خودروسازان سوئدی؛ ایمن و مدرن

۱۷ مهر ۱۴۰۲ خودروسازان سوئدی؛ ایمن و مدرن

می‌گویند سوئدی‌ها همیشه به دنبال چیزی هستند و هرگز از پیشرفت جا نمی‌مانند. آن‌ها سابقه‌ای طولانی در تولید برخی از بهترین خودروهای جهان را دارند. صنعت خودروسازی سوئد از سال ۱۹۲۷ با تسلط ولوو به خیابان‌های این کشور بر سر زبان‌ها افتاد.

شرکت‌های خودروسازی سوئد نقش پررنگی در بازار محلی و سایر کشورهای حوزه اسکاندیناوی (نروژ، دانمارک، ایسلند، جزایر فارو و فنلاند) دارند. البته صادرات خودروسازان سوئدی تنها به این منطقه محدود نمی‌شود. به عنوان مثال، خودروهای سنگین ولوو پای خود را در بیشتر کشورهای جهان گذاشته‌اند. کشور ایران نیز ناوگان حمل و نقل بین‌شهری خود را مدیون اسکانیا است.

وایکینگ‌ها در سال‌های اخیر خود را به عنوان یکی از رهبران جهان در خلاقیت و تفکر پایدار معرفی کرده‌اند و خودروهای متعددی با این مشخصات توسط خودروسازان سوئدی به بازار معرفی شده‌اند. سوئدی‌ها زبان طراحی خاص خود را دارند که نتیجه اعمال آن در صنعت خودروسازی، تولید محصولاتی منحصر به فرد با ظاهری متمایز است.

از کامیون تا ابر خودرو

فهرست تولیدات صنعت خودروسازی سوئد شامل محصولات متنوعی می‌شود، از خودروهای سواری و باری گرفته تا انواع اتوبوس و کامیون. البته تولید خودروهای لوکس چندان در حیطه فعالیت شرکت‌های سوئدی نیست، چراکه ساخت محصولات فانتزی همخوانی چندانی با مسلک یانته ندارد. با این وجود، یانته‌گرایی باعث نشده خودروسازان سوئدی به دنبال تولید خودروهای سطح بالا نروند.

ولوو

ولوو XC60

ولوو، معروف‌ترین خودروساز سوئدی با بازار جهانی است. این شرکت در سال ۱۹۲۷ پایه‌گذاری شد و در ابتدا تولیدکننده بلبرینگ بود، ولی حالا Volvo با فروش سالانه بیش از ۳۰۰ هزار دستگاه خودرو، یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان خودروهای تجاری و سواری در جهان به حساب می‌آید.

این خودروساز بزرگ هر ساله محصولات خود را در حداقل ۱۹۰ بازار جهانی به فروش می‌رساند. ولوو در ۱۸ کشور جهان کارخانه دارد و تعداد کارمندان و کارگران آن به حدود ۱ میلیون نفر می‌رسد. با اینکه خودروهای ولوو به ایمنی معروف هستند، اما ماندگاری و کیفیت سواری آن‌ها نیز مثال‌زدنی است. در حال حاضر این شرکت قصد دارد با استفاده از فناوری‌های پیشرفته‌ای همچون سلول سوخت هیدروژنی سازگاری محصولات خود را با محیط‌زیست افزایش دهد.

ولوو در جایگاه برجسته‌ترین خودروسازان سوئدی، سبدی غنی از محصولات مختلف و پرطرفدار دارد. شاسی بلند ولوو XC60 پرفروش‌ترین خودروی شرکت در سال ۲۰۲۲ به حساب می‌آید و مدل‌های ولوو XC40 و ولوو XC90 در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

کونیگزگ

کونیگزگ یسکو

شرکت خودروسازی کونیگزگ (Koenigsegg) روی ساخت خودروهای اسپرت با پرفورمنس بالا تمرکز دارد که به آن‌ها ابرخودرو نیز گفته می‌شود. این شرکت در سال ۱۹۹۴ تاسیس شده است و در قدرت، توجه به جزئیات و زیبایی ظاهری حرف اول را می‌زند.

