تاریخچه جگوار

۲۳ آبان ۱۴۰۳ تاریخچه جگوار

در میان کشورهای اروپایی، می‌توان گفت که هر کشور محصولاتی با حال و هوای مردم خود تولید می‌کند. ایتالیایی‌های پرجنب‌وجوش، سازنده بهترین خودروهای اسپرت و سوپراسپرت دنیا هستند. آلمانی‌های دقیق، بالاترین مهندسی را در ساخت محصولاتشان دارند و فرانسوی‌ها نیز به ساخت خودروهای ارزان‌قیمت و اقتصادی مشغول‌اند. از این نظر، انگلیسی‌ها که از همان قدیم دنبال اشرافی‌گری، تجمل و لوکس‌گرایی بودند، نام‌های لوکسی چون بنتلی، رولزرویس، استون مارتین، رنجروور و البته جگوار دارند. جگوار یکی از خودروسازان لوکس انگلیسی به شمار می‌آید و این روزها در تملک گروه تاتا از هندوستان است. تاریخچه جگوار روایتی پر فراز و نشیب در طی ۹۰ سال را در خود دارد.

شروع تاریخچه جگوار از موتورسیکلت

اتاقک موتور جگوار

جگوار مثل بسیاری از شرکت‌های خودروسازی که کار خود را در زمینه‌ای به غیر از خودرو آغاز کرده‌اند، در ابتدا سازنده اتاقک برای موتورها بود. این شرکت توسط ویلیام لیونز با همکاری ویلیام والمزلی تاسیس شد. در ابتدا با توجه به زمینه کاری که ساخت اتاقک بغل موتور و تبدیل موتور به سه‌چرخه بود، Swallow Sidecar نام گرفت.

لیونز متولد ۱۹۰۱ در شهر بلکپول انگلیس بود. او بعد از مدتی که در شهر منچستر و در کارهای فنی تجربه کسب کرد، آنجا را رها کرد تا به شهر و زادگاه خودش برگردد و به کار فروشندگی مشغول شود. اما والمزلی در سال ۱۸۹۲ متولد شده بود و از لیونز بزرگ‌تر بود. بعد از مرگ پدرش به شهر بلکپول رفت و در کنار کار در کارگاه درشکه‌سازی، طرح‌های فنی خود را نیز در سر می‌پروراند. به این ترتیب در سال ۱۹۲۱، اتاقک موتور با شکلی خاص طراحی کرد و آن را به معرض فروش رساند.

آگهی این وسیله را ویلیام لیونز به صورتی تصادفی دید و برای صحبت با او راهی کارگاه والمزلی شد. نتیجه مذاکرات و آشنایی آنها با هم در یک سال بعد، منجر به تاسیس کارگاه اتاقک موتورسیکلت‌سازی سوالو شد. این دو، فعالیت خود را تا سال ۱۹۳۴ ادامه دادند.

در آن دوران، رسم بر این بود که شرکت‌های خودروسازی، محصولات خود را بدون کابین و بدون بدنه به کارگاه‌های اتاق‌سازی می‌دادند تا این کارگاه‌ها به خواست و نظر مشتری، بدنه خودرو را طراحی کنند. شرکت سوالو نیز در کنار تولید اتاقک‌های موتورسیکلت در طی این سال‌ها، اتاق‌هایی برای بعضی از خودروها نیز طراحی کرده بود و مدیران آن با اتاق‌سازی خودرو و خودروسازی نیز آشنا بودند.

آغاز خودروسازی در تاریخچه برند جگوار

اس اس جگوار ۱۰۰

کمپانی اتاقک‌سازی سوالو حالا در ساخت بدنه خودرو، تجربه‌هایی کسب کرده بود و همین عوامل باعث شد تا این دو شریک به فکر ساخت یک خودرو کامل بیفتند. اما قبل از جدی شدن این موضوع، والمزلی سهام خود را به لیونز فروخت. یک سال بعد یعنی در سال ۱۹۳۵، خودروسازی سوالو آغاز به کار کرد. در ابتدا برای شرکت خودروسازی تاسیس شده، نام SS انتخاب شد که به خاطر همکاری سوالو و شرکت استاندارد-تریومف بود که پیشرانه‌های مورد نیاز خودروهای این شرکت را تامین می‌کرد. اولین محصول به نام SS ۲.۵ لیتر، یک ماشین سدان بود که بعدها نسخه سقف روباز آن با موتور ۳.۵ لیتری به نام اس اس جگوار 100 هم ساخته شد.

