فهرست مطالب
در فرآیند نقل و انتقال خودرو علاوهبر مسائل فنی و حقوقی، با هزینههایی همراه هستید که آگاهی از آنها میتواند از بروز اختلاف پیشبینینشده جلوگیری کند. بسیاری از خریداران و فروشندگان، بهویژه در اولین تجربه خود، نمیدانند که در خرید و فروش خودرو چه مبالغی باید پرداخت شود و کدام هزینهها بر عهده چه کسی است. در این مقاله، بهصورت کامل و ساده، نکات پرداخت هزینه نقل و انتقال خودرو را بررسی میکنیم تا دید روشنتری از مسیر خرید یا فروش خودرو داشته باشید.
۱-هزینه نقل و انتقال خودرو در تعویض پلاک
هزینه تعویض پلاک، یکی از مهمترین هزینههای نقل و انتقال خودرو است که پرداخت آن بر عهده خریدار خودرو خواهد بود. از جدول زیر میتواند هزینه نقل و انتقال خودرو در تعویض پلاک در سال ۱۴۰۴ را مشاهده کنید.
نوع وسیله نقلیه | هزینه | مسئول پرداخت |
خودرو | ۳۹۰ هزارتومان | خریدار |
موتور سیکلت | ۵۰ هزارتومان |
هزینه وکالت تعویض پلاک چقدر است؟
اگر فروشنده امکان حضور در مرکز تعویض پلاک را ندارد، میتواند با مراجعه به دفتر اسناد رسمی، به خریدار یا فرد دیگری وکالت تعویض پلاک بدهد. این نوع وکالت رسمی بوده و هر دو طرف (موکل و وکیل) باید مدارک شناسایی معتبر ارائه دهند. همچنین مدارک خودرو نیز باید کامل باشد.
هزینه صدور وکالتنامه رسمی معمولا حدود ۱۵۰ تا ۶۰۰ هزار تومان (بسته به شهر، نوع دفترخانه و تعرفه سال مربوطه) است.
- توجه: وکالت تعویض پلاک معمولاً برای مدت معین (مثلا یک ماه) صادر میشود و فقط برای تعویض پلاک اعتبار دارد، نه فروش یا مالکیت کامل خودرو.
پیشنهاد میکنیم برای مطالعه مراحل وکالتدادن برای تعویض پلاک خودرو، سری به مطلب زیر بزنید.
۲-هزینه مالیات نقل و انتقال خودرو
دومین هزینه نقل و انتقال خودرو مرتبط با مالیات نقل و انتقال خودرو است. پیشنهاد میکنیم پیش از آنکه به مراکز تعویض پلاک مراجعه کنید، حتما مالیات نقل و انتقال خودرو را بپردازید. چرا که در غیر این صورت امکان فک پلاک و تعویض پلاک را نخواهید داشت.
جدول زیر، نرخ مالیات نقل و انتقال خودرو است که بر اساس خودروهای مختلف، تفکیک شده است.
ارزش خودرو | نرخ مالیات |
تا مبلغ ۱.۵ میلیارد تومان | به نسبت مازاد یک میلیارد تومان؛ ۱% |
برای خودروهای ۳ میلیاردی | به نسبت مازاد ۱.۵ میلیارد تومان؛ ۲% |
برای خودروهای ۴.۵ میلیاردی | به نسبت مازاد ۳ میلیارد تومان؛ ۳% |
برای خودروهای بیش از ۴.۵ میلیارد | به نسبت مازاد ۴.۵ میلیارد تومان؛ ۴% |
هزینه مالیات نقل و انتقال خودرو با کیست؟
برخلاف هزینه تعویض پلاک، پرداخت هزینه مالیات نقل و انتقال خودرو بر عهده فروشنده است. همچنین طبق اعلام وزارت صمت، هرگونه دریافت مالیات نقل و انتقال خودرو از خریدار ممنوع بوده و تخلف محسوب میشود.
