بزرگترین بازار خودرو جهان بدون شک در اختیار خودروسازان چینی است. آن زمان که اکثر خودروسازان مطرح و برجسته به دنبال تولید محصولات منحصربهفرد با موتورهای درونسوز و احتراقی بودند، چینیها تمرکز خود را روی برقی سازی صنعت خودرو معطوف گذاشتند و در حال حاضر پیشگامان اصلی این تجارت به حساب میآیند. البته سابقه چین در خودروسازی به دهه ۵۰ میلادی بازمیگردد، زمانی که فاو و سایک مشغول به کار شدند. چین علاوه بر بزرگترین بازار خودرو جهان، بیشترین تعداد برندهای خودرویی را نیز در اختیار دارد و این روزها شاهد حضور محصولات چینی در خیابانهای اروپا هستیم.
چین، دنیایی جداگانه
چین از لحاظ فرهنگی، سیاسی و اقتصادی تفاوت بسیاری با اکثر کشورهای توسعهیافته دارد و این موضوع در مورد خودروسازی نیز صدق میکند. شاید ایرانیها ذهنیت چندان مثبتی نسبت به محصولات چینی نداشته باشند، ولی برخی برندهای چینی از شهرت بسیاری در سطح جهانی برخوردارند و از طریق شراکت با غولهای خودروسازی همچون جنرال موتورز، فولکس واگن، مرسدس بنز و… سهم چشمگیری از بازار کشورهای اروپایی و حتی آمریکایی را به خود اختصاص دادهاند.
بی وای دی
بی وای دی در ابتدا به عنوان تولیدکننده باتری مشغول به کار شد، ولی در سال ۲۰۰۳ با خرید شرکتی به نام Xian Qinchuan پا به عرصه خودروسازی گذاشت. بنابراین اگرچه BYD یک شرکت نوپا در حوزه تولید خودرو به حساب میآید، ولی به لطف دانش و سابقه خود در ساخت باتری، توانست راه صدساله را یکشبه طی کند و با عرضه خودروهای e5 و Qin DM به لقب بزرگترین تولیدکننده خودروهای برقی و پلاگین هیبرید در جهان دست یابد.
این دستاورد بزرگ، نظر کمپانیهای مطرح جهان را به سمت BYD جلب کرد. دایملر از جمله شرکتهایی بود که توانست یک خودروی برقی را با همکاری بی وای دی چین تولید کند. این محصول با الهام از مرسدس بنز کلاس B ساخته شده و دنزا (Denza) نام دارد. از دیگر خودروهای پرفروش BYD میتوان به خانواده اقیانوسی این شرکت چینی، یعنی بی وای دی سیل، دلفین و… اشاره کرد.
چری
چری در سال ۱۹۹۷ با حمایتهای دولتی پایهگذاری شد. اولین خودروی این شرکت به نام Fengyun در سال ۲۰۰۱ به فروش رسید و با توجه به استقبال خریداران، چری تصمیم گرفت فنگیون را با نامهای A11، فلورین و ویندکلود به خارج از سرزمین مادری صادر کند. صادرات نخستین خودرو همان و به شهرت رسیدن چری در سطح جهانی همان.
به دنبال افزایش فروش خودرو، چری در سال ۲۰۰۹ دو برند فرعی ریچ (Riich) و رلی (Rely) را راهاندازی کرد. ولی به سبب اشتباه در برآورد هزینهها، ناچار شد این دو برند را در سال ۲۰۱۲ کنار بگذارد. البته پس از توقف این دو زیربرند، چری مشارکت آیندهداری با خودروسازی بزرگ تاتا آغاز کرد، آنهم درست زمانی که تاتا مالکیت جگوار و روور را در اختیار گرفته بود.
چری طرفداران بسیاری در ایران دارد و جتور، برند لوکس و ممتاز این شرکت با نام فیدلیتی، توسط بهمن موتور در دسترس مشتریان ایرانی قرار میگیرد. از دیگر محصولات پرفروش چری میتوان به خانواده تیگو و آریزو مدیران خودرو اشاره کرد.
سایک
شرکت خودروسازی شانگهای با نام اختصاری سایک در کنار سه نام معروف دیگر یعنی فاو، دانگ فنگ و چانگان، مجموعه دولتی Big Four را تشکیل میدهند. این شرکت در سال ۱۹۵۵ پایهگذاری شد و در عرض ۳ سال توانست نخستین خودروی سواری خود به نام فنگوانگ یا همان شانگهای SH760 را به بازار عرضه کند. این خودرو که کپی ماهرانهای از مرسدس بنز 220S به حساب میآید، تبدیل به محبوبترین وسیله نقلیه مقامات دولتی درجه ۲ شد.
سایک در سال ۱۹۸۴ با فولکس واگن شریک شد و از آن زمان توانست به اسم و رسمی در صنعت خودروسازی دست پیدا کند. سایک تا سال ۲۰۱۶ محصولات متعددی را به طور مستقل یا با همکاری شرکای غربی تولید کرد و سپس زیربرند لوکس رووی (Roewe) را به وجود آورد. پرچمدار جدید این برند به نام RX9 توانسته تحسین فعالان حوزه خودروسازی را برانگیزد.
چانگان
چانگان نامی آشنا برای ایرانیان است. جدیدترین خودروهای این برند در قالب واردات بهتازگی توسط سایپا وارد کشور شده و در دسترس خریداران قرار گرفته است. شرکت چینی جزو مجموعه دولتی Big Four بوده و تاسیس آن به سال ۱۸۶۲ بازمیگردد. چانگان در ابتدا یک فروشگاه تجهیزات نظامی بود، بعدها دست به مونتاژ خودروی نظامی زد و سپس با به عرصه تولید خودروهای سواری گذاشت.
چانگان هماینک دارای دو برند فرعی چانا (Chana) و هفی (Hefei) است. شرکت چینی همچنین با شرکای مطرحی همکاری میکند که از جمله آنها میتوان به سوزوکی، پژو سیتروئن، دی اس، فورد، مزدا و… اشاره کرد. چانگان CS75 در کنار مدلهایی همچون ایدو و اوشان XS، پرفروشترین محصول این برند به حساب میآید.
جیلی
جیلی بدون شک یکی از بهترین و معروفترین خودروسازان چینی است که در ابتدا به عنوان تولیدکننده یخچال شروع به فعالیت کرد. جیلی همچنین وارد حوزه تولید موتورسیکلت شد و سپس توانست مجوز ساخت خودروی سواری را از دولت چین بگیرد. در سال ۱۹۹۹، نخستین محصول جیلی به نام هائوچینگ روانه بازار شد و به فروش موفقی دست پیدا کرد.
به دنبال عرضه خودروهای بیشتر و تصرف سهم قابلتوجهی از بازار، جیلی به بودجه کافی برای خرید بخشی از سهام برند ولوو رسید. بدین ترتیب، برند مشترک چینی-سوئدی لینک اند کو (Lynk & Co) پدید آمد. جذابترین محصول جیلی، کولری (Coolray) نام دارد که از لحاظ ظاهر، کابین، ایمنی، تجهیزات و البته قیمت، جایی برای انتقاد باقی نمیگذارد.
از کپی تا فتح جهان
چین، زادگاه برندهای خودروسازی معروف و بزرگی است و بد نیست علاوه بر شرکتهای فوق، به اسامی برجسته دیگری همچون فاو، گریت وال، بایک و دانگ فنگ نیز اشاره کرد. خودروسازان چینی با سرقت بسیاری به سمت برقیسازی محصولات میتازانند و بسیاری از کمپانیهای مطرح غربی در تلاشند تا با همکاری چینیها، به پیشرفت در حوزه ماشینهای برقی دست یابند، چراکه این تجارت، آینده صنعت خودرو خواهد بود.
نویسنده: تیم تولید محتوا خودرو۴۵