دنیای خودروهای برقی سال به سال بزرگتر، متنوعتر و جذابتر میشود. حالا همه انواع و کلاسهای خودرو مدل برقی نیز دارند و علاوه بر خودروهای سواری، وانتها و پیکاپها هم با پیشرانههای برقی در دسترس خریداران قرار میگیرند. بعد از فورد و شورولت، رم (Ram) سومین کمپانی آمریکایی است که یک مدل پیکاپ برقی معرفی میکند. رم ۱۵۰۰ رولوشن (Ravolution = انقلاب)، اولین وانت الکتریکی خودروساز آمریکایی است که به عنوان خودرو مفهومی در نمایشگاه CES ۲۰۲۳ معرفی شد و همانطور که از اسمش پیداست با طراحی ظاهری جذاب و کابین مدرن با سه ردیف صندلی، تحولی را در دنیای پیکاپها و وانتها رقم زده است.
مشخصات فنی
رم یکی از زیرمجموعههای گروه خودروسازی استلانتیس است و خودرو مفهومی را روی پلتفرم جدید STLA ساخته است. پلتفرم STLA Frame این امکان را به خودروساز آمریکایی داده تا با ساخت پیکاپ رم ۱۵۰۰ رولوشن به رقابت با فورد F-150 لایتنینگ و شورولت سیلورادو EV بپردازد.
هنوز مشخص نیست دو موتور برقی محورهای جلو و عقب خودرو مفهومی چند اسب بخار قدرت دارد، اما بخشی از مشخصات فنی رولوشن را میدانیم. این خودرو مفهومی دارای چرخهای فرمانپذیر تا ۱۵ درجه است و سیستم تعلیق بادی برای سه حالت رانندگی ingress/egress و aero و off-road قابل تنظیم است. جالب اینجاست که حالت رانندگی sport در رم ۱۵۰۰ رولوشن وجود ندارد.
سیستم شارژ باتری از نوع ۸۰۰ ولتی است و با شارژر ۳۵۰ کیلووات ساعتی، در ۱۰ دقیقه به اندازه ۱۶۰ کیلومتر رانندگی شارژ میشود. شارژ خانگی خودروها با استفاده از Ram Charger راحتتر و سریعتر شده است. یک شارژر رباتیک القایی، به طور اتوماتیک زیر خودرو قرار میگیرد و باتری رم ۱۵۰۰ رولوشن را به صورت بیسیم شارژ میکند.
ظرفیت باتری پیکاپ برقی رم مشخص نیست، اما با توجه به اظهارات مدیر شرکت، میتوان انتظار داشت که باتری بزرگتری نسبت به وانتهای الکتریکی فورد و شورولت، زیر بدنه رولوشن قرار بگیرد.
طراحی ظاهری
رم طراحی ظاهری رولوشن را کلمه «brutiful» (خشنزیبا) توصیف میکند که ترکیبی از واژههای brutal (خشن) و beautiful (زیبا) است.
چهره رم و جلوپنجره، با دیلایتهای دو شاخ و لوگوی گرافیکی نمای جذاب و زیبایی دارد. نمای عقب هم دارای چراغهای LED و گرافیکی است. این المانها در نسخه تولیدی پیکاپ برقی نیز به کار خواهد رفت.
معمولا درهای خودکشی (suicide doors) که در طراحی ظاهری خودروهای مفهومی به کار میرود، در نسخه تولیدی استفاده نمیشوند، اما بعید نیست که رم ۱۵۰۰ رولوشن با همین نوع درها روی خط تولید قرار بگیرد. با توجه به انعطافپذیری کابین و قابلیت جابهجایی صندلیها، درهای خودکشی میتواند دسترسی سرنشینان به کابین را راحتتر کند.
پیکاپ رولوشن المانهای خاص و جذابی در طراحی ظاهری خود دارد. نمای جلو، دستگیره درها، درگاه شارژ، درب عقب، رکابهای جانبی و عقب، شکل و شمایل خاصی را برای وانت برقی رقم میزند.
گلگیرهای رم رولوشن برجسته نیست و از بدنه بیرون نمیزند. رینگهای ۲۴ اینچی در چهار گوشه خودرو دیده میشود و میتوان از لاستیکهای ۳۵ اینچی استفاده کرد. لوگوی روی رینگها مثل خودروهای رولزرویس با حرکت چرخها، نمیچرخد و سر جای خود ثابت میماند.
