صفرشویی موتور خودرو به فرایند پاکیزهسازی موتور از آلودگیها و چربیهای انباشتهشده در طول زمان گفته میشود. موتورشویی یکی از مراحل صفرشویی ماشین است که پس از شستوشوی بدنه به آن پرداخته میشود. با این حال، بسیاری افراد مایل هستند عملیات پاکیزهسازی ماشین از جمله صفرشویی موتور را بدون مراجعه به کارواش انجام دهند. آیا شخصا میتوان مسئولیت پاکسازی مهمترین قطعه خودرو را بر عهده گرفت؟
در این مقاله شما را با مفهوم صفرشویی موتور خودرو، مزایا، نکات و مراحل اجرای آن آشنا میکنیم.
صفرشویی موتور خودرو چیست؟
رانندگی با یک خودروی سالم و پرشتاب، تاثیر بسزایی در امنیت و کیفیت زندگی ایفا میکند. خودروی سالم، به خودرویی گفته میشود که تمام قطعات آن به خوبی کار کند. به طور خاص، موتور به عنوان مهمترین بخش خودرو باید از سلامت کامل برخوردار بوده و عملکرد صحیحی داشته باشد. با این وجود، یک عامل ساده مانند گرد و خاک و آلودگی میتواند به تدریج روی فعالیت موتور تاثیر گذاشته و موجب داغ شدن زودهنگام، ساییدگی و خوردگی قطعات آن شود.
به همین خاطر، بد نیست به طور دورهای و منظم، موتور خودرو را تمیز کرده تا علاوه بر پاکیزگی، ایرادات و نقصهای احتمالی آن شناسایی و بهسرعت برطرف شود تا بعدها مالک را به دردسر نیندازد. به فرایند پاکسازی موتور و قطعات آن اصطلاحا «صفرشویی موتور خودرو» یا «موتورشویی» گفته میشود که بخشی از صفرشویی خودرو به حساب میآید.
صفرشویی موتور خودرو کار بسیار حساسی است و اجرای آن به دقت و مهارت خاصی احتیاج دارد. چراکه موتور دارای قطعات ریز و درشتی بوده و اجزای الکتریکی آن در تماس با رطوبت و مواد شوینده دچار اختلال خواهد شد. بنابراین اگر در حین صفرشویی موتور خودرو بیاحتیاطی کرده و نکات مهم را نادیده بگیرید، احتمالا قلب تپنده خودرو را با دستان خود نابود خواهید کرد. بنابراین توصیه میشود برای صفرشویی موتور از افراد متخصص و ماهر کمک بگیرید.
با این وجود اگر مایل هستید از روش کار صفرشویی موتور خودرو آگاه شده و خودتان این فرایند مهم را انجام دهید، وسایل لازم و مراحل کار در ادامه ذکر شده است.
روش های صفرشویی موتور خودرو
دو روش رایج برای موتورشویی وجود دارد که در یکی از آنها از آب، بخار آب و مواد شوینده استفاده میشود. این روش بسیار حساس بوده و به احتیاط و دقت فراوانی احتیاج دارد. روش دیگر نیازی به آب نداشته و گزینه امنی برای شستشوی خانگی موتور به حساب میآید. در هر یک از مراحل، باید دقت داشت که موتور کاملا سرد شده باشد، در غیر این صورت امکان دارد هم شما و هم موتور خودرو آسیب ببینید.
روی موتور داغ نباید آب ریخت، چراکه اختلاف دمای سطح خارجی و سطح داخلی باعث ایجاد ترک روی بدنه موتور میشود. از طرف دیگر، ماده چربیزدا روی موتور داغ به سرعت خشک شده و نمیتواند چربیها را به طور کامل از روی سطوح بردارد. از همه مهمتر، اگر به موتور داغ دست بزنید، دست شما میسوزد و تاول میزند!
