فهرست مطالب
پژو 206 را میتوانیم یکی از موفقترین محصول پژو در بازار کشورمان و حتی بازار جهانی بدانیم. این هاچبک کامپکت جوانپسند، در طول عمر بیش از دو دههای خود در نسخههای بسیار متنوعی تولید شد که تعدادی از این نسخهها به بازار کشورمان هم راه پیدا کرد.
تنوع بالای تیپهای پژو 206 از نظر کلاس بدنه، مشخصات فنی و آپشن، گاهی باعث سردرگمی خریداران میشود. به همین دلیل در ادامه قصد داریم نگاهی به همه نسخههای پژو ۲۰۶ در بازار کشورمان و تفاوتهای این تیپها باهم داشته باشیم.
معرفی پژو 206
پژو ۲۰۶ نخستین بار در سال ۱۹۹۹ به بازار عرضه شد و تا سال ۲۰۱۲ در فرانسه تولید میشد اما در سایر کشورها از جمله ایران، تولید آن تا سالها بعد هم ادامه پیدا کرد. پژو 206 در بازار جهانی نسخههای هاچبک ۳در، هاچبک ۵در، کانورتیبل (کروک)، ون و استیشن واگن داشت که نسخه هاچبک ۵در آن از سال ۱۳۸۰ وارد خط تولید ایران خودرو شد.
بازار کمتنوع و تشنه آن زمان در کنار طراحی بهروز، آپشنهای معقول و قیمتگذاری مناسب پژو ۲۰۶ باعث شد تا این خودرو با استقبال کمنظیری در بازار کشورمان روبهرو شود. این استقبال باعث شد تا ایران خودرو کمکم تیپهای متنوعی از پژو ۲۰۶ را عرضه کند و در پی کسب سهم بالاتری از بازار باشد.
گلایه همیشگی خریداران ایرانی از فضای اندک صندوق بار پژو 206 باعث شد تا ایران خودرو در تصمیمی جسورانه به فکر تولید و عرضه نسخه سدان این خودرو بیفتد. در نهایت و پس از رایزنی و همکاری با شرکت مادر (پژو)، این پروژه در سال ۱۳۸۵ به ثمر نشست و نسخه سدان پژو 206 با سرمایهگذاری مشترک ایران خودرو و پژو رونمایی شد.
ایران خودرو در ابتدا قصد داشت نسخه سدان را با نام پژو ۲۰۶ آریان عرضه کند که به نوعی یادآور ذات ایرانی آن باشد، اما این تصمیم به دلیل مخالفت پژو به جایی نرسید و در نهایت این نسخه با نام پژو 206 SD (مخفف کلمه Sedan یا به گفته مسئولان وقت ایران خودرو مخفف عبارت فینگلیش Sandogh Daar) وارد بازار شد.
تولید پژو ۲۰۶ در ایران خودرو چیزی بیش از دو دهه طول کشید اما با اجباری شدن یکسری از استانداردها، ایران خودرو تصمیم گرفت دیگر این محصول محبوب را تولید نکند و آن را با خودروهای جدیدتر همین پلت فرم مثل پژو 207i و رانا پلاس جایگزین کند. به این ترتیب تولید نسخه اس دی در سال ۱۴۰۰ و نسخه هاچبک در سال ۱۴۰۲ متوقف شد.
ناگفته نماند که نسخههای مختلف پژو 206 تا سال ۱۳۹۱ با نظارت مستقیم پژو فرانسه تولید میشدند و به همین دلیل در بازار به عنوان پژو 206 فرانسوی شناخته میشوند. اما از سال ۱۳۹۲ به بعد با تشدید تحریمها و ترک بازار ایران توسط پژو، ایران خودرو تصمیم گرفت قطعات اصلی این خودرو را داخلی سازی (و بعضاً چینی سازی!) کند که نتیجه آن تغییرات اساسی در سیستم برق و ECU خودرو بود. به همین دلیل نسخههای مدل ۱۳۹۲ به بعد، در بازار به پژو ۲۰۶ ایرانیزه معروف هستند.
