راهنمای تعویض لاستیک ماشین؛ چه زمان و چگونه؟

۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ راهنمای تعویض لاستیک ماشین؛ چه زمان و چگونه؟

لاستیک یا تایر ماشین که بعضا آن را به کفش‌های خودرو نیز تشبیه می‌کنیم، بخشی اساسی، حیاتی و بسیار مهم از اجزای تشکیل‌دهنده یک وسیله نقلیه است که بدون وجود آن، هیچ حرکتی ممکن نخواهد بود. به همین دلیل تعویض لاستیک ماشین در زمان مناسب، یکی از اصلی‌ترین وظایف مالک خودرو برای حفظ ایمنی محسوب می‌شود.

با این حال لاستیک خودرو به‌عنوان یک مقوله بسیار ساده و صرفا از دیدگاه برند و ابعاد در نظر گرفته می‌شود. اما این قطعه مصرفی، دارای نکات ایمنی و فاکتورهای طراحی بسیار اساسی و مهم است که معمولا از نظر عوام پنهان می‌ماند. پس در این مقاله تلاش می‌کنیم تا به ساده‌ترین شکل ممکن، لاستیک یا تایر خودرو را بررسی کنیم تا در کنار مراقبت از لاستیک خودرو، با رعایت اصولی مثل تعویض لاستیک خودرو صفر یا بررسی منظم لاستیک زاپاس، ایمنی را حفظ کنیم.

لاستیک یا تایر

لاستیک طبیعی یا نچرال رابر (Natural Rubber) که با نام کائوچو نیز شناخته می‌شود، پایه تولید بسیاری از مواد لاستیکی است. اما تایر خودروهای مدرن امروزی از لاستیک مصنوعی یا سنتتیک رابر (Synthetic Rubber) تولید می‌شود که از دیدگاه دوام و پایداری ساختاری، بسیار قدرتمندتر از لاستیک طبیعی است و دست صنعتگران برای اعمال تغییرات مهندسی و طراحی در این نوع ترکیبات لاستیکی را به مراتب بازتر از لاستیک طبیعی می‌گذارد.

در ایران، به‌صورت عمومی از واژه لاستیک برای نامیدن تایر استفاده می‌شود. همان‌طور که در زبان انگلیسی (انگلیسی آمریکایی) از واژه رابر (Rubber) برای مورد خطاب قرار دادن تایر بهره می‌گیرند.

اگرچه به کارگیری کلماتی نظیر لاستیک و رابر به‌صورت عمومی اشتباه نیست، اما کافی است که بدانید در واژگان تخصصی و فنی، تایر (Tire یا Tyre) کلمه تخصصی است که برای این قطعه مصرفی استفاده شده تا تمایز فاحش آن با متریال لاستیکی معمولی را نشان دهد. به همین دلیل است که شرکت‌های تولید کننده تایر، هرگز در نام‌گذاری برند خود از واژه لاستیک استفاده نکرده و تنها به کلمه تخصصی تایر تکیه می‌کنند.

زمان تعویض لاستیک ماشین

بدون تردید یکی از رایج‌ترین سوالات مالک وسایل نقلیه، زمان تعویض لاستیک ماشین است. دلیل اهمیت این موضوع در آن است که بروز پنچری، پارگی و پوسیدگی در تایر، می‌تواند به‌سادگی جان سرنشینان را به خطر انداخته و موجب بروز صدمات جبران‌ناپذیر مخصوصا در سرعت‌های بالا شود.

علاوه‌برآن، عدم توجه به نشانه‌های ساییده شدن لاستیک و ترک‌ها، احتمال ترکیدن لاستیک ماشین را به شکل جدی افزایش می‌دهد. بنابراین لازم است تا با آگاهی از شرایط ظاهری و فنی تایر، در زمان مقرر اقدام به تعویض لاستیک خودرو کرد تا از بروز سوانح ناخواسته پیشگیری شود. در ادامه به بررسی رایج‌ترین فاکتورهای موثر در تعیین زمان تعویض لاستیک ماشین می‌پردازیم.