جگوار در روزهای بعد از جنگ جهانی دوم

جگوار XK120

جنگ جهانی دوم باعث کاهش درآمد و نابسامانی اوضاع اقتصادی در بسیاری از کشورهای درگیر جنگ شده بود و همین قضیه باعث شد تا گرایش مردم به خودروهای لوکس کمتر شود. همچنین بسیاری از مواد اولیه مورد نیاز برای ساخت خودرو نیز در اکثر کشورها با کاهش چشمگیری روبرو شده بود.

در این دوران از تاریخچه جگوار تصمیم گرفته شد تا نام شرکت به خاطر شباهت به نام نیروهای نازی یعنی SS، تغییر کند و چون جگوار از اولین مدل‌هایی بود که توسط این کمپانی ساخته شده بود، همین اسم نیز برای این شرکت انتخاب شد. همچنین برنامه‌هایی برای ساخت پیشرانه و عدم استفاده از موتورهای استاندارد-تریومف نیز در نظر گرفته شد. به این ترتیب بخشی که تامین‌کننده و سازنده موتورهای جگوار بود، خریداری شد تا از این پس برای جگوار و تحت تملک خود شرکت، اقدام به ساخت موتور کند.

بعد از موفقیتی که مدل‌های روباز این شرکت در سال‌های قبل از جنگ پیدا کرده بودند، اولین خودرو جگوار با پیشرانه ساخت خود کمپانی به نام XK120، متولد شد که یک خودرو اسپرت دونفره بود. محبوبیت این خودرو بسیار زیاد بود و عملکرد اسپرت آن که می‌توانست به سرعت نزدیک ۲۰۰ کیلومتر در ساعت برسد، در آن زمان چشمگیر و خارق‌العاده به حساب می‌آمد. با ساخت جگوار XK120، در واقع این کمپانی به رقیبی برای محصولات استون مارتین تبدیل شد.

همکاری جگوار و دایملر

جگوار مارک 1

نکته‌ای که در تاریخچه جگوار دیده می‌شود، عرضه بعضی از لوکس‌ترین ساخته‌های این شرکت با نام دایملر است. جگوار در سال ۱۹۵۰ یک سالن خودروسازی را از شرکتی به نام دایملر خریداری کرد و در کنار آن، حق استفاده از نام دایملر را نیز به دست آورد. به این ترتیب، جگوار تا سال‌ها بعضی از محصولات لوکس خود را با برند و نشان دایملر به بازار می‌فرستاد.

جگوار به مسابقات اتومبیلرانی، خصوصا مسابقه ۲۴ ساعته لمانز علاقه زیادی داشت. به همین دلیل جگوار C تایپ از روی XK120 و برای شرکت در مسابقات اتومبیل‌رانی ساخته شد. حرف C از ابتدای کلمه competition به معنای رقابت گرفته شد.

نسل بعدی این خودرو با نام D تایپ برای مسابقات آماده شد که این دو خودرو در طول سال‌های حضورشان، جوایز متعددی برای جگوار کسب کردند. اما طبق قوانین مسابقات لمانز در کلاسی که D تایپ شرکت می‌کرد، باید از این خودرو چندین دستگاه با امکان تردد در خیابان‌ها نیز ساخته شده باشد و به همین دلیل هم نسخه خیابانی این خودرو با نام XKSS به تعداد ۲۵ دستگاه ساخته شد که در واقع یک خودرو اسپرت خیابانی محسوب می‌شد.

در همین دوران بود که اولین خودرو جگوار در کلاس سدان های لوکس با نام مارک 1 به بازار رسید. این خودرو در سال ۱۹۵۵ رونمایی و تولید شد و در ۴ سال، بیش از ۳۷ هزار دستگاه از آن به دست مشتریان رسید که فروش و موفقیت بالایی برای کمپانی به حساب می‌آمد.

تولد یک اسطوره

جگوار E تایپ

دهه 60 میلادی برای جگوار که روزهای سخت پس از جنگ را به خوبی پشت سر گذاشته بود، دوران درخشان و خاصی به حساب می‌آید. چرا که در این دوران، یکی از زیباترین خودروهای تاریخ جهان که به گفته انزو فراری، زیباترین خودرو جهان است، یعنی جگوار E تایپ معرفی شد. جگوار ای تایپ که با نام XK-E نیز شناخته می‌شود، قرار بود به عنوان یک خودرو اسپرت دونفره لوکس، برای رقابت با محصولات استون مارتین عرضه شود.

این خودرو توسط مالکوم سایر که سرطراح محصولات جگوار در آن زمان بود و با الهام‌گیری از طراحی هواپیماهای جنگنده آن دوران، طراحی شد. خودرویی که در سری اول با دو پیشرانه ۶ سیلندر خطی ۳.۸ و ۴.۲ لیتری عرضه شد و در سری دوم، فقط پیشرانه ۶ سیلندر خطی ۴.۲ لیتری آن که با دیگر محصولات جگوار مشترک بود، در سینه این خودرو قرار گرفت. اما سری سوم این خودرو که از سال ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۴ روی خط تولید بود، با پیشرانه ۱۲ سیلندر خورجینی تولید شد. جگوار ای تایپ در تمام سری‌های خودش توانست به فروش بسیار خوبی دست پیدا کند.

روزهای نه چندان خوب جگوار

جگوار مارک X

در تاریخچه جگوار این دوران، روزهای نه‌چندان خوب هم داشت. جگوار مارک X در سال ۱۹۶۱ برای رقابت با سدان‌های لوکس فول‌سایز طراحی شد. اما فروش چندان خوبی کسب نکرد و بعد از یک دهه، از خط تولید خداحافظی کرد. البته طراحی این خودرو باعث شد تا زبان طراحی محصولات جگوار برای چندین دهه، به همین سبک باقی بماند. یعنی چراغ‌های چهارتایی در جلو با بدنه‌ای که از همه طرف به سمت عقب، گرد بود و قوس داشت. ریشه‌های این طراحی حتی تا امروز هم در محصولات جگوار دیده می‌شود. ضمن اینکه مارک X بنیان‌گذار نسلی از محصولات جگوار به نام XJ شد که به عنوان سدان لوکس و نمادی از خودروسازی جگوار شناخته می‌شود.

در اواخر دهه ۶۰ میلادی، جگوار به هولدینگ بریتیش موتور فروخته شد. این هولدینگ در سال‌های پایانی دهه ۶۰ شامل شرکت‌های خودروسازی آستین، لیلاند، تریومف و جگوار بود. اما تمام این شرکت‌ها کم‌کم به سمت افول پیش رفتند و کار به جایی رسید که بعد از مدتی فقط جگوار توانست به زندگی و تولید ادامه دهد.

با آغاز دهه ۷۰ میلادی و بحران نفتی آن سال‌ها، تقاضای برای خودروهای پرمصرف با موتورهای بزرگ کم شد و به همین دلیل، شرکت‌هایی مثل جگوار که خودروهای گران‌قیمت با موتورهای قوی می‌ساختند، به مشکل برخوردند. اما این رویه باعث نشد تا موتورهای حجیم از خط تولید کارخانه‌ها به طور کامل کنار گذاشته شوند. بلکه به تنوع موتورهای کم‌حجم افزوده شد تا خریداران حق انتخاب بیشتری داشته باشند.

تولد جگوار XJ

جگوار XJ

جگوار مارک X خودرو خوش‌فروشی در تاریخچه برند جگوار نبود و بسیاری از خریداران ثروتمند، ترجیح می‌دادند حتی پول بیشتری بدهند؛ اما برای خرید خودرو یک بنتلی یا رولزرویس را انتخاب کنند. اما جایگزین این خودرو یعنی سری XJ که برای رقابت با لوکس‌های آلمانی یعنی مرسدس بنز اس کلاس و بب ام و سری ۷ آماده شده بود، توانست به خودرو محبوبی تبدیل شود و در طول عمر خود به فروش بسیار بالای چند صدهزار دستگاهی برسد.

جگوار XJ در سال ۱۹۶۸ با کد مارک 1 عرضه شد. خودرویی لوکس که از ابتدا در کنار پیشرانه‌های خطی ۶ سیلندر، امکان خریداری آن با موتور V12 نیز فراهم بود. مارک 1 تا سال ۱۹۹۲ در سه سری طراحی و تولید شد که این سه سری به نوعی، ارتقایافته و فیس‌لیفت نسل‌های قبلی خود بودند. از این خودرو نسخه کوپه نیز تولید شد که تعداد کل آن کمتر از ۱۱ هزار دستگاه بود. همچنین جگوار XJ از ابتدا با برند دایملر نیز فروخته شد.

جانشین ای تایپ

جگوار XJ-S

در سال ۱۹۷۵، جگوار XJ-S نیز متولد شد. خودرویی کوپه که در نمونه سقف روباز نیز ساخته می‌شد و به نوعی جانشین سری E تایپ بود. این خودرو نیز فروش خوبی داشت و در سه نسل با کمترین تغییرات تا سال ۱۹۹۶ تولید شد. این خودرو با نام دایملر هم فروخته شد و از ابتدا در کنار پیشرانه‌های ۶ سیلندر خطی، برای آن موتور V12 با حجم ۵.۳ لیتر نیز در دسترس بود. در آخرین سال‌های تولید XJ-S، پیشرانه ۶ لیتری V12 هم برای آن در نظر گرفته شد.

احیای جگوار تا حضور دوباره در مسابقات

جگوار XJR

جگوار در دهه ۷۰ میلادی وضعیت چندان خوبی نداشت. این شرایط برای دیگر خودروسازان هلدینگ بریتیش موتور نیز وجود داشت که باعث شد تا چندین برند این هلدینگ از دنیای خودروسازی خداحافظی کنند و به تاریخ بپیوندند. اما جگوار، نام پرآوازه‌ای بود و مدیران هلدینگ بریتیش امید به احیا و بهبود شرایط آن داشتند. به همین دلیل تصمیم گرفتند تا این برند را با محصولات کمتری پیش ببرند و آن را از نظر مدیریتی جدا کنند.

در ابتدای دهه ۸۰ میلادی، جان ایگان مدیرعامل جگوار شد و با تعدیل سنگین نیروها، از هزینه‌های تولید و اداری کم کرد. برای سالیان، فقط دو محصول XJ-S و XJ روی خط تولید جگوار بودند و این شرکت با فروش خوب این دو خودرو، توانست هزینه‌های لازم برای پروژه‌های بزرگ بعدی را کسب کند.

بعد از حضور دوباره جگوار در سری مسابقات خودرویی، دانش کافی برای ساخت یک سوپراسپرت خاص که نام جگوار را در سطح دنیا به سر زبان‌ها بیاورد، فراهم شد. خودروهای اسپرت جگوار با سری XJR شناخته و نامیده می‌شدند که سری ۱۵ آنها، تبدیل به یک سوپراسپرت خیابانی شد.

فورد، خریدار جدید جگوار

جگوار XJR 15

جگوار در سال ۱۹۸۹ به فورد فروخته شد. فورد در آن سال‌ها، ولوو و استون مارتین را نیز خریداری کرد و در سال ۲۰۰۰، لندروور را نیز به زیرمجموعه‌های خودش افزود. اما جگوار، زیر نظر فورد چندان فروش خوبی نداشت. هرچند که سه محصول جدید یعنی سری جدید XK و تایپ S و X نیز به سبد محصولات جگوار اضافه شده بود.

اما این دوران از تاریخچه جگوار، روزهای خاصی برای این خودروساز بود. چرا که اولین خودرو تولید انبوه دنیا با بدنه فیبرکربن به نام جگوار XJR-15 متولد شد. این خودرو سوپراسپرت فقط ۱۰۵۰ کیلوگرم وزن داشت و با یک موتور ۱۲ سیلندر خورجینی به حجم ۶ لیتر و ۴۲۰ اسب بخار قدرت، می‌توانست به شتاب ۳.۹ ثانیه‌ای و حداکثر سرعت ۳۰۹ کیلومتر بر ساعت برسد.

این خودرو در آن زمان با ۶۶۰ هزار دلار، یکی از گران ترین خودروهای دنیا بود که حتی در مقایسه با خودروهای امروزی نیز می‌توان آن را در لیست گران‌ترین خودروها از نظر قیمت کارخانه‌ای قرار داد. از این خودرو فقط ۵۰ دستگاه ساخته شد تا مجوزی برای حضور نمونه‌های مسابقه‌ای آن در مسابقات سرعت باشد. تولید جگوار XJR-15 اما نتیجه دیگری نیز داشت و آن، تولید خودرو XJ220 بود که توانست برای مدتی به عنوان سریع ترین خودرو دنیا شناخته شود.

ورود به میدان سوپراسپرت سازی

جگوار XJ220

اما جگوار که در آن روزها چندان هم وضعیت مالی و فروش خوبی نداشت، سعی کرد تا به رقابت جدیدی که در آن وارد شده بود، بیشتر مشغول شود و آن، ساخت خودروهای سوپراسپرت بود. در آن روزها، فراری با F40 که چندین سال به عنوان سریع‌ترین خودروی دنیا شناخته می‌شد، جولان می‌داد و بوگاتی نیز با نسخه EB110، توانسته بود تا نظرها را از فراری به سمت خودش جذب کند. مکلارن نیز در حال آخرین کارها برای رونمایی از سوپراسپرت خودش یعنی F1 بود.

اما جگوار توانست قبل از معرفی مکلارن F1 با مدل XJ220، حسابی سروصدا کند. این خودرو در نسخه مفهومی از یک موتور V12 به حجم ۶.۲ لیتر استفاده می‌کرد که قدرت آن ۵۰۰ اسب بخار بود. اما نسخه تولیدی با موتور ۳.۵ لیتری ۶ سیلندر خورجینی با دو توربوشارژر عرضه شد که ۵۴۲ اسب بخار، خروجی آن بود و می‌توانست این خودرو را به نهایت سرعت ۳۴۱.۷ کیلومتر در ساعت برساند. از این خودرو در دو سال تولید، در مجموع ۲۸۲ دستگاه تولید شد که ۲۷۵ دستگاه آن به دست مشتریان رسید. جگوار XJ220 با قیمت ۴۷۰ هزار پاوندی، گران‌ترین خودرو در زمان خودش محسوب می‌شد.

جدایی از فورد و پیوستن به تاتاموتورز

لوگوی جگوار لندرور

در سال ۲۰۰۷ فورد اعلام کرد که برخی از زیرمجموعه‌های خودش را تعطیل می‌کند و برخی از آنها را نیز به فروش می‌رساند. جگوار و لندروور که شامل رنجروور نیز می‌شد، برای فروش گذاشته شدند. شرکت‌ها و اشخاص مختلفی برای خرید این کمپانی‌ها اقدام کردند اما در نهایت، شرکت تاتاموتورز هندوستان بود که توانست جگوار و لندروور را بخرد و آنها را به دیگر زیرمجموعه‌های خودش ملحق کند. رقیب تاتاموتورز در این رقابت، دیگر شرکت هندی یعنی خودروسازی ماهیندرا بود.

به این ترتیب در سال ۲۰۰۸، لندروور و جگوار به تاتاموتورز هندوستان فروخته شدند و این شرکت با قدرت مالی خوبش، به سرعت اقدام به نوسازی سطوح مختلف مدیریتی این شرکت کرد تا در اولین فرصت، محصولات جدید آنها را روانه بازار کند. همچنین اعلام شد که هر دو شرکت جگوار و لندروور برای کاهش هزینه‌ها، از دانش و تکنولوژی هم استفاده خواهند کرد.

جگوار و یک سوپراسپرت جدید

جگوار CX75

در سال ۲۰۰۹ خبرهایی از تولید یک سوپراسپرت جدید از سوی جگوار شنیده شد. این خودرو قرار بود با نام CX-75 به مناسبت هفتاد و پنج سالگی خودروسازی جگوار معرفی و ساخته شود. نمونه اولیه و مفهومی از این خودرو که در ساخت بخش‌های فنی آن، تیم فرمول یک ویلیامز نیز همکاری گسترده‌ای کرده بود، در سال ۲۰۱۰ رونمایی شد و مورد استقبال مردم قرار گرفت.

این خودرو که یک نسخه تولید محدود محسوب می‌شد، قرار بود فقط به تعداد ۲۵۰ دستگاه ساخته شود و برای اینکه از نظر فنی نیز عملکرد درخوری داشته باشد، برای آن یک مجموعه هیبریدی به  قدرت ۸۵۰ اسب بخار نصب شود. اما این دوران که با روزهای رکود شدید اقتصادی در سطح دنیا همراه بود، فرصت ساخته شدن این خودرو را گرفت و مدیران جگوار و تاتاموتورز، احتمال شکست این خودرو را که قرار بود با قیمت یک میلیون دلار فروخته شود، می‌دادند.

بنابراین فقط ۵ دستگاه جگوار CX75 در حالت پیش‌نمونه ساخته شد که در یکی از فیلم‌های جیمز باند نیز شرکت کرد. البته جالب اینجاست که در مورد تعداد دقیق موجود از این خودرو، هنوز شبهاتی وجود دارد.

یان کالوم در جگوار لندروور

جگوار F تایپ

جگوار و لندروور به نوعی مدیون طراحی‌های یان کالوم هستند. یان کالوم اسکاتلندی با حضور در راس تیم طراحان جگوار و لندروور، محصولات جدید آنها را به طور کلی دگرگون کرد. یان کالوم قبل از پیوستن جگوار و لندروور به تاتاموتورز در تیم طراحان کمپانی فورد فعالیت می‌کرد. اما با خرید این دو برند توسط تاتاموتورز، وی به عنوان سرطراح وارد بخش طراحی خودرو این دو شرکت شد.

در دوران مدیریت یان کالوم در بخش طراحی، خودروهای جگوار، لندروور و رنجروور، به موفقیت‌های زیادی در فروش رسیدند. بدون شک طراحی زیبای آنها که جوایز مختلفی نیز به همراه داشت، نقش بالایی در این موفقیت‌ها در تاریخچه جگوار ایفا کرده است. یان کالوم در سال ۲۰۱۹ از گروه جگوار لندروور جدا شد و استودیو طراحی خودش به نام کالوم را راه‌اندازی کرد.

محصولاتی با زبان طراحی جدید

جگوار XF

یان کالوم در ابتدا چندین خودرو مفهومی برای جگوار طراحی کرد. اما نسل دوم جگوار XK که در سال ۲۰۰۶ رونمایی شد، اولین محصول اختصاصی طراحی شده توسط یان کالوم برای جگوار بود که روی خط تولید رفت. موفقیت این خودرو در طول حیات خودش، راضی‌کننده بود. این خودرو GT در سال ۲۰۱۴ جای خود را به جگوار F تایپ داد که از نظر ابعاد و اندازه در کلاس خودروهای اسپرت کوچک است.

در سال ۲۰۰۷، محصول جدیدی به نام XF نیز متولد شد که از چراغ‌های یکپارچه به جای طرح سنتی و شاخص چهار چراغ جگوار استفاده می‌کرد. این سدان سایز بزرگ در واقع جانشین سری S تایپ بود که حالا برای رقابت با مرسدس بنز ای کلاس، بی ام و سری ۵ و آئودی سری ۶، آماده می‌شد. نسل دوم این خودرو نیز در سال ۲۰۱۵ به بازار آمد.

