته باید بدانیم که خودروهای زیادی نیز هستند که دمای کاری بالاتر از ۹۵ درجه نیز دارند.

دلایل رایج بالا رفتن آمپر ماشین

بالارفتن دمای موتور ماشین می‌تواند به علل مختلفی رخ دهد. از خرابی‌های الکتریکی تا مشکلات ایجاد شده در سیستم خنک‌کاری و موتور ماشین.

نقص در سیستم خنک کننده

سیستم خنک‌کننده موتور خودرو از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است که بیش از همه بخش‌ها، رادیاتور و پروانه خنک‌کن در معرض دید قرار دارند. گرفتگی رادیاتور و کثیفی آن، مسدود بودن مسیرهای حرکت آب در رادیاتور، نشتی شلنگ‌ها، کمبود ضدیخ در آب رادیاتور، وجود آلودگی روی پره‌های شبکه رادیاتور و… باعث خواهد شد تا تبادل دمای رادیاتور با هوای آزاد به خوبی صورت نگیرد.

کثیفی رادیاتور از عوامل جوش آوردن موتور خودرو

کم شدن سطح آب رادیاتور یا نشتی

برای افزایش دمای یک کیلوگرم آب به اندازه یک درجه سلسیوس، ۴۲۰۰ ژول انرژی لازم است که همین ظرفیت بسیار بالا باعث شده تا از آب برای سیستم خنک‌کاری استفاده شود. بنابراین می‌بینیم که کاهش آب رادیاتور وقتی که به مقدار قابل‌توجهی برسد، می‌تواند در خنک‌کاری موتور خودرو کاملاً اثر خود را نشان دهد.

 خرابی واترپمپ

واترپمپ خودرو وظیفه دارد تا آب را در سیستم خنک‌کاری موتور به گردش در بیاورد. خرابی این قطعه مثل بریدن محور آن، پاره شدن تسمه، فرسودگی آب‌پخش‌کن و… باعث می‌شود تا کارکرد واترپمپ دچار اختلال شده و آب به خوبی در سیستم خنک‌کاری نچرخد. در نتیجه دمای آن بالا رفته و در نهایت موتور خودرو جوش آورد.

گرفتگی یا هواگرفتگی رادیاتور

اکثر خودروهای امروزی را باید بعد از ریختن آب در سیستم خنک‌کاری آنها، هواگیری کرد. این وضعیت در خودروهایی که دارای تکنولوژی بالاتری هستند، بسیار جدی‌تر و حتی تخصصی‌تر می‌شود. عدم هواگیری سیستم خنک‌کاری آنها باعث می‌شود تا این بخش نتواند به خوبی وظیفه خود را انجام دهد.

ایرادات ترموستات

خرابی ترموستات ماشین همیشه به این صورت نیست که در وضعیت کاملاً باز و یا کاملاً بسته قرار گیرد. بلکه دیر بازشدن این قطعه نیز می‌تواند باعث بالارفتن دمای آب شود. به این معنی که دیر بازشدن ترموستات و زود بسته‌شدن آن، اجازه خنک‌شدن آب را نمی‌دهد و در نتیجه دمای آب موتور ماشین، بالا می‌رود.

ترموستات موتور

گیرکردن ترموستات در حالت بسته

از جمله شایع ترن علل جوش‌آوردن موتور خودرو، قفل‌شدن ترموستات است. ترموستات دارای یک فنر دمایی است که با رسیدن به یک دمای مشخص، این فنر باز شده و اجازه عبور آب از موتور به سمت رادیاتور را می‌دهد. با قفل‌شدن ترموستات در وضعیت بسته، آب نمی‌تواند از موتور به رادیاتور راه پیدا کند و به همین خاطر موتور خودرو به دمای بحرانی می‌رسد. در این وضعیت اگر به رادیاتور خودرو دست بزنیم، خواهیم دید که رادیاتور خنک است.

مشکلات مربوط به فن خنک کننده

فن‌های برقی یک وسیله الکتریکی هستند که ممکن است به دلایل مختلفی از جمله خرابی موتور فن و یا آفتامات‌های مربوط به این سیستم، این وسایل از کار بیفتند. همچنین در خودروهایی که دارای فن دو دور هستند نیز، خرابی و از کار افتاندن دور بالای فن‌ها نیز می‌تواند به جوش‌آوردن موتور منجر شود.

خرابی سنسور دما

در بعضی از خودروها، راه‌اندازی فن‌های برقی مجزا از سنسور دمای آب هست. اما در بعضی از خودروها نیز، راه‌انداز فن‌ها ناشی از اطلاعات سنسور دمایی هست. در این خودروها، خرابی سنسور دما می‌تواند مانع از راه‌افتادن موتورها شده و در نتیجه دمای موتور به‌تدریج افزایش پیدا کرده و در نهایت موتور خودرو جوش آورد. همچنین گاهی مواقع، وجود ایراد در ECU خودرو باعث می‌شود تا دستور لازم برای راه‌افتادن فن‌های برقی صادر نشود.

بار زیاد روی موتور

وقتی فشار وارده به موتور بیشتر از حد طبیعی و استاندارد آن باشد، باعث افزایش دمای موتور می‌شود. چرا که با بالارفتن بیش از حد و به مدت طولانی دور موتور، گرمای تولیدی در پیشرانه نیز افزایش پیدا می‌کند. در نتیجه دمای موتور نیز بالا می‌رود. این بار زیاد روی موتور می‌تواند ناشی از کشیدن یک‌بار سنگین، وزن بیش از حد خودرو، حرکت به مدت طولانی و با فشار زیاد در یک مسیر سربالایی، ماندن در ترافیک و…. باشد.

پاره شدن تسمه

هنوز هم بسیاری از خودروها دارای پروانه‌های مکانیکی هستند که نیروی کار پروانه از موتور خودرو به کمک یک تسمه گرفته می‌شود. پاره شدن تسمه خودرو باعث می‌شود تا پروانه موتور از حرکت بیفتد و در نتیجه رادیاتور به خوبی خنک نشود.

حرکت در سربالایی، یدک کشی یا استفاده طولانی در ترافیک

مسیر حرکت و شرایط جوی مثل باد مخالف نیز در گرم‌شدن خودرو مؤثر هستند. حرکت در مسیرهای سربالایی به مدت طولانی مثل حرکت در یک جاده کوهستانی و یا حرکت در مسیری که باد مخالف قوی دارد، منجر به افزایش دمای موتور خواهد شد. همچنین یدک‌کشی سنگین به مدت طولانی خصوصاً در مسیرهای سربالایی نیز می‌تواند باعث بالارفتن دمای موتور ماشین شود. از دیگر مواقعی که شاهد افزایش دمای موتور خودرو هستیم، ماندن در ترافیک برای مدت طولانی است. حرکت در ترافیک باعث می‌شود تا هوای سرد کافی به رادیاتور خودرو برخورد نکند و همین وضعیت می‌تواند عاملی برای افزایش دمای موتور شود.

سوختن واشر سرسیلندر

سوختن واشر سرسیلندر و یا ترسیدن آن که به معنی نیم‌سوز شدن واشر است، می‌تواند باعث ورود هوای گرم موتور یا همان کمپرس موتور به بخش خنک‌کاری نیز شود. در این وضعیت، جدا از نشانه‌هایی مثل متورم‌شدن شلنگ‌های مربوط به آب، دمای موتور نیز با سرعت بیشتری بالا می‌رود و حتی سیستم خنک‌کاری نیز با مشکل مواجه می‌شود.

کثیفی آب رادیاتور در اثر سوختن واشر سرسیلندر

گرفتگی مسیر اگزوز

گرفتگی مسیر اگزوز باعث فشار آمدن به موتور می‌شود. در این حالت موتور نمی‌تواند به راحتی دود را خارج کند و همین منجر به بروز مشکلاتی از جمله افزایش دمای موتور خواهد شد. گرفتگی مسیر اگزوز حتی می‌تواند به قدری دمای کاری موتور را افزایش دهد که به آسیب‌دیدن پیستون‌ها نیز منجر شود.