تاریخ تولید

تایر خودرو متشکل از مواد طبیعی و مصنوعی مختلف نظیر روغن و ترکیبات کربنی است. این متریال در گذر زمان و در تماس با جو پیرامون، رفته‌رفته اکسید شده و به‌آرامی می‌پوسد. در نتیجه بازه سنی ۷ تا ۱۰ سال برای تایرهای تولیدشده از سوی برندهای معتبر و تراز اول، به‌عنوان فاکتور سنی مناسب برای دوره تعویض لاستیک ماشین درنظر گرفته می‌شود.

عدد ۷۲ نشان دهنده تاریخ تولید تایر در هفته ۷ام از سال ۲۰۲۰ است.

عدد ۷۲ نشان دهنده تاریخ تولید تایر در هفته ۷ام از سال ۲۰۲۰ است.

به این ترتیب که با رسیدن سن تایر به سال هفتم پس از تولید، باید به‌صورت پیوسته و فصلی (۴ بار در سال)، سلامت ظاهری تایر را در نظر گرفت و در صورت بروز ترک یا تکه‌تکه‌شدن تایر، به‌سرعت برای تعویض آن اقدام کرد. با مدنظر قرار دادن قیمت تایر در بازار ایران و فراوانی تایرهای متفرقه از برندهای ناشناس، این بازه زمانی را حداکثر تا ۵ سال در نظر بگیرید.

میزان کارکرد

بازه تقریبی ۵۰ تا ۱۰۰ هزار کیلومتر، مسافت مفید طی‌شده از سوی تایرهای خودرو تا پایان عمر مفید آن است. البته ضریب سایش، کیفیت متریال به‌کاررفته، نوع تایر (شهری یا آفرود) و نوع کاربری در تغییر این بازه مفید نقش اساسی دارد. هر تایر بر اساس نوع استفاده و کیفیت تولید ممکن است زودتر یا دیرتر از موعد به زمان تعویض برسد.

سایش آج تایر

در تمامی تایرها، تعدادی فرورفتگی یا برجستگی‌های معین در میان آج تایر دیده می‌شود که معمولا به‌صورت پلکانی یا به صورت عمود بر آج استاندارد لاستیک قرار گرفته‌اند. وظیفه این برجستگی یا فرورفتگی، نشان دادن شدت سایش آج اصلی تایر و زمان تعویض لاستیک ماشین است. در صورتی که آج‌های استاندارد لاستیک به این آج نشانگر برسد، تایر باید به سرعت تعویض شود.

آج عرضی تایر

آج عرضی تایر، نشانگر حد مجاز سایش آج‌های استاندارد تایر.

پوسیدگی

تایر در مواجهه طولانی با جو، نور آفتاب و متریال شیمیایی سطح جاده، رفته‌رفته پوسیده و فرسوده می‌شود. این پوسیدگی در مراحل ابتدایی خود را به صورت ترک‌های بسیار ریز در جای‌جای تایر بروز می‌دهد. اگر پوسیدگی شدید باشد، تایر ترک‌های بسیار بزرگ‌تر و عمیق‌تری را به نمایش گذاشته و حتی ممکن است در ترمزگیری شدید به‌صورت تکه‌های نسبتا بزرگ (قطعات چند میلی‌متری) تکه‌تکه شود. این مهم نشانگر فروپاشی ساختار تشکیل‌دهنده لاستیک و فرسودگی شدید تایر است که می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

ترک‌های متعدد در تایر

بروز ترک‌های متعدد در ساختار تایر به دلیل پوسیدگی طبیعی و سن زیاد لاستیک.