انواع تیپ های پژو ۲۰۶ هاچبک
پژو 206 هاچبک در مدت ۲۲ ساله تولید در ایران خودرو، در ۶ نسخه مختلف تولید شد که با نام 206 تیپ ۱ تا 206 تیپ ۶ شناخته میشوند.
پژو ۲۰۶ تیپ ۱
پژو ۲۰۶ ابتدا با نسخه تیپ ۱ وارد بازار کشور ما شد. تیپ 1 این خودرو که تنها در سال ۱۳۸۰ روی خط تولید بود، از پیشرانه ۱.۴ لیتری تنفس طبیعی ۸ سوپاپ موسوم به TU3 با حداکثر قدرت ۷۵ اسب بخار و حداکثر گشتاور ۱۱۸ نیوتنمتر متصل به یک گیربکس ۵ سرعته دستی بهره میبرد. مصرف سوخت ترکیبی و شتاب صفرتاصد این تیپ بهترتیب برابر با ۶.۴ لیتر در صد کیلومتر و ۱۴.۱ ثانیه است.
پژو 206 تیپ 1 از امکاناتی مثل تهویه مطبوع دستی، شیشههای برقی ردیف جلو، تنظیم دستی آینههای جانبی، فرمان هیدرولیک، مهشکن جلو و عقب، قفل مرکزی با ریموت و رادیوپخش کاست بهره میبرد، اما با توجه به سال تولید، خبری از ترمز ABS و ایربگ در آن نیست. این تیپ در ظاهر تفاوتی با تیپ ۲ ندارد، اما در داخل کابین با سه تفاوت از دیگر تیپ های پژو 206 متمایز میشود. نخست غربیلک فرمان دوشاخه با لوگوی مشکی رنگ پژو، دوم بوق روی دسته راهنما به جای وسط غربیلک فرمان و سوم نمایشگر وسط داشبورد (بالای دکمه فلاشر) که برخلاف دیگر تیپها امکان نمایش تاریخ یا کامپیوتر سفری را ندارد و تنها یک ساعت دیجیتال ساده است.
پژو ۲۰۶ تیپ ۲
محبوبترین و پرتیراژترین نسخه پژو 206، تیپ ۲ است که از سال ۱۳۸۱ جای تیپ یک را در خط تولید ایران خودرو گرفت و تا سال ۱۴۰۱ تولید میشد. پژو 206 تیپ 2 از نظر مشخصات فنی و آپشنها با تیپ 1 یکسان است، اما غربیلک فرمان آن به نوع سهشاخه با لوگوی کرومی تغییر کرد و بوق هم از دسته راهنما به روی آن انتقال یافت. صفحه ساعت دیجیتال بالای داشبورد هم بزرگتر و قابلیتهایی مثل نمایش تاریخ، وضعیت درها و… به آن اضافه شد.
از سال ۱۳۹۰ و به دلیل اجباری شدن یکسری تجهیزات ایمنی، ترمز ABS و ایربگ راننده و سرنشین جلو هم به لیست آپشنهای این تیپ اضافه شد. مدتی بعد سنسور پارک عقب هم روی ۲۰۶ تیپ ۲ نصب شد، اما ایران خودرو از سال ۱۴۰۰ این آپشن را حذف کرد.
پژو ۲۰۶ تیپ ۳
تیپ ۳ که یکی از تیپهای تقریبا کمیاب پژو 206 است؛ در دو نسخه و دو بازه زمانی مختلف تولید شده است. نسخه اول تیپ ۳ که سال ۱۳۸۲ معرفی شد و تا سال ۱۳۹۰ روی خط تولید بود، از نظر ظاهری با تیپهای 1 و 2 یکسان است و تنها با قاب همرنگ بدنه در قسمت بالایی آینههای جانبی از برادران ارزانتر خود متمایز میشود.
اما نسخه دوم تیپ ۳ که با نام ۲۰۶ پانوراما یا سقف شیشهای هم شناخته میشود، تنها در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ عرضه شد. نسخه مذکور با وجود زههای جانبی و دستگیره درهای همرنگ بدنه، سقف پانوراما و رینگهای آلومینیومی به راحتی از سایر نسخههای پژو 206 قابل تشخیص است.
