نامی که از سیتروئن به گوشمان میخورد دیگر شرکت و مجموعه نیست بلکه اتحادیه سیتروئن است. با وجود اتومبیلی به نام DS کراس بک علاوه بر دیگر محصولات این غول اتومبیل سازی فرانسوی، گرفتن نام اتحادیه و نشان دادن بعد جهانی از صنعت اتومبیل سازی پر بیراه نیست. این اتومبیل تازه نفس از سال 2018 از خط تولید سیتروئن وارد بازار خودرو جهان شد و البته بازار ایران هم از حضور آن بی نصیب نماند. گرچه در آغاز ورود DS کراس بک به داخل کشور کمی معظلا واردات و کاغذ بازیهای اداری باعث شد که این اتومبیل از تنور درآمده به بازار ایران نرسد اما بالاخره با حضورش جلایی به بازار کشور داد. این خودرو در بهار سال 1397 با شروع سال جدید در دسترس عموم قرار گرفت. در این فرصت به بررسی بیشتر این خودرو فرانسوی تبار میپردازیم.
خوش سلیقگی فرانسوی در ظاهر
طراحی خودروها با سلیقه فرانسوی چهرهای متفاوت به خودروسازی جهان اضافه کرده است. DS کراس بک از دسته خودروهای فرانسوی است که با طراحی بر پایه کروم توانسته طرحی جذاب را به نمایش بگذارد که در رقابت با خودروهای ژاپنی و اروپایی حرفی برای گفتن داشته باشد. طراحی بدنه DS کراس بک در رقابت با برندهای شناخته شده اروپایی مانند ولوو و آئودی بسیار تنگاتنگ است و بالاخره سیتروئن توانست وارد جرگه رقابتی خودروهای لوکس شناخته شده اروپایی شود. در بعضی انیمیشنها میبینیم که اتومبیلها صورتی انسانی دارند و برای نگاه کردن به اطراف، چراغهایشان حکم چشم انسان دارند و به اطراف میچرخند. در طراحی دی اس کراس بک این تخیل به حقیقت پیوسته است؛ در هر کدام از چراغهای جلو این اتومبیل صه چراغ قرار دارند که تحت فرمان راننده به چپ و راست هدایت میشوند. چراغ دیلایت هم مانند ابروی این چشمها در خطی باریک در قاب چراغهای جلو این خودرو قرار گرفته است. در پایین چراغهای اصلی دو چراغ کوچک قرار گرفته است که حکم مه شکن و نور بیشتر را ایفا میکنند. آنقدر ظریف بری و ظریف کاری در طراحی جلو DS کراس بک به کار رفته است که برای تشخیص هر کدام از قسمتهایش باید چند دقیقهای به تماشا بنشینید. جلو پنجره بزرگ کرومی با طرحی متفاوت و به اصطلاح لانه زنبوی، از دیگر ویژگیهای این خودرو در طراحی ظاهری آن است. اگر از طرفین به خودرو نگاه کنید، بر خلاف قسمت جلو و عقب خودرو، طرحی ساده و در عین حال شکیل و زیبا را میبینید. خط ممتدی که از چراغ جلو شروع شده است و تا درب عقب ادامه پیدا کرده و برای چند سانتی متری، این خط ناپدید میشود و دوباره از دستگیره درب عقب، حالتی گودتر پیدا میکند و سرنهایت به چراغهای کشیده عقب میرسد. رینگهای درهم تنیده و تایرهای کارآمد هم حکم محرک خودرو را ایفا میکنند که با دیگر اعضای این خودرو، هارمونی هماهنگی را ایفا کردهاند. اما نکتهای که در مورد دی اس کراس بک بسیار جالب است و تفاوت عمدهای در طراحی ظاهری این خودرو با دیگر خودروهای همترازش ایجاد میکند این است که نمای عقب دی اس کراس بک حتی از نمای جلویی آن هم زیباتر و هنرمندانهتر طراحی شده است. چراغهای کشیده که هر نوری که راننده برای قسمت عقب خودرو خود لازم دارد را در یک بسته تمام و کمال نوری ارائه میدهند. دو چراغ نواری دیگر نیز هم ردیف سپر این خودرو قرار گرفته است که نشانگر ترمز این اتومبیل است. برآمدگیها و تو رفتگیها و درب صندوق عقب خوش تراش و همچنین، جاگیری درست اگزوز این خودرو، جذابیت دی اس کراس بک را دو چندان کرده است.