سیم زدن

لاستیک وسایل نقلیه با لایه‌های نخی، یا در نسخه‌های جدیدتر با سیم‌های فولادی (معروف به کمربند فلزی یا استیل بِلت/Steel Belt) به تولید می‌رسند. وظیفه این لایه‌های نخی یا فلزی، تقویت ساختار لاستیکی تایر و افزایش تحمل فشار آن است. در صورتی که سایش آج تایر به اندازه‌ای شدید باشد که این سیم‌ها قابل رویت باشند یا این که این سیم‌ها پاره شده و تایر باد کند، لاستیک ماشین باید در سریع‌ترین زمان ممکن تعویض شود، چرا که ساختار تایر به اندازه‌ای ضعیف می‌شود که حتی فشار باد داخل آن نیز می‌تواند به منفجر شدن تایر بینجامد.

سیم زدن تایر

برجستگی و بیرون زدگی مقطعی نشان از سیم زدن تایر است.

تعویض ضربدری لاستیک ماشین

بدون تردید شنیده‌اید که توصیه می‌شود تا به‌صورت روتین تایرهای خودرو را به‌صورت ضربدری یا محوری با یکدیگر جایگزین کنید. این کار یکی از شیوه‌های هوشمندانه در راستای افزایش عمر لاستیک خودرو است. این توصیه فنی به این دلیل ارائه می‌شود که فشار وارده بر تایرهای جلو و عقب با یکدیگر متفاوت است. تایرهای جلو به دلیل بر دوش داشتن مسئولیت کنترل زاویه حرکت خودرو، تحمل فشار شدید انتقال وزنی (Weight Transfer) به هنگام ترمز‌گیری، فشار شدید نیروی جانب مرکز در پیچ‌ها، تمایز در زوایای کمبر (Camber) و راستای طولی (Tow)، سایش شدید‌تری را تجربه می‌کنند.

جایگزین کردن ضربدری (یا حداقل محوری) تایرها در هر ۱۰ هزار کیلومتر مسافت طی‌شده، کمک می‌کند تا تمامی تایر‌ها به‌صورت یکسان و همزمان، الگوی سایشی مشخص و برابری را تجربه کرده و بدون بروز فرسودگی نامتقارن، بازه عمر مفید خود را سپری کنند. در نتیجه بازده کاری تایرها از دیدگاه رفتار لاستیکی و چسبندگی با سطح مسیر یکسان باقی مانده و تا پایان عمر مفید، به‌صورت برابر و متقارن ایفای نقش می‌کنند.

تعویض تایرهای جلو

با وجود جابجایی ضربدری لاستیک‌های خودرو، ممکن است همچنان شاهد فرسودگی زودهنگام و سریع‌تر تایرهای جلو در مقایسه با تایرهای عقب باشید. این موضوعی کاملا طبیعی است. همان‌طور که بیان شد، تایرهای جلو فشارهای نامتعارف بسیار بیشتری را نسبت به تایرهای عقب متحمل می‌شوند. در نتیجه جای تعجب ندارد که نیاز به تعویض تایرهای جلو به مراتب سریع‌تر از تایرهای عقب محقق شود.

اما چرا تا این اندازه بر تعویض سریع یا حتی زودتر از موعد تایرهای جلو تاکید می‌شود؟ دلیل آن است که لاستیک‌های جلوی ماشین با توجه به مسئولیت سنگینی که بر دوش دارند، نقش خیره‌کننده‌ای در حفظ پایداری و ایمنی خودرو ایفا می‌کنند.

در صورت بروز پنچری، پارگی و از دست رفتن قابلیت لاستیکی (خشک شدن تایر بر اثر پوسیدگی)، نه‌تنها جان سرنشینان خودرو به خطر می‌افتد، بلکه برخورد ناگهانی با سایر خودروها و عابران پیاده نیز به شکل ترسناکی افزایش می‌یابد. به همین دلیل همواره تاکید بیشتری بر توجه به سلامت تایرهای جلو در مقایسه با تایرهای عقب وجود دارد.

