بررسی مشخصات فنی تیارا پرایم

۱ اسفند ۱۴۰۲ بررسی مشخصات فنی تیارا پرایم

شرکت مکث موتور در اتو اکسپو تهران از یک کراس اوور زیبا و مدرن با نام تیارا پرایم رونمایی کرد. این خودرو در اصل از محصولات گروه بایک است و با نام بیجینگ X7 در کشور چین و سایر بازارها به فروش می‌رسد.

نسخه اولیه بیجینگ ایکس ۷ در سال ۲۰۲۰ به بازار چین آمد، اما این خودرو در سال ۲۰۲۳ دستخوش تغییرات ظاهری شد و حالا در اواخر سال ۱۴۰۲ با چهره جدید در سبد محصولات مکث موتور حاضر شده است. تیارا پرایم در سگمنت کراس اوورهای متوسط قرار می‌گیرد و با توجه به طراحی ظاهری زیبا و کابین مجلل احتمالا استقبال قابل قبولی را در بازار ایران تجربه کند.

مزایا و معایب

+ ظاهر جذاب

+ کابین باکیفیت و زیبا

+ امکانات متنوع

+ توان فنی متعادل

– استهلاک موتور توربو

– استهلاک گیربکس دوکلاچه

مشخصات فنی

تیارا پرایم مکث موتور طبق انتظاری که از اکثر خودروهای چینی بازار ایران داریم، از یک پیشرانه ۴ سیلندر توربوشارژ تزریق مستقیم، به حجم هر سیلندر حدود ۳۷۵ سی‌سی (یا در مجموع ۱.۵ لیتر برای ۴ سیلندر) نیرو دریافت می‌کند. این موتور ۱.۵ لیتری قادر است ۱۸۵ اسب بخار قدرت و ۳۰۵ نیوتن.متر گشتاور را به جعبه دنده اتوماتیک دوکلاچه ۷ سرعته تحویل دهد.

دریافت چنین قدرتی از یک موتور کم‌حجم احتمال دارد که استهلاک آن، به‌ویژه در صورت استفاده از بنزین بی‌کیفیت را بالا ببرد. اما به هر حال اگر این میزان توان با درصد اتلاف نه‌چندان زیاد به سر چرخ‌ها برسد، توان حرکتی مطلوبی برای تیارا پرایم به وجود می‌آورد. طبق برآوردهای غیررسمی، شتاب صفر تا صد تیارا پرایم زیر ۹ ثانیه است و مصرف سوخت آن نیز در هر ۱۰۰ کیلومتر برابر ۷.۴ لیتر خواهد بود.

اگر این آمار و ارقام در عمل هم اتفاق بیفتد، می‌توان گفت که عملکرد فنی تیارا پرایم در نوع خود قابل قبول است و شتاب و هیجان سواری مناسب ارائه می‌دهد. از طرفی چون که سیستم تعلیق عقب تیارا پرایم از نوع مولتی لینک مستقل است، پایداری این خودرو در عبور از پیچ‌ها کمتر تحت تاثیر قرار می‌گیرد و می‌توان هندلینگ بهتری را با آن تجربه کرد.

مشخصات کلی

نوع موتور خودرو خطی بنزینی
حجم موتور ۱.۵ لیتر
سیلندر / سوپاپ ۴ / ۱۶
تنفس موتور توربوشارژر
قدرت ۱۸۵ اسب بخار
گشتاور ۳۰۵ نیوتن.متر
گیربکس ۷ سرعته اتوماتیک DCT
محور محرک دیفرانسیل جلو
شتاب ۹ ثانیه
سرعت —–
مصرف سوخت ۷.۴ لیتر در صد کیلومتر
استاندارد آلایندگی یورو ۶
فرمان برقی
بدنه کراس اوور متوسط
نوع رینگ آلومینیومی

ابعاد و ظرفیت ‌ها

طول ۴۷۴۵ میلیمتر
عرض ۱۸۹۲ میلیمتر
ارتفاع ۱۷۱۵ میلیمتر
فاصله محورها ۲۸۰۰ میلیمتر
وزن خالص ۱۶۵۰ کیلوگرم
تعداد سرنشین ۵ نفر
ظرفیت صندوق عقب ۴۱۰ لیتر
حجم مخزن سوخت ۶۰ لیتر
قطر رینگ ۱۹ اینچ

طراحی ظاهری

طراحی تیارا پرایم

به جرات می‌توان گفت در حال حاضر مکث تیارا پرایم یکی از زیباترین کراس اوورهای عرضه‌شده به بازار ایران محسوب می‌شود. بدنه کشیده این خودرو استایل و وقار دلچسبی را به نمایش می‌گذارد. نمای جلو بسیار مدرن طراحی شده است و به واسطه المان‌های نوین مثل جلوپنجره یکپارچه با سپر به علاوه چراغ‌های کشیده و دیلایت سراسری، مطابق با یک خودرو جدید و جذاب به نظر می‌رسند.

حجم‌پردازی نمای جانبی متناسب انجام شده و گرافیک داخلی چراغ‌های عقب در شب بسیار چشم‌نواز است. در مجموع باید گفت که طراحی ظاهری تیارا پرایم نسبت به بسیاری از خودروهای هم‌رده زیباتر به چشم می‌آید و فعلا می‌تواند در رده بهترین خودروها از لحاظ طراحی ظاهری در بازار ایران جا بگیرد.

طراحی داخلی

کابین تیارا پرایم

درون کابین تیارا پرایم با یک فضای مدرن مواجه خواهید شد که کمتر دکمه یا کلید فیزیکی در آن مشاهده می‌شود. برای تنظیمات تهویه، یک پنل لمسی با گرافیک خوانا و جذاب در کنسول میانی حضور دارد. نمایشگر مالتی مدیا به‌صورت چسبیده به صفحه پشت آمپر، در بالای داشبورد قرار گرفته است تا کاربر بتواند تنظیمات مورد نظر خود را از طریق آن انجام دهد. شارژر وایرلس در محفظه زیر اهرم تعویض دنده الکتریکی تعبیه شده است و پورت USB نیز در آن قسمت وجود دارد.

تریم داخلی کابین به‌صورت دو رنگ کار شده تا نمای جذاب‌تری برای فضای داخلی این خودرو ایجاد شود. در مجموع می‌توان گفت این سبک طراحی نسبتا لوکس است و برای یک ماشین چینی در این سطح متقاعدکننده به نظر می‌رسد.

فضای داخل کابین بسیار جادارست و صندلی سرنشین جلو، استراحتگاه ساق پا مشابه خودروهای VIP دارد. صندلی‌های ردیف عقب هم برای حضور سه سرنشین بزرگسال نسبتا جادار به نظر می‌رسد. فضای صندوق عقب این خودرو معادل ۴۱۰ لیتر است.

آپشن ها و امکانات

از لحاظ آپشن‌ها و امکانات تجهیزات کاملی برای مکث تیارا پرایم در نظر گرفته شده است. از جمله آپشن‌ها و امکانات مهم تیارا پرایم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۶ عدد کیسه هوای جلو، جانبی و پرده‌ای، تهویه مطبوع اتوماتیک با تنظیمات دوگانه، نمایشگر پشت فرمان تمام دیجیتال، سنسور نور و باران، نور بالای اتوماتیک، رادار تابلوخوان، سیستم پارک اتوماتیک، رادار هشدار خروج از خط، هشدار نقطه کور، رادار تشخیص موجودات زنده، سیستم کمکی رانندگی بین خطوط، کروز کنترل تطبیقی ACC، ترمز اضطراری اتوماتیک AEB، سقف پانوراما دو تکه برقی، درب صندوق عقب برقی، دستگیره‌های مخفی بدنه، دوربین ۳۶۰ درجه، ترمز پارک برقی و به همراه اتوهلد، صندلی‌های جلو با تنظیم برقی، صندلی راننده با سردکن و گرمکن به اضافه حافظه و ماساژور، دوربین ثبت وقایع و…

کروز کنترل دارد
کروز کنترل هوشمند دارد
کنترل ایستایی در سربالایی دارد
کنترل سرعت در سرازیری ندارد
کنترل کشش دارد
کنترل پایداری دارد
اتو پارک دارد
سنسور جلو دارد
سنسور عقب دارد
رادار نقطه کور دارد
رادار تغییر لاین دارد
رادار تصادف جلو ندارد
رادار تصادف عقب ندارد
ترمز ضدقفل دارد
توزیع نیروی ترمز دارد
ترمز کمکی دارد
ترمز اضطراری دارد
ترمز پارک برقی دارد
پدال شیفتر ندارد
اتولایت دارد
چراغ روز دارد
دکمه‌های کنترلی فرمان دارد
گرم‌کن فرمان ندارد
نمایشگر اطلاعات و سرگرمی دارد
ناوبری دارد
نمایشگر هدآپ ندارد
دوربین عقب دارد
دوربین ۳۶۰ درجه دارد
کیسه هوا دارد
ورود بدون کلید دارد
استارت بدون کلید دارد
تهویه اتوماتیک دارد
صندلی برقی راننده دارد
صندلی برقی سرنشین جلو دارد
گرمکن صندلی جلو دارد
سردکن صندلی جلو دارد
ماساژور صندلی جلو دارد
آینه بغل برقی دارد
گرم‌کن آینه بغل دارد
پانوراما دارد
سانروف دارد

قیمت تیارا پرایم در بازار

نمای عقب تیارا پرایم

در مقطع زمانی فعلی یعنی هم‌زمان با نگارش این متن، هنوز جزئیات دقیق درباره قیمت تیارا پرایم در بازار ایران از سوی مکث موتور اعلام نشده است. اما با توجه به قیمت نسخه فول‌آپشن این خودرو در بازار چین که حدود ۲۰ هزار دلار است و همچنین با احتساب هزینه‌های مونتاژ در ایران، احتمالا قیمت تیارا پرایم در کشور چیزی بیشتر از یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان خواهد بود.

تیارا پرایم یک کراس اوور زیبا، مدرن و پرآپشن است و می‌تواند به عنوان رقیبی جدی برای سایر خودروهای هم‌رده خود در بازار خودرو ایران نظیر تیگو ۸ پرو، تیگو ۷ پرومکس، فیدلیتی پرستیژ، دیگنیتی پرایم و… محسوب شود. البته بحث خدمات پس از فروش و دوام فنی قطعا در میزان استقبال از این محصول در کشورمان تاثیرگذار است.

فروش فوری خودرو

نویسنده: حسین باباپور