مقایسه فونیکس FX بنزینی با فونیکس FX برقی

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ مقایسه فونیکس FX بنزینی با فونیکس FX برقی

اواخر سال ۱۴۰۱ که فونیکس FX روانه بازار ایران شد، ضمن جلب توجه بسیار زیاد، تیراژ فروش و استقبال بسیار خوبی را در بازار کشور تجربه کرد. این کراس‌اوور سایز کوچک باطراحی منحصر به فرد و البته توان فنی مناسب، توانست در دل مشتریان خاص پسند جا خوش کند.

فونیکس FX در تیپ‌های مختلفی روانه بازار شد و تنوع خوبی در سبد محصولات فونیکس مدیران خودرو به همراه آورد. اما بیایید تا نگاه دقیق‌تری به نسخه فونیکس FX بنزینی و فونیکس FX برقی داشته باشیم. دو تیپ مشابهی که از دیدگاه سیستم انتقال نیرو زمین تا آسمان با یکدیگر تفاوت دارند.

معرفی فونیکس FX

آنچه ما در بازار ایران با نام FX و از زیربرند پریمیوم فونیکس (Fownix) شرکت مدیران خودرو (MVM) می‌شناسیم، در حقیقت محصولی تحت عنوان اومودا ۵ (Omoda 5 / Omoda C5) از زیربرند اومودا شرکت چری چین است که در سال ۲۰۲۲ روانه بازار این کشور شد.

این کراس‌اوور سایز کوچک با شکل‌گیری ساختار بر اساس پلتفرم مشهور و بسیار رایج T1X چری، از بسیاری جنبه‌های فنی با سایر محصولات این برند یعنی خانواده تیگو (فونیکس تیگو ۷ پرو)، ام وی ام X55 پرو، اکستریم LX و لوکانو L7 مشترک است.

اومودا در ابتدای سال ۲۰۲۵ میلادی فیس لیفت جدیدی با تغییرات نسبتا جزئی برای اومودا ۵ ارائه داد. اما این فیس لیفت هنوز به بازار ایران راه پیدا نکرده است. همچنین لازم به تاکید است که نسخه برقی اومودا ۵ در حقیقت با نام اومودا E5 شناخته می‌شود.

مقایسه طراحی ظاهری فونیکس FX بنزینی با فونیکس FX برقی

از دیدگاه ظاهری، تفاوت‌های فیزیکی میان نسخه بنزینی و برقی فونیکس FX را می‌توان جزئی و صرفا در حد شفاف‌سازی تمایز در میان دو مدل توصیف کرد. به این معنا که بیشتر خطوط و المان‌های شکل‌دهنده ظاهر بیرونی در هر دو خودرو با یکدیگر یکسان است.طراحی ظاهری فونیکس FX بنزین

فونیکس FX بنزینی طراحی منحصربه‌فردی دارد. اگرچه گرافیک طراحی چراغ‌های عقب و ساختار جلوپنجره مشبک کهکشانی آن با بسیاری از محصولات خانواده چری نظیر خانواده فونیکس تیگو ۷ و تیگو ۸ پرو بازار ایران مشترک است، اما استفاده از المان‌های مدرن نظیر سیستم روشنایی در روز بسیار باریک، سیستم روشنایی قرارگرفته در گوشه سپر و پایین‌تر از سیستم روشنایی در روز، ترکیب قوس‌های نرم بر روی گلگیرها در تضاد با خطوط تیز شکل‌دهنده جزئیات بدنه، ظاهری فضایی، متمایز، مدرن و منحصر به فرد به ارمغان آورد.

طراحی ظاهری فونیکس FX بنزین

فونیکس FX شبیه به هیچ مدل دیگر از خانواده رایج و معاصر چری در بازار ایران نیست. در حقیقت طراحی بسیار خاص این مدل به اندازه‌ای به دل مشتریان بازار بین‌الملل، بخصوص قشر جوان جامعه، نشست که طراحی بخش دماغه آن الهام بخش فیس لیفت عرضه‌شده برای ام وی ام X22 پرو شد.