پژو 206 تیپ 3 از نظر فنی با تیپهای ۱ و ۲ یکسان است و از همان پیشرانه TU3 و گیربکس ۵ سرعته دستی بهره میبرد، اما وجه تمایز اصلی آن از تیپهای 1 و 2 در سطح آپشنها است. تنظیم برقی آینههای جانبی، شیشههای عقب برقی، تهویه مطبوع اتوماتیک، بلندگوهای داخل درهای عقب و سه عدد پشت سری برای صندلی عقب امکانات رفاهیای هستند که تیپ ۳ بیشتر از تیپهای ۱ و ۱ دارد. ضمن اینکه ترمز ABS و ایربگهای جلو هم در تمامی مدلهای ۲۰۶ تیپ ۳ موجود است.
پژو ۲۰۶ تیپ ۴
تیپ 4 کمیابترین نسخه پژو 206 در بازار کشورمان است و بنابه برخی آمارها، تنها حدود ۲۰۰ دستگاه از آن در سالهای ۱۳۸۱ و ۱۳۸۲ به روش قطعات نیمه منفصل (SKD) و با هدف استفاده جانبازان و معلولین در ایران خودرو مونتاژ شده است.
پژو ۲۰۶ تیپ ۴ از پیشرانه ۱.۶ لیتری TU5 با حداکثر قدرت ۱۱۰ اسب بخار و حداکثر گشتاور ۱۴۲ نیوتنمتر متصل به یک گیربکس ۴ سرعته اتوماتیک بهره میبرد. گیربکس اتوماتیک این تیپ از حالتهای اسپرت و برفی بهره میبرد، اما فاقد قابلیت تیپترونیک است.
پژو 206 تیپ 4 آینههای جانبی برقی، پشت سریهای صندلی عقب، ترمز ABS و ایربگهای جلو را دارد، اما سیستم تهویه مطبوع و شیشههای عقب آن به صورت دستی تنظیم میشوند. البته سنسور باران، محفظه مخفی زیر صندلی سرنشین جلو و تودوزی متفاوت، آپشنهای اختصاصی این تیپ هستند.
پژو ۲۰۶ تیپ ۵
تیپ 5 یکی از محبوبترین تیپهای پژو 206 است که از سال ۱۳۸۲ به بازار آمد و تا سال ۱۳۹۹ تولید شد. این تیپ از نظر ظاهری و آپشنی با نسخه اولیه تیپ ۲ یکسان است، اما مشخصات فنی متفاوتی دارد.
پژو 206 تیپ 5 از پیشرانه ۱.۶ لیتری TU5 و گیربکس ۵ سرعته دستی بهره میبرد و با شتاب صفرتاصد ۱۱.۶ ثانیه، تندوتیزترین تیپ ۲۰۶ محسوب میشود. پیشرانه این تیپ در نسخههای اولیه ۱۱۰ اسب بخار قدرت تولید میکرد، اما در مدلهای ایرانیزه این قدرت به ۱۰۵ اسب بخار کاهش پیدا کرد. حداکثر گشتاور این پیشرانه معروف هم ۱۴۲ نیوتن متر است.
پژو ۲۰۶ تیپ ۵ با وجود شیشهها و آینههای برقی، CD پلیر، تهویه مطبوع اتوماتیک، ترمز ABS و ایربگهای جلو در آغاز عرضه خود یکی از پرآپشنترین خودروهای بازار ایران محسوب میشد. بعدها سنسور پارک عقب و نمایشگر تایپ B با قابلیت نمایش دمای هوای محیط هم به لیست امکانات این تیپ اضافه شد، اما ایران خودرو در سال پایانی تولید این تیپ، سنسور پارک و ترمزهای دیسکی عقب را از روی آن حذف کرد.