در نتیجه توصیه می‌شود که تایرهای جلو را به‌صورت جفت و زودتر از تایرهای عقب تعویض کنید. این موضوع به‌ویژه در آستانه چکاپ ماشین قبل از سفر از اهمیت بیشتری برخوردار است.

اگر در چنین شرایطی دچار پنچری شوید، ممکن است مجبور به پنچرگیری ماشین در شرایط سخت و نامناسب باشید.

تعویض همزمان لاستیک های ماشین

برخی از خودروهای جدید مجهز به سیستم انتقال نیروی دو دیفرانسیل دائمی (AWD)، حساسیت بسیار زیادی به تعویض همزمان هر چهار لاستیک ماشین دارند. به این ترتیب که در این دست خودروها، تمامی تایرها باید از یک برند و دارای یک استاندارد واحد (کاملا همسان) باشند و به‌صورت همزمان تعویض شوند.

داستان از این قرار است که سیستم تقسیم نیروی دائمی میان محور جلو و عقب در این دست خودروها دارای صفحات اصطکاکی و سیستم کنترلی حساس به لغزش است. اگر تایرهای خودرو به‌صورت همزمان و یکسان تعویض نشوند، سیستم کنترل انتقال نیرو وجود اختلاف میان میزان اصطکاک تایرهای هر محور را به اشتباه به عنوان بروز لغزش در محور برداشت کرده و دائما تلاش می‌کند تا این تفاوت در اصطکاک را جبران کند. این مهم فشار بسیار زیادی بر مجموعه سیستم انتقال نیرو مخصوصا بر دیفرانسیل مرکزی خودرو وارد آورده و به سرعت از عمر مفید سیستم می‌کاهد.

تعمیر و رفع ایراد این سیستم‌ها بسیار هزینه‌بردار است. به این ترتیب توصیه می‌شود که در این دست خودروها، هر چهار تایر را از مدل‌های کاملا یکسان انتخاب و به‌صورت همزمان تعویض کنید. برای اطمینان از نیاز خودرو مبنی به تعویض همزمان تایرها می‌توانید به دفترچه راهنمای خودرو یا نمایندگی معتبر عرضه‌کننده خودرو مراجعه کنید.

تایرهای جهت دار

بیشتر تایرهای تولیدی جهان برای خودروهای تولید انبوه دارای جهت مشخص برای نصب بر روی ریم نیستند. به این معنا که نصب پشت و روی آن‌ها بر روی ریم خودرو، هیچ تاثیری در عملکرد نهایی تایر ندارد. این دست تایرها غالبا دارای الگوی آج قرینه هستند.

فلش ریم درج شده بر روی تایر

فلش درج شده بر روی تایر جهت‌دار برای تعیین نحوه نصب صحیح بر روی ریم.

اما برخی از تایرهای خاص با هدف بهبود عملکرد اصطکاکی و هدایت رطوبت (آب و برف) طراحی می‌شوند. این دست تایرها دارای آج‌هایی هستد که غالبا از الگو‌های هلالی و زاویه‌دار بهره گرفته و همانند لاستیک‌های معمولی عمود بر سطح تایر قرار ندارند. این دست تایرها چه دارای آج‌های قرینه باشند یا نامتقارن، از گروه تایرهای جهت‌دار به حساب می‌آیند. به این ترتیب که این لاستیک‌ها باید از جهتی کاملا مشخص (در راستای حرکت خودرو رو به جلو) بر روی ریم نصب شوند تا به درستی ایفای نقش کنند.

به هنگام جابجایی لاستیک‌های جلو و عقب خودرو، باید در نظر داشته باشید که آیا لاستیک ماشین شما از نوع جهت‌دار است یا خیر. در صورت جهت‌دار بودن لاستیک، تایر باید از روی ریم‌ها باز شده و با توجه به راستای حرکت خودرو، بر روی ریم متناظر نصب شود.

عوامل فرسایش زودهنگام لاستیک ماشین

حالا بیایید نیم‌نگاهی به فاکتورهای موثر در کاهش عمر مفید تایر داشته باشیم تا با درک و آگاهی از این فاکتورها، به عمر مفید تایرها بیفزاییم.