کونیگزگ از همان ابتدای کار، رویای تولید سریع‌ترین ابرخودروی جهان را در سر داشت و در سال ۲۰۰۲ توانست تحقق رویای خود را با کونیگزگ CC8S به نمایش بگذارد. پس از حدود ۴ سال، هایپرکار کونیگزگ CCX جهان را در حیرت فرو برد و پس از آن، ابرخودروهای رکوردشکن کونیگزگ ترویتا (Trevita) و کونیگزگ آگرا (Agera) حریف سریع‌ترین خودروهای جهان شدند.

کونیگزگ یکی از رقبای قدر در بازار اتومبیل‌های فرالاکچری است. سوپراسپرت دو درب کونیگزگ یسکو ابسولوت، جدیدترین محصول کمپانی سوئدی به حساب می‌آید که پیشرانه ۵.۱ لیتری ۸ سیلندر آن قادر به تولید ۱۲۸۰ اسب بخار با سوخت معمولی و ۱۶۰۰ اسب بخار و ۱۵۰۰ نیوتن.متر گشتاور با سوخت E85 است. سرعت یسکو ابسولوت به بیش از ۵۰۰ کیلومتر بر ساعت می‌رسد. شتاب صفر تا صد این ابرخودرو ۲.۴ ثانیه اعلام شده است.

جدیدترین محصول ابرخودروساز سوئدی، کونیگزگ CC850 نام دارد که از جعبه دنده آن می‌توان به صورت اتوماتیک و دستی استفاده کرد. از این خودرو خاص فقط ۵۰ دستگاه تولید می‌شود.

پولستار

پولستار ۴

پولستار (Polestar) حاصل سرمایه‌گذاری مشترک ولوو و شرکت چینی جیلی است که در سال ۱۹۹۶ تاسیس شده است و در حال حاضر با نبوغ و قدرت هرچه تمام‌تر به فعالیت خود ادامه می‌دهد. برند پنج ستاره به تولید خودروهای سبک اروپایی و طراحی‌های مدرن شهرت دارد.

دفتر مرکزی پولستار در گوتنبرگ، پایتخت سوئد است، ولی خودروهای این شرکت در چین ساخته می‌شوند. البته از سال ۲۰۱۷ به بعد، پولستار به عنوان یک برند مستقل به تولید خودروهای برقی روی آورد و آخرین محصول این شرکت، یعنی شاسی‌بلند کوپه پولستار ۴ را می‌توان نمونه بارزی از ترکیب خلاقیت، آیرودینامیک عالی، فناوری، قدرت و طراحی منحصر به فرد در عصر برقی‌سازی دانست.

لینک اند کو

لینک اند کو ۰۱

لینک اند کو (Lynk & Co) یکی از جدیدترین برندها در فهرست خودروسازان سوئدی است که تاسیس آن به سال ۲۰۱۶ باز می‌گردد. این شرکت شهرت بسیاری در چین دارد و محصولات خود را برای مشتریان جوان و حرفه‌ای تولید می‌کند. لینک اند کو نخستین بار در سال ۲۰۲۰ روانه بازار اروپا شد.

نخستین و معروف‌ترین مدل این برند به نام لینک اند کو ۰۱، یک شاسی بلند کوچک با سه ردیف صندلی است که می‌تواند ۵ سرنشین بالغ را در خود جای دهد. با سیستم انتقال نیرو به چهار چرخ (AWD)، این خودرو به خوبی از پس جاده‌های بارانی و یخی برمی‌آید. لینک اند کو، تحت مالکیت گروه خودروسازی جیلی است و بیش از ۲۰۰ نمایندگی در چین دارد.

اسکانیا

کامیون اسکانیا

اسکانیا یکی از برجسته‌ترین خودروسازان سوئدی در حوزه خودروهای تجاری و سنگین است که قبلا بخشی از برند اسکانیا-وابیس بود. در حال حاضر اسکانیا تحت مالکیت فولکس واگن AG به فعالیت خود ادامه می‌دهد. اسکانیا در سال ۱۸۹۱ پایه‌گذاری شده و تولیدکننده بزرگ اتوبوس و سایر خودروهای تجاری بزرگ و سنگین است.

