سهند اس (S) دوگانه ‌سوز؛ بررسی جامع و مشخصات فنی

۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ سهند اس (S) دوگانه ‌سوز؛ بررسی جامع و مشخصات فنی

شرکت سایپا پلتفرم X200 را به‌منظور تولید خودروهای اقتصادی جدید بر اساس ساختار خودرو قدیمی پراید توسعه داد و طی سال‌های اواخر دهه ۸۰ شمسی تا همین حالا بخش زیادی از تولیدات اقتصادی خود را بر اساس این بُن‌سازه به بازار عرضه کرده است. محصولاتی همچون تیبا، ساینا، کوییک و اطلس بر اساس این پلتفرم توسعه پیدا کرده‌اند و حالا خودروی سهند دوگانه سوز به‌عنوان جانشین ساینا، جدیدترین سدان اقتصادی سایپا از سال ۱۴۰۳ به بعد روی خط تولید قرار گرفته است.

این ماشین به‌ عنوان نسخه فیس‌لیفت از سدان کوچک اقتصادی ساینا از سال ۱۴۰۳ به بازار آمد و تاکنون نمونه‌های مختلفی از آن، شامل نسخه‌های اتوماتیک و دوگانه‌سوز، روی خطوط تولید شرکت پارس‌خودرو سایپا حضور داشته‌اند. سهند دوگانه‌سوز در قالب دو تیپ S و G عرضه می‌شود که تفاوت آن‌ها تنها در تنوع آپشن‌ها خلاصه می‌شود و فرق دیگری بین آنها وجود ندارد.

طراحی ظاهری سهند S دوگانه‌ سوز

شرکت سایپا برای آنکه خودرو سهند را به مرحله تولید برساند، اقدام به خریداری یک پلتفرم جدید یا تحول کامل اتاق ساینا نکرد، بلکه مطابق معمول دست به فیس‌لیفت محصول قبلی (ساینا) زد تا یک خودروی به‌اصطلاح جدید را با نام متفاوت، در قالب همان اتاق و پلتفرم، به بازار بفرستد. این کار باعث کاهش هزینه‌های تولید شده و درعین‌حال، تنوع محصولات سایپا را افزایش داده است.

بنابراین، طراحی ظاهری سهند دوگانه سوز به‌طورکلی در همان قالب ساینا S قرار دارد، اما طرح نمای جلو و عقب آن به‌طور کامل تغییر کرده است. در نمای روبه‌رو شاهد حضور چراغ‌های جدید با گیرایی بیشتر، جلوپنجره متفاوت و سپر اصلاح‌شده با استانداردهای برخورد با عابر پیاده هستیم. طراحی جدید نسبت به نسخه‌های ساینا و تیبا زیباتر و هماهنگ‌تر شده است، اما همچنان قدمت طرح نمای جانبی بدنه که کاملا مشابه ساینا بوده و ناهماهنگی نسبی آن با طرح جلو، قابل احساس است.

سهند S دوگانه‌ سوز

همچنین، درِ موتور اکنون با حجم‌پردازی متفاوت و خطوط حجمی جدید، چهره عضلانی‌تری به نمای جلوی سهند S بخشیده و درعین‌حال، سادگی این قسمت را به حداقل رسانده است. در نمای کناری صرفا آینه‌های جانبی تغییر کرده‌اند و برخی جزئیات تزئینی نیز به اتاق اضافه شده است که البته تحول چشمگیری محسوب نمی‌شود.

اما مهم‌ترین و چشمگیرترین تغییر در قسمت عقب، فرم متفاوت چراغ‌های دو‌تکه و کشیده سهند S دوگانه‌سوز است که جذابیت نمای پشت را افزایش داده و آن را نسبت به ساینا، زیباتر جلوه داده است. طرح درِ صندوق و سپر عقب نیز تغییر کرده و یک دیفیوزر کوچک به این بخش اضافه شده تا نمای عقب سهند اس دوگانه‌ سوز کمی لوکس‌تر و مدرن‌تر به نظر برسد.

سهند S دوگانه‌ سوز

به‌‌طور کلی، ظاهر سهند S دوگانه‌سوز به لطف تغییرات انجام‌ شده در بخش جلو و عقب، مدرن‌تر و جذاب‌تر از ساینا S به نظر می‌آید، اما همچنان این خودرو از پلتفرمی قدیمی استفاده می‌کند و طراحی کلی بدنه آن توان رقابت با خودروهای هم‌رده روز دنیا را ندارد.

طراحی داخلی سهند S دوگانه سوز

داشبرد و پنل درهای خانواده سهند با طراحی جدیدی همراه شده که عمده تفاوت آن در بخش میانی داشبورد، دریچه‌های تهویه دایره‌ای، صفحه کیلومترشمار متمایز و برخی اصلاحات روی پنل درها خلاصه می‌شود. ضمنا نمایشگر شناور نیز در برخی مدل‌های سهند دیده می‌شود، اما در سهند S، چه در نسخه بنزینی و چه در مدل دوگانه‌سوز، این نمایشگر وجود ندارد.

با این‌ حال، تغییرات فضای داخلی سهند S آن‌قدر نیست که حس متفاوتی را نسبت به ساینا و کوییک القا کند. البته اصلاحات صورت‌‌گرفته روی داشبرد و رودری‌ها، به‌ویژه در نسخه‌های تریم دو‌رنگ، می‌تواند محیطی زیباتر و جذاب‌تر را به وجود آورد.

طراحی داخلی سهند S دوگانه سوز

فرم صندلی‌ها نسبت به گذشته تغییر چندانی نکرده است. این صندلی‌ها راحتی نسبی، نرمی قابل قبول و ابعاد مناسبی برای سرنشینان جلو دارند. در سفرهای طولانی، احتمال خستگی و کوفتگی بدن وجود دارد، اما به‌طور کلی، صندلی‌های سهند S دوگانه سوز نسبت به خودروهای قبلی ایران خودرو و سایپا از این نظر بهبود یافته و احتمالا گزینه راحت‌تری برای مسافرت‌های طولانی خواهد بود. بااین‌حال، قابلیت دربرگیرندگی بدن در پیچ‌های شدید یا فرم مناسب پشت‌سری برای حمایت از گردن و سرِ افراد بلندقد، چندان قابل توجه نیست.

طبق معمول، کیفیت متریال استفاده‌ شده در کابین چندان بالا نیست و عمدتا از پلاستیک خشک در بخش‌های مختلف داشبورد و رودری‌ها استفاده شده است. البته این پلاستیک‌ها، با وجود خشک‌بودن، مقاومت نسبتا خوبی دارند و احتمالا طی سال‌های آینده بخش زیادی از فرم و کیفیت خود را حفظ خواهد کرد.

یکی از نقاط قوت خانواده سدان‌های پلتفرم X200 سایپا، یعنی تیبا، ساینا و حالا سهند، کابین نسبتا جادار آن‌ها نسبت به ابعاد کوچک بدنه است. افراد بلندقد در ردیف جلو تقریبا راحت هستند و دو یا سه نفر با قد متعارف نیز در ردیف عقب، فضای نسبتا کافی در اختیار دارند. اما افرادی با قد بیش از ۱۸۵ تا ۱۹۰ سانتی‌متر، از لحاظ فضای زانو و سر با محدودیت‌هایی مواجه خواهند شد. البته باز هم، در مقایسه با محصولاتی همچون رانا پلاس یا پژو ۲۰۶ صندوقدار، ردیف دوم سهند S فضای بیشتر و راحت‌تری دارد و به‌طور کلی، کابینی جادارتر و دلبازتر را ارائه می‌دهد.

فضای صندوق عقب سهند S دوگانه سوز

حجم صندوق عقب سهند S دوگانه‌سوز در حالت عادی حدود ۳۷۰ لیتر است که برای مسافرت یک خانواده ۳ تا ۴ نفره کافی خواهد بود. اما در مدل دوگانه سوز سهند، حدود ۷۰ تا ۸۰ لیتر از این فضا به مخزن گاز CNG اختصاص داده شده و بنابراین، فضای قابل استفاده صندوق عقب به کمتر از ۳۰۰ لیتر کاهش پیدا کرده است. در نتیجه، صندوق این مدل خیلی جادار نیست، اما همچنان می‌تواند نیازهای یک خانواده کم‌جمعیت را تا حد قابل قبولی برآورده کند.

مشخصات فنی سهند S دوگانه‌ سوز

سهند اس دوگانه‌ سوز به موتور ارتقا‌یافته M15i مجهز شده است. این پیشرانه نسبت به موتور خودروهایی نظیر ساینا و کوییک دستخوش اصلاحاتی شده که مهم‌ترین آنها شامل اضافه شدن سیستم تایمینگ متغیر سوپاپ‌ها و به‌کارگیری هدرز به ‌جای منیفولد دود است. این کار باعث تنفس بهتر موتور شده و کارآمدی یا راندمان آن افزایش پیدا می‌کند.

با این حال، طبق اطلاعات منتشرشده از سوی سایپا، حداکثر قدرت این موتور دوگانه‌سوز نسبت به نسخه بنزینی حدود ۱۳ اسب بخار پایین‌تر و برابر با ۷۷ اسب بخار است. حداکثر گشتاور نیز کمی کاهش یافته و به ۱۱۶ نیوتن‌متر رسیده که نسبت به نمونه بنزینی همین موتور حدود ۲۱ واحد کمتر شده است.

مشخصات فنی سهند S دوگانه‌ سوز

علاوه بر کاهش قدرت موتور، وزن خودرو نیز به دلیل اضافه شدن متعلقات سیستم CNG چیزی بین ۶۰ تا ۷۰ کیلوگرم افزایش داشته و به حوالی ۱۱۷۰ کیلوگرم رسیده است که در نتیجه تاثیر منفی روی شتاب‌گیری خودرو می‌گذارد. شرکت سایپا اطلاعات دقیقی در مورد شتاب صفر تا صد این خودرو ارائه نکرده، اما می‌توان حدس زد که سهند دوگانه سوز حداقل چیزی حدود ۱۵ ثانیه زمان نیاز دارد تا در شرایط استاندارد به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد.

در مورد میانگین مصرف سوخت سهند اس دوگانه‌سوز نیز جزئیات دقیقی منتشر نشده، اما طبق برآوردهای ما می‌توان احتمال داد که با یک مخزن ۵۲ لیتری گاز بتوان حدود ۱۴۰ تا ۱۵۰ کیلومتر مسافت را پیمود که برای یک خودروی کوچک دوگانه‌سوز رقم قابل قبولی محسوب می‌شود. اما از سوی دیگر، احتمالا میانگین مصرف بنزین این خودرو در حالت استاندارد بیش از ۷.۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است و با افزایش تعداد سرنشینان و میزان بار، این رقم به بیش از ۸.۵ لیتر خواهد رسید.

بنابراین، به‌طور کلی نمی‌توان گفت که سهند خودرو کم‌مصرفی است، اما با توجه به دوگانه‌سوز بودن، می‌شود انتظار هزینه‌های سوخت نسبتا پایینی را از این خودرو داشت. به‌عنوان مثال، یک مسافت ۱۰۰۰ کیلومتری اگر فقط با گاز طی شود، نهایتا حدود ۴۰ هزار تومان هزینه سوخت با قیمت فعلی CNG خواهد داشت. ضمن آنکه CNG به‌صورت نامحدود عرضه شده و نیاز به سهمیه یا کارت ندارد.

کیفیت سواری سهند S دوگانه‌ سوز چیزی بین نرم و خشک خواهد بود، به‌گونه‌ای که ضربات وارده به کابین اگرچه متعدد هستند، اما خیلی آزاردهنده نخواهند بود، مگر اینکه خودرو را با سرعت از روی یک دست‌انداز یا ناهمواری شدید عبور دهید که در این صورت نفوذ ضربه به داخل کابین می‌تواند آزاردهنده باشد. ضمنا صدای موتور نیز از حدود ۳۰۰۰ دور در دقیقه به بالا در داخل به وضوح شنیده می‌شود که گاهی ممکن است برای سرنشینان اذیت‌کننده باشد.

به‌کارگیری سیستم تعلیق یکپارچه محور پیچشی برای قسمت عقب و عرض نسبتا کم اتاق باعث شده تا هندلینگ و پایداری خودرو حین عبور پرسرعت از پیچ‌ها و مانورهای ناگهانی چندان مطلوب نباشد و احتمال انحراف در چنین شرایطی بیش از پیش احساس شود. اما در سرعت‌های معمولی می‌توان انتظار سواری مناسب و پایداری قابل قبول را از این خودروی اقتصادی سایپا داشت.

مشخصات کلی

نوع موتور خودرو خطی دوگانه‌سوز
حجم موتور ۱.۵ لیتر
سیلندر / سوپاپ ۴ / ۱۶
تنفس موتور طبیعی
قدرت ۷۷ اسب بخار
گشتاور ۱۱۶ نیوتن.متر
گیربکس ۵ سرعته دستی
محور محرک دیفرانسیل جلو
شتاب ۱۵ ثانیه
سرعت ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت
مصرف سوخت ۷.۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
استاندارد آلایندگی یورو ۵
فرمان هیدرولیک
بدنه سدان کوچک
نوع رینگ آلومینیومی

ابعاد و ظرفیت ‌ها

طول ۴۲۱۵ میلیمتر
عرض ۱۶۷۷ میلیمتر
ارتفاع ۱۴۸۵ میلیمتر
فاصله محورها ۲۴۱۰ میلیمتر
وزن خالص ۱۱۷۰ کیلوگرم
تعداد سرنشین ۵ نفر
ظرفیت صندوق عقب ۳۰۰ لیتر
حجم مخزن سوخت Lit(CNG) ۴۱+۵۲
قطر رینگ ۱۴ اینچ

آپشن‌های سهند S دوگانه ‌سوز

به‌طور کلی، سهند دوگانه سوز در دو تیپ G و S در سبد تولیدات سایپا قرار دارد که تیپ S نسخه پایه بوده و فاقد امکاناتی مثل: دکمه‌های کنترل سیستم صوتی روی غربیلک فرمان، رینگ‌های آلومینیومی، روکش صندلی چرم و پارچه‌ای، آینه‌های جانبی با قابلیت تاشوندگی برقی، مانیتور ۷ اینچی لمسی، دوربین عقب و سانروف است.

آپشن‌های سهند S دوگانه ‌سوز

اما امکاناتی مثل سیستم‌های کنترل پایداری، ترمز ضد قفل و توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD)، تنظیم دستی صندلی‌ها، تهویه الکتریکی نیمه‌اتوماتیک و دو کیسه هوای جلو در هر دو تیپ S و G مشترک هستند.

با این حساب، سطح امکانات سهند اس دوگانه‌سوز نسبت به ساینا اس تحول چندانی نداشته و نمی‌توان خیلی روی آپشن‌های رفاهی و ایمنی آن حساب ویژه‌ای باز کرد.

کروز کنترل
کنترل ایستایی در سربالایی دارد
کنترل سرعت در سرازیری
کنترل کشش دارد
کنترل پایداری دارد
سنسور عقب دارد
سنسور باران
سنسور فشار باد تایر دارد
ترمز ضدقفل دارد
توزیع نیروی ترمز دارد
ترمز کمکی دارد
ترمز پارک برقی
اتولایت دارد
دی لایت دارد
دکمه‌های کنترلی فرمان
نمایشگر اطلاعات و سرگرمی
سیستم صوتی ۴ اسپیکر
کیسه هوا ۲ عدد
ورود بدون کلید
استارت بدون کلید
صندلی برقی راننده
آینه بغل برقی دارد
سانروف

مزایای سهند S دوگانه سوز

+ هزینه پایین سوخت به دلیل استفاده از CNG

+ استهلاک فنی پایین

+ فراوانی و قیمت پایین قطعات

+ کابین جادار در مقایسه با خودروهای مشابه داخلی

معایب سهند S دوگانه سوز

– افت توان موتور نسبت به نسخه بنزینی

– شتاب نه‌چندان مهیج

– گنجایش پایین صندوق عقب به دلیل قرارگیری مخزن CNG

– کیفیت ساخت نه‌چندان بالا

قیمت سهند S دوگانه سوز در بازار

در زمان نگارش این مطلب، هنوز قیمت سهند دوگانه سوز از سوی سایپا اعلام نشده است. اما با توجه به اینکه سهند اس بنزینی در نسخه پایه حدود ۴۸۰ میلیون تومان برای سال ۱۴۰۳ قیمت‌گذاری شده است، احتمال می‌رود که قیمت پایه نسخه دوگانه‌سوز این خودرو درِ کارخانه حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان گران‌تر باشد. علاوه بر این، هزینه‌های عمومی و مالیات دولتی نیز به این رقم اضافه خواهد شد و باید دید که در نهایت قیمت سهند اس دوگانه سوز برای مصرف‌کننده در نمایندگی‌ها و بازار چه میزان تعیین خواهد شد.

 این خودرو می‌تواند با رقبایی مثل رانا پلاس، سورن پلاس، پژو پارس دوگانه‌سوز، سمند LX دوگانه‌سوز و برخی دیگر از محصولات اقتصادی و نسبتا قدیمی بازار به رقابت بپردازد و گزینه مناسبی برای خانواده‌های با سطح درآمدی پایین و نیازمند به یک خودروی اقتصادی با هزینه سوخت و هزینه نگهداری پایین باشد.

نویسنده: حسین باباپور

فروش فوری خودرو