گروه خودروسازی سایپا با دست پر در اولین نمایشگاه تحول صنعت خودرو شرکت کرده بود و علاوه بر ارائه پلتفرمهای ملی، خودرویی را با نشان سیتروئن نیز به نمایشگاه آورده بود. البته سیتروئن C3-XR خودرو جدیدی نیست و قبلا هم در سالهای ۹۶ و ۹۷ در نمایشگاههای مختلف توسط سایپا معرفی شده بود و قرار بود در همان سالها به بازار عرضه شود که با خروج آمریکا از برجام و قطع همکاری خودروسازان خارجی، پروژه تعطیل شد. اما این بار، با افزایش احتمال توافق مجدد برجام، سیتروئن C3-XR با نام سایپا M44 به یک نمایشگاه خودرویی آمده است.
بازگشت سیتروئن
سایپا در سال ۱۳۴۵ با نام شرکت سهامی تولید اتومبیل سیتروئن ایران تاسیس شد و اولین محصولاتش هم ژیان بود. با امضای برجام در سال ۱۳۹۵ همکاری دو خودروساز ایران و فرانسوی در قالب شرکت مشترک سایپا سیتروئن از سر گرفته شد تا محصولات جدید به بازار کشور بیاید. در ابتدا مونتاژ و عرضه سیتروئن C3 شروع شد و همزمان سیتروئن C3-XR نیز در رویدادهای خودرویی به نمایش درمیآمد. با خروج آمریکا از برجام، خودروسازهای خارجی همکاریشان را با ایرانیها قطع کردند و پروژه C3-XR بایگانی شد.
حالا، با انتشار اخبار مثبت از مذاکرات احیای برجام و احتمال توافق، خودروساز ایرانی، دوباره سیتروئن C3-XR را به نمایشگاه خودرویی آورده تا در صورت فراهم بودن شرایط، تولید را شروع کند. البته نام جدید M44 که برای این خودرو انتخاب شده، همان کدی است که در کارخانههای چین روی آن گذاشتهاند.
سایپا M44
سایپا M44 نامی است که در ایران روی کراساوور سیتروئن C3-XR گذاشتهاند. این خودرو در شرکت مشترک دانگ فنگ پژو سیتروئن و مخصوص بازار چین طراحی شده است. در اصل، M44 کدی است که در کارخانه چینی به C3-XR دادهاند.
فروش سیتروئن C3-XR در چین، سال ۲۰۱۴ آغاز شد و در ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ دو فیسلیفت از آن به بازار آمد. سال ۲۰۱۶ هم به مناسبت ۲۵ سالگی تاسیس خودروسازی مشترک فرانسوی چینی، مدل ویژه C3 در دسترس خریداران قرار گرفت.
مشخصات فنی
آن طور که روی بنر داخل غرفه دیده میشود، سایپا M44 دارای موتور ۱.۲ لیتری ۳ سیلندر توربو بنزینی با قدرت ۱۳۵ اسب بخار و گشتاور ۲۳۰ نیوتن متر است و از گیربکس اتوماتیک دوکلاچه ۶ سرعته استفاده میکند. این مشخصات فنی دقیقا همانی است که در نسخه ویژه ۲۵ سالگی شرکت دانگ فنگ پژو سیتروئن به کار رفته. مصرف سوخت کراساوور جمع و جور ۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر و استاندارد آلایندگی یورو ۶ است.
همچنین، M44 به نوعی محصول مشترک سایپا و ایران خودرو خواهد بود، چون که پیشرانه و گیربکس این خودرو را ایران خودرو تامین میکند و سایپا به تولید بدنه و مونتاژ میپردازد.
سیتروئن C3-XR در چین علاوه بر پیشرانه ۱.۲ لیتری ۱۳۵ اسب بخاری، با موتور ۱.۶ لیتری تنفس طبیعی و ۱.۲ لیتری ۱۱۶ اسب بخاری نیز عرضه میشود.
صندلی چرمی، کیلومترشمار دیجیتال، ورور و استارت بدون کلید، سیستم استارت استاپ، پایداری الکترونیکی، کنترل حرکت در سربالایی، کیسه هوای جانبی جلو، ایربگ پردهای عقب و دوربین و سنسور عقب از امکانات و آپشنهای سایپا M44 است.
طراحی ظاهری
خودرویی که سایپا به نمایشگاه تحول صنعت خودرو آورده، مدل ۲۰۱۴ و اولیه سیتروئن C3-XR است. در صورتی که تصاویر روی بنر و همین طور فیلمی که از نمایشگر داخل غرفه پخش میشود، فیسلیفت ۲۰۱۹ کراساوور جمع و جور را نشان میدهد. در مدل ۲۰۱۹، جلوپنجره و سپر از نو طراحی شده و ظاهر بهروزتر و بهتری پیدا کرده، اما به جز تغییر جزیی چراغهای عقب، تفاوتی در نمای جانبی و پشتی دیده نمیشود.
طراحی داخلی
هر چند فیسلیفت ۲۰۱۹ فقط در نمای جلو با سایپا M44 (سیتروئن C3-XR مدل ۲۰۱۴) تفاوت دارد، اما در کابین همه چیز از نو طراحی و ساخته شده. مدل ۲۰۱۴ کابین چندان خوشساخت و جالبی ندارد، اما سیتروئن C3-XR جدید، نمای داخلی جذابتر و گرافیکیتری را پیش روی راننده و سرنشینان قرار میدهد.
تولید سایپا M44 در ایران
هنوز زمانی برای تولید و عرضه سایپا M44 اعلام نشده و احتمالا باید منتظر نتیجه مذاکرات احیای برجام بمانیم. با این اوصاف، قیمتی هم برای خرید خودرو سایپا M44 مطرح نشده، اما چینیها با پرداخت ۱۴ هزار تا ۱۷ هزار دلار میتوانند صاحب یک دستگاه سیتروئن C3-XR شوند. هر چند سایپا مدل قدیمی کراساوور جمع و جور سیتروئن را معرفی کرده، اما امیدواریم در زمان عرضه به بازار ایران، همان مدل ۲۰۱۹ روی بنر و ویدیوهای تبلیغاتی را ببینیم.
نویسنده: میلاد قزللو