توجه به این نکات نه‌تنها بر امنیت سفر تاثیر می‌گذارد، بلکه می‌تواند به افزایش عمر لاستیک خودرو کمک کرده و هزینه‌های بلندمدت مالک را کاهش دهد. علاوه بر این، لاستیک‌های سالم تأثیر مستقیمی در روند فروش ماشین دارند و خودرویی با لاستیک‌های سالم و تازه، ارزش بیشتری در بازار خواهد داشت.

نور آفتاب

تابش نور مستقیم آفتاب به دلیل داشتن مقدار قابل توجهی اشعه ماورای بنفش (UV Ray)، می‌تواند به شکل محسوسی روند پوسیدگی مواد پلاستیکی را تسریع کند. در نتیجه توصیه می‌شود خودرو خود را تا جای ممکن در زیر نور مستقیم خورشید پارک نکنید.

کثیفی تایر

لاستیک ماشین در گذر زمان به آرامی متریال تجزیه‌شده خود را به بیرون منتقل می‌کند. به همین دلیل اگر پوسته بیرونی تایر به‌صورت روتین شسته نشود، رفته‌رفته سطح لاستیک تغییر رنگ داده و از سیاه به رنگ قرمز آجری تغییر می‌یابد. رنگ قرمز آجری روی سطح لاستیک نشان‌دهنده لایه اکسیدشده متریال به‌کاررفته در ساختار تایر است. اگر این پوشش اکسیدشده شسته و پاک نشود، رفته‌رفته ضخیم‌تر شده و ضمن سخت‌تر شدن فرایند نظافت، باعث جلوگیری از تنفس پوسته تایر و خشک شدن آن می‌شود.

تغییر رنگ لاستیک

تغییر رنگ تایر به دلیل اکسید شدن لایه بیرونی.

06: تغییر رنگ تایر به دلیل اکسید شدن لایه بیرونی.

پارک طولانی مدت

پارک کردن خودرو در مدت زمان طولانی موجب تغییر شکل دائمی تایر می‌شود. اگر قصد دارید برای زمانی طولانی خودرو خود را پارک کنید، بهتر است در زیر خودرو از خرک استفاده کنید تا فشار پیوسته بر یک نقطه ثابت از تایرها اعمال نشود. روش دیگر، جابجا کردن خودرو و اقدام به حرکت در مسیر کوتاه در بازه‌های فصلی است. به این ترتیب که حداقل فصلی یک بار با خودرو رانندگی کنید تا ساختار دایره‌ای تایر حفظ شده و فشار وزن خودرو دائما بر یک نقطه از تایر قرار نگیرد.

تیکاف و ترمز بر سطوح خشن

ترمز سنگین یا لانچ شدید (تیکاف) روی سطوح خشن نظیر سنگلاخ، سنگ‌فرش و حتی آسفالتی که دارای دانه‌های درشت است، می‌تواند نقش سنباده را برای تایر بازی کرده و در مدت زمانی بسیار کوتاه، به سرعت از آج لاستیک‌ها بکاهد. توصیه می‌شود که فرایند آغاز حرکت و ترمز‌گیری را به آرامی انجام دهید و اجازه ندهید که تیکاف یا ترمز شدید به یک عادت در رانندگی بدل شود.

تیکاف کردن

تیکاف کردن به سرعت از سطح آج تایر کم می‌کند.

آفرود

عبور از بیراهه‌ها و به‌صورت کلی آفرود، فشار بسیار شدیدی بر تایرهای خودرو وارد می‌آورد. عدم توازن در محل اتصال تایر به زمین، موجب می‌شود که بخش بسیار کوچکی از تایر بار وزن خودرو و گشتاور وارده به زمین را متحمل شود. در نتیجه عبور دائمی از بیراهه‌ها و استفاده آفرودی از خودرو، به شکل خیره کننده‌ای از عمر مفید تایرها می‌کاهد.

