شرکت ایران خودرو که چندی پیش از یک سدان جمعوجور مشابه پژو ۳۰۱ با نام کی ۱۳۲ رونمایی کرده بود، اینک قصد دارد این محصول خود را با نام ایرانی تارا روانه بازار کند. البته در هنگام نگارش این مقاله شرکت ایران خودرو همچنان در حال تست فنی محصول جدید خود یعنی تارا بوده و احتمالا تا چند ماه آینده این سدان مبتنی بر پلتفرم ارتقای یافته pf1 گروه پژو سیتروئن، موسوم به ikp1 ایران خودرو، روانه بازار خواهد شد.
در واقع میتوان تارا کی۱۳۲ را نمونه فیس لیفت و ایرانیسازی شده پژو ۳۰۱ دانست؛
در ابتدا قرار بود شرکت ایران خودرو چندین محصول مبتنی بر پلتفرم pf1 گروه پژو سیتروئن را وارد بازار ایران کند که پژو ۲۰۰۸ , پژو ۲۰۸ و پژو ۳۰۱ شامل این دسته میشدند. متاسفانه به دلیل اعمال مجدد تحریمها، همکاری میان دو شریک فرانسوی و ایرانی به حالت تعلیق درآمد و گروه صنعتی ایران خودرو که گویا مجوز استفاده از پلتفرم پژو را برای خود محفوظ دانسته بود، اینک با تکیه بر توان داخلی و بهرهگیری از تخصص مهندسان خود توانست پژو ۳۰۱ را دچار تحول کرده و آن را بهعنوان یک خودرو ایرانی با نام k132 یا تارا در شرف تولید انبوه قرار داده است. در این مطلب به بررسی مهمترین شاخصههای ظاهری و فنی سدان جدید ایران خودرو تارا خواهیم پرداخت.
ایمنی تارا تایید شد
مدیر مهندسی خودرو تارا اعلام کرد: خودرو تارا موفق به تایید استاندارد ایمنی برخورد خودرو با عابر پیاده شد. به گفته او، اسن خودرو تونست استانداردهای لازم برای تصادف از روبرو و پهلو را پاس کند.
محسن رضایی منش با اشاره به این موفقیت چشمگیر خودرو تارا بیان کرد: نتایج آزمون تارا مورد تایید مراجع بین المللی قرار گرفت.
آغاز تولید روزانه شش دستگاه خودرو تارا در هفته پایانی بهمن 99
فرشاد مقیمی، مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو از افزایش تولید روزانه خودرو تارا در هفته پایانی بهمن 99 خبر داد و افزود: در حال حاضر تولید روزانه تارا برابر دو دستگاه است که در هفته آخر بهمن ماه به شش دستگاه خواهد رسید.
گروه خودروسازی ایران خودرو، از باک پلیمری شش لایه ساخت داخل برای خودرو تارا استفاده میکند که به سامانه جدید سوخترسانی با استاندارد یورو6 و لولههای انتقال سوخت و بخارات پنج لایه مجهز است.
آغاز پیش فروش «تارا» از امروز 20 دی ماه
پیش فروش تارا از امروز 20 دی ماه 99 آغاز و در دو نوع دستی و اتوماتیک عرضه خواهد شد. پیش فروش تارا از امروز، ۲۰ دی ماه آغاز میشود. این خودرو در دو نوع دستی و اتوماتیک و با رنگهای متنوع؛ با موعد تحویل یک ساله عرضه میشود.
مشتریان برای ثبت نام اینترنتی میتوانند به سامانه مربوطه مراجعه کنند.
رونمایی از جدیدترین محصول ایران خودرو «تارا»
در ۲۹ آذر ماه ۱۳۹۹ از جدیدترین محصول ایران خودرو با نام «تارا» رونمایی شد. مراسم رونمایی از تارا با حضور علیرضا رزم حسینی، وزیر صنعت، معدن و تجارت و فرشاد مقیمی، مدیرعامل ایران خودرو برگزار شد. طبق اعلام مقیمی، ۱۰۰۰ دستگاه خودرو تارا با موتور ارتقایافته TU5 پلاس و داخلیسازی ۹۰ درصد تا پایان سال به بازار عرضه خواهد شد. همچنین ایران خودرو در نظر دارد این خودرو جدید را با موتور EF7 توربو و جعبه دنده اتوماتیک نیز تولید کند. تارا بر پایه پژو ۳۰۱ ساخته شده و قرار است دو خودرو هاچبک و کراساوور نیز بر پایه پلتفرم تارا تولید شود.
تارا در رونمایی روشن نشد!
نکته جالب در این مراسم، روشن نشدن خودرو تارا بود. گرچه پایگاه اطلاع رسانی ایران خودرو گفته است که علت این ماجرا به دلیل بسته بودن فضا، روشن کردن خودرو در سالن موسوم به استایل محصولات ایران خودرو ممنوع بوده است. در همین حال خودرو دیگری بیرون از سالن برای رانندگی توسط وزیر صنعت، معدن و تجارت آماده شده بود.
هنوز قیمت دقیق این اتومبیل از سوی شرکت ایران خودرو اعلام نشده اما اسد کرمی، نایب رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودرو، قیمت خودرو تارا را حدود ۳۰۰ میلیون تومان برآورد میکند. البته چندی پیش و در اوج گرانی خودرو، فربد زاوه، کارشناس خودرو عقیده داشت که قیمت تارا با جعبه دنده اتوماتیک ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان و قیمت دندهای آن حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان باشد.
طراحی ظاهری قابل قبول اما نه چندان هماهنگ ایران خودرو تارا کی ۱۳۲
در همان ابتدای رونمایی از پروژه k132 توسط ایران خودرو، ظاهر این محصول که در قسمت جلو و پشت نسبت به پژو ۳۰۱ کاملا متحول شده بود، مورد انتقاد کارشناسان و علاقهمندان دنیای خودرو واقع شد. چراکه استفاده از خطوط تندوتیز و اشکال هندسی هجومی در ظاهر یک سدان کوچک خانوادگی با فرم بدنه ملایم، چندان زیبا جلوه نکرده و به نظر میرسد کجسلیقگیهایی در طراحی این محصول ایران خودرو رخ داده باشد. البته شاید محدودیتهای اقتصادی در فرآیند تولید بخشهایی همچون سپر، چراغها و جلوپنجره سبب شده تا دست طراحان در ترسیم نمای چهره و ناحیه پشت خودرو تارا چندان باز نباشد و به همین دلیل نیز مجبور به استفاده نامناسب از اشکال هندسی نسبتا ساده با حداقل انحنا شده باشند.
به هر حال این فیسلیفت گر چه حالتی خشن و اسپرت دارد اما از لحاظ هماهنگی با پروفیل جانبی خودرو چندان مطلوب به نظر نمیرسد. با این وجود تارا در قیاس با تولیدات قدیمی موجود در بازار ایران همچون انواع مشتقات تندر ۹۰، سمند و پژو پارس، بسیار مدرن جلوه کرده و میتواند نیازهای مشتریان ایرانی را که در یک بازار کمتنوع مجبور به انتخاب خودرو هستند، به نحوی قابلقبول پاسخ دهد؛ اما در مقایسه با تولیدات روز دنیا باید گفت کی ۱۳۲ چندان دلچسب و خوشایند طراحی نشده است.
ترسیم چراغهای بههمپیوسته عقب نیز با حداقل ظرافت انجام شده و برخلاف نمونههای مشابه خارجی همچون چراغهای سراسری پورشه و یا حتی برخی از محصولات جدید چینی، آن میزان دلربایی که انتظار میرود را از خود به نمایش نمیگذارد. اما همانطور که اعلام شد در قیاس با تولیدات قدیمی فعلی شرکتهای ایران خودرو و سایپا میتوان نمره قبولی به ظاهر کی ۱۳۲ یا تارا داد.
در مورد طراحی داخلی ایران خودرو تارا k132 نیز باید اعلام کنیم که در زمان نگارش این مقاله هنوز تصاویر رسمی از کابین تارا در وبسایت شرکت ایران خودرو دیده نمیشود اما برخی تصاویر غیررسمی که پیش از این به نمایش گذاشته شده بود، خبر از یک طراحی نسبتا ساده اما مناسب میدهند که میتواند مورد پسند مشتریان ایرانی قرار گیرد. همچنین با توجه به فاصله ۲۶۵۲ میلیمتری میان محورهای جلو و عقب تارا، احتمالا کابینی نسبتا جادار و مناسب جهت حضور چهار الی پنج سرنشین را در این خودرو شاهد خواهیم بود. از دیگر نکات مثبت تارا میتوان به صندوق عقب بسیار جادار ۶۴۰ لیتری این محصول اشاره کرد که به راحتی میتواند نیازهای مسافرتی خانوادهها را برآورده سازد.
مشخصات فنی ایران خودرو تارا k132
براساس اطلاعات مندرج در وبسایت رسمی شرکت ایران خودرو، این سدان جمعوجور از پیشرانه چهار سیلندر تنفس طبیعی ۱۶۰۰ سی سی موسوم به EC5 نیرویی معادل ۱۱۰ اسب بخار در ۶۰۰۰ دور در دقیقه دریافت خواهد کرد. حداکثر گشتاور حاصل از این موتور نیز ۱۵۰ نیوتن متر است که در ۴۸۰۰ دور در دقیقه ایجاد شده و توسط یک گیربکس ۵ دنده دستی یا شش سرعته اتوماتیک به سوی محور جلو ارسال خواهد شد. با توجه به رونمایی ایران خودرو از گیربکس دستی شش سرعته، احتمالا در آینده شاهد عرضه این جعبه دنده روی تارا نیز خواهیم بود. در مورد پیشرانه نیز لازم است یادآوری کنیم که این موتور گرچه با نام ای سی ۵ از سوی شرکت ایران خودرو معرفی شده اما به نظر میرسد همان نمونه بهروزرسانی شده موتور TU5 پژو 206 باشد که به سامانه زمانبندی متغیر سوپاپها مجهز شده و عملکرد آن ارتقا یافته است. حداکثر سرعت این سدان ۱۱۹۰ کیلوگرمی معادل ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت عنوان شده و شتاب ۰ تا ۱۰۰ نسخه اتوماتیک نیز ۱۱.۵ ثانیه برآورد شده است. این رقم برای نمونه مجهز به گیربکس دستی معادل ۹.۵ ثانیه عنوان شده که در صورت تحقق، نشان از چالاکی مناسب محصول جدید ایران خودرو دارد.
آپشن ها و امکانات رفاهی ایمنی ایران خودرو تارا K132
بر اساس اطلاعات منتشرشده در وبسایت شرکت سازنده ، خودروی تارا به تجهیزاتی نظیر ترمزهای دیسکیABS ،EBD ،EBA ، سامانه کنترل کشش، سامانه کنترل توقف در سربالایی، چهار عدد کیسه هوا، فرمان برقی، سیستم تهویه اتوماتیک، صفحه نمایشگر ۷ اینچی، پورت usb ، بلوتوث، چراغهای دیلایت و مه شکن، آینه جانبی با راهنما و قابلیت تاشوندگی، شیشهبالابرهای برقی با گرمکن، شیشه عقب، ایموبلایزر، سیستم مالتی پلکس یا عیبیابی هوشمند، کمربند ایمنی سهنقطهای، روکش صندلی چرمی، تنظیمات صندلی راننده چهار حرکته برقی بