تویوتا لندکروزر J100 (اتاق ۱۰۰)؛ بررسی جامع و مشخصات فنی

۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ تویوتا لندکروزر J100 (اتاق ۱۰۰)؛ بررسی جامع و مشخصات فنی

خانواده لندکروزر تویوتا که ماهیت وجودی خود را با کپی مستقیم از خودروهای بیراهه‌نورد نظامی برند جیپ در دوران پس از جنگ جهانی دوم کسب کرد، امروزه به عنوان یکی از ستون‌های اصلی سگمنت شاسی‌بلند فول‌‌سایز (سایز بزرگ) در جهان شناخته می‌شود.

دو نسل متمایز از لندکروزر که با کد شناسایی J80 و J100 به‌عنوان نسل سوم و چهارم خانواده اصلی لندکروزر شناخته می‌شوند، بدون تردید از محبوب‌ترین و مشهورترین ساخته‌های این برند ژاپنی به حساب می‌آیند. تویوتا لندکروزر J100 معروف به لندکروز سری ۱۰۰، در دو نسخه متمایز در بازار ایران حضور دارد.

طراحی ظاهری لندکروزر J100

تغییرات طراحی از سری ۸۰ به سری ۱۰۰ لندکروز، بسیار بزرگ، چشم‌گیر و تاثیرگذار بود. این تغییرات نه‌صرفا از دیدگاه ظاهری، بلکه از نظر فنی نیز با اولین‌های بسیار برای خانواده لندکروزر تویوتا همراه شد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

اما لندکروزر اتاق ۱۰۰ با عرضه از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۷، پهن‌تر و کشیده‌تر از سری ۸۰ بود، با این تفاوت که هردو خودرو از دیدگاه فاصله محور با یکدیگر مشترک بودند. این مهم باعث شد که ظاهر بیرونی بدنه سری ۱۰۰، با وجود سادگی نسبی و دوری از اغراق فراوانی که در طراحی لندکروزر سری ۲۰۰ (J200) دیده می‌شد، بسیار سنگین، متین و شیک جلوه کند.

لندکروزر J100

چیدمان و اتصال میان چراغ‌های جلو و جلوپنجره بسیار موجه و طراحی زیرسپر بسیار معاصر بود. گلگیرها با بیرون‌زدگی اندک، ظاهری عضلانی به جثه بزرگ خودرو بخشیدند که در کنار طراحی نسبتا ساده عقب، هماهنگی و همخوانی بصری و صد البته تناسب هندسی بسیار عالی را به چشمان مخاطب ارائه داد.

لندکروزر J100

این سبک طراحی میانه‌رو، زاده اصول طراحی دهه ۱۹۹۰ و نیمه اول دهه ۲۰۰۰ بود و نه‌تنها در سبد محصولات تویوتا، بلکه در رویه تولید تمامی خودروسازان جهان دیده می‌شد. استواری اصول طراحی J100 بر میانه‌روی، دوری از اغراق و رعایت وسواسی تناسبات هندسی، باعث شد چهره لندرکروزر J100 بسیار شیک و سنگین جلوه کند و از دیدگاه نگارنده، به زیباترین نسخه از خانواده فول سایز لندرکروزر و حتی زیباتر از مدل جدید لندکروزر J300 بدل شود.

طراحی داخلی تویوتا لندکروزر اتاق ۱۰۰

اگر یکی از محصولات هم‌دوره لندکروزر اتاق 100، نظیر تویوتا کمری، کرولا یا پرادو وارداتی حدود سال ۲۰۰۵ را دیده باشید، کابین J100 را در یک پلک زدن ساده شناسایی خواهید کرد. تریم داخلی رنگ کرم روشن یا خاکستری، مملو از پلاستیک‌های لمینت رنگی یا طرح چوب مصنوعی، کیفیت بسیار پایین متریال به‌کاررفته به دلیل ساختار اقتصادی برند اما دارای کیفیت ساخت بسیار بالا، از مهم‌ترین ویژگی‌های کابین لندکروز J100 است.

طراحی داخلی تویوتا لندکروزر اتاق ۱۰۰

لندکروزر J100 اگرچه بزرگ‌ترین محصول وقت برند تویوتا بود، اما لوکس‌ترین آن نبود. چرا که عنوان لوکس به مدل لِکسِس (لکسوس) LX470 تعلق داشت که به‌عنوان دومین لکسس فول سایز بازار آمریکای شمالی و بر اساس پلتفرم J100 به تولید رسیده بود. ازاین‌رو، لندکروزر J100 خود نسخه اقتصادی و غیر لوکس به شمار آمده و در بهترین حالت با روکش چرمی صندلی‌ها، رودری‌ها و فرمان روانه بازار شد و به خودی خود، هیچ جلوه لوکسی به همراه نداشت.

اما باید اعتراف کرد که سبک طراحی کابین لندکروزر اتاق ۱۰۰، با رعایت اصول کاربری، آسایش سواری، کیفیت ساخت بالا اما با متریال ارزان‌قیمت و بی‌کیفیت به اجرا درآمده است که با توجه به ساختار اقتصادی برند، کاملا طبیعی است.