علائم هشداردهنده بالا رفتن آمپر آب ماشین

بالارفتن دما آب موتور، نشانه‌های مختلفی دارد که راننده با کمک آنها متوجه این اتفاق خواهد شد.

افزایش ناگهانی عقربه آمپر

اولین و واضح‌ترین نشانه‌ها از بالا رفتن آمپر خودرو، نشانگر دمای آب موتور است که راننده باید همیشه نیم‌نگاهی به آن داشته باشد. وقتی دمای آب موتور از جایی که همیشه هست، بالاتر رفت باید احتمال افزایش بیشتر نیز به آن داد و سریعاً به دنبال عیب و رفع عیب باشیم.

روشن شدن چراغ اخطار دما

خودروهای امروزی دارای نشانگر دمای آب موتور هستند که معمولاً یک چراغ هشداردهنده و اخطار نیز برای مواقعی که دمای آب به مرحله بحرانی برسد نیز وجود دارد. البته باید قبل از اینکه کار به روشن‌شدن چراغ هشدار برسد، خودرو را متوقف کرده و اقدامات لازم برای کاهش دمای آب را انجام دهیم.

چراغ هشدار بالا بودن دمای آب موتور

خروج بخار از زیر کاپوت

گاهی مواقع، خروج بخار از زیر کاپوت یا همان درب موتور را شاهدیم. این وضعیت برای مواقعی است که یک نشتی بزرگ مثل پارگی شلنگ‌های آب و یا خروج آب از درب رادیاتور اتفاق افتاده است.

نشتی آب روی زمین

وقتی که نشتی آب روی زمین را می‌بینیم، باید به دنبال یک پارگی و یا نشتی از یک اتصال باشیم. این حالت ممکن است به خاطر ورود بیش از حد آب به داخل منبع انبساط و خروج از منبع نیز رخ دهد که دلیل آن، افزایش دمای بیش از حد آب موتور است.

خطرات بالا رفتن آمپر ماشین

بالارفتن آمپر آب موتور یکی از مشکلات مکانیکی است که مثل تمام مشکلات دیگر خودرویی، باعث آسیب‌دیدن یک یا چند بخش دیگر خواهد شد. البته بالارفتن دمای آب خودرو خصوصاً در بعضی از خودروها می‌تواند هزینه‌ها و مشکلات زیادی در پی داشته باشد.

جوش آوردن موتور

اولین مرحله از بالارفتن دمای آب موتور وقتی به مرحله بحرانی برسد، جوش‌آوردن موتور است. جوش‌آوردن موتور سرآغاز مشکلات بعدی مثل سوختن واشر سرسیلندر و حتی مشکلات دیگری مثل گرفتن پیستون و… می‌شود.

جوش آوردن موتور در اثر بالارفتن بیش از حد دمای آب

آسیب دیدن سرسیلندر

اگر بالارفتن دمای آب شدید باشد، می‌تواند منجر به آسیب‌دیدن سرسیلندر مثل تاب برداشتن آن نیز شود. حتی اگر کارهایی که برای خنک‌کردن موتور انجام می‌دهیم نیز به صورت اصولی نباشد، می‌تواند باعث ترک‌برداشتن سرسیلندر و تابیدگی آن نیز شود.

سوختن واشر سرسیلندر

از اولین مشکلاتی که با بالارفتن دمای آب شاهد آن خواهیم بود، سوختن واشر سرسیلندر است. این وضعیت خصوصاً در موتورهایی که طراحی آنها از نوع بوش خیس هست و واشر سرسیلندر غیرفلزی دارند، بسیار بیشتر دیده می‌شود.