طراحی ظاهری فونیکس FX برقی

فونیکس FX برقی نیز از دیدگاه طراحی کلی با نمونه بنزینی مو نمی‌زند. اما در بخش جلو دیگر از ساختار مشبک و پیچیده جلوپنجره کهکشانی خبری نیست و در عوض همانند ساختار بیشتر خودروهای برقی، سپر با ساده‌ترین شکل ممکن این بخش را پوشش می‌دهد و تنها دارای یک شکاف جزئی است که پورت ورودی شارژ باتری را پنهان می‌کند. این مهم موجب خلا ظاهری نمای جلو خودرو می‌شود که متاسفانه در بیشتر خودروهای برقی قابل رویت است.

طراحی ظاهری فونیکس FX برقی

برش بخش دربرگیرنده سیستم روشنایی اصلی جلو و طراحی زیرسپر نیز تفاوت جزئی با نمونه بنزینی دارد. بخش انتهایی نیز جز خلا سراگزوزهای تزئینی قلابی، تفاوت دیگری به همراه ندارد. همچنین نمای جانبی بدون تغییر باقی مانده و این تنها تریم قرمز رنگ تزئیناتی در سراسر بدنه است که در نسخه الکتریکی حذف شده است.

مقایسه طراحی داخلی فونیکس FX بنزینی با فونیکس FX برقی

داستان طراحی کابین و نمای داخلی فونیکس FX بنزین و فونیکس FX برقی نیز درست همانند نمای داخلی آن‌ها است. به این ترتیب که جز تمایز در برخی جزئیات قابل چشم‌پوشی، ساختار کابین در هر دو خودرو از یک زبان طراحی پیروی می‌کنند و آن هم زبان طراحی چری است.

طراحی داخلی فونیکس FX بنزینی

ساختار طبقاتی و افقی داشبرد، نمایشگر مولتی مدیا و کلاستر پیوسته، غربیلک فرمان سه‌شاخه D-Cut، خروجی ادغام‌شده سیستم تهویه مطبوع در خطوط داشبرد و حتی طراحی ساختار کلی رودری‌ها در هر دو خودرو یکسان است.

طراحی داخلی فونیکس FX برقی

تفاوت‌های جزئی شامل استفاده از کلید‌های لمسی روی غربیلک فرمان، طراحی متفاوت قاب دربرگیرنده نمایشگر مولتی مدیا و کلاستر، تمایز در سبک طراحی قالب رودری‌ها، کنسول میانی با طراحی بسیار ساده‌تر و خلوت‌تر، انتقال اهرم دنده به پشت فرمان (بر اساس طراحی جدید خانواده چری) و همچنین تفاوت در متریال و رنگ تریم تزئیناتی به‌کاررفته در فونیکس FX برقی با نسخه بنزینی است.

طراحی داخلی فونیکس FX برقی

در نتیجه فضای نشیمن داخلی، کیفیت متریال به کار رفته و فضای ۲۹۲ لیتری صندوق عقب (۳۸۰ لیتر اعلام شده در کاتالوگ‌های خارجی) با یکدیگر کاملا یکسان است و نباید انتظار تفاوت فاحش میان این دو خودرو را داشت.

مقایسه مشخصات فنی فونیکس FX بنزینی با فونیکس FX برقی

بخش فنی بدون تردید متمایز‌ترین بخش میان دو خودرو فونیکس FX بنزین و فونیکس FX برقی است. آن چه این دو محصول را واقعا از یکدیگر جدا می‌کند، ستاپ فنی و طراحی سیستم انتقال نیرو آن‌ها است.

فونیکس FX بنزینی در سه تیپ روانه بازار ایران شد. تیپ اکسلنت با تیراژ تولید بسیار محدود و مجهز به پیشرانه ۱.۵ لیتری توربو و گیربکس ضریب متغیر CVT (متعلق به تیگو ۷) و سیستم تعلیق تورشن بیم در محور عقب که مورد بحث و بررسی این مقاله نیست، چرا که به عنوان ساده‌ترین تیپ تولیدی این خودرو شناخته شده و خیلی زود از خط تولید مدیران خودرو کنار رفت.