اولین کراس اوور در تاریخچه جگوار

جگوار F-Pace

در سال‌های اخیر جگوار نیز به دسته تولیدکنندگان خودروهای کراس‌اوور پیوسته است و حالا سه کراس اوور در بازار دارد. بزرگ‌ترین آنها به اسم F-Pace از طراحی‌های یان کالوم است که از نظر پلتفرم با رنجروور ولار شباهت زیادی دارد. این خودرو هم به صورت بنزینی و دیزل و هم هیبریدی تولید می‌شود. دومین مدل از این خانواده که I-Pace نام دارد، یک خودرو برقی و یک کراس‌اوور کوچک است. اما کوچک‌ترین کراس‌اوور جگوار به نام E-Pace هم به صورت بنزینی و هم به هیبریدی تولید می‌شود.

مهم ترین خودروهای جگوار

در تاریخچه جگوار خودروهای مختلفی طراحی و تولید و وارد بازار شده‌اند، اما تعدادی از آنها توانسته‌اند تحولی در صنعت خودرو پدید آورند. مهم‌ترین محصولات جگوار در جدول زیر معرفی شده است.

سال تولید نام خودرو
۱۹۳۶ تا ۱۹۳۹ SS100
۱۹۴۸ تا ۱۹۵۴ XK120
۱۹۵۷ XKSS
۱۹۵۵ تا ۱۹۵۹ مارک یک
۱۹۶۱ تا ۱۹۷۴ ای تایپ
۱۹۶۱ تا ۱۹۷۰ مارک ایکس
۱۹۶۸ تا ۲۰۱۹ XJ
۱۹۹۰ تا ۱۹۹۲ XJR-15
۱۹۹۲ تا ۱۹۹۴ XJ220
از ۲۰۱۶ F-pace

نتیجه گیری

جگوار همیشه یکی از خودروسازان لوکس در دنیای خودروسازی بوده و می‌توان گفت از نظر رقابت در سطح مرسدس بنز، کادیلاک و بی ام و قرار دارد. اما در تاریخچه برند جگوار می‌بینیم که هیچ وقت موفقیت و موقعیت این شرکت‌ها را نداشته و به همین خاطر، فروش آن همیشه در سطحی پایین بوده که باعث شده مدام از این شرکت به آن شرکت فروخته شود.

اما چند سالی است که با تملک جگوار توسط گروه سرمایه‌دار تاتا هندوستان و در حالی که بسیاری از علاقه‌مندان به این برند مخالف فروش یک برند انگلیسی به یک شرکت هندی بودند، جگوار توانسته با تزریق سرمایه، دوباره قد علم کند و محصولاتی با فروش خوب به بازار بفرستد.

سرنوشت جگوار و دیگر شرکت‌های خودروسازی این‌چنینی نشان می‌دهد که برای رقابت با دیگران، خوب بودن کافی نیست و و باید بهترین بود تا محصول معرفی‌شده از نظر خریداران مورد استقبال قرار بگیرد. جگوار در حالی که یکی از قدیمی‌ترین خودروسازان دنیا به شمار می‌آید و محصولات لوکس و خاص آن، علاقه‌مندان زیادی دارد؛ اما هیچ‌وقت نتوانسته در حد و اندازه‌های نام خود ظاهر شود.

سوال های متداول

در حال حاضر جگوار زیرمجموعه چه شرکتی است؟

از سال ۲۰۰۸، جگوار به همراه لندروور، عضوی از مجموعه تاتاموتورز هندوستان هستند.

خودروهای جگوار از نظر لوکس بودن در چه کلاس و رده‌ای قرار دارند؟

محصولات جگوار در رده خودروهای لوکس و اسپرت لوکس قرار می‌گیرند و با محصولات سازندگانی چون مرسدس بنز، آئودی، کادیلاک و بی ام و مقایسه می‌شوند.

محصولات فعلی کمپانی جگوار چه خودروهایی هستند؟

این کمپانی در حال حاضر سه کراس اوور به نام‌های F-pace و I-pace و E-pace دارد و در کنار تایپ F که یک خودرو اسپرت است، سدان XF را نیز تولید می‌کند.

فروش فوری خودرو

نویسنده: علیرضا داودی