طراحی داخلی
محیط یکجا (one-space environment) اصطلاحی است که رم برای توصیف فضای داخلی رولوشن به کار برده تا نشان دهد این خودرو انعطافپذیرترین کابین را بین همه پیکاپها دارد. ریلهای کف کابین این امکان را میدهد تا در صورت نیاز صندلیها و کنسولها را جابهجا یا حذف یا اضافه کرد. بلندگوها و کمربند ایمنی روی صندلیها قرار دارد و بعد از برداشتن آنها از کابین هیچ مانعی برای استفاده از فضای جدید وجود نخواهد داشت.
همچنین کف فضای بار و کابین دارای قلاب است که میتوان از آن برای مهار کردن بار و اسباب و اثاثیه استفاده کرد. برای وسایل قیمتی هم میتوان با حذف صندلیها، آنها را داخل کابین جای داد.
یکی از نکات جالب رم ۱۵۰۰ رولوشن سه ردیفه بودن آن است و میتواند ۶ سرنشین را حمل کند.
فضای بار پیکاپ برقی رم میتواند بارهایی به طول ۵.۵ متر را در خود جای دهد، البته برای این کار باید صندلیهای ردیف دوم و سوم و همین طور دیواره بین فضای بار و کابین را برداشت. علاوه بر این درب فضای بار از وسط به دو نیم تقسیم میشود و به طول خودرو اضافه میکند.
طرح چراغهای دو شاخ که در نمای جلویی به کار رفته بود، داخل کابین هم استفاده شده است و نقش نورپردازی محیطی را بازی میکند.
سیستم اطلاعات و سرگرمی از دو نمایشگر لمسی ۲۸ اینچی تشکیل شده است و خبری از دکمهها و کنترلهای فیزیکی نیست. نمایشگرهای لمسی روی هم قرار گرفته و از هم جدا هستند و بنا به سلیقه میتوان نمایشگر پایینی را در هر جای دیگر کابین نصب کرد.
متریال کابین رم ۱۵۰۰ رولوشن از منابع طبیعی و بازیافتی تهیه شده است. چرم حیوانی به طور کامل حذف شده و به جای آن چرم گیاهی به کار رفته است. کفپوش هم از پلاستیک بازیافتی و چوبپنبه ساخته شده است.
رولوشن به سیستم خودران سطح ۳+ مجهز است و در صورت استفاده از آن، فرمان خودرو جمع میشود تا راننده راحتتر باشد. همچنین یک نمایشگر هدآپ واقعیت افزوده پیش روی راننده قرار دارد و این امکان را میدهد تا با استفاده از دوربینهای خارجی همه چیز را ببیند.
دوربینهای خارجی رم ۱۵۰۰ برقی قابلیت شناسایی چهره را دارند و میتوان خانه هوشمند را از طریق نمایشگرهای لمسی کنترل کرد. همچنین یک پروژکتور خارجی برای پخش فیلم در فضای باز روی رولوشن نصب شده است. علاوه بر این، این خودرو دارای یک برنامه هوشمند فضای بار است که بار مورد نظر را اندازهگیری کرده و مشخص میکند که آیا در فضای بار جا میشود یا خیر؛ و در نهایت، بهترین محل برای قرار دادن آن را تعیین میکند.
رم ۱۵۰۰ رولوشن؛ وانت انقلابی
رم ۱۵۰۰ رولوشن با طراحی ظاهری جذاب، کابین مدرن و انعطافپذیر، فضای بار بزرگ و فناوریهای پیشرفته، تحولی در دنیای پیکاپها به وجود آورده است. مدل مفهومی این پیکاپ در نمایشگاه CES ۲۰۲۳ رونمایی شد و نسخه تولیدی آن اواخر سال جاری و اوایل سال ۲۰۲۴ روانه بازار میشود. البته باید دید که آیا همه این نوآوریها در نسخه تولیدی به کار میرود و آیا رم ۱۵۰۰ رولوشن میتواند انتظارات خریداران را برآورده کند یا نه.
نویسنده: میلاد قزللو