اسکانیا در طول سال‌ها، به یک قدرت قابل‌توجه در بازار جهانی کامیون‌های سنگین تبدیل شده است. این شرکت همچنین در حوزه ساخت موتورهای دیزلی برای وسایل نقلیه سنگین (دریایی، صنعتی و…) فعالیت می‌کند. لوگوی این شرکت، تصویر یک موجود افسانه‌ای به نام شیردال است و مفهوم «پادشاه همه» را به مخاطبین می‌رساند. کمپانی بزرگ سوئدی از فناوری‌های جدید در صنعت خودروسازی جا نمانده و روی تکنولوژی‌هایی مثل پیشرانه‌های هیبریدی و الکتریکی نیز کار می‌کند.

ساب

ساب ۹۰۰

اگرچه فعالیت ساب به دنبال بحران‌های مالی متعدد متوقف شده است، ولی لیست برترین خودروسازان سوئدی بدون ذکر نام این شرکت کامل نمی‌شود. خودروسازی Saab در سال ۱۹۴۵، یعنی ۸ سال پس از تاسیس کمپانی مادر (گروه صنعتی ساب)، شروع به فعالیت کرد. این خودروساز در ابتدا بازار سوئد را تحت تسلط خود درآورد و سپس پا به عرصه بین‌المللی گذاشت. محصولات این شرکت حداقل به مدت ۶ دهه، جزو پرفروش‌ترین خودروهای بازار بودند.

خودروسازی ساب به مدت طولانی تحت مالکیت مشترک گروه صنعتی ساب و جنرال موتورز بود. هرچند در سال ۲۰۰۰، جنرال موتور با خرید حقوق ساب، مالکیت تام روی این خودروساز پیدا کرد. بر خلاف محصولات ولوو، خودروهای ساب بر اساس سلیقه مشتریان خاصی ساخته شده می‌شد و همین تمرکز روی سلیقه مشتریان، مهم‌ترین عامل محبوبیت برند ساب به حساب می‌آمد.

در سال ۲۰۱۰، ساب به شرکت آلمانی اسپایکر کارز فروخته شد و در نهایت در سال ۲۰۱۶ از دور خارج شد. با اینکه خودروسازی ساب دیگر وجود خارجی ندارد، ولی گروه صنعتی ساب همچنان به فعالیت در عرصه هواپیماسازی ادامه می‌دهد.

ساب ۹۰۰، معروف‌ترین خودروی کمپانی سوئدی است و مدل‌های ساب ۹-۳، ساب ۹-۵ و ساب ۹-۷ ایکس، آخرین محصولات شرکت به شمار می‌آیند. ناگفته نماند که بخش عمده‌ای از سهام خودروسازی ساب در سال ۲۰۱۲ به شرکت سوئدی NEVS فروخته شد و این شرکت نیز در سال ۲۰۱۹ تحت مالکیت گروه چینی Evergrande درآمد و روی بازار چین تمرکز کرد. شرکت NEVS در حال حاضر فعالیت خود را به حداقل رسانده است.

آینده خودروسازان سوئدی

کشور کوچک سوئد، شرکت‌های خودروساز بزرگی را در خود پرورش داده است. خودروسازان سوئدی از سال ۱۹۲۷ شروع به فعالیت کرده‌اند و از آن زمان تاکنون به دستاوردهای متعددی در بازار محلی و بین‌المللی رسیده‌اند. همچنین خودروسازان سوئدی در تولید محصولات برقی نیز پیش‌قدم شده‌اند و شرکت‌هایی مثل پولستار، NEVS و یونیتی توانسته‌اند به پیشرفت‌های قابل‌توجهی در این عرصه دست پیدا کنند.

فروش فوری خودرو

نویسنده: تیم تولید محتوا خودرو45