صندوق تویوتا لندکروزر اتاق ۱۰۰

این خودرو در یک سایز واحد اما در دو نسخه ۵ و ۷ نفره روانه بازار شد. نسخه ۷ نفره در بخش انتهایی با دو صندلی تاشو جانبی همراه بود که از دیدگاه فضای سر و پا، فاجعه‌بار به حساب می‌آید. ازاین‌رو بسیاری از مالکان، دو صندلی قرارگرفته در ردیف سوم را حذف کرده و در عوض از فضای بار بزرگ عقب آن بهره می‌گیرند.

مشخصات فنی لندکروزر J100

مشخصات فنی را باید جذاب‌ترین قسمت داستان لندکروزر سری ۱۰۰ دانست. این خودرو در بخش فنی با دو فاکتور بسیار مهم همراه شد که در خانواده سری لندکروزر از اولین‌ها به شمار می‌آید. اول آن که پیشرانه‌های V8 برای اولین بار در مدل J100 به خانواده لندکروزر وارد شد. پیش از آن تا سری J80، تنها پیشرانه منتخب، نمونه‌های شش سیلندر خطی ۴ و ۴.۵ لیتری بود. اما حالا و در J100، پیشرانه ۴.۷ لیتری 2UZ-FE V8 نیز عرضه شد.

دومین و شاید مهم‌ترین موضوع، تغییر زیربندی در محور جلو از نوع مولتی لینک محور یکپارچه به نوع جناغی دوبل مستقل (IFS) و تغییر جعبه فرمان به نمونه دندانه-شانه بود که به منظور بهبود کیفیت سواری و پایداری در رانندگی درون‌ شهری انجام گرفت و دلیل اصلی افزایش عرض خودرو به حساب می‌آمد.

مشخصات فنی لندکروزر J100

اما این تغییر به مذاق آفرودسواران حرفه‌ای و طرفداران پر و پا قرص لندکروزر خوش نیامد و انتقادات سنگینی در بازار بین‌الملل به تویوتا وارد شد. داستان از این قرار است که سیستم تعلیق IFS اگرچه کیفیت سواری، پایداری و فرمان‌پذیری خودرو را به شکل محسوسی بهبود می‌دهد، اما به شکل قابل توجهی از توانایی‌های بیراهه‌نوردی خودرو می‌کاهد. لندکروزر کم‌کم داشت به کلاس شاسی‌بلندهای پریمیوم و دوری از توانایی‌های بیراهه‌نوردی نزدیک می‌شد. تغییری که از شاسی‌بلندهای اروپایی الهام گرفته بود، اما مورد پسند مشتریان نبود.

در نتیجه تویوتا مدل بسیار مشابه اما کاملا متمایزی از J100 را روانه بازار کرد که با کد انحصاری J105 شناخته می‌شود. ظاهر این خودرو دقیقا همان J100 است، اما بخش‌های بزرگی از شاسی، سیستم انتقال نیرو و زیربندی آن مستقیما از سری قدیمی‌تر J80 با سیستم تعلیق یکپارچه مولتی لینک (۵ لینک در عقب و ۳ لینک در جلو) با انتخاب پیشرانه‌های I6 به تولید رسید تا نیاز بیراهه‌نوردان را تامین کند. با توجه به تولید این مدل برای بازار کشورهای استرالیا، آفریقا، روسیه و آمریکای لاتین، نسخه‌های وارداتی لندکروزر J105 در ایران بسیار نادر و کمیاب هستند.

مشخصات فنی لندکروزر J100

فراموش نکنیم که J100، خودرویی بسیار سنگین به حساب می‌آید. ازاین‌رو مصرف سوخت آن بسیار بالا و در نسخه V8 کاملا محسوس است. در نتیجه تصور نکنید که به عنوان محصولی از برند تویوتا، J100 خودروی اقتصادی درون شهری و کم‌مصرف باشد. از آن گذشته، اختلاف حجم میان نمونه V8 و I6 بسیار کم و در نتیجه تمایز در توان و گشتاور خروجی آن‌ها نیز قابل چشم‌پوشی است. ازاین‌رو تقریبا تمامی نمونه‌های وارداتی اتاق ۱۰۰ لندکروز بازار ایران، به پیشرانه ۴.۵ لیتری I6 مجهز هستند.

مشخصات کلی

نوع موتور خودرو بنزینی/2UZ-FE V8
حجم موتور ۴.۷ لیتر
سیلندر / سوپاپ ۸ / ۳۲
تنفس موتور طبیعی
قدرت ۲۳۸ اسب بخار
گشتاور ۴۳۴ نیوتن.متر
گیربکس ۴ سرعت اتوماتیک (در نسخه I6)

۵ سرعت توماتیک (در نسخه V8)

محور محرک دو دیفرانسیل موقت انتخابی (4WD)
شتاب ۱۱.۵ ثانیه
سرعت ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت
مصرف سوخت ۱۷ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
استاندارد آلایندگی یورو ۴
فرمان هیدرولیک
بدنه شاسی بلند فول سایز
نوع رینگ آلومینیومی

ابعاد و ظرفیت ‌ها

طول ۴۸۹۰ میلیمتر
عرض ۱۹۴۱ میلیمتر
ارتفاع ۱۸۴۹ میلیمتر
فاصله محورها ۲۸۵۰ میلیمتر
وزن خالص ۲۳۰۰ کیلوگرم
تعداد سرنشین ۵ و ۷ نفر
ظرفیت صندوق عقب ۷۵۰ لیتر (نسخه ۵ نفره)
حجم مخزن سوخت ۹۶ لیتر
قطر رینگ ۱۷ اینچ

آپشن‌های تویوتا لندکروزر J100

لندکروز سری J100 در دورانی به تولید رسید که سطح امکانات رفاهی و ایمنی به شکل امروزی تا این اندازه اجباری و پیشرفته نبود. در نتیجه با تعلق به برند تویوتا، J100 نیز یک خودرو بسیار ساده و بدون آپشن ایفای نقش می‌کند.

امکاناتی چون دو کیسه ایمنی هوا، ترمز ضد قفل، بالابرهای برقی شیشه‌ها، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک دو منطقه، باک زاپاس (در برخی نسخه‌ها)، تنظیم برقی آینه‌های جانبی، سانروف برقی، قفل دیفرانسیل مرکزی و تریم چرمی کابین تنها ویژگی‌های موجود در سری J100 است.

آپشن‌های تویوتا لندکروزر J100

البته نسخه V8 این خودرو با قفل دیفرانسیل عقب، سیستم کنترل پایداری، سیستم تعلیق تنظیم‌پذیر با قابلیت تنظیم ارتفاع، کیسه ایمنی هوای جانبی و سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک با خروجی انحصاری ردیف عقب، اندکی کامل‌تر جلوه می‌کند.

کروز کنترل دارد
کنترل ایستایی در سربالایی
کنترل سرعت در سرازیری
کنترل کشش
کنترل پایداری دارد
سنسور عقب دارد
ترمز ضدقفل دارد
توزیع نیروی ترمز دارد
ترمز کمکی
ترمز پارک برقی
اتولایت
دی لایت
نمایشگر اطلاعات و سرگرمی
سیستم صوتی ۴ اسپیکر
ناوبری
دوربین عقب
کیسه هوا ۲ عدد
ورود بدون کلید
استارت بدون کلید
تهویه اتوماتیک دارد
صندلی برقی راننده
آینه بغل برقی دارد
گرم‌کن آینه بغل دارد
پانوراما
سانروف دارد

مزایای لندکروزر J100

+ کیفیت ساخت بالا

+ اعتبار برند و حفظ ارزش بازار دست دوم

+ دوام فنی قابل توجه

+ کابین جادار

+ توانایی‌های حرکتی راضی‌کننده

معایب تویوتا لندکروزر J100

– مصرف سوخت بسیار زیاد

– قیمت خیره کننده در بازار دست دوم

– قیمت قابل توجه برخی قطعات

– هزینه‌های نگهداری نسبتا بالا

– امکانات رفاهی و ایمنی بسیار محدود

قیمت لندکروزر اتاق۱۰۰ (J100) در بازار

لندکروزر J100 یکی از خوش رخ‌ترین محصولات تاریخ سری لندکروزر تویوتا است. این مدل امروزه تقریبا قدیمی و کلاسیک به حساب می‌آید، اما همچنان محبوبیت خود را به دلیل داشتن قیمت معقول‌تر در مقایسه با نسخه J200 به خوبی حفظ کرده است.

نسخه شش سیلندر این خودرو در بازار امروز ایران در حدود ۵ میلیارد تومان قیمت دارد. بدون تردید نسخه‌های V8 آن با توجه به واردات بسیار محدود و انگشت‌شمار، قیمتی فراتر از این رقم‌ها خواهند داشت.

کارکرد نسخه‌های دست دوم J100 بازار ایران معمولا بسیار بالا است و هزینه حفظ و نگهداری این خودرو با توجه به سن و سال آن قابل توجه است و مصرف سوخت بسیار زیاد آن نیز به‌صورت طبیعی بر هزینه‌های نگهداری می‌افزاید. یافتن نسخه‌های سالم به اصطلاح آفرودنرفته، بسیار دشوار شده و در صورت پیدا کردن نسخه‌های سالم، قیمت نهایی بالاتر از حد انتظار خواهد بود.

با این وجود، لندکروز اتاق 100 خودرویی است که اعتبار خود در بازار بین‌المللی را حفظ کرده است و با داشتن چهره‌ای به مراتب زیباتر، معقول‌تر و سنگین‌تر از J200، هنوز هم در میان طرفداران برند تویوتا محبوب است.

نویسنده: شهاب انیسی

فروش فوری خودرو