پژو ۲۰۶ تیپ ۶
معروفترین نسخه اتوماتیک پژو 206، تیپ ۶ است که سال ۱۳۸۲ معرفی شد و تا سال ۱۳۹۰ روی خط تولید ایران خودرو بود. این تیپ از پیشرانه ۱.۶ لیتری TU5 و گیربکس اتوماتیک ۴ سرعته با قابلیت تیپترونیک بهره میبرد. مصرف سوخت ترکیبی و شتاب صفرتاصد پژو ۲۰۶ تیپ ۶ هم به ترتیب برابر با ۷.۱ لیتر در صد کیلومتر و ۱۳.۴ ثانیه است. این تیپ از نظر آپشن هم با نسخههای اولیه تیپ ۵ یکسان است، یعنی ترمز دیسکی عقب را دارد اما فاقد سنسور پارک عقب و نمایشگر تایپ B است.
انواع تیپ های پژو ۲۰۶ SD
پژو 206 اس دی در ۸ تیپ متفاوت عرضه شده است که با نام تیپ V1 و V2 و V6 و V8و V9 و V10 و V19 و V20 شناخته میشوند.
پژو 206 SD V1
تیپ V1 از پژو 206 اس دی که از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ تولید شده است، از پیشرانه ۱.۶ لیتری تنفس طبیعی TU5 و گیربکس ۵ دنده دستی بهره میبرد. مصرف سوخت ترکیبی و شتاب صفرتاصد این نسخه از پژو ۲۰۶ SD هم به ترتیب برابر با ۷.۴ لیتر در صد کیلومتر و ۱۲ ثانیه است.
پژو ۲۰۶ اس دی V1 از نظر آپشن مشابه با تیپ ۲ هاچبک است و از امکاناتی مثل شیشههای جلو برقی، تنظیم دستی آینههای جانبی، مهشکن جلو و عقب، فرمان هیدرولیک و قفل مرکزی با ریموت بهره میبرد اما ترمز ABS و ایربگ ندارد.
پژو 206 SD V2
تیپ V2 از پژو ۲۰۶ صندوقدار را در واقع باید نسخه دوگانهسوز تیپ V1 بدانیم. این تیپ که از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ تولید شده است، از همان پیشرانه TU5 و گیربکس ۵ سرعته دستی بهره میبرد. البته در حالت استفاده از CNG گشتاور پیشرانه کمی افت میکند و به جای ۱۴۲ به ۱۲۵ نیوتن متر میرسد. سنگینتر بودن وزن ۲۰۶ اس دی V2 نسبت به V1 باعث شده است تا در حالت استفاده از بنزین، شتاب صفر تا صد ۱۲.۲ ثانیه را تجربه کنیم که اندکی ضعیفتر از شتاب تیپ V1 است.
آپشنهای تیپ V2 هم مشابه با تیپ V1 است اما در مدلهای ۱۳۹۰ به بالا ترمز ABS و ایربگهای جلو هم به لیست آپشنهای استاندارد پژو 206 صندوقدار V2 اضافه شد.
پژو 206 SD V6
نسخه V6 یکی از تیپهای کمیاب پژو 206 SD است که بین سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ تولید شد. این نسخه از پیشرانه ۱.۴ لیتری تنفس طبیعی TU3 و گیربکس ۵ سرعته دستی بهره میبرد. مصرف سوخت ترکیبی و شتاب صفرتاصد پژو 206 صندوقدار V6 هم به ترتیب برابر با ۶.۴ لیتر در صد کیلومتر و ۱۴.۱ ثانیه است.
تیپ V6 از نظر آپشن چیزی بین تیپ ۲ و تیپ ۵ نسخه هاچبک است. چراکه تنظیم برقی آینههای جانبی، پشتسریهای صندلی عقب، ترمز ABS و ایربگهای جلو را دارد اما در آن خبری از تهویه مطبوع اتوماتیک و شیشههای عقب برقی نیست.
پژو 206 SD V8
تیپ V8 پرتیراژترین تیپ پژو ۲۰۶ صندوقدار است که از سال ۱۳۸۶ تا ۱۴۰۰ روی خط تولید بود. این تیپ از 206 اس دی را میتوانیم معادل با تیپ ۵ نسخه هاچبک بدانیم. چراکه از پیشرانه TU5 و گیربکس ۵ سرعته دستی بهره میبرد و از نظر آپشن مشابه با تیپ ۵ هاچبک است.
از آپشنهای پژو 206 SD V8 میتوانیم به آینهها و شیشههای جانبی برقی، تهویه مطبوع اتوماتیک، مهشکن جلو و عقب، سنسور پارک عقب، فرمان هیدرولیک، ترمز ABS و دو ایربگ اشاره کنیم.
پژو 206 SD V9
تنها تیپ اتوماتیک پژو 206 اس دی، تیپ V9 است که از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۱ تولید شد و میتوانیم آن را معادل تیپ ۶ هاچبک در نظر بگیریم. این نسخه از پژو ۲۰۶ اس دی از پیشرانه TU5 و گیربکس ۴ سرعته اتوماتیک با قابلیت تیپترونیک بهره میبرد. مصرف سوخت ترکیبی و شتاب صفرتاصد پژو 206 اس دی V9 هم به ترتیب برابر با ۷.۳ لیتر در صد کیلومتر و ۱۲.۶ ثانیه است. تیپ V9 از نظر آپشن کاملاً مشابه با تیپ V8 است.
پژو 206 SD V10
تیپ V10 نسخه دوگانه سوز فول آپشن پژو 206 SD است که از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ تولید شد. این تیپ از پیشرانه TU5 دوگانه سوز و گیربکس ۵ سرعته دستی بهره میبرد و از نظر آپشن مشابه تیپهای V8 و V9 است. در واقع پژو 206 اس دی V10 را میتوانیم ترکیب قوای محرکه تیپ V2 با آپشنهای تیپ V8 در نظر بگیریم.
پژو 206 SD V19
یکی دیگر از نسخههای کمیاب پژو 206 اس دی تیپ V19 است که بین سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۰ در تعدادی نه چندان زیاد تولید شد. تیپ مذکور تنها نسخهای از پژو 206 صندوقدار است که از نظر ظاهری با سایر نسخهها تفاوتهایی دارد. چراکه سپرها، زهها و دستگیرهها در این تیپ همرنگ بدنه هستند. رینگهای پژو 206 اس دی V19 هم به صورت استاندارد آلومینیومی هستند. در واقع ظاهر پژو 206 اس دی V19 مشابه با نسخههای صادراتی این خودرو است.
پژو 206 اس دی V19 از پیشرانه ۱.۴ لیتری TU3 و گیربکس ۵ سرعته دستی بهره میبرد. آپشنهای این تیپ مشابه تیپ V8 است، اما روکش چرمی غربیلک فرمان را هم دارد.
پژو 206 SD V20
تیپ V20 پژو 206 اس دی که از ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ تولید شد را میتوانیم مشابه با تیپ ۲ هاچبک در نظر بگیریم. تیپ V20 از پیشرانه ۱.۴ لیتری TU3 و گیربکس ۵ سرعته دستی بهره میبرد و از نظر آپشن مشابه با تیپهای V1 و V2 است. یعنی تهویه مطبوع اتوماتیک، شیشههای برقی عقب و آینههای برقی را در تیپ V20 نمیبینیم.
کدام تیپ پژو 206 بهتر است؟
در پایان اگر بخواهیم یک جمعبندی در خصوص ارزش خرید انواع تیپ های پژو 206 داشته باشیم، باید بگوییم که در نسخه هاچبک، تیپهای ۲ و ۵ ارزش خرید بالاتری دارند. چراکه این دو تیپ از سایر تیپها پرتیراژتر هستند و بازه زمانی تولید طولانیتری دارند. بنابراین پیداکردن نسخههای سالم آنها کار راحتتری است و بازار خرید و فروش داغتری هم دارند. در نسخه اس دی هم به همان دلایلی که برای نسخه هاچبک گفتیم، تیپ V8 ارزش خرید بالاتری نسبت به سایر تیپها دارد.
نویسنده: امیر خادمی پور