فهرست مطالب
شرکت ایرانخودرو عمده محصولات ملی خود را بر اساس پلتفرم پژو ۴۰۵ توسعه داده که اولین آن در ابتدای دهه ۸۰ با نام سمند راهی بازار شد. سمند در تیپهای مختلف و عمدتاً در دو مدل معمولی LX و سورن به بازار عرضه شد.
تا پیش از سال ۹۳ خانواده محصولات ملی ایرانخودرو شامل سمند و سورن بود اما از این سال به بعد یک محصول کاملاً فیسلیفت از سمند با نام دنا راهی بازار شد که طراحی نمای جلو و عقب آن بهطور کامل تغییر کرده بود.
حدود دو سال بعد، شرکت ایرانخودرو تصمیم گرفت تا دستی به سر و گوش دنا بکشد و با اعمال تغییراتی روی طراحی فریم پنجرهها و حجمپردازی درهای این ناحیه، به همراه برخی تحولات جزئی چهره و بهروزرسانی گرافیک چراغهای عقب، محصولی اسپرت و جذابتر با نام دنا پلاس را به بازار بفرستد. دنا پلاس معمولی از لحاظ فنی با دنا ساده تفاوتی نداشت اما مدتی بعد دنا پلاس توربو مجهز به موتور EF7 توربوشارژ مشابه سورن توربو راهی بازار شد و با مدل ۹۷ به دست مشتریان رسید.
قاعدتاً در این میان نبود نسخه اتوماتیک یک نقص بزرگ برای خانواده دنا پلاس محسوب میشد؛ در نتیجه از سال ۹۹ دنا پلاس توربو اتوماتیک مجهز به گیربکس ۶ سرعته چینی به بازار راه پیدا کرد و لقب گرانترین عضو خانواده دنا پلاس را به خود اختصاص داد.
از تابستان ۱۴۰۱ نیز نسخه ششدنده دنا پلاس توربو دستی با نام دنا پلاس EF7P وارد بازار شد که علاوه بر تغییر گیربکس به ۶ سرعته، به فرمان برقی نیز مجهز شده بود. در ادامه نیز تیپهایی مثل دنا پلاس جوانان و دنا پلاس لوآپشن (معروف به بورسی) توسط ایرانخودرو رونمایی شدند که در این مطلب به معرفی مختصر و مفید آنها میپردازیم.
دنا پلاس ساده
اولین مدل از دنا پلاس در زمستان ۱۳۹۵ رونمایی شد که حالا در بازار بهعنوان دنا پلاس ساده یا معمولی شناخته میشود. این خودرو در اصل نسخه فیسلیفت دنا معمولی بود و تحولات اساسی در طراحی نمای جانبی آن رخ داد که شامل تغییر طرح فریم پنجرهها، لچکی عقب و بهروزرسانیهایی در نمای جلو و چراغهای عقب بود که در مجموع ظاهری اسپرت و جوانپسندتر را برای دنا پلاس به وجود آورد.
از لحاظ فنی، دنا پلاس تفاوتی با دنا معمولی یا حتی سمند EF7 نداشته و از همان موتور ملی ۱.۷ لیتری با قدرت ۱۱۳ اسب بخار و حداکثر گشتاور ۱۵۵ نیوتنمتر به همراه گیربکس ۵ دنده دستی استفاده میکند. شتاب صفر تا صد دنا پلاس ساده حدود ۱۲ ثانیه بوده و میانگین مصرف سوخت آن در شرایط آزمایشگاهی نزدیک به ۷.۲ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است.
از لحاظ تجهیزات و امکانات نیز دنا پلاس ساده نسبت به دنا معمولی عملکرد بهتری داشت و مواردی مثل سانروف یا ایربگهای جانبی به فهرست تجهیزات آن اضافه شده بود. البته از سال ۹۸ به بعد، برخی از تیپهای دنا پلاس ساده از این دو مورد بیبهره ماندند.