پیشنهاد میکنیم اگر قصد خرید خودرو دارید حتما از پرداختشدن این هزینه اطمینان کافی کسب کنید. چرا که نهتنها در صورت عدم پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو پیش از فروش ماشین، فروشنده در لیست بدهکاران مالیاتی قرار میگیرد، بلکه ممکن است مشکلات حقوقی مختلفی هم برای خریدار ایجاد شود.
سامانه پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو
در حال حاضر تنها روش پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو به صورت اینترنتی است. برای این کار باید وارد وبسایت زیر شده و پس از استعلام میزان مالیات خودرو، نسبت به پرداخت اینترنتی آن از طریق درگاههای پرداختی مشخصشده اقدام کنید.
- cartransfer.tax.gov.ir
ما در مطلب راهنمای جامع مالیات نقل و انتقال خودرو در مجله خودرو۴۵ نحوه محاسبه دقیق مالیات نقل و انتقال خودرو و راهنمای قدم به قدم پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو را برای شما آوردهایم.
۳-هزینه خلافی خودرو
سومین موردی که پیش از نهاییکردن خرید یا فروش خودرو باید به آن توجه داشته باشید، پرداخت هزینههای خلافی خودرو است. برای این کار باید نسبت به پرداخت انواع جریمه خودرو اقدام کنید و پرداخت موارد زیر را هم در نظر بگیرید.
پرداخت عوارض سالیانه
عوارض سالیانه خودرو نوعی مالیات سالانه است که شهرداری بابت حفظ و نگهداری معابر و خیابانها از مالکان خودرو دریافت میکند. این مبلغ باید پیش از خرید و فروش خودروی کارکرده تسویه شود. همچنین در نظر داشته باشید که در صورت عدم پرداخت هزینه عوارض سالیانه، مبلغ 2٪ به ازای هر ماه به مبلغ اصلی اضافه خواهد شد که باید پرداخت آن را هم در نظر گرفت.
پرداخت عوارض سالیانه بر عهده فروشنده خودرو است و از طریق سامانه تهران من امکانپذیر است.
پرداخت جریمه طرح ترافیک
جریمه طرح ترافیک مربوط به آن دسته ترددهایی است که خودرو بدون خرید بسته یا پرداخت عوارض طرح ترافیک انجام داده است. پرداخت جریمه طرح ترافیک نیز بر عهده فروشنده است و میبایست پیش از معامله خودرو انجام شود.
پرداخت عوارض آزادراهی خودرو
هر خودرو مستلزم است تا ۱۵ روز بعد از تردد از آزادراههای کشور نسبت به پرداخت عوارض آزادراهی اقدام کند. پیش از نقل و انتقال خودرو، فروشنده باید نسبت به پرداخت تمام و کمال عوارض آزادراهی و جریمه عدم پرداخت آن (در صورت وجود) اقدام کند. از طریق لینک زیر میتوانید نحوه استعلام و پرداخت عوارض خودرو را بخوانید.
۴-هزینه ثبت سند خودرو در دفترخانه
در صورتی که طرفین معامله تصمیم بگیرند سند خودرو را در دفتر اسناد رسمی نیز ثبت کنند (علاوهبر تعویض پلاک)، باید هزینهای بابت تنظیم و ثبت سند رسمی پرداخت شود. این مبلغ بر اساس تعرفه رسمی و قیمت خودرو محاسبه میشود و معمولاً شامل حقالتحریر و حقالثبت میشود.
پرداخت این هزینه در اغلب معاملات بر عهده خریدار است، مگر آنکه بهصورت توافقی، فروشنده پرداخت آن را بر عهده بگیرد.
- نکته: وجود برگه سبز خودرو در مرحله ثبت سند خودرو الزامی است.
۵-کارمزد نقل و انتقال (برخی دفاتر یا نمایشگاهها)
در بسیاری از معاملات خودرو، بهویژه در نمایشگاهها یا دفاتر خدمات خودرویی، بابت تنظیم قرارداد یا مدیریت فرآیند انتقال مالکیت، مبلغی بهعنوان کارمزد یا حقالزحمه خدمات از طرفین دریافت میشود.