فونیکس FX برقی

اما تیپ پریمیوم در دو نسخه FWD (متحرک جلو) و AWD (چهارچرخ متحرک) روانه بازار ایران شد. این دو تیپ به پیشرانه ارتقایافته تیگو ۷ پرو از نمونه مدرن‌تر و قدرتمندتر ۱.۶ لیتری توربو تزریق مستقیم (T-GDI) بهره می‌گیرد که همان پیشرانه عرضه‌شده در تیگو ۸ است. تنها تمایز در سیستم انتقال نیرو است که در نسخه AWD از نوع دو دیفرانسیل و دارای پایداری و کشش بهتر است.

اما فونیکس FX برقی از خانواده خودروهای الکتریکی باتری‌دار (BEV)، از یک موتور آهنربای دائم سینکرون (PMSM) به توان ۱۵۰ کیلووات در ترکیب با گیربکس اتوماتیک تک‌سرعت کاهنده در ساختار متحرک جلو (FWD) و پک باتری ۶۰.۰۶ کیلووات.ساعت لیتیوم فروفسفات (LFP) از خانواده باتری‌های لیتیوم-یون (LIB) بهره می‌گیرد که می‌تواند به دو روش استاندارد متناوب (AC) ۱۱ کیلووات و شارژ سریع مستقیم (DC) ۸۰ کیلووات شارژ شود.

مدت زمان شارژ این باتری از صفر تا صد در صد، با برق استاندارد خانگی و شارژر داخلی (OBC) ۱۱ کیلووات خودرو، در حدود ۶ ساعت و ۴۵ دقیقه (بر اساس کاتالوگ رسمی) به طول خواهد انجامید. در نتیجه شارژ خودرو در طول شب آن را برای استفاده در طول روز آماده می‌کند.

این حجم باتری بر اساس چرخه استاندارد جدید اروپایی WLTP، برد مفید متوسطی برابر با ۴۳۰ کیلومتر به همراه خواهد داشت. اگر این مسافت را بر اساس چرخه واقعی‌تر EPA آمریکا بررسی کنیم، احتمالا رقم تقریبی ۳۹۰ کیلومتر صحیح‌تر خواهد بود. در هر دو صورت، برد مفید الکتریکی فونیکس FX برقی برای استفاده درون شهری کاملا مناسب و همچنین در جابجایی میان شهر‌های نزدیک نیز کارگر است.

البته باید تاکید کرد که مصرف انرژی الکتریکی در خودروهای برقی ارتباط مستقیمی با شرایط جوی (دمای هوا)، شرایط سطحی (شیب مسیر)، وزن نهایی خودرو و همچنین سبک رانندگی دارد و ممکن است در شرایط واقعی رانندگی، این برد مفید به عدد ۳۰۰ کیلومتر نزدیک‌تر باشد.

سیستم تعلیق در هر دو خودرو مشترک با تیگو ۷ پرو و در محور جلو از نوع مکفرسون استرات و در محور عقب از نوع مولتی لینک است که از دیدگاه پایداری و کیفیت سواری، در جایگاه بسیار مناسبی قرار می‌گیرد. با توجه به ساختار انتقال نیرو FWD در فونیکس FX برقی، عادلانه است که این خودرو با تیپ پریمیوم FWD فونیکس FX بنزینی مقایسه شود.

