مقایسه سوزوکی جیمنی با تانک 300

۳۰ تیر ۱۴۰۳ مقایسه سوزوکی جیمنی با تانک 300

قوانین مربوط به دوره جدید واردات خودرو اگرچه بسیار دست و پاگیر و محدودکننده، اما همچنان موجب انتخاب گزینه‌های بسیار جذاب در کلاس‌های جالب توجه برای بازار ایران شده است. به عنوان مثال، کلاس شاسی‌بلندهای آفرودی سایز کوچک و سایز متوسط در کنار وانت‌های دو کابین دو دیفرانسیل حالا و برخلاف گذشته، بسیار متنوع‌تر و جذاب‌تر خواهد شد.

دو گزینه وارداتی سوزوکی جیمنی (نسخه ۵ در) از شرکت راسا موتور خاورمیانه و تانک 300 از شتابران خودرو، قرار است با مشارکت در واردات خودرو، سبد خودروهای هیجان‌انگیز و ماجراجویانه بازار ایران را به خوبی تکان دهند. مقایسه سوزوکی جیمنی با تانک 300، رقابتی جذاب را بین خودروهای آفرودی جدید در بازار ایران به نمایش می‌گذارد.

مشخصات فنی

کار مقایسه سوزوکی جیمنی با تانک 300 را بدون تردید باید با خودرو بااصالت و مشهوری چون سوزوکی جیمنی (Jimny) آغاز کرد. جیمنی یک خودرو شاسی بلند ۳ و ۵ در از نوع تک و دو دیفرانسیل از بازار انحصاری کِی کار (Kei Car/کلاس خودروهای بسیار کوچک) کشور ژاپن است. این کلاس از خودروها ویژه کشور کوچک و فشرده ژاپن طراحی و تولید می‌شوند که با توجه به جثه بسیار ریز و استفاده از پیشرانه‌های کم‌مصرف، از پرداخت مالیات دولتی در این کشور معاف هستند. تنها معادل این دست خودروها در صنعت خودروسازی جهان، کلاس بابِل کار (Bubble Car/خودروهای حبابی) کشور انگلستان است که با ذهنیت مهندسی یکسان و هدف مشترک به تولید رسیده‌اند.

سابقه تولید نسل اول سوزوکی جیمنی در بازار جهانی به سال ۱۹۷۰ بازمی‌گردد، اما نسل کنونی آن (نسل چهارم) از سال ۲۰۱۸ به بازار جهان معرفی شد. جیمنی در کلاس خود یکی از برترین، شناخته‌‌شده‌ترین و توانمندترین گزینه‌های ممکن است که در این مقاله نسخه ۵ در دو دیفرانسیل آن را ملاک بررسی قرار خواهیم داد که احتمالا بر اساس توانایی‌ها و کاربرد، پرفروش‌ترین و محبوب‌ترین نسخه وارداتی این خودرو در بازار ایران خواهد بود.

گریت وال موتورز (GWM) چین با در اختیار داشتن برندهایی چون هاوال (Haval/برند تخصصی شاسی‌بلندساز گریت وال) نه‌فقط در بازار ایران، بلکه به عنوان یکی از مطرح‌ترین خودروسازان چینی در جهان شناخته شده است. اگرچه محصولات برند هاوال این خودروساز در بازار ایران تقریبا عقیم ماند و هرگز به‌صورت مناسب و درخور عرضه نشد، اما امید بر آن است که سری وارداتی جدید تانک ۳۰۰ (Tank 300) روال داستان را تغییر دهد.

تانک ۳۰۰ شاسی بلندی از کلاس سایز متوسط است که در سال ۲۰۲۰ برای اولین بار به بازار جهان معرفی شد. این خودرو الهامی بسیار قوی از فورد برانکو نسل ششم و برخی المان‌های جیپ رنگلر گرفته و کپی‌برداری آن از طراحی به‌کاررفته در شاسی بلند باسابقه و مشهور برانکو، در زمان عرضه برای آن بسیار حاشیه‌ساز شد. با این وجود، استفاده از طراحی خودروساز مشهوری چون فورد برای گریت وال در مدل تانک 300 آمدِ بسیار زیادی داشت، چراکه ظاهر این خودرو را بسیار خشن و مشتری‌پسند کرد.

جیمنی با تعلق به کلاس کی کار ژاپن، در بازار ایران از قدرتمندترین پیشرانه ممکن یعنی نمونه ۱.۵ لیتر تنفس طبیعی ۴ سیلندر بهره خواهد گرفت که با گیربکس اتوماتیک ۴ سرعت و انتقال نیروی دو دیفرانسیل موقت انتخابی (4WD) با گیربکس کمک ۲ سرعت به هر دو محور منتقل خواهد شد. لازم به ذکر است که گیربکس دستی ۵ سرعت نیز برای این خودرو در نظر گرفته شده است و احتمالا در بازار ایران نیز عرضه خواهد شد.

در مقابل، تانک ۳۰۰ از پیشرانه ۲ لیتر توربو بهره می‌گیرد که از نظر توان و گشتاور تولیدی بسیار بهتر از سوزوکی جیمنی عمل خواهد کرد. گیربکس ارائه‌شده در این خودرو نمونه اتوماتیک ۸ سرعت با سیستم انتقال نیروی دو دیفرانسیل موقت انتخابی (4WD) درست همانند جیمنی، روانه بازار ایران می‌شود.

با وجود شباهت‌ها و تفاوت‌های فنی میان این دو خودرو، تمایز و تفاوت‌های این دو به مراتب بیشتر از شباهت میان آن‌ها است. به عنوان مثال، اگرچه هر دو خودرو با زوایا و هندسه آفرود بسیار عالی طراحی شده‌اند، اما جیمنی از تعلیق مولتی لینک یکپارچه فعال (۳ لینک در جلو و عقب) با فنر لول در هر چهار چرخ بهره می‌گیرد که نسخه ارزان‌سازی‌شده سیستم تعلیق به‌کاررفته در خودرو تاریخ‌سازی چون جیپ رنگلر است. تانک ۳۰۰ اما در محور عقب از سیستم مشابه جیمنی، یعنی مولتی لینک یکپارچه فعال (اما از نوع ۵ لینک) و در جلو از جناغی دوبل مستقل با فنر لول در هر چهار چرخ بهره استفاده می‌کند و از این بابت درست مشابه به خودروهای مشهوری چون فورد برانکو و تویوتا لندکروزر پرادو و سری J100 و J200 و J300 است.

هر دو خودرو از دیدگاه تعلیق بر اساس خودروهای آفرودی مشهور و تاریخ‌ساز طراحی و ساخته شده‌اند و در بیراهه‌نوردی مزایا و معایب منحصر به خود را به همراه دارند. اما تمایز بارز دیگر در مقایسه تانک 300 با سوزوکی جیمنی، اختلاف وزن این دو خودرو است. سوزوکی جیمنی اگرچه پیشرانه‌ای به مراتب ضعیف‌تر دارد، اما در عوض وزن آن تنها در حدود رقم خیره‌کننده ۱.۲ تن است. در مقابل، تانک 300 وزنی در حدود ۲.۲ تن دارد که اختلاف جرم قابل توجه نزدیک به یک تن (تقریبا به اندازه وزن نسخه ۳ در جمینی) در آن خیره‌کننده است.

جیمنی با نسبت نیرو به وزن یک اسب بخار به ازای هر ۱۱.۲ کیلوگرم اگرچه از نظر نسبت نیرو به وزن از تانک ۳۰۰ با نسبت نیرو به وزن یک اسب بخار به ازای ۹.۵ کیلوگرم اندکی ضعیف‌تر است، اما با تکیه بر وزن بسیار کم خود در بیراهه‌نوردی سنگین، رفتاری چالاک‌تر و قابل کنترل خواهد داشت.

مشخصات کلی

  سوزوکی جیمنی (۵ در) تانک ۳۰۰
نوع موتور خودرو بنزینی بنزینی
حجم موتور ۱.۵ لیتر ۲.۰ لیتر
سیلندر / سوپاپ ۴ / ۱۶ ۴ / ۱۶
تنفس موتور طبیعی (N/A) توربو
قدرت ۱۰۱ اسب بخار ۲۲۷ اسب بخار
گشتاور ۱۳۰ نیوتن.متر ۳۸۰ نیوتن.متر
گیربکس ۴ اتوماتیک ۸ اتوماتیک
محور محرک دو دیفرانسیل موقت (4WD) دو دیفرانسیل موقت (4WD)
شتاب ۱۵.۱ ثانیه ۹.۳ ثانیه
سرعت ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت
مصرف سوخت ۶.۸ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر ۹.۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
استاندارد آلایندگی یورو ۶ یورو ۵
فرمان برقی برقی
بدنه شاسی بلند بسیار کوچک شاسی بلند سایز متوسط
نوع رینگ آلومینیومی آلومینیومی

ابعاد و ظرفیت ها

  سوزوکی جیمنی (۵ در) تانک ۳۰۰
طول ۳۹۸۵ میلی‌متر ۴۷۶۰ میلی‌متر
عرض ۱۶۴۵ میلی‌متر ۱۹۳۰ میلی‌متر
ارتفاع ۱۷۳۰ میلی‌متر ۱۹۰۳ میلی‌متر
فاصله محورها ۲۵۹۰ میلی‌متر ۲۷۵۰ میلی‌متر
وزن خالص ۱۱۳۵ کیلوگرم ۲۱۵۵ کیلوگرم
تعداد سرنشین ۵ نفر ۵ نفر
ظرفیت صندوق ۲۱۱ لیتر ۴۰۰ لیتر
حجم مخزن سوخت ۴۰ لیتر ۷۵ لیتر
قطر رینگ ۱۵ اینچ ۱۷ اینچ

طراحی ظاهری

طراحی سوزوکی جیمنی

طراحی تانک 300

طراحی جیمنی از ابتدای تولید نسل اول در دهه ۱۹۷۰ الهام‌گرفته از محصولات برند جیپ بود و حتی در نام‌گذاری کد شناسایی فنی این خودرو همانند سری لندکروزر تویوتا، از حرف J استفاده شد. با تعهد قوی به طراحی ابتدایی جیمنی، این محصول در طول چهار نسل تولید خود المان‌های اصلی طراحی نظیر اتاق جعبه‌ای، جلوپنجره عمودی، چراغ‌های گرد جلو و مستطیل عقب و حتی گلگیرهای بیرون زده را حفظ کرد. در نتیجه جای تعجب ندارد که شناسایی نسل‌های مختلف این خودرو از یکدیگر برای افراد معمولی اندکی دشوار باشد.

تنها ایرادی که می‌توان به طراحی سنتی و سابقه‌دار سوزوکی جیمنی گرفت، عرض کم خودرو در مقایسه با ارتفاع آن است که این مهم نیز از تعلق این خودرو به کلاس کی کار نشات می‌گیرد، چرا که در این سبک طراحی برای هماهنگی با قوانین کشور ژاپن، عرض خودرو نباید از یک حد مشخصی بیشتر باشد.

همان‌طور که بیان شد، تانک 300 گریت وال طراحی خود را مستقیما از فورد برانکو نسل ششم الهام گرفت. بنابراین چراغ‌های گرد جلو و حتی سیستم روشنایی در روز باریک افقی آن نیز با اندکی تغییر مستقیما از برانکو برداشته شده است. البته شیب جانبی کاپوت از ستون A تا جلوپنجره خودرو شباهتی نسبی به سانگ یانگ کوراندو قدیمی موجود در بازار ایران دارد که در فورد برانکو دیده نمی‌شود.

در عقب (در پنجم) هر دو خودرو دارای لولای بیرون بازشو از سمت چپ هستند و تایر زاپاس را نیز بر روی خود حمل می‌کنند تا فضای بار و حجم باک خودرو نسبتی کاربردی‌تری داشته باشد. مقایسه سوزوکی جیمنی با تانک 300 نشان می‌دهد که ظاهر خارجی هر دو خودرو عضلانی است با این تفاوت که جیمنی با توجه به ابعاد، کمی جسورتر و چالاک‌تر اما تانک ۳۰۰ قلدر به نظر می‌رسد.

طراحی داخلی

کابین سوزوکی جیمنی

کابین تانک 300

نمای داخلی احتمالا یکی از بحث‌‌برانگیزترین بخش‌های مقایسه سوزوکی جیمنی با تانک 300 خواهد بود. نه‌فقط از نظر سبک طراحی و متریال به‌کاررفته بلکه از نظر حجم و ابعادی که در اختیار سرنشینان قرار می‌گیرد، این دو خودرو بسیار با یکدیگر متفاوت هستند.

جیمنی همانند نمای خارجی، در داخل کابین نیز بسیار ساده و با تمرکز بر کاربرد طراحی شده است. داشبرد عمودی خودرو از متریال بسیار معمولی تشکیل شده و مجموعه نشانگرها و کلاستر از نوع آنالوگ دایره‌ای قرارگرفته در قاب مستطیل، یادآور طراحی به‌کاررفته در شاسی‌بلندهای مشهور دهه‌های ۷۰ و ۸۰ میلادی است. تنها المان مدرن داخل کابین این خودرو یک نمایشگر لمسی رنگی است که دقیقا در مرکز داشبرد قرار گرفته است. از دیدگاه سادگی باید این کابین را به نسخه‌های قدیمی و البته کاربردی جیپ رنگلرهای یک یا دو نسل پیش تشبیه کرد.

اما تانک ۳۰۰ با تعلق به خودروسازی از کشور چین، فضای داخلی بسیار مدرنی دارد که منطبق بر سال‌های پس از ۲۰۲۰ است. داشبرد مینیمال اما ادغام‌شده با دو نمایشگر دیجیتال پیوسته کلاستر و مولتی مدیا، غربیلک سه شاخه اسپرت، استفاده از تریم تزئیناتی نقره‌ای با روکش رنگی صندلی‌ها، مملو از کلید‌های کنترلی و البته دریچه‌های خروجی سیستم تهویه مطبوع که گویی مستقیما از محصولات مرسدس بنز قرض گرفته شده‌اند، فضایی کاملا متفاوت با جیمنی را به سرنشینان هدیه می‌دهد.

این تمایز در طراحی داخلی کابین نه‌فقط میان این دو خودرو، بلکه در میان تمام خودروهای وارداتی از برندهای معتبر تویوتا، سوزوکی و حتی هیوندای و کیا با خودروهای چینی روز دیده می‌شود. جیمنی تلاش دارد تا به عنوان یک ماشین آفرود با ویژگی کاربردی و ارزان‌قیمت ایفای نقش کند، درحالی که خودروسازان چینی با در اختیار داشتن سرمایه سنگین و طراحان بین‌المللی در کنار نیروی کار ارزان، دستی به مراتب بازتر در طراحی محصولات خود دارند.

سوا از تمایزهای ریز و درشت داخل فضای کابین، ابعاد داخلی و راحتی نشیمن در این خودروها دومین فاکتور کاملا متفاوت میان آن‌ها است. فضای داخلی کابین تانک ۳۰۰ به عنوان یک شاسی بلند سایز متوسط، بسیار شبیه خودروهای هم‌کلاس و کراس‌اوورهایی است که تا کنون در بازار خودرو ایران دیده‌ایم. نشیمن مناسب برای ۵ نفر به اندازه حجم بار کافی برای سفرهای بین شهری. اما جیمنی با تعلق به یک کلاس منحصر به بازار ژاپن (کلاس کی کار)، ابعادی فشرده و فضای بار بسیار محدود دارد. باید در نظر داشته باشید که این تمایز نه به دلیل بد بودن جیمنی، بلکه به خاطر تمایز فاحش میان کلاس تولیدی آن با تانک ۳۰۰ و طراحی و تولید آن بر اساس استانداردهای یک کلاس ناشناخته از خودروها است که ایرانیان آشنایی چندانی با آن ندارند. در هر صورت، محدود بودن فضای نشیمن داخلی و مخصوصا فضای حمل بار در جیمنی، استفاده از آن برای برای ترددهای بین شهری و سفرهای را طولانی نامناسب می‌سازد.

آپشن ها و امکانات

مقایسه سوزوکی جیمنی با گریت وال تانک 300 از دیدگاه آپشن‌ها و امکانات رفاهی همانند مقایسه تمامی محصولات ژاپنی وارداتی بازار با یک خودرو چینی، و یک قیاس تکراری و صد البته آشنا است.

خوب می‌دانیم که خودروهای ژاپنی وارداتی در بازار ایران همواره بر اعتبار برند و کاربرد تکیه داشته‌اند و سطح امکانات آن‌ها پیش‌تر در برابر کره‌ای‌ها و حالا در مقایسه با چینی‌ها، همواره محدود بوده است. جیمنی نیز از این مهم مستثنی نیست. نمایشگر بسیار کوچک ۷ اینچی مولتی مدیا (۹ اینچ سفارشی)، کروز کنترل (سفارشی)، تهویه مطبوع اتوماتیک (سفارشی)، سنسور نور، سیستم شبیه‌ساز دیفرانسیل ضد لغزش از طریق اعمال نیروی ترمز (Brake LSD)، کنترل حرکت در سربالایی و سرازیری و سیستم روشنایی در روز از امکانات محدود سوزوکی جیمنی است.

در مقابل تانک 300 گریت وال امکانات به‌روز‌تری نظیر ورود و استارت بدون کلید، دوربین ۳۶۰ درجه AVM، نمایشگر ۱۲.۳ اینچی مولتی مدیا، تهویه مطبوع اتوماتیک دو منطقه، نورپردازی انتزاعی کابین، سیستم صوتی دارای ۹ بلندگو، سانروف، سیستم کمک حرکت در سربالایی، کنترل حرکت در سرازیری، کروز کنترل تطبیقی هوشمند، کنترل حرکت خودرو بین خطوط، سیستم هشدار خواب آلودگی راننده و گرم‌کن و ماساژور صندلی‌ها جلو به بازار عرضه خواهد شد که به مراتب پرآپشن‌تر و دهان‌ پرکن‌تر از قابلیت‌های ارائه‌شده در جیمنی است.

  سوزوکی جیمنی (۵ در) تانک ۳۰۰
کروز کنترل دارد دارد
کروز کنترل هوشمند ندارد دارد
کنترل ایستایی در سربالایی دارد دارد
کنترل سرعت در سرازیری دارد دارد
کنترل کشش دارد دارد
کنترل پایداری دارد دارد
اتو پارک ندارد ندارد
سنسور جلو ندارد ندارد
سنسور عقب
رادار نقطه کور ندارد ندارد
رادار تغییر لاین ندارد دارد
رادار تصادف جلو ندارد ندارد
رادار تصادف عقب ندارد ندارد
ترمز ضدقفل دارد دارد
توزیع نیروی ترمز دارد دارد
ترمز کمکی ندارد ندارد
ترمز اضطراری ندارد ندارد
ترمز پارک برقی ندارد دارد
پدال شیفتر ندارد ندارد
اتولایت دارد دارد
چراغ روز دارد دارد
دکمه‌های کنترلی فرمان دارد دارد
گرم‌کن فرمان ندارد ندارد
نمایشگر اطلاعات و سرگرمی دارد دارد
ناوبری
نمایشگر هدآپ ندارد ندارد
دوربین عقب دارد دارد
دوربین ۳۶۰ درجه ندارد دارد
کیسه هوا دارد دارد
ورود بدون کلید ندارد دارد
استارت بدون کلید ندارد دارد
تهویه اتوماتیک دارد دارد
صندلی برقی راننده ندارد
صندلی برقی سرنشین جلو ندارد
گرمکن صندلی جلو ندارد دارد
سردکن صندلی جلو ندارد ندارد
ماساژور صندلی جلو ندارد دارد
آینه بغل برقی دارد دارد
گرم‌کن آینه بغل دارد
پانوراما ندارد ندارد
سانروف ندارد دارد

خرید سوزوکی جیمنی یا تانک ۳۰۰

نمای عقب سوزوکی جیمنی

نمای عقب تانک 300

آزادی مجدد واردات موجب زنده شدن دوباره کلاس خودروهای آفرودی هیجان‌انگیز در سگمنت‌های مختلف بازار ایران شد. خوشبختانه اختلاف و نوع کاربری سوزوکی جیمنی و گریت وال تانک 300 به اندازه‌ای متمایز است که انتخاب میان این دو خودرو برای مشتری نهایی بسیار ساده و تنها منطبق بر دو فاکتور نیاز اصلی و بودجه نهایی است.

جیمنی را می‌توان به لادا نیوا (Lada Niva) ژاپنی‌ها تشبیه کرد. یک خودرو ساده و اقتصادی، با کمترین زرق و برق و متمرکز بر کارایی روزمره درون شهری به همراه توانایی‌های آفرود قابل توجه در سفرهای بیراهه‌نوردی آخر هفته. اما تانک ۳۰۰ بیشتر شبیه به یک خودرو آفرودی با قابلیت استفاده بین شهری و تامین نیازهای سفرهای طولانی‌مدت است که می‌تواند با توانایی‌های آفرود خود سرنشینان را راضی نگه‌ دارد.

در نتیجه مالک باید تصمیم بگیرد که قابلیت‌های یک آفرودر حرفه‌ای سایز کوچک و البته معتبر ژاپنی را می‌پسندد یا ویژگی‌های روز یک خودرو بیراهه‌نورد نسبتا پرآپشن و جادار چینی را. از نظر شخص نگارنده، هیچ یک از این دو خودرو قابلیت جایگزین شدن با یکدیگر را ندارند و هر یک به منظور تامین نیازی منحصر به فرد طراحی و تولید شده‌اند.

فروش فوری خودرو

نویسنده: شهاب انیسی