تعویض پلاک خودرو برای اتباع خارجی و قوانین آن

۲ بهمن ۱۴۰۳ تعویض پلاک خودرو برای اتباع خارجی و قوانین آن

اتباع خارجی از جمله افغان‌ها قادر به خرید و فروش خودرو در کشور هستند. در واقع معامله اموال منقول و انجام امور اداری و حقوقی مربوطه برای تمام اتباع خارجی امکان‌پذیر است. با این حال عدم آگاهی از شرایط و قوانین باعث بروز چالش‌هایی در مراحل نقل و انتقال خودرو، از جمله تعویض پلاک برای اتباع خارجی می‌شود.

شرایط تعویض پلاک خودرو برای اتباع خارجی

یکی از الزامات خرید و فروش خودرو در کشور، تعویض پلاک است. پلاک خودرو ماهیت شخصی دارد و به نوعی برچسب مالکیت فرد روی یک وسیله نقلیه است. از آنجا که خودرو جزو اموال منقول به حساب می‌آید، اتباع خارجی با رعایت شرایط و قوانین می‌توانند وارد معامله ماشین شده و مراحل مختلف آن از جمله تعویض پلاک را بدون هیچ مشکلی انجام دهند.

مهم‌ترین شرط تعویض پلاک خودرو برای اتباع خارجی، ارائه چند مدرک مهم است که در ادامه توضیح داده می‌شوند.

یکی دیگر از شرایط تعویض پلاک خودرو برای اتباع افغانی یا اتباع دیگر، داشتن گواهینامه رانندگی است‌.

داشتن گذرنامه و اثبات قانونی بودن سکونت در ایران، از دیگر الزاماتی است که به اتباع خارجی اجازه می‌دهد مرحله تعویض پلاک خودرو را بدون دردسر انجام دهند. احراز آدرس محل سکونت نیز از طریق بررسی پنجره واحد خدمات فراجا صورت می‌گیرد.

آخرین شرط امکان‌پذیری تعویض پلاک برای خارجی‌های تبعه ایران، نوبت‌گیری از مراکز تعویض پلاک است‌.

با رعایت شروط فوق، اتباع خارجی از جمله افغان‌ها می‌توانند بدون هیچ چالش و دردسری نسبت به تعویض پلاک ماشین اقدام کنند. تعویض پلاک شامل ارائه مدارکی می‌شود که اکثر آن‌ها بین اتباع ایرانی و خارجی مشترک است.

مدارک لازم تعویض پلاک برای اتباع خارجی

تعویض پلاک خودرو برای اتباع خارجی

تعویض پلاک را می‌توان به صورت تغییر مالکیت خودرو توصیف کرد. با تعویض پلاک خودرو، مالک قبلی دیگر هیچ مسئولیتی در قبال خودرو نداشته و نام خود را از روی آن برمی‌دارد. بنابراین ارائه مدارک متعدد و جامع برای تعویض پلاک، امری بدیهی به حساب می‌آید و وجود نقص در هر یک، معامله خودرو را با مشکل مواجه می‌کند. بنابراین توصیه می‌شود پیش از مراجعه به مراکز تعویض پلاک، تمام مدارک لازم برای انجام کار را تهیه و جمع‌آوری کنید.

مدارک لازم تعویض پلاک برای اتباع خارجی شامل موارد زیر می‌شوند:

  • اصل مدارک شناسایی و اقامتی شامل کارت اقامت دائم (یا موقت) و کارت جواز کار قانونی در ایران
  • اصل گذرنامه و گواهینامه رانندگی
  • کارت خودرو، برگ سبز خودرو یا سند رسمی مبنی بر مالکیت وسیله نقلیه
  • اصل بیمه‌نامه شخص ثالث خودرو (اجباری) و همین‌طور بیمه‌نامه بدنه (در صورت وجود)
  • اصل آخرین کارت معاینه فنی خودرو
  • برگه تسویه‌حساب خلافی و مالیات خودرو
  • کارت بانکی معتبر برای پرداخت هزینه‌های لازم
  • مدارک شناسایی سمت از جمله وکالت یا نماینده قانونی (در صورت استخدام وکیل برای پیشبرد مراحل نقل و انتقال خودرو)

ارائه مدارک فوق جهت انجام تعویض پلاک برای اتباع خارجی چه در جایگاه فروشنده و چه در جایگاه خریدار، الزامی است. پس از گردآوری این مدارک (بسته به موقعیت در معامله)، باید برای نوبت‌گیری از مراکز تعویض پلاک اقدام کنید.

آیا می‌توان برای تعویض پلاک به اتباع خارجی وکالت داد؟

وکالت دادن به اتباع خارجی برای انجام اموری همچون تعویض پلاک امکان‌پذیر است، البته به شرط اینکه فرد خارجی به طور قانونی در کشور اقامت داشته باشد. بدین ترتیب تبعه خارجی با داشتن برگه اقامت قانونی می‌تواند به دفترخانه مراجعه کرده و وکالت‌نامه رسمی برای تعویض پلاک را تهیه کند.

دریافت نوبت تعویض پلاک خودرو برای اتباع خارجی

تعویض پلاک خودرو برای اتباع خارجی

پس از تهیه مدارک فوق باید برای مراجعه به مراکز تعویض پلاک نوبت گرفت. این کار به صورت اینترنتی و از طریق مراجعه به سامانه نوبت‌دهی تعویض پلاک به نشانی nobatdehi.epolice.ir انجام می‌شود.

یک نکته در فرایند نوبت‌گیری وجود دارد. ثبت‌نام در سامانه به درج کد فراگیر احتیاج دارد که تنها برای ایرانیان صادر می‌شود‌. البته این موضوع، دردسرساز نیست، چون اتباع خارجی از جمله اتباع افغانی می‌توانند برای اخذ نوبت، از کد اتباع یا کد ملی فروشنده استفاده کنند.

مراحل تعویض پلاک خودرو برای اتباع خارجی

مراحل تعویض پلاک خودرو در کشور، برای ایرانی‌ها و خارجی‌های تبعه ایران یکسان است. در مرحله نخست باید تمام مدارک لازم، از جمله گواهی اقامت معتبر، گواهینامه رانندگی، گذرنامه و همین‌طور مدارک مربوط به خودروی مورد معامله را تهیه کنید.

در مرحله بعدی، به سامانه نوبت‌دهی تعویض پلاک رفته و با استفاده از کد اتباع یا کد ملی فروشنده یا خریدار ایرانی، اقدام به دریافت نوبت کنند. سپس در موعد و ساعت مقرر به مرکز تعویض پلاک مراجعه کنند.

توصیه می‌شود پیش از مراجعه به مراکز تعویض پلاک، امور مربوط به تسویه خلافی و مالیات خودرو را انجام دهید. در غیر این صورت فرض بر این می‌شود که خودرو تحت جریمه و بدهی مالیاتی قرار دارد و واضح است که در چنین شرایطی، مرکز تعویض پلاک از انجام کارها خودداری می‌کند.

نتیجه گیری

طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران برای ممانعت از تسلط بیگانه بر اراضی کشور، امکان معامله اموال غیرمنقول برای اتباع خارجی وجود ندارد. ولی خرید و فروش اموال منقول مثل خودرو برای اتباع خارجی بلامانع است. ازاین‌رو اتباع خارجی با رعایت شرایط و تهیه مدارک لازم می‌توانند عملیات نقل و انتقال خودرو از جمله تعویض پلاک را بدون دردسر انجام دهند. مراحل تعویض پلاک خودرو برای اتباع خارجی فرق خاصی با رویکرد کلی ندارد و لازمه آن، تهیه مدارک هویتی و اقامتی، مدارک خودرو، تسویه‌حساب جرائم و عوارض و درنهایت نوبت‌گیری اینترنتی و مراجعه به یکی از مراکز تعویض پلاک معتبر است.

فروش فوری خودرو

نویسنده: تیم تولید محتوا خودرو45