فهرست مطالب
کارشناسان و علاقهمندان پژو پارس را از بهترین فیسلیفتها و بهروزرسانیها در تاریخ صنعت خودروسازی ایران میدانند و میتوان گفت هیچ خودرو دیگری مثل پژو پارس که فیس لیفت پژو 405 است، نتوانسته موفقتر از نسخه اصلی در بازار خودروهای تولیدی کشورمان عمل کند. پژو پارس در ابتدای دهه هشتاد شمسی با نام پرشیا عرضه شد. تا امروز انواع پژو پارس در تیپهای مختلف ساخته شده است که تفاوت این نسخهها در موتور و امکانات رفاهی و جزییات کوچک فنی خلاصه میشود.
تولد پژو پارس
پژو پارس که در ابتدا با نام پرشیا عرضه میشد، در سال ۱۳۷۹ به سبد تولیدات ایران خودرو اضافه شد. کمپانی پژو فرانسه بعد از ۸ سال که از حضور پژو 405 در ایران گذشته بود، این طرح را به عنوان فیس لیفتی از ۴۰۵ و با نگاهی به طراحی پژو 406 به بازار خودرو ایران فرستاد.
گفته میشود که پژو این طرح را به ایران خودرو پیشنهاد داد تا این شرکت، طرح پژو پارس را جایگزین سمند کند. ایران خودرو بعد از مدتی به دلیل مسایل مربوط به نامهای تجاری، مجبور شد نام پرشیا تغییر دهد. در ابتدا نام سفیر برای این خودرو انتخاب شد، اما قبل از اینکه نشان سفیر روی نصب شود، اسم محصول جدید به پارس تغییر پیدا کرد.
پژو پارس را میتوان موفقترین فیس لیفت و بهسازی در تاریخ خودروی ایران دانست. انواع پژو پارس از سال ۱۳۷۹ تا ۱۴۰۲ که روی خط تولید مانده است، چندین موتور مختلف را تجربه کرده و از سال ۱۳۹۳ نیز با تغییر داشبورد و رودیهای، فرمان و دسته دنده و دیگر عناصر داخل اتاق، با طراحی جدید داخلی به بازار عرضه شده است که در بین عموم مردم به پارس داشبورد جدید مشهور شد.
انواع پژو پارس در بازار
در بازار ایران انواع مدل های پژو پارس با مشخصات فنی و سطح آپشنهای مختلف موجود است و همانطور که گفته شد این خودروها از نظر طراحی ظاهری تفاوتی با هم ندارند.
پژو پارس معمولی / پژو پارس سال
پژو پارس در ابتدا با همان موتور و گیربکس مشترک با پژو 405 عرضه شد. یعنی موتور ۱.۸ لیتری ۸ سوپاپ بنزینی با کد XU7JP/L3 به قدرت ۱۰۰ اسب بخار و گشتاور ۱۵۳ نیوتن.متر و گیربکس دستی ۵ سرعته BE3 روی این خودرو قرار گرفت. امروزه پژو پارس ساده یا پژو پارس سال با موتور ۱.۸ لیتری بهینهشده به نام XU7P، در بازار خرید و فروش میشود.
از امکانات سادهترین تیپ از انواع پژو پارس میتوان به ایربگ، چراغ نقشهخوان، شیشههای سولار و ضد اشعه UV و دماسنج روی داشبورد نام برد. بعدها امکانات دیگری مثل فرمان با دکمههای کنترلی برای استفاده از سیستم صوتی، آینههای جانبی برقی راهنمادار و همچنین سنسور دنده عقب نیز به آپشنهای پارس ساده اضافه شد.
پارس سال به دلیل بهرهمندی از ظاهر مناسب و قیمت پایینتر از دیگر انواع پژو پارس، همیشه یکی از پرفروشترین مدلها بوده است.
پژو پارس دوگانه سوز
پژو پارس دوگانه سوز، از موتور XU7 گازسوز با ۸ سوپاپ و حجم ۱.۸ لیتر استفاده میکند و بهغیراز این، تفاوت دیگری بین این خودرو و نمونه بنزینسوز پژو پارس دیده نمیشود که چند سالی است با کاهش عرضه خودروهای دوگانهسوز، این نسخه از مدل های پژو پارس نیز دیگر تولید نمیشود.
پژو پارس ELX با موتور XU7 شانزده سوپاپ
از محبوبترین و خاصترین نسخههای پژو پارس که حتی این روزها نیز طرفداران زیادی در بین علاقهمندان به این خودرو دارد، پژو پارس ELX با موتور ۱.۸ لیتری ۱۶ سوپاپه پژو سیتروئن است. به دلیل نصب این پیشرانه روی سیتروئن زانتیا ۱.۸ لیتری، پژو پارس ELX با این موتور در بین عموم مردم به پارس موتور زانتیا نیز شناخته میشود. این پیشرانه که با همان گیرکس دستی BE3 همراه است، بازده و عملکرد خوبی روی پارس از خود نشان داد.
از دیگر عللی که باعث شد تا پارس ELX با موتور XU7 شانزده سوپاپ در بین علاقهمندان محبوبیت داشته باشد، امکانات این خودرو در آن سالها بود. صندلیهای برقی با زیر زانوی برقی متحرک که در آن زمان فقط در بعضی از خودروهای گرانقیمت مونتاژ داخل دیده میشد، در کنار سنسور پارک عقب و رینگهای ۱۵ اینچی آلومینیوم، باعث شد تا پارس چهره یک خودرو مدرن را به خود بگیرد.
این نسخه از پارس به سبب عدم امکان تامین پیشرانه از سوی ایران خودرو، در سال ۱۳۹۲ از خط تولید کنار رفت تا پارس ELX با موتور ۱.۹ لیتری XUM جای آن را بگیرد.
پژو پارس LX با موتور TU5
پارس LX با موتور TU5 همیشه یکی از محبوبترین انواع پژو پارس به شمار میرود. پیشرانه TU5 با وجود حجم کمتر اما به دلیل بازدهی بیشتر، شتابگیری این نسخه از پارس را ارتقا داده و مصرف سوخت آن را نیز کمتر کرده است که همین عوامل باعث شده تا این خودرو در کنار امکاناتی که دارد، یکی از محبوبترین مدل های پژو پارس شناخته شود.
پیشرانه TU5 که در ایران به موتور پژو ۲۰۶ تیپ ۵ شناخته میشود، ۱۰۸ اسب بخار قدرت و ۱۴۲ نیوتن.متر گشتاور تولید میکند. گیربکس این خودرو همان گیربکس BE3 است که در همه مدلهای خانواده پژو در ایران به کار رفته است.
پژو پارس TU5 با داشتن امکاناتی مثل رینگهای آلومینیومی ۱۵ اینچی، سیستم صوتی مجهز به بلوتوث، تهویه مطبوع اتوماتیک، آینههای جانبی برقی راهنمادار، ترمزهای دیسکی در هر چهار چرخ، سنسور دنده عقب، سیستم ترمز ضد قفلABS به همراهEBD و سیستم مولتی پلکس، در زمان عرضه توانست نظر خریداران و علاقهمندان را جلب کند.
پژو پارس اتوماتیک
پژو پارس اتوماتیک فقط به تعداد اندکی تولید شد و این خودرو با اینکه از نظر راحتی رانندگی به خاطر داشتم یک گیربکس اتوماتیک در وضعیت بهتری از دیگر مدلهای پارس قرار دارد، اما نتوانست نظر مثبت خریداران را جلب کند. این خودرو در واقع همان پژو پارس LX هست که از گیربکس اتوماتیک پژو 206 تیپ شش به کد AL4 برای آن استفاده شد.
شتاب گیری آهستهتر این خودرو و گیربکس چهارسرعتهای که چندان با این وزن و اتاق همخوانی ندارد، رانندگی با پژو پارس اتوماتیک را برای قشر جوان کمی خستهکننده میکند و به همین علل نیز، پارس اتوماتیک چندان از طرف بازار و علاقهمندان، بازخورد خوبی به دست نیاورد. پژو پارس اتوماتیک از کمتعدادترین نسخههای تولیدی از این خودرو است و شاید کندی آن بیش از حد به چشم راننده بیاید؛ اما برای رانندگی در ترافیک شهرها، یک گزینه خوب در این خانواده هست.
پژو پارس ELX با موتور XUM
پژو پارس ELX یکی از خودروهای محبوب در خانواده تولیدات ایرانخودرو به حساب میآمد. اما با کنار گذاشته شدن موتور ۱.۸ لیتری ۱۶ سوپاپه که به زانتیایی معروف بود، پارس ELX هم از خط تولید خداحافظی کرد.
اما ایران خودرو پیشرانهای جدید به نام XUM را طراحی و تولید کرد. این پیشرانه در واقع نسخه بهینهشده XU7 هشت سوپاپ ۱.۸ لیتری است که حالا با کمی افزایش حجم و بهبود برخی قسمتها، حجم آن به ۱.۹ لیتر افزایش پیدا کرد و در نتیجه قدرت نیز به ۱۰۵ اسب بخار و گشتاور هم به ۱۵۵ نیوتن.متر رسید که باعث بهبود شتاب و عملکرد شد.
اما این پیشرانه نتوانست خاطرات موتور ۱.۸ لیتری ۱۶ سوپاپ، معروف به موتور زانتیایی را زنده کند و به همین دلیل و همینطور به علت مصرف سوخت بالا، فقط ۴ سال روی خط تولید قرار داشت و در سال ۱۳۹۶ از فهرست محصولات ایران خودرو حذف شد.
پژو پارس ELX با موتور XU7P
این نسخه از پارس در کنار نسخه ELX با موتور TU5 عرضه شده است. اما بین این دو مدل از انواع پژو پارس، تفاوتهایی وجود دارد که به جز مشخصات فنی، مربوط به امکانات آنها میشود.
پژو پارس ELX XU7P از همان موتور بهینهشده ۱.۸ لیتری معروف و قدیمی خانواده پژو در ایران استفاده میکند که ۹۷ اسب بخار قدرت و ۱۴۶ نیوتن.متر گشتاور، حاصل خروجی آن است. این نسخه از پارس طبق گفته شرکت ایران خودرو، شتابی برابر با ۱۲ ثانیه دارد.
از امکانات پژو پارس ELX با موتور XU7P میتوان به این موارد اشاره کرد: سیستم مالتی مدیا با صفحه نمایش دیجیتال، دوربین دنده عقب، سنسور دنده عقب، ترمزهای دیسکی در محور عقب و جلو، سیستم نمایش فشار باد تایرها، مجموعه پشت آمپر جدید، سنسور نور و باران، صندلیهای جدید با روکش پارچهای و پشتی برقی، داشبورد دو رنگ، شیشههای دودی، فرمان دکمهدار برای راهاندازی سیستم مالتی مدیا و چراغهای دودی عقب، ایموبلایزر با قفل مرکزی به همراه ریموت، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، صندوقپران برقی، رینگ آلومینیوم ۱۵ اینچی، آینههای جانبی راهنمادار با تنظیم و تاشو برقی، ایربگ سرنشینان جلو.
پژو پارس ELX با موتور TU5
پژو پارس ELX با موتور TU5 نیز مثل دیگر برادرش یعنی نسخه ELX با موتور XU7P است. با این تفاوت که نسخه TU5 این خودرو کروز کنترل نیز دارد.
موتور TU5 روی این خودرو با شتابی برابر با ۱۳.۲ ثانیه، مصرفی در حدود ۷.۲۴ لیتر در هر صد کیلومتر دارد و بیشترین قدرت و گشتاور تولیدی آن نیز برابر با ۱۰۵ اسب بخار و ۱۴۲ نیوتن.متر گشتاور است.
همان طور که گفته شد، امکانات رفاهی و ایمنی پژو پارس ELX با موتور TU5 مثل امکانات این خودرو با موتور XU7P است که عبارت است از: کروز کنترل، سیستم مالتی مدیا با صفحه نمایش دیجیتالی، دوربین دنده عقب، سنسور دنده عقب، ترمزهای دیسکی در محور عقب و جلو، سیستم نمایش فشار باد تایرها، مجموعه پشت آمپر جدید، سنسور نور و باران، صندلیهای جدید با روکش پارچهای و پشتی برقی، داشبورد دو رنگ، شیشههای دودی، فرمان دکمهدار برای راهاندازی سیستم مالتی مدیا و چراغهای دودی عقب، ایموبلایزر با قفل مرکزی به همراه ریموت، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، صندوقپران برقی، رینگ آلومینیوم ۱۵ اینچی، آینههای جانبی راهنمادار با تنظیم و تاشو برقی، ایربگ سرنشینان جلو.
پژو پارس سال با موتور XU7P
این نسخه از پژو پارس را میتوان مدل بهینهشده و تکاملیافته از همان انواع پژو پارس قدیمی دانست که حالا در کنار استفاده از موتور بهینهشده XU7P از امکانات رفاهی و ایمنی جدیدی نیز بهره میبرد.
این خودرو در واقع ارزانترین نسخه از انواع پژو پارس محسوب میشود. برای ادامه روند تولید، این مدل بهروزرسانی شد و آپشنهای استاندارد ۸۵گانه به آن اضافه شده است.
موتور این مدل پارس همان پیشرانه بهینهسازیشده ۱.۸ لیتری قدیمی ایرانخودرو است که حالا کمی بهینهسازی شده، مصرف سوخت کمتر و آلایندگی پایینتری پیدا کرده است. قدرت این موتور برابر با ۹۷ اسب بخار و گشتاور آن هم برابر با ۱۴۶ نیوتن.متر است.
این خودرو مثل دیگر مدل های پژو پارس دارای امکاناتی همچون سیستم مالتی مدیا با صفحه نمایش دیجیتالی، دوربین دنده عقب، سنسور دنده عقب، سیستم نمایش فشار باد تایرها، مجموعه پشت آمپر جدید، صندلیهای جدید با روکش پارچهای و پشتی برقی، داشبورد دو رنگ، فرمان دکمهدار برای راه اندازی سیستم مالتی مدیا و چراغهای دودی عقب، ایموبلایزر با قفل مرکزی به همراه ریموت، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، صندوقپران برقی، آینههای جانبی راهنمادار با تنظیم و تاشو برقی و ایربگ سرنشینان جلو است.
نتیجه گیری
پژو پارس در زمان رونمایی و عرضه در سال ۱۳۷۹ با داشتن ظاهری زیباتر و بهروزتر از پژو ۴۰۵، به عنوان خودرویی با ردهای بالاتر معرفی شد و به لطف همین موارد در روزهایی که خودروهایی همچون مزدا 323F و دوو سیلو رقیب آن بودند، توانست جایگاه خوبی برای خود پیدا کند. این خودرو از ابتدا بازار خوبی داشت و امروزه نیز همچنان یکی از نقدشوندهترین خودروهای داخلی محسوب میشود.
پژو پارس با تغییر پیشرانه توانسته بود روی خط تولید باقی بماند، اما باید این حقیقت را اعتراف کرد که از ابتدای تولید پارس تا امروز، کاهش کیفیت هر روزه این خودرو مشهود بوده و مورد اعتراض قرار داشت. تا اینکه ایران خودرو تولید پژو پرشیا را در سال ۱۴۰۲ برای همیشه متوقف کرد.
ضمن اینکه برخی از امکاناتی که روی بعضی از مدلهای این خودرو نصب بود، در برههای از زمان به اسم تنوع در مدلها و کاهش قیمت حذف شدند یا به صورت سفارشی در آمدند که از مهمترین آنها میتوان به ترمزهای دیسکی در محور عقب و رینگهای آلومینیومی اشاره کرد.
پژو پارس در حال حاضر با امکاناتی مثل موتورهای بهینهشده، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، آینههای برقی با تاشو برقی، سیستم برق مالتی پلکس، دزدگیر و ایموبلایزر، سیستم کنترل فشار باد تایرها، کیسههای هوای سرنشینان جلو و… به دست مشتریان میرسد.
خرید پژو پارس هنوز هم به دلیل طراحی مناسب و کیفیت قابل قبول یکی از گزینههای رایج در بازار خودرو است. برای خرید خودرو یا فروش ماشین، اطلاع از قیمت خودرو و بررسی مدلهای مختلف حائز اهمیت است.
سوال های متداول
پژو پارس و پژو ۴۰۵ چه تفاوتهایی با هم دارند؟
پارس در ابتدا با فیس لیفت عقب و جلوی پژو ۴۰۵ و تغییرات کوچکی مثل طرح چوب برخی قطعات داخل اتاق و روی داشبورد به عنوان نسخه لوکستر ۴۰۵ عرضه شد. این خودرو از نظر پلتفرم هیچ تفاوتی با پژو ۴۰۵ ندارد و فقط برای تنوعبخشی به مدلهای پژو پارس، تا به امروز با موتورهای مختلفی عرضه شده است.
آیا اندازه و ابعاد اتاق و کابین پارس با پژو ۴۰۵ متفاوت است؟
کابین و اتاق پژو پارس و پژو ۴۰۵ کاملا یکی هستند و تفاوت در فضای داخلی این دو خودرو به دلیل مبلمان و صندلیها و همینطور داشبرد آنهاست.
تا به حال چه موتورهای روی انواع پژو پارس نصب شده است؟
تا امروز موتورهای XU7 و XU7P با حجم ۱.۸ لیتر و ۸ سوپاپ، موتور XU7 با ۱۶ سوپاپ و حجم ۱.۸ لیتر معروف به موتور زانتیا، موتور ۱۶ سوپاپ TU5 با حجم ۱.۶ لیتر و موتور ۸ سوپاپ XUM با ۱.۹ لیتر روی مدل های پژو پرشیا نصب شده است.
نویسنده: علیرضا داودی
خودروهایی همچون ساینا چه استانداردهای ۸۵ گانه دارد که پار ال ایکس ندارد .. نه اینکه بخاتر استفاده موتور تیوفایو در خودروهای تولید جدید وقیمت بالای کارخانه که در پارس بهانه ای برای افزایش زیاد قیمت نداشتند؟؟؟!!!