دنا پلاس توربو دستی
با توجه به آنکه شرکت ایرانخودرو پیش از این سورن توربو را نیز در فهرست محصولات خود جا داده بود، بنابراین میشد حدس زد که دنا پلاس نیز با پیشرانه توربوشارژ وارد بازار شود. در پاییز ۱۳۹۶ اولین نسخههای دنا پلاس توربو مجهز به گیربکس دستی معرفی شدند که از لحاظ فنی تفاوتی با سورن ELX توربو نداشتند.
حداکثر قدرت موتور دنا پلاس توربو حدود ۱۵۰ اسب بخار و گشتاور ۲۱۵ نیوتنمتر است که بهوسیله گیربکس ۵ دنده دستی به محور جلو منتقل میشود. شتاب صفر تا صد این مدل حدود ۱۰ ثانیه بوده و مصرف سوخت آن به ۷.۴ لیتر میرسد.
دنا پلاس توربو ۶ دنده دستی
دنا پلاس توربوشارژ ابتدا با گیربکس ۵ سرعته به بازار آمد، اما در اواخر سال ۱۳۹۹ نسخه جدید دنا پلاس توربو 6 دنده دستی معرفی شد. فروش رسمی این مدل حدود یک سال بعد آغاز شد و اولین نمونههای آن نیز از تابستان سال ۱۴۰۱ راهی بازار شدند. مشخصات موتوری آن تغییری نداشته اما یک ضریب دنده به گیربکس اضافه شده است.
دنا پلاس توربو اتوماتیک
با توجه به آنکه دنا پلاس جزو لوکسترین محصولات تولید داخل به شمار میرفت، نداشتن گیربکس اتوماتیک از جمله مهمترین انتقادات و ایرادات وارد بر این محصول محسوب میشد. به همین دلیل شرکت ایرانخودرو در سال ۱۳۹۹ نسخه اتوماتیک دنا پلاس توربوشارژ را رونمایی کرد.
این مدل از همان موتور EF7 توربوشارژ با قدرت ۱۵۰ اسب بخار و گشتاور ۲۱۵ نیوتنمتر برخوردار بود اما سیستم انتقال قدرت بهجای گیربکس دستی با یک جعبهدنده اتوماتیک ۶ سرعته چینی ساخت DAE بهره میبرد. این نکته را هم بدانید که موتور EF7 توربو برخلاف نسخه تنفس طبیعی فاقد زمانبندی متغیر سوپاپ است.
شتاب صفر تا صد این مدل به دلیل افزایش وزن و ماهیت عملکرد گیربکس اتوماتیک مقداری کندتر شده و به ۱۰.۵ ثانیه رسیده است. مصرف سوخت نیز نسبت به مدل دستی افزایش داشته و حالا معادل ۷.۹ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر ترکیبی برای دنا پلاس توربوشارژ اتوماتیک ارزیابی شده است.
دنا پلاس توربو اتوماتیک آپشنال
اواخر سال ۱۴۰۲ تیپ جدیدی از دنا پلاس توربو اتوماتیک با نام دنا پلاس توربو اتومات آپشنال رونمایی شد که از لحاظ فنی نسبت به دنا پلاس توربو اتوماتیک معمولی تفاوتی نداشت، اما بر اساس استانداردهای جدید، به سطح متفاوتی از امکانات شامل سیستمهای کنترل کشش و پایداری، کنترل توقف در سربالایی، سنسور نور و باران، غربیلک فرمان دیکات، آینه وسط الکتروکرومیک، ورود بدون کلید، استارت دکمهای و… مجهز شده بود.
دنا پلاس EF7P
شرکت ایرانخودرو در سال ۱۴۰۳ نسخه جدیدی از دنا پلاس را با موتور ارتقاءیافته EF7 پلاس یا همان EFP با نام دنا پلاس EF7P به بازار فرستاد. این پیشرانه دارای سیستم زمانبندی متغیر سوپاپهای هوا و دود است و تغییراتی در طراحی سرسیلندر، میللنگ، سوپاپ و… آن صورت گرفته است تا عملکرد بهتری داشته باشد و با استانداردهای آلایندگی جدید نیز تطابق پیدا کند.