پیستون گرفتن موتور

افزایش دمای بیش از حد موتور می‌تواند منجر به پیستون گرفتن موتور نیز شود. وقتی بلوک موتور بیش از حد داغ شود، چون سرعت انبساط پیستون و بلوک موتور با هم برابر نیست، منجر به انبساط بیش از حد پیستون و تماس پیستون به جداره سیلندر می‌شود که به این وضعیت، پیستون گرفتن موتور می‌گویند. این اتفاق باعث افتادن خط و خش‌های زیاد روی جداره سیلندر می‌شود که باعث مشکلات دیگری مثل روغن‌سوزی خواهد شد.

پیستون گرفتن در اثر گرم شدن بیش از حد موتور خودرو

مشکلات سوپاپ

افزایش بیش از حد دمای موتور، حتی می‌تواند باعث به هم ریختن سوخت‌وساز موتور نیز شود. در این وضعیت ممکن است شاهد ناک یا همان ضربه‌زدن موتور باشیم و حتی به سوپاپ‌ها نیز آسیب‌هایی ببینند، مثل سوختن نعلبکی سوپاپ و یا ذوب‌شدن لبه آن، جداشدن سیت سوپاپ و… .

هزینه های سنگین تعمیر

بالارفتن دمای آب اگر سریعاً کنترل شود، ممکن است بدون هزینه و یا با هزینه‌های تعمیراتی پایینی برطرف شود. اما اگر این وضعیت به مرحله بحرانی برسد، هزینه‌های تعمیراتی زیادی مثل باز کردن سرسیلندر و تعویض واشر سرسیلندر را در پی دارد. در بسیاری از مواقع با باز کردن سرسیلندر، هزینه‌های جانبی دیگری نیز اضافه می‌شود که مجموع هزینه‌ها را تا حد بسیار زیادی افزایش می‌دهد.

اقدامات فوری در زمان بالا رفتن دمای آب موتور

  • گاهی مواقع مثل فشارآوردن زیاد به خودرو باعث افزایش دمای آب موتور می‌شود. در این‌جور مواقع با معکوس دادن و استفاده از دنده‌های سنگین‌تر می‌توان موتور را به تدریج خنک کرد.
  • اگر موتور خودرو به هر دلیلی به غیر از فشارآوردن به موتور، گرم کرده است باید در اولین فرصت توقف کرد.
  • از ریختن آب روی هر قسمتی از موتور خودرو خودداری کنید. این کار باعث آسیب به موتور خودرو می‌شود.
  • در حین خنک‌کردن موتور، روشن‌کردن بخاری می‌تواند تا حدودی به فرایند خنک‌کردن موتور کمک کند.
  • سریعاً فن‌ها و پروانه را بررسی می‌کنیم تا مطمئن شویم که کارکرد آنها مشکلی ندارد.
  • اگر فن‌ها و پروانه در حال کار هستند پس مشکل از سیستم خنک‌کاری موتور است.
  • اگر رادیاتور نیز داغ بود پس مشکلی از ترموستات نیست. اما اگر رادیاتور خنک بود به معنی قفل‌شدن ترموستات است. در این وضعیت باید سریعاً موتور خودرو را خاموش کرد. بعد از خاموشی موتور خودرو، هر سی تا چهل ثانیه برای چند ثانیه، موتور را روشن می‌کنیم تا از چسبیدن رینگ‌ها جلوگیری شود. در این وضعیت باید منتظر بمانیم تا موتور کاملاً سرد شود و به ادامه عیب‌یابی و تعمیر آن برسیم.
  • اگر رادیاتور نیز داغ بود، پس باید به دنبال خنک‌کردن موتور باشیم. اگر نشتی از موتور می‌بینیم و این مقدار نشتی زیاد است، باز هم باید موتور را خاموش کنیم. اما اگر نشتی از موتور دیده نمی‌شود، باید موتور را با کمک آب، خنک کنیم.
  • در این وضعیت کمی آب روی شبکه‌های رادیاتور می‌ریزیم. اگر شاهد کاهش دمای موتور بودیم که به معنی موفقیت‌آمیز بودن این کار هست؛ اما در غیر این صورت باید سطح آب رادیاتور را چک کنیم.
  • با احتیاط بسیار زیاد به خاطر خطر مواجهه با آب جوش موتور، باید درب رادیاتور یا سیستم خنک‌کننده را باز کنیم. در صورت نداشتن مهارت در این کار، احتمال سوختن با آب جوش بسیار زیاد است و بهتر است تا خودرو را خاموش کرده و منتظر یک فرد ماهر و یا مکانیک باشیم.
  • در صورتی که مهارت کافی برای باز کردن درب رادیاتور داریم باید دقت کنیم که این کار را با کمک چند لایه کردن یک پارچه بزرگ انجام دهیم تا بتوانیم باز شدن درب رادیاتور را کنترل کنیم. در غیر این صورت امکان سوختن دست‌ها و پاشیدن آب و بخار داغ به اطراف و آسیب‌دیدن، بسیار زیاد است. پس یک دستمال بزرگ را روی درب سیستم خنک‌کننده گذاشته و آرام آن را باز می‌کنیم. با کمک دستمال باید بتوانیم باز شدن درب را کنترل کنیم و بعد از باز شدن درب سیستم خنک‌کننده، اجازه خروج آرام بخار آب را بدهیم. تا زمانی که حس کنیم که در زیر دست ما فشار برای پرتاب‌کردن درب وجود ندارد. تأکید می‌شود که این کار در عین سادگی به مهارت و دقت کافی نیاز دارد.
  • با باز کردن درب سیستم خنک‌کننده، اگر درون آن هنوز مقداری آب وجود دارد، با اضافه‌کردن آب به سیستم خنک‌کننده و ریختن مقداری آب روی شبکه رادیاتور سعی می‌کنیم تا دمای موتور را کاهش دهیم. این کار را تا رسیدن دمای موتور به حد نرمال ادامه می‌دهیم. اما اگر کاهش دمایی مشاهده نشد بهتر است تا خودرو را خاموش کرده و همان دستورالعمل استارت‌های چندثانیه‌ای را تا خنک‌شدن موتور در پی بگیریم.
  • اما اگر هیچ آبی در سیستم وجود نداشت، باید دقت کنیم که به خاطر داغ بودن بیش از حد رادیاتور امکان بخارشدن ناگهانی آب و پاشش آن به صورت و دست‌ها وجود دارد. پس این کار را با دقت زیادی انجام می‌دهیم. اگر این وضعیت را مشاهده کردیم، بهتر است تا موتور خودرو را خاموش کرده و همان دستورالعمل استارت چند ثانیه‌ای را تا خنک‌شدن موتور انجام دهیم.
  • در نظر داشته باشیم که خنک‌شدن ناگهانی موتور خودرو می‌تواند باعث آسیب‌دیدن سرسیلندر نیز شود. پس خنک‌شدن موتور را آرام و به صورت پیوسته انجام می‌دهیم تا دمای آن به حد استاندارد برسد.

راه های پیشگیری از بالا رفتن آمپر ماشین

بالارفتن آمپر آب تا حد زیادی یک اتفاق غیرمنتظره و ناگهانی است. اما می‌توان با انجام بعضی از کارها، تا حد زیادی از بروز این اتفاق نیز جلوگیری کرد.

سرویس منظم سیستم خنک کننده

اگر قسمتی از رادیاتور نشتی داشت و یا بخش‌هایی مثل درب رادیاتور، منبع انبساط، بادگیر پروانه و… عیب و ایرادی دارند، سریعاً عیب آن‌ها را برطرف کنیم.

استفاده از ضدیخ و آب رادیاتور استاندارد

ضدیخ کار ضدجوش و ضد رسوب را نیز در سیستم خنک‌کاری و موتور خودرو انجام می‌دهد و نبود آن در سیستم خنک‌کاری باعث ایجاد رسوب، خوردگی، گرفتگی مسیرها و کاهش کارایی سیستم خنک‌کننده می‌شود.