مشخصات کلی

  فونیکس FX بنزینی فونیکس FX برقی
نوع موتور خودرو بنزینی تزریق مستقیم الکتریکی آهنربا دائم سینکرون
حجم موتور ۱.۶ لیتر ۱۵۰ کیلووات
سیلندر / سوپاپ ۴/۱۶
تنفس موتور توربوشارژر
قدرت ۱۹۷ اسب بخار ۲۰۴ اسب بخار
گشتاور ۲۹۰ نیوتن.متر ۳۴۰ نیوتن.متر
گیربکس ۷ سرعت اتوماتیک دو کلاچ تر تک سرعت ضریب کاهنده
محور محرک جلو جلو
شتاب ۷.۸ ثانیه ۷.۲ ثانیه
سرعت ۲۰۶ کیلومتر بر ساعت ۱۷۲ کیلومتر بر ساعت
مصرف سوخت ۷.۱ لیتر در صد کیلومتر
استاندارد آلایندگی یورو ۵ یورو ۶
فرمان برقی برقی
بدنه کراس‌اوور سایز کوچک کراس‌اوور سایز کوچک
نوع رینگ آلومینیومی آلومینیومی

ابعاد و ظرفیت ‌ها

  فونیکس FX بنزینی فونیکس FX برقی
طول ۴۴۰۰ میلیمتر ۴۴۲۴ میلیمتر
عرض ۱۸۳۰ میلیمتر ۱۸۳۰ میلیمتر
ارتفاع ۱۵۸۸ میلیمتر ۱۵۸۸ میلیمتر
فاصله محورها ۲۶۳۰ میلیمتر ۲۶۳۰ میلیمتر
وزن خالص ۱۴۴۴ کیلوگرم ۱۷۱۰ کیلوگرم
تعداد سرنشین ۵ نفر ۵ نفر
ظرفیت صندوق عقب ۲۹۲ لیتر ۲۹۲ لیتر
حجم مخزن سوخت / باتری ۵۰ لیتر ۶۰.۰۲ کیلووات.ساعت
قطر رینگ ۱۸ اینچ ۱۸ اینچ

مقایسه آپشن های فونیکس FX بنزینی با فونیکس FX برقی

فونیکس FX بنزینی با تعلق به خانواده پریمیوم فونیکس از زیرمجموعه مدیران خودرو، با سطح امکانات رفاهی مناسبی پا به بازار ایران گذاشت. قابلیت‌هایی چون ۶ کیسه ایمنی هوا، سیستم کمک راننده ADAS، دوربین ۳۶۰ درجه با کیفیت HD، سنسور پارک جلو و عقب، دوربین پارک دینامیک، سیستم نظارت بر فشار باد تایرها، سنسور نور و باران، نمایشگر مولتی مدیا و کلاستر ۲۰.۵ اینچ، سیستم صوتی سونی با ۸ اسپیکر، صندلی‌های برقی جلو با گرم‌کن و سرد‌کن، کول باکس، شارژر بی‌سیم تلفن همراه، سیستم نورپردازی انتزاعی ۶۴ رنگ کابین، استارت از روی ریموت، سیستم تهویه مطبوع دو منطقه اتوماتیک با قابلیت تصفیه هوا و خروجی مستقل ردیف دوم، در صندوق برقی دارای سنسور، سانروف، پاورویندوز و آینه‌های جانبی تاشو برقی در لیست امکانات فونیکس FX بنزینی دیده می‌شود.

آپشن های فونیکس FX بنزینی

فونیکس FX برقی در تمام این امکانات با نسخه بنزینی مشترک است، اما با اندک امکانات بیشتر نظیر نمایشگر مولتی مدیا و کلاستر ۲۴.۶ اینچ، گرم‌کن فرمان، نمایشگر روش شیشه (هدآپ / HUD)، ۴ ویژگی مضاعف در سیستم کمک راننده ADAS شامل هشدار باز شدن در عقب خودرو، ترمز اضطراری خروج از پارک، ترمز اضطراری پس از حادثه و رادار تابلوخوان است. همچنین سیستم تشخیص خواب آلودگی راننده نیز از ویژگی‌های مضاعف کاربردی این خودرو است.