این مبلغ توافقی است و نرخ ثابتی ندارد و معمولاً بهصورت توافقی میان خریدار و فروشنده تقسیم میشود یا بر عهده خریدار قرار میگیرد.
۶-بیمه شخص ثالث (در صورت لزوم تمدید)
اگر بیمه شخص ثالث خودرو رو به پایان باشد یا تاریخ آن گذشته باشد، فروشنده موظف است نسبت به تمدید آن پیش از فروش خودرو اقدام کند. بدون بیمه شخص ثالث معتبر، امکان نقل و انتقال خودرو وجود ندارد.
هزینه تمدید بیمه شخص ثالث بستگی به نوع خودرو، تعداد سالهای تخفیف، و شرکت بیمهگر دارد و ممکن است از ۴ تا ۷ میلیون تومان متغیر باشد. بهتر است خریدار، پیش از امضای قرارداد، اعتبار بیمه را بررسی کند.
۷-هزینه کارشناسی خودرو
اگر خریدار بخواهد پیش از خرید خودرو از سلامت فنی و بدنه آن مطمئن شود، میتواند از خدمات کارشناسی خودرو استفاده کند.
هزینه کارشناسی خودرو توافقی و بر عهده درخواستدهنده (معمولاً خریدار) است و بر اساس سطح خدمات (کارشناسی رنگ، موتور، گیربکس و …) از حدود ۵۰۰ هزار تومان تا بیش از یک میلیون تومان متغیر است.
۸-هزینه احراز محل سکونت
در فرآیند تعویض پلاک، ارائه سندی جهت تأیید آدرس محل سکونت خریدار الزامی است. احراز محل سکونت به دو روش مراجعه حضوری و از طریق سامانه سخا به آدرس sakha.epolice.ir انجام میشود.
هزینه احراز محل سکونت در سال ۱۴۰۴ برابر با حدود ۸۰ هزارتومان است و خریدار ملزم است هزینه آن را بپردازد.
هزینه نقل و انتقال خودرو صفر با کیست؟
در مورد خودروهای صفر کیلومتر، فرآیند تعویض پلاک اولیه بر عهده خریدار خودرو است. شرکتهای خودروسازی، پلاک اولیه را نصب نمیکنند و خریدار باید به مرکز تعویض پلاک مراجعه کند.
همچنین، هزینههای مربوط به مالیات نقل و انتقال در خصوص خودروی صفر صفر کیلومتر، در اغلب موارد بر عهده کارخانه یا نمایندگی است و در قیمت نهایی خودرو لحاظ میشود. اما همچنان هزینه تعویض پلاک و بیمه شخص ثالث با خریدار است.
البته در نظر داشته باشید در صورتی که قصد فروش خودرو صفر را دارید، مجددا پرداخت هزینه مالیات نقل و انتقال و سند سند بر عهده خودتان خواهد بود.
جمع بندی؛ بررسی روش معاملات خودرویی با خودرو۴۵
فرآیند نقل و انتقال خودرو، تنها به امضای قولنامه یا حضور در مرکز تعویض پلاک ختم نمیشود. هر مرحله از این مسیر، هزینههایی وجود دارد که بخشی بر عهده فروشنده و بخشی دیگر بر عهده خریدار است.
اطلاع از جزئیات هزینههایی مانند تعویض پلاک، مالیات نقل و انتقال، عوارض، ثبت سند، بیمه، کارشناسی و کارمزد دفاتر، باعث میشود که معاملهای شفاف، مطمئن و بدون اختلاف داشته باشید.
پیشنهاد میکنیم پیش از هر خرید یا فروش به کمک این مطلب لیستی ازهزینهها آماده کنید تا در حین معامله غافلگیر نشوید. آیا شما تا به حال در فرآیند خرید و فروش خودرو هزینه دیگری پرداخت کردهاید که ما در این مطلب به آن اشاره نکردهایم؟ از شما درخواست میکنیم تجربیات خود از هزینههای نقل و انتقال خودرو را با ما در میان بگذارید.