ضدیخ تا حد زیادی از جوش آوردن خودرو جلوگیری می کند

بررسی فصلی ترموستات و فن ها

فن و کلاچ پروانه دو عضو اصلی و مهم در سیستم خنک‌کاری موتور خودرو هستند. هرچند وقت، وضعیت سلامت آنها را بررسی کنیم و در صورت وجود کمترین ایراد، مشکل را برطرف نماییم.

بازدید دوره ای از اتصالات و شلنگ و نشتی ها

هر چند وقت یک‌بار شلنگ‌ها و اتصالات سیستم خنک‌کننده را بررسی چشمی کنیم تا در صورتی که هر نقطه آن احتمال نشتی و خرابی داشت، سریعاً و قبل از نشتی آن را برطرف کنیم.

دقت به سلامت درب رادیاتور

درب رادیاتور سالم، اهیمت زیادی در کارکرد درست سیستم خنک کننده دارد.

درب رادیاتور

نتیجه‌گیری

بالا رفتن آمپر ماشین و افزایش دمای آب موتور خودرو یکی از مواردی است که بسیاری از رانندگان آن را تجربه کرده‌اند. دانستن این که به چه علتی دمای آب موتور خودرو بالا می‌رود و چه راهکارهایی برای جلوگیری از این اتفاق باید انجام داد، از ضروریات رانندگی برای هر راننده است. افزایش فشار بیش از حد به خودرو، کمبود آب در سیستم خنک‌کاری، وجود اشکال و ایراد در این بخش، قفل‌کردن ترموستات، معایب قبلی مثل آسیب‌دیدن واشر سرسیلندر و… از جمله مواردی است که باعث بالارفتن دمای آب موتور می‌شود. در این وضعیت باید بدانیم که از باز کردن ناگهانی درب رادیاتور باید جدا پرهیز کرد و از ریختن ناگهانی آب به داخل رادیاتور بدون رعایت اصول آن، خودداری کنیم. بهتر است تا قبل از وقوع چنین وضعیتی، اگر خودرو دارای نشتی از سیستم خنک‌کاری است و یا مشکلاتی در بخش‌هایی مثل فن‌ها، رادیاتور، عدم کارکرد دقیق ترموستات و… را متوجه شده‌ایم، سریعاً به دنبال رفع عیب آن باشیم تا از آسیب‌های بعدی به موتور خودرو پیشگیری شود.

نویسنده: علیرضا داودی

سوالات متداول

1-آیا بالا رفتن آمپر ماشین در تابستان طبیعی است؟

اگر ترموستات و سیستم خنک‌کننده موتور به خوبی کار کند و بدون هیچ مشکلی باشد، دمای کاری موتور در تابستان و زمستان نباید تفاوتی داشته باشد. فقط سرعت بالارفتن دمای موتور در فصل گرم سریع‌تر بوده که عادی است.

2-چرا آمپر بعد از تعویض ضدیخ بالا می‌رود؟

این عیب اگر رخ دهد می‌تواند به خاطر هواگرفتن سیستم خنک‌کاری و یا ایجاد نشتی از قسمت‌هایی باشد که قبلاً با رسوب آب گرفته شده بودند.

3-آیا می‌توان بدون ترموستات رانندگی کرد؟

موتور خودرو بدون وجود ترموستات می‌تواند کار کند چرا که ترموستات یک قطعه اساسی در کارکرد موتور نیست. اما نبودن ترموستات باعث می‌شود تا دمای موتور از محدوده استاندارد و تعریف شده آن خارج شده و از راندمان موتور کاسته شود.

4-آیا خنک‌کردن یکباره موتوری که جوش آورده، صحیح است؟

این کار می‌تواند منجر به تابیدگی و یا ترک‌برداشتن سرسیلندر شود. همچنین خطرات دیگری از جمله گرفتگی پیستون نیز می‌تواند اتفاق بیفتد. خنک‌کردن موتور جوش آورده باید به‌آرامی و حساب شده باشد.

فروش فوری خودرو

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *