سایپا شاهین در برابر پژو پارس TU5

۲۹ بهمن ۱۴۰۱ سایپا شاهین در برابر پژو پارس TU5

سایپا شاهین و پژو پارس TU5 از معدود سدان‌های خانوادگی هستند که قشر متوسط به پایین جامعه ایرانی در حال حاضر قادر به خرید آنهاست. بنابراین واضح است که تقاضای نسبتا زیادی برای این دو محصول ایران خودرو و سایپا شکل بگیرد و آنها را به رقیبان همدیگر تبدیل کند. خصوصا اینکه بازه قیمتی این دو ماشین ایرانی در بازار آزاد بسیار به هم نزدیک شده و همین عامل می‌تواند دلیلی بر تشدید رقابت میان آنها باشد.

پژو پارس TU5  به‌عنوان یک گزینه سنتی انتخاب مناسبی برای مشتریان محافظه‌کار محسوب می‌شود اما شاهین با طراحی بسیار زیبا و امروزی‌تر می‌تواند مشتریان مدرن‌پسند را با خود همراه کند. البته استهلاک فنی موتور توربوشارژ شاهین نسبت به موتور TU5 پژو پارس بیشتر است و همین قضیه ریسک خرید شاهین را کمی بالا می‌برد. اما امکانات و ایمنی بهتر شاهین را نباید در این میان نادیده گرفت.

به هر حال اگر تصمیم به خرید سایپا شاهین و یا خرید پژو پارس TU5  گرفته‌اید، بهتر است از مزایا و معایب شاهین و پژو پارس LX نسبت به یکدیگر به طور کامل مطلع شده و سپس انتخاب آگاهانه‌تری بین این دو خودرو داشته باشید.

مشخصات فنی

شاهین سایپا خودرویی زیباست که روی کاغذ مشخصات فنی قابل قبولی دارد، اما وقتی بر مشخصات موتور- گیربکس آن دقیق می‌شویم، می‌فهمیم که متاسفانه همان پیشرانه قدیمی ۸ سوپاپ تیبا با برخی اصلاحات و تجهیز شدن به سامانه توربوشارژر، روی بدنه شاهین نصب شده و مطابق انتظار نتوانسته توقعات را برآورده کند.

البته ابتدا قرار بود موتور ۱۶ سوپاپ ۱.۶۵ لیتری برلیانس H330 نیروی شاهین را تامین کند اما با خارج شدن برلیانس از ایران، این پروسه ناتمام ماند و سایپا به ناچار سراغ تنها موتور خود رفت و با تجهیز آن به سیستم توربوشارژ و البته اعمال برخی اصلاحات روی قطعاتی مثل میل‌لنگ، رینگ و پیستون و سرسیلندر، نمونه به‌روز شده موتور هشت سوپاپ تیبا را برای شاهین آماده کرد.

به هر ترتیب موتور شاهین در حال حاضر قادر است توان خروجی نزدیک به ۱۱۰ اسب بخار قدرت و ۱۷۸ نیوتن.متر گشتاور تولید و به گیربکس ۵ دنده دستی منتقل کند تا چرخ‌های جلوی این خودرو به گردش در آیند.

در سمت دیگر میدان پژو پارس تیوفایو از یک پیکربندی فنی کاملا آشنا سود می‌برد که طی یک دهه اخیر با استقبال بسیاری مواجه بوده است. به ویژه که استهلاک موتور TU5 و میزان سروصدای تولیدی آن نسبت به موتور ۱۸۰۰ سی‌سی XU7 موجود در پژو پارس معمولی، بسیار پایین‌تر است و همین قضیه بر محبوبیت موتور تیوفایو در بازار ایران می‌افزاید.

البته باید یادآوری کنیم که پژو پارس TU5 نسبت به پارس معمولی با موتور ۱۸۰۰ سی‌سی، شتاب و چابکی کمتری دارد که این مورد مهم‌ترین ضعف فنی آن به شمار می‌رود. هرچند که در مقایسه با شاهین، پژو پارس  TU5چالاکی تقریبا مشابه را ارائه می‌دهد و می‌توان گفت که شتاب این دو خودرو عملا در یک سطح قرار دارد.

بدین ترتیب موتور TU5 به قدرت ۱۰۵ اسب بخار و نهایت گشتاور ۱۴۲ نیوتن.متر می‌تواند شتاب صفر پژو پارس را به حدود ۱۳.۲ ثانیه برساند که تقریبا معادل شتاب صفر تا صد شاهین است. البته در عمل و با بنزین معمولی، این رقم می‌تواند تا حدود ۱۳.۵ الی ۱۴ ثانیه نیز افزایش پیدا کند.

بنابراین شتاب و چابکی این دو خودرو در عمل خیلی هیجان‌انگیز نیست اما باز هم در بازار ایران می‌تواند تا حدودی رضایت خاطر مشتری را به دست آورد و کشش کافی برای سبقت‌گیری یا حرکت در سربالایی‌ها را ارائه دهد. با این حال نباید انتظاراتتان از این دو خودرو در حد محصولات چابک‌تر مثل پژو ۴۰۵ جی ال ایکس و پژو ۲۰۷ هاچبک باشد.

در مورد تجربه رانندگی هم باید گفت که شاهین لذت سواری تقریبا مناسبی دارد و کابین بزرگ آن باعث می‌شود تا سرنشینان حس خوشایندی از سواری با این محصول سایپا داشته باشند. ضمن آنکه هندلینگ و پایداری شاهین هم به دلیل طراحی مناسب شاسی، سر پیچ‌ها و در سرعت‌های بالا، تقریبا اطمینان‌بخش است.

سواری پژو پارس هم خیلی خشک نیست و کوبش‌های سیستم تعلیق آن نمی‌تواند چندان ناراحت‌کننده باشد. البته می‌توان عایق‌بندی کابین پژو پارس را نسبت به شاهین کمی ضعیف‌تر دانست که در نتیجه لذت رانندگی با پژو پارس نسبت به حریف سایپایی، مقداری تحت تاثیر منفی این مسئله قرار خواهد گرفت. البته کابین شاهین هم از این لحاظ با استانداردهای روز دنیا فاصله دارد و در سرعت‌های بالا صدای نویز لاستیک‌ها و غرش موتور می‌تواند تا حدودی آزاردهنده به نظر برسد.

با این تفاسیر می‌توان گفت که مقایسه سایپا شاهین و پژو پارس TU5 از لحاظ فنی و توان حرکتی، برنده قطعی ندارد. اما باید تاکید کنیم که سایپا شاهین می‌تواند هندلینگ و چسبندگی کمی بهتر به همراه سواری تا حدودی نرم‌تر را در اختیار شما بگذارد. از طرف دیگر پژو پارس TU5  نیز کیفیت سواری و هندلینگی تقریبا متقاعدکننده دارد و مهم‌تر اینکه احتمالا از لحاظ تعمیرات و نگهداری فنی، نسبت به شاهین دردسر کمتری برای مالک خود ایجاد خواهد کرد.

خصوصا کیفیت بنزین موجود در جایگاه‌های کشور هنوز در حدی نیست که بتواند به طور دقیق و کامل با استانداردهای موتورهای توربوشارژ مانند موتور شاهین تطابق پیدا کند. این در حالی است که پیشرانه‌های قدیمی‌تر مثل موتور TU5  با این موضوع راحت‌تر کنار می‌آیند و حساسیت پایین‌تری نسبت به کیفیت بنزین نشان می‌دهند.

طراحی ظاهری

نمای جلویی سایپا شاهین

در ادامه مقایسه شاهین با پارس TU5 بهتر است نگاهی هم به طراحی ظاهری این دو محصول بیندازیم؛ چرا که یکی از مهم‌ترین معیارهای متقاضیان برای خرید خودرو، ظاهر آن است که می‌تواند تاثیر بسیار زیادی در انتخاب نهایی مشتری داشته باشد.

همانطور که اطلاع دارید شاهین سایپا از جمله جدیدترین سدان‌های تولید داخل است که نسبت به پژو پارس از طراحی کاملا مدرن و امروزی‌تری سود می‌برد. به کارگیری خطوط ملایم و استفاده از منحنی‌های چشم‌نواز در نواحی مختلف بدنه شاهین به همراه حجم پردازی منطقی و خطوط عضلانی در نماهای اصلی، باعث شده تا شاهین از نظر طراحی بیرونی خودرویی جذاب، امروزی و خوش‌تراش به نظر برسد.

نمای جلویی پژو پارس

این در حالی است که پژو پارس حدود ۲۲ سال پیش وارد بازار ایران شده و به‌جز برخی تغییرات جزئی مثل استفاده از قاب آینه‌های جدید و یا طرح رینگ‌های متفاوت، تحول ظاهری چندانی نسبت به مدل اولیه نداشته است. باید تاکید کنیم که بدنه پژو پارس در اصل همان بدنه پژو ۴۰۵ متعلق به دهه ۸۰ میلادی است که همچنان روی خط تولید ایران خودرو قرار دارد و مشتریان ایرانی هم به دلیل کمبود گزینه‌های جایگزین، ناچار به خرید آن هستند.

در انتهای این قسمت باید اشاره کنیم مقایسه شاهین و پژو پارس از جهت طراحی ظاهری یک برنده بلامنازع دارد و آن شاهین است. با این وجود هنوز هم برخی طرفداران متعصب وجود دارند که استایل مردانه پژو پارس را نسبت به طراحی جدید شاهین در اولویت قرار می‌دهند و از ظاهر ساده پژو پارس لذت بیشتری می‌برند. دلیل این موضوع هم چیزی جز نبود جانشین‌های مناسب طی این سال‌ها برای پژو پارس نبوده و همین عامل باعث شده است در نظر بسیاری از مشتریان به ویژه افراد با توان مالی کمتر، پژو پارس همچنان یک خودروی خوش پرستیژ و تا حدودی شیک تلقی شود.

طراحی داخلی

نمای داخلی پژو پارس

مقایسه سایپا شاهین و پژو پارس TU5 از نظر طراحی داخلی به اندازه مقایسه نمای بیرونی این دو خودرو، کار ساده‌ای نیست؛ چراکه نمای داخلی این دو سدان جمع‌وجور از نظر سبک و سیاق طراحی اختلاف زیادی با یکدیگر ندارد و هر دوی آنها جزو طراحی‌های ساده و کلاسیک به حساب می‌آیند.

در طراحی داخلی شاهین باید گفت که انتظار می‌رفت نمای داخل اتاق این خودرو به ویژه طرح داشبرد و غربیلک فرمان همخوانی بیشتری با سلیقه‌های امروزی داشته باشد. اگر نگاهی به سدان‌های اقتصادی چینی هم‌رده شاهین بیندازید، متوجه می‌شوید که منظورمان از داشبردهای جدید و زیباتر چیست. استفاده از سبک‌های جدیدتر طراحی داخلی می‌توانست محبوبیت بسیار بیشتری برای شاهین سایپا به وجود آورد. البته هنوز هم دیر نشده و مسئولان سایپا می‌توانند یک داشبرد مدرن و امروزی در نسخه‌های جدیدتر شاهین مورد استفاده قرار دهند.

پژو پارس تیو ۵ از سال ۹۳ به بعد با یک داشبرد جدید همراه بوده که نسبت به مدل قدیمی جذابیت بیشتر اما کیفیت کمتری دارد. استفاده از غربیلک فرمان جدید نیز باعث شده تا نمای داخلی پژو پارس تیوفایو لوکس‌تر به نظر برسد. بنابراین در مجموع باید بگوییم که بسته به سلیقه مشتری نمای داخل شاهین و پژو پارس TU5  می‌تواند موردپسند و یا انزجار قرار بگیرد.

نمای داخلی سایپا شاهین

باید بدانید که در کیفیت متریال و ساخت داشبرد و رودری های این دو خودرو هم از پلاستیک‌های خشک با سطح کیفی نه‌چندان بالا استفاده شده است؛ البته از خودروهای داخلی در این رنج قیمت شاید انتظار بیش از این هم نمی‌رفت؛ پوشاندن نواحی پرلمس با روکش‌های چرم مصنوعی می‌تواند این نقص را در کابین شاهین و پژو پارس تا حدودی جبران کند.

ضمناً به واسطه فاصله محوری بیش از ۲۶۵ سانتی‌متر در شاهین و پژو پارس، شاهد فضای پای مناسب در صندلی‌های ردیف عقب آنها هستیم؛ به نحوی که سرنشینان بزرگسال با قد بیش از ۱۸۵ سانتیمتر می‌توانند در ردیف عقب حضور نسبتا راحتی را تجربه کنند.

صندوق عقب شاهین ۴۲۰ لیتر گنجایش دارد که نیازهای خانواده‌های ۴ الی ۵ نفره را به طرز قابل قبولی تامین می‌کند. اما این رقم در پژو پارس حدود ۵۰ لیتر بیشتر است که قطعا گزینه بهتری برای خانواده‌ها به ویژه در مسافرت‌ها محسوب می‌شود.

نتیجه‌ گیری

هنگام خرید خودرو باید یکسری ملاک‌ها و معیارهای اصلی را مدنظر قرار دهید؛ مواردی مثل نوع طراحی بدنه، عملکرد فنی، فضای داخلی، میزان استهلاک موتور و همچنین مصرف سوخت می‌تواند مهم‌ترین معیارها برای خرید خودرو باشند. ضمن آنکه نباید از سطح آپشن‌ها و امکانات رفاهی و همچنین میزان ایمنی نیز غافل شد.

خودرو شاهین سایپا از مزایایی مثل طراحی ظاهری بسیار زیباتر و امروزی، کابین جادار، امکانات رفاهی متنوع‌تر شامل نمایشگر لمسی ۷ اینچی، ورود و استارت بدون کلید، دوربین عقب، فرمان برقی، ایمنی بالاتر و کیفیت سواری مناسب سود می‌برد. بنابراین شاهین سایپا می‌تواند خودروی مناسبی برای افرادی باشد که یک ماشین زیبا، ایمن‌تر و با امکانات بهتر نیاز دارند.

اما در سوی دیگر پژو پارس TU5 یکی از گزینه‌های پرمشتری در بازار ایران محسوب می‌شود که رونق بازار فروش آن بهتر از شاهین است، کابین جاداری دارد، صندوق عقب آن بزرگتر است و مهم‌تر از همه اینکه از لحاظ استهلاک فنی و هزینه‌های نگهداری، می‌تواند تناسب بیشتری با جیب مالک داشته باشد. البته مصرف سوخت آن مقداری بالاتر از شاهین است و از لحاظ طراحی ظاهری و پرستیژ بصری هم ‌توان رقابت با محصول سایپا را ندارد.

فروش فوری خودرو

نویسنده: تیم تولید محتوا خودرو45