مراحل انجام صفرشویی موتور
صفرشویی موتور به صورت تر (با آب) یا خشک (بدون آب) انجام میشود که در ادامه روش کار هر یک را توضیح میدهیم. گفتنی است که در هر دو صورت، موتور خودرو باید کاملا خنک شده باشد.
صفرشویی موتور خودرو با آب
صفرشویی موتور با آب، به وسایلی همچون بخارشور، جاروبرقی، کیسه پلاستیکی، مواد چربیزدا و پارچه میکروفیبر احتیاج دارد.
برای شروع، ابتدا با استفاده از جاروبرقی یا دمنده، گردوغبار موجود روی سطح موتور را تمیز کنید. این کار باید به آرامی و با احتیاط انجام شود تا قطعات ریز و درشت موتور از جای خود تکان نخورند و اجزای حساس آن آسیب پیدا نبیند.
پس از پاک کردن گرد و غبار، باید از باتری خودرو اجزای الکتریکی محافظت کرد. با جدا کردن کابل پایانه مثبت باتری و برداشتن کامل آن، میتوانید فرایند موتورشویی را با خیال راحتتری انجام دهید. البته اگر تمایلی به برداشتن باتری ندارید، میتوانید آن را با پلاستیک بپوشانید. همچنین سایر اجزای الکترونیکی مثل سیمهای جرقهزنی و واحد کنترل الکترونیکی (ECU) و همینطور رادیاتور را با پلاستیک بپوشانید تا در حین پاکسازی، با رطوبت و مواد شوینده و چربیزدا تماس نداشته باشند.
در مرحله بعدی، اجزای مختلف لاستیکی و پلاستیکی موتور را با استفاده از یک ماده چربیزدا به خوبی تمیز میکنیم تا چربیها و آلودگیهایی که به تدریج روی سطح آنها ایجاد و انباشته شده، از بین بروند. پس از تمیز کردن هر قطعه با ماده چربیزدا، خوبی آن را با برس پاک کنید.
مرحله بعدی استفاده از آب برای شستشوی موتور است که با کمک واترجت یا بخارشور انجام میشود. توجه داشته باشید که وسایل معمولی مثل اسپری یا شلنگ آب، چندان به درد موتورشویی نمیخورند. در ضمن، حین استفاده از واترجت باید آن را روی فشار کم تنظیم کنید تا آسیبی به بخشهای حساس پیشرانه خودرو وارد نشود.
پس از شستوشوی موتور، آن را به حال خود رها نکنید تا به تدریج خشک شود، چون ماندن رطوبت به معنی نشت احتمالی و زنگزدگی قطعات است. در عوض، تمام بخشها و قطعات موتور را با حوله میکروفیبر به دقت خشک کنید تا اثری از رطوبت به جا نماند.
در نهایت، پوششهای پلاستیکی را از اطراف اجزای الکتریکی برداشته و اگر باتری را از درون محفظه خارج کردهاید، آن را به جای خود برگردانید. فراموش نکنید که پایانه مثبت را مجددا به باتری وصل کرده و از درستی اتصالات مطمئن شوید. مراحل موتورشویی با آب در اینجا به پایان رسیده و حالا موتور با اثربخشی بیشتری به خودرو انرژی میدهد.
صفرشویی موتور خودرو بدون آب
صفرشویی موتور بدون آب نیز به وسایلی همچون جاروبرقی، دمنده یا بروس، کیسه پلاستیکی، مواد چربیزدا (یا دستمالهای چربیزدا و تمیزکننده) و پارچه میکروفیبر احتیاج دارد.
در مرحله اول صفرشویی موتور خودرو بدون استفاده از آب یا بخار آب، ابتدا گرد و غبار و آلودگیهای روی سطح موتور را با استفاده از جاروبرقی، دمنده یا برس تمیز کنید.