عدم تنظیم باد

تنظیم نبودن فشار باد لاستیک‌ها، موجب تغییر شکل سطح مقطع تایر با سطح مسیر می‌شود. به این ترتیب که در صورت کم بودن فشار باد تایرها، بخش وسط لاستیک به داخل خم شده و فشار وزن خودرو بیشتر بر روی دیواره‌های تایر قرار می‌گیرد و شدت سایش لاستیک در لبه‌های بیرونی را به شدت افزایش می‌دهد. ا

گر فشار باد بیش از حد استاندارد باشد، بخش وسط تایر بیرون زده (به اصطلاح شکم می‌دهد) و سایش بسیار شدید‌تری را نسبت به لبه‌های بیرونی تجربه خواهد کرد. همچنین کم یا زیاد بودن باد لاستیک‌ها نسبت به اندازه استاندارد، به شکل محسوسی بر قابلیت‌های حرکتی، توان مانوردهی و رفتار سیستم تعلیق اثر خواهد گذاشت.

08: تغییر شکل تایر به ترتیب از راست به چپ، تحت فشار استاندارد، زیاد و کم.

تغییر شکل تایر

تغییر شکل تایر به ترتیب از راست به چپ، تحت فشار استاندارد، زیاد و کم.

زمان تعویض فوری و سریع لاستیک ماشین

حالا این پرسش مطرح می‌شود که در چه مواقعی آسیب‌دیدگی تایر به اندازه‌ای شدید است که باید بلافاصله نسبت به تعویض تایرها اقدام کرد؟ در ادامه، به ذکر مواردی نسبتا نادر می‌پردازیم که تعویض سریع و بلافاصله تایر را اجباری می‌ساند.

سیم زدن

زمانی که دیواره یا کف تایر بادکردگی مقطعی داشته باشد، یعنی نخ یا سیم تقویتی داخل ساختار تایر پاره شده است. این حالت بسیار خطرناک است و به هیچ عنوان نمی‌توان به آن اعتماد کرد. همچنین اگر سیم فولادی داخل تایر از درون لاستیک بیرون زده باشد، باید بلافاصله آن را جایگزین کرد.

وجود ترک های بزرگ

زمانی که تایر مخصوصا در بخش دیواره با ترک‌های متعدد، بزرگ و عمیق همراه شود، نشان می‌دهد که لاستیک به‌صورت طبیعی فرسوده شده و در حال خشک شدن است. این ترک‌ها رفته‌رفته بزرگ‌تر شده و ممکن است به پارگی ناگهانی بینجامد.

قلوه کن شدن تایر

هنگامی که تایر تحت فشار ترمز یا تیکاف قرار بگیرد، بخش‌هایی از آن به‌صورت پودر بسیار نرم از بدنه لاستیک جدا می‌شود. اما زمانی که قطعات جداشده به‌صورت پودر نبوده و به‌صورت تکه‌ای و قلوه‌ای جدا شود، به معنای آن است که فرسودگی تایر بسیار شدید بوده و تایر خشک شده است. تایری که تا این اندازه فرسوده باشد باید بلافاصله جایگزین شود.

قلوه‌کن شدن لاستیک

قلوه‌کن شدن لاستیک نشان از پوسیدگی شدید تایر دارد.

بروز پارگی در دیواره

تایری که در بخش دیواره دچار پارگی و پنجری باشد، از دیدگاه تکنیکی و فنی یک تایر بازیافتی تلقی می‌شود. پنچرگیری یا آپارات کردن تایر، تنها در بخش سطح مقطع متصل به زمین مورد پذیرش است. به این ترتیب که هیچ یک از آپاراتی‌های موجود در کشورهای تراز اول، اقدام به ترمیم تایرهای دارای پنچری در بخش دیواره نمی‌کنند، چرا که این موضوع جرم تلقی خواهد شد. تایر آپارات‌شده در بخش دیواره همانند یک بمب ساعتی عمل کرده و تحت فشارهای ناگهانی به سادگی منفجر می‌شود.

