عربستان سعودی کشور صنعتی نیست و یک کشور نفتی محسوب میشود که تقریبا بیشتر درآمدش را از استخراج و فروش نفت به دست میآورد. اما چند سالی است که دوره تازهای در کشور آن سوی خلیج فارس شروع شده و اصلاحاتی در حال انجام است که هزینه آنها از بودجه نفتی تامین میشود. عربستان که هیچ سابقهای در صنعت خودرو ندارد، تصمیم گرفته تا با همکاری شرکای خارجی وارد این حوزه شود و تا سال ۲۰۳۰ میلادی، ۳۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید کند. «سیر» (Ceer) نامی است که روی برند خودرو برقی عربستان گذاشته شده و محصولاتش را با همکاری فاکسکان و بی ام و تولید خواهد کرد. بدین ترتیب پول نفت این کشور، صرف تولید خودروهای پاک میشود.
خودرو مشترک عربستان و فاکسکان
صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی (PIF) و گروه فناوری فاکسکان تایوان، قراردادی را برای تولید خودرو برقی امضا کردهاند که هدف اصلی این همکاری، کاهش وابستگی عربستان به درآمدهای نفتی و تنوعبخشی به اقتصاد این کشور است.
برند خودرو برقی مشترک عربستان و فاکسکان، «سیر» نام گرفته و قطعات محصولاتش تحت لیسانس بی ام و آلمان تولید میشود. تولیدات سیر شامل انواع سدان و شاسی بلند خواهد بود که در عربستان سعودی برای مشتریان خاورمیانه طراحی و تولید خواهد شد. طبق بیانیه PIF، اولین خودروهای برقی سیر، سال ۲۰۲۵ میلادی (۱۴۰۴ خورشیدی) عرضه میشود.
خودرو برقی، یکی از برنامهها و پروژههای جدید عربستان و بخشی از اکوسیستم اقتصادی محسوب میشود که برای جذب سرمایههای خارجی و داخلی ایجاد شده است. اکوسیستم اقتصادی این کشور منجر به اشتغالزایی گسترده، توانمندسازی بخش خصوصی و افزایش تولید ناخالص داخلی در آینده نزدیک خواهد شد.
سیر اولین خودروسازی عربستان سعودی محسوب نمیشود و قبلا هم تلاشهایی برای تاسیس و توسعه شرکتهای خودروسازی انجام شده، اما موفقیتآمیز نبوده است. به همین منظور، مدیران این کشور عربی، تغییراتی در استراتژیهای خود دادند و بر این اساس، PIF به صورت مستقیم روی صنعت خودرو سرمایهگذاری کرده است. پیش از این، صندوق سرمایهگذاری عمومی، مالکیت بیشتر سهام لوسید موتور را به دست آورده و طرحهای این خودروساز آمریکایی را برای راهاندازی خط تولید در شهر اقتصادی ملک عبدالله به کار بسته است.
بر اساس اطلاعات منتشرشده، شرکت مشترک «سیر» ۱۵۰ میلیون دلار، سرمایه مستقیم خارجی را جذب کرده و ۳۰ هزار فرصت شغلی ایجاد میکند. پیشبینی میشود این خودروساز تا ۲۰۳۴ میلادی، ۸ میلیارد دلار به تولید ناخالص داخلی عربستان سعودی اضافه کند.
فاکسکان، یکی از شرکای اپل و تولیدکننده تلفن همراه آیفون است که طی دو سال گذشته، فعالیت در حوزه خودروهای برقی را شروع کرده و برای رقابت با تسلا و بی وای دی، کارخانه لردزتاون موتور در اوهایو آمریکا را با ارزش ۲۳۰ میلیون دلار خریده است.
نویسنده: میلاد قزللو