  فونیکس FX بنزینی فونیکس FX برقی
کروز کنترل دارد دارد
کروز کنترل هوشمند دارد دارد
کنترل ایستایی در سربالایی دارد دارد
کنترل سرعت در سرازیری دارد دارد
کنترل کشش دارد دارد
کنترل پایداری دارد دارد
سنسور جلو دارد دارد
سنسور عقب دارد دارد
سنسور باران دارد دارد
سنسور فشار باد تایر دارد دارد
سنسور خواب‌آلودگی راننده دارد
رادار نقطه کور دارد دارد
رادار تغییر لاین دارد دارد
رادار تصادف جلو دارد دارد
رادار تصادف عقب دارد دارد
رادار تابلوخوان دارد
ترمز ضدقفل دارد دارد
توزیع نیروی ترمز دارد دارد
ترمز کمکی دارد دارد
ترمز اضطراری خودکار دارد دارد
ترمز پارک برقی دارد دارد
اتولایت دارد دارد
دی لایت دارد دارد
دکمه‌های کنترلی فرمان دارد دارد
گرمکن فرمان دارد
پدال شیفتر
نمایشگر اطلاعات و سرگرمی ‍‍‍۲۰.۵ اینچ ۲۴.۶ اینچ
سیستم صوتی ۸ اسپیکر ۸ اسپیکر
ناوبری دارد دارد
دوربین عقب دارد دارد
دوربین ۳۶۰ درجه دارد دارد
هداپ دارد
کیسه هوا ۶ عدد ۶ عدد
ورود بدون کلید دارد دارد
استارت بدون کلید دارد دارد
تهویه اتوماتیک دارد دارد
صندلی برقی راننده دارد دارد
صندلی برقی سرنشین جلو دارد دارد
گرمکن صندلی جلو دارد دارد
سردکن صندلی جلو دارد دارد
آینه بغل برقی دارد دارد
گرم‌کن آینه بغل دارد دارد
پانوراما
سانروف دارد دارد

خرید فونیکس FX بنزینی با فونیکس FX برقی

در قیاس مستقیم میان این دو خودرو، اولین فاکتوری که به ذهن مشتری می‌رسد اختلاف قیمتی میان آن‌ها است. ازاین‌رو، در اخرین قیمت اعلام‌شده محصولات مدیران خودرو در فروردین ماه ۱۴۰۴، قیمت فونیکس FX در نسخه پریمیوم FWD بنزینی برابر با ۲.۲۵ میلیارد تومان و قیمت فونیکس FX برقی برابر با حدود ۲.۲۸ میلیارد تومان اعلام شده است.

پس از دیدگاه بازه قیمتی، اختلاف میان این دو خودرو بسیار ناچیز و قابل چشم‌پوشی است، اما آنچه در جایگاه دوم اهمیت مشتری قرار دارد، تفاوت در سیستم انتقال نیرو، دسترسی راحت به خودرو و نبود زیرساخت‌های مناسب برای استفاده دائمی و پیوسته از خودروهای برقی است.

فونیکس FX برقی برای شارژ کامل به حدود ۷ ساعت زمان نیاز دارد. دسترسی به شارژر‌های سریع که می‌توانند در حدود یک ساعت باتری خودرو را شارژ کنند، نیازمند صرف هزینه‌ای فراتر از ۷۰۰ دلار است که طبیعتا هر مشتری به خرید آن‌ها تمایل نشان نمی‌دهد. در نتیجه سوخت‌گیری نسخه بنزینی از دیدگاه مدت زمان مورد نیاز، دسترسی به جایگاه سوخت و همچنین برد مفید نهایی بسیار مقرون به صرفه‌تر از نمونه برقی است.

آپشن های فونیکس FX بنزینی

نبود زیرساخت‌های عمومی در جاده‌ها، استراحت‌گاه‌ها، ایستگاه‌های شارژ سریع و… نیز عملا استفاده بین شهری طولانی از خودروهای برقی را غیر ممکن می‌کند. خودروهای برقی برای ایرانیان ناشناخته‌تر هستند و به صورت کلی محبوبیت نمونه‌های بنزینی در بازار صفر کیلومتر و دست دوم را به همراه ندارند. به همین دلیل، همچنان خرید نسخه بنزینی انتخابی هماهنگ تر با نیازهای مشتری ایرانی و شرایط عمومی کشور است.

نویسنده: شهاب انیسی

فروش فوری خودرو