تایر منقضی شده

اگر خودرو شما در مدت زمان طولانی استفاده نشده و درون یک پارکینگ مسقف، به دور از تابش نور خورشید و بر روی خرک پارک شده باشد، باز هم تایرهای آن فرایند طبیعی فرسودگی را طی خواهند کرد. در نتیجه بهتر است تایری را که از تاریخ تولید آن بیش از ۵ تا ۷ سال گذشته است، جایگزین کنید.

نتیجه گیری

لاستیک ماشین از دیدگاه فنی بسیار پیچیده‌تر از یک قطعه مصرفی دارای تاریخ تولید و ابعاد مشخص است. تایر خودرو نیازمند نظافت و بازرسی دوره‌ای و انجام سرویس‌های منظم نظیر تنظیم دقیق فشار باد است که باید حداقل فصلی یک بار مورد بررسی قرار بگیرد.

استفاده صحیح از خودرو همچنین تاثیر قابل توجهی بر افزایش طول عمر مفید لاستیک ماشین خواهد گذاشت. از سوی مقابل، حفظ سلامت تایرها و رعایت استانداردهای مربوط به آن، ضمن حفظ پایداری و ایمنی خودرو، بر سلامت سایر قطعات نظیر زیربندی و سیستم تعلیق نیز نقشی موثر دارد.

نهایتا، در کنار بررسی لاستیک، توجه به سایر اجزای مصرفی خودرو مثل لنت، روغن موتور و فیلترها، به‌عنوان بخشی از بهترین زمان تعویض قطعات خودرو ضروری است.

سوال های متداول

چه زمانی لاستیک ماشین را عوض کنیم؟

پاسخ به این پرسش بستگی مستقیم به تاریخ تولید تایر، نحوه استفاده از خودرو، میزان کارکرد و همچنین کیفیت تایر دارد. اما به‌صورت کلی، تایرهای خودرو باید بین هر ۵۰ تا ۱۰۰ هزار کیلومتر و در بازه زمانی حداکثر ۵ تا ۷ سال از تاریخ تولید، تعویض شوند.

آیا تاریخ تولید تایر اهمیتی در زمان تعویض تایر داد؟

بله، صددرصد. بر خلاف باور بسیاری از افراد، لاستیک خودرو از ترکیب مواد طبیعی و سنتتیک تولید می‌شود که در گذر زمان اکسید و فرسوده می‌شوند. در نتیجه حتی اگر تایر خودرو داخل انبار نگهداری شود، این فرایند متوقف نخواهد شد. اهمیت تاریخ تولید تایر به اندازه‌ای زیاد است که تولیدکنندگان تاریخ دقیق زمان تولید را بر حسب سال و هفته، بر روی بدنه تایر درج می‌کنند.

چه تایرهایی خطرناک به حساب می‌آیند و تعویض آن‌ها واجب است؟

تایرهایی که بیش از ۵ تا ۷ سال از تاریخ تولید آن گذشته باشد، دیواره آن پنچر شده یا به هنگام ترمزگیری شدید قلوه‌کن شود، دارای ترک‌های بزرگ بر روی بدنه بوده یا دچار سیم‌زدگی شود، باید بلافاصله و در اولین فرصت ممکن تعویض شوند.

مهم‌ترین عوامل موثر بر حفظ سلامت لاستیک ماشین چیست؟

تنظیم دقیق و دوره‌ای باد تایرها، عدم پارک طولانی خودرو مخصوصا در تابش مستقیم نور آفتاب، خودداری از تیکاف و ترمز شدید و همچنین تعویض ضربدری تایرهای جلو و عقب در موعد مقرر، از مهم‌ترین عوام موثر در خفظ سلامت تایر در درازمدت است.

نویسنده: شهاب انیسی

فروش فوری خودرو