کابین دوست داشتنی
داخل کابین DS کراس بک توقعمان را از نمایی که از بیرون ماشین دریافت کردهایم هم بالاتر میبرد. به حق، طراحی داخلی این خودرو با استفاده از کوچکترین فضاها برای راحتی بیشتر سرنشینان ثابت میکند که اتحاد و هماهنگی ویژهای میان اجزای بیرونی و درونی این خودرو برقرار است. این که در تمام اتومبیلهای شیک و به اصطلاح لاکچری که وارد بازار میشود، همه در رویارویی با این خودروها انتظار یک صفحه نمایشگر 7 اینچی را دارند و سیستمهای اندروید. اما DS کراس بک پا را از این هم فراتر گذاشته و صفحه نمایشگر 9 اینچی را در داخل کابین تعبیه کرده است. فرمان زاویه دار این خودرو برای سهولت در رانندگی با ارگونومی خاصی طراحی شده است. از فرمان خودرو گرفته تا صنولیهای دی اس کراس بک با روکش چرم تریم پوشیده شدهاند و این نوع چرم مختص به خودروهای خاص سیتروئن است. روی فرمان در قسمت راست و چپ و درست زیر دست راننده دکمههایی قرار گرفته اند که راننده به راحتی میتواند با کمک آنها صفحه نمایشگر و سیستم صوتی را تحت کنترل داشته باشد. یکی از جذابیتهای طراحی داخلی این خودرو، حضور لوزیهایی است که به صورت یکپارچه در تمام قسمتهای داشبورد و جلوفرمان دیده میشود و حس تقارن را به مخاطب القا میکند. درست در قسمت میانی صندلی راننده و کمک راننده دو جالیوانی قرار گرفته است و در کنار آن، کنسول شیک و مجزا برای هر دو سرنشین جلو قرار دارد. البته جدا از تمام امکانات که به آن هم خواهیم پرداخت، موضوعی که شعار ساخت این ماشین بوده است، راحتی سرنشینان بوده است و از آن جایی که ممکن است افراد در اتومبیلهای لوکس کمی احساس معذب بودن کنند را در DS و یا حتی در سیتروئن DS3 نمیتوان دید.
امکاناتی متفاوت!
در میان امکانات ریز و درشت DS کراس بک بیش از همه چشم بیننده را به طرف خود جلب میکند حضور یک ساعت آنالوگ است که اگر فشارش دهید در داشبود فرو میرود و شاید هدف از طراحی چنین نشانهای در میان تمام تجهیزات این خودرو این باشد که سیتروئن در همان نگاه اول میخواسته به مخاطب خود بفهماند که بسیار خوش سلیقه است. علاوه بر صفحه نمایشگر مرکزی، دو صفحه نمایشگر دیگر نیز در این خودرو حضور دارند که برای استفاده دیگر سرنشینان خودرو تعبیه شدهاند. صفحه نمایشگر جلو فرمان به طور کامل دیجیتالی است و با نور آبی که حس اطمینان را به راننده القا میکند، کیلومترشمار، دور موتور و وضعیت تایرها را نمایش میدهد. کانالهای تهویه مطبوع نیز با ظرافت خاصی در نقاطی از قسمت جلو و عقب کابین قرار گرفتهاند که علاوه بر صرفهجویی در استفاده از فضای کابین، نقاطی که ممکن بوده بلا استفاده بماند را از آن خود کرده است. باز هم میتوان این جاگیری را جزئی از خوش سلیقگی DS کراس بک به حساب آورد. دوربین DS pilot با تشخیص علامتهای جاده برای سهولت در رانندگی و سیستم کنترل اتومبیل و جلوگیری آن از انحراف از جاده در کنار فناوری تعلیق فعال SCAN ضریب ایمنی این خودرو را تبدیل به برگه برنده فروش آن در بازار کرده است. به علاوه، دوربین مادون قرمزی که در جلو پنجره DS کراس بک قرار گرفته است این امکان رابه راننده میدهد که در تاریکترین نقاط جاده بتواند عبور اشیا، حیوانات و انسان پیاده را تشخیص دهد و از بروز حادثه جلوگیری کند؛ این سیستم نیز یک فناوری اختصاصی به نام DS Night Vision است. در ضمن، دی اس کراس بک شمههایی از اتومبیلهای هوشمند آینده را هم به نمایش گذاشته است؛ به عنوان مثال، این اتومبیل میتواند در زمانی که در ترافیک سنگین قرار دارید و احتیاج به توقفهای کوتاه و مداوم دارید به طور هوشمند بار کسل کننده این کار را از دوش شما بردارد و خود این کار را انجام دهد.
زیر کاپوت DS کراس بک چه میگذرد؟
اول از همه، باید به پیشرانه این خودرو نگاهی انداخت؛ موتور 1.6 لیتری آن و 197 اسب بخار قدرتی که سیستم فنی این خودرو دارد و تولید میکند از ویژگیهای اصلی و قابل تحسین آن است اما جدا از این مشخصههای فنی، سیستم هیبرید و دو موتور الکتریکی که قدرتی معادل 296 اسب بخار نیرو تولید میکنند، چهره فنی این خودرو را نیز تغییر داده است. دی اس کراس بک در مجموع نیرویی معادل 300 اسب بخار تولید میکند که همین امر باعث شده تا نام این خودرو علاوه بر خودروهای شیک در کنار شاسی بلندهای نام دار نیز قرار بگیرد. نگران شارژ سیستم الکتریکی این خودرو نباشید؛ دو موتور الکتریکی دی اس در کمتر دو ساعت و نیم به طور کامل شارژ میشوند.
نام نویسنده: احسان والیان