اگرچه در این روش از آب یا بخار آب برای شستوشو استفاده نمیشود، ولی باز هم برای احتیاط، اجرای الکتریکی موتور را با پلاستیک بپوشانید تا از مواد شوینده و چربیزدا و رطوبت آنها در امان بماند.
در مرحله بعدی، ماده چربیزدا را به وسیله اسپری روی سطح موتور بپاشید و مدتی منتظر بمانید تا ماده شوینده اثر کند. معمولا مواد چربیزدا تنها به یک الی دو دقیقه زمان احتیاج دارند تا در دل لکهها رسوخ کرده و ساختار آنها را در هم بشکنند. بنابراین حدود ۱ الی ۲ دقیقه پس از اسپری ماده چربیزدا، سطح موتور را پاک کنید. همچنین میتوانید به جای اسپری مواد شوینده، از دستمالهای تمیزکننده برای برطرف کردن چربیها و آلودگیها استفاده کنید.
در مرحله آخر، تمام بخشهای موتور را به وسیله پارچه میکروفیبر خشک کرده تا هیچ اثری از رطوبت روی سطوح باقی نماند. سپس پلاستیک دور اجزای الکتریکی را باز کنید تا فرایند موتورشویی به پایان برسد.
ناگفته نماند که برخی افراد برای جلای موتور، از لایه محافظی روی آن استفاده میکنند. کاربرد لایه محافظ پیش از باز کردن پلاستیک دور اجزای الکتریکی است. برای روکش کردن موتور با لایه محافظ، بهتر است آن را روی یک دستمال میکروفیبر پاشیده و روی سطح موردنظر بمالید. توصیه میشود هرگز لایه محافظ را مستقیما روی موتور اسپری نکنید.
مزایای صفرشویی موتور خودرو
صفرشویی موتور ماشین علاوه بر پاکیزگی و ظاهر تمیز موتور، مزایای متعددی به همراه دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- شناسایی ترک روی بدنه و تشخیص مشکلات احتمالی موتور
- جلوگیری از زنگزدگی و مسدودشدن ورودیها، خروجیها و کانالهای داخلی موتور
- تشخیص به موقع محل نشتی روغن یا گریس
- جلوگیری از سایش قطعات و شلنگهای لاستیکی
- صرفهجویی در هزینهها
- بهبود عملکرد موتور
بسته به محیط رفت و آمد خودرو، زمان مناسب برای موتورشویی متغیر است. اگر خودرو در مسیرهای معمولی و آسفالت شهری در حال گردش است، توصیه میشود هر شش ماه یکبار آن را برای صفرشویی موتور به کارواشهای حرفهای بسپارید. ولی اگر همیشه در مسیرهای پر گرد و غبار یا بارانی در حال رانندگی هستید، بهتر است هر ۳ یا ۴ ماه یکبار، عملیات موتورشویی را انجام دهید تا از جمع شدن آلودگیها روی سطح موتور و گرفتگیها و سایشهای احتمالی جلوگیری کنید.
حفظ سلامت موتور با صفرشویی
صفرشویی موتور خودرو یکی از مراحل صفرشویی ماشین به حساب میآید که باعث تمیز شدن موتور میشود. موتورشویی با از بین بردن آلودگیها و چربیهای انباشتهشده روی اجزا و قطعات متعدد، طول عمر پیشرانه را افزایش میدهد و عملکرد آن را بهبود میبخشد. در شرایط عادی و رانندگی در مسیرهای شهری و آسفالت، موتورشویی هر شش ماه یکبار توصیه میشود. موتورشویی به مهارت و دقت فراوان و همینطور ابزار خاصی احتیاج داشته و به همین خاطر بهتر است این عملیات مهم را به کارواشهای معتبر و تخصصی بسپارید.
نویسنده: تیم تولید محتوا خودرو۴۵
با سلام
شاید دغدغه بسیاری از دوستان گرامی تهیه محصولات مصرفی خودروی خود با بالاترین کیفیت باشد
.