موسیقی غذای روح است و برای بسیاری افراد عادت شده حتی در هنگام رانندگی نیز به آهنگهای مورد علاقه خود گوش دهند. جالب اینکه موسیقی تاثیر مستقیم بر مغز و بدن شنونده میگذارد و میتواند باعث احساس آرامش، اضطراب، هیجان، شاد، ناراحتی و… در فرد شود.
شاید بارها شنیدهاید که رانندگان کامیون و ماشینهای سنگین با گوش دادن به سبک خاصی از آهنگها، روحیه خود را در جاده حفظ میکنند و برای بسیاری از آنها، رانندگی بدون موسیقی غیر قابل تصور است. از طرف دیگر، گفته میشود راننده در طول مسیر باید حواس خود را معطوف جاده و پیرامون کند. آیا شنیدن موسیقی اختلالی در رفتار راننده به وجود نمیآورد؟
موسیقی چه تأثیری در رانندگی دارد؟
موسیقی، رابطه مستقیمی با مغز و کنترل احساسات دارد. مغز به شیوه خاصی به انواع آهنگها واکنش نشان میدهد. آهنگهای شاد، شنونده را سرحال میآورد، حال آنکه موسیقی غمگین باعث ایجاد احساس ناراحتی در فرد میشود. برخی ترانهها راننده را وادار به گاز دادن میکنند و برخی دیگر ذهن راننده را منحرف میسازد.
واضح است که در صورت ایجاد هرگونه حواسپرتی، احتمال وقوع حادث و تصادف افزایش مییابد. ولی به این معنی نیست که هنگام رانندگی نمیتوان آهنگ گوش داد. در واقع انتخاب مناسب آهنگ در زمان رانندگی، حس آرامش به فرد میدهد، موجب کاهش خستگی شده و رانندگی را به یک تجربه لذتبخش تبدیل میکند.
در مقابل، شنیدن برخی آهنگها موجب انتقال حس اضطراب، هیجان یا خشم به راننده شده که به آنها آهنگهای پرخطر گفته میشود. هرچه موسیقی از لحاظ صدا و شدت ضربان در درجه پایینتری باشد، اثرات منفی کمتری به همراه دارد. آهنگهای پرخطر حواس راننده را پرت کرده و ضمن کاهش کیفیت رانندگی، احتمال بروز حادثه را افزایش میدهد.
آیا موسیقی کیفیت رانندگی را افزایش می دهد؟
کیفیت رانندگی به تمرکز، عملکرد و واکنش راننده بستگی دارد. واکنش افراد نیز به خلقوخو و روحیه آنها وابسته است و از آنجا که موسیقی میتواند خلقوخوی شنونده را تغییر دهد، بنابراین در نهایت کیفیت رانندگی را تحت تاثیر قرار میدهد.
نوع آهنگی که حین رانندگی به آن گوش میدهید، تاثیر مستقیم روی بدن و عملکرد شما دارد، چراکه ضربات و بیتهای آن با ضربان قلب شما هماهنگ میشود. در حالی که موسیقی ملایم، آرامش و تمرکز راننده را به همراه دارد، موسیقی خشن با صدای بلند و باسهای کوبنده، حواس راننده را پرت کرده و با ایجاد هیجان، واکنش بهموقع را مختل میکند. طبیعی است که در چنین شرایطی، احتمال بروز تصادف افزایش مییابد.
بر اساس بررسیهای انجامشده، شنیدن موسیقی روی عملکرد راننده تاثیر مستقیم میگذارد، چراکه به سختی میتوان عملکرد ذهن و صدای واردشده از طریق گوش را از یکدیگر تفکیک کرد. ذهن همیشه آماده پردازش دادههای دیدنی و شنیدنی است. در صورتی که قدرت صدا و اثرات آن مانع پردازش بهموقع دادههای بصری باشد، عملکرد فرد ضعیف شده و سرعت واکنش کاهش پیدا میکند.
بنابراین در هنگام رانندگی باید به سراغ سبک موسیقی و آهنگهایی بروید که به جای حواسپرتی و ایجاد هیجان، حس آرامش و اطمینان را به شما القا کرده و باعث انحراف و از دست رفتن تمرکز نشوند. انتخاب موسیقی خوب با بهبود خلقوخو و روحیه موجب افزایش کیفیت رانندگی میشود، حال آنکه آهنگهای خشن و پرخطر، اثر منفی روی عملکرد راننده داشته و احتمال حواسپرتی و در نتیجه تصادف را افزایش میدهد.
چگونگی تأثیر موسیقی بر رانندگی
با انتخاب موسیقی مناسب و حذف آهنگهای پرخطر میتوان رانندگی را به یک تجربه لذتبخش تبدیل کرد. اما هر سبک موسیقی چه تأثیری در رانندگی دارد؟
- جاز: آهنگهای شاد و تند جاز، میل راننده به افزایش سرعت را بیشتر میکند.
- هیپهاپ: افرادی که عاشق شنیدن موسیقی هیپهاپ در ماشین هستند، رفتاری تهاجمی و بیمسئولیت در رانندگی دارند.
- رگی: سبک رگی یا رگه (Reggae) تمرکز راننده را از جاده به سمت آهنگ معطوف میسازد.
- راک: صداهای کوبنده در موسیقی و ترانههای راک، شرایطی همچون سقوط را به راننده القا میکند.
- رپ: این نوع موسیقی، حواس راننده را به متن پیچیده آهنگ جلب، و از جاده و پیرامون دور میکند.
- درام ان بیس: رانندگی حین شنیدن این سبک موسیقی، رفتاری پرخاشگرانه و تهاجمی را در افراد ایجاد میکند.
- سبک کلاسیک و سنتی: آهنگهای کلاسیک و سنتی بهترین و ایمنترین گزینه برای شنیدن در ماشین هستند. این آهنگها علاوه بر القای حس آرامش، روحیه راننده را بهبود داده و به وی اجازه میدهد تمرکز کافی روی مسیر داشته باشد.
رانندگی ایمن با موسیقی مناسب
برای اکثر افراد، رانندگی بدون شنیدن موسیقی و آهنگ بسیار خستهکننده و کسالتبار است. اما با توجه به تاثیر انواع موسیقی بر نحوه رانندگی و عملکرد افراد حین شنیدن سبکهای موسیقی متفاوت، توصیه میشود برای رانندگی امن، به سراغ آهنگهایی بروید که به جای ایجاد هیجان و اضطراب، باعث آرامش و حفظ تمرکز شود.
نویسنده: تیم تولید محتوای خودرو۴۵