این پیشرانه به یک گیربکس ۶ سرعته دستی متصل شده و نیروی آن به محور جلو منتقل میشود. حداکثر توان موتور این مدل برابر ۱۱۳ اسب بخار و ۱۵۵ نیوتنمتر گشتاور است که شتاب صفر تا صد ۱۲ ثانیه و مصرف سوخت ۷.۴ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر را به دنبال دارد.
دنا پلاس لوآپشن بورسی
شرکت ایرانخودرو برای مدتی محدود اقدام به فروش بعضی از محصولات خود، از جمله دنا پلاس، از طریق بورس کالا کرد که تحویل این محصول از بهمن ۱۴۰۱ آغاز شد. دنا پلاس بورسی از روی قالپاقهای پلاستیکی بهجای رینگهای آلومینیومی کاملاً قابل تشخیص بوده و سیستم ترمز عقب آن نیز به کاسهای تبدیل شده است. ضمناً این خودرو بدون سانروف در اختیار مشتریان قرار گرفت.
در پاییز سال ۱۴۰۳ نیز نسخه جدیدی از دنا پلاس لوآپشن عرضه شد که با توجه به استانداردهای ۸۵گانه جدید، به سیستم کنترل کشش، کنترل پایداری، ترمز کمکی هیدرولیکی، کنترل توقف در سربالایی، حسگر فشار باد تایرها و نشانگر تعویض دنده مجهز شده بود. این مدل همچنان فاقد سانروف است و بهجای رینگهای آلومینیومی از قالپاق پلاستیکی استفاده میکند.
دنا جوانان
در سال ۱۴۰۳، شرکت ایرانخودرو تصمیم گرفت با اعمال برخی تحولات ظاهری نظیر اضافه کردن تریم قرمز به سپر و گرافیک چراغهای جلو، بهعلاوه استفاده از موتور EF۷ پلاس توربوشارژ مجهز به سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ دود و هوا، نسخه جدیدی از دنا پلاس توربو اتوماتیک را روانه بازار کند.
حداکثر قدرت موتور دنا جوانان معادل ۱۶۰ اسب بخار و ۲۴۰ نیوتنمتر گشتاور است که شتاب صفر تا صد آن را به حوالی ۹.۸ ثانیه میرساند. تریم داخلی نیز کمی ارتقا پیدا کرده و با رنگآمیزی جدید در دنا جوانان عرضه شده است.
نتیجهگیری
دنا پلاس در حال حاضر یکی از بهترین تولیدات شرکت ایرانخودرو محسوب میشود که بهویژه در نسخه جوانان با موتور ارتقایافته و گیربکس اتوماتیک ۶ سرعته میتواند رقیب جدی برای بعضی از سدانهای مونتاژی چینی نظیر آریزو ۵ FL و مدلهای کارکرده آریزو ۶ پرو باشد.
با این حال، پلتفرم این خودرو قدیمی شده و از لحاظ طراحی ظاهری نیز ناهماهنگیهای زیادی بین عناصر بیرونی آن مشاهده میشود؛ بهنحویکه اگر واردات خودروهای اقتصادی با تعرفه پایین آزاد بود، دیگر محصولاتی مثل دنا پلاس نمیتوانستند در بازار ایران یکهتازی کنند.
به هر ترتیب، در حال حاضر دنا پلاس میتوااند با رقبایی مثل انواع شاهین، تارا و آریزو ۵ بهصورت مستقیم به رقابت بپردازد و به دلایلی مثل گستردگی خدمات پس از فروش و در دسترس بودن قطعات یدکی، انتخاب بهتری نسبت به نمونههای کارکرده چینی برای مشتریان کمریسکتر محسوب شود.
البته فضای کابین، بهویژه صندلی ردیف دوم و صندلی راننده، نسبت به دنا و سمند کمی محدودتر شده و از این جهت شاید برخی مشتریان ترجیح دهند گزینههای دیگری را امتحان کنند تا کابین راحتتری نصیبشان شود.
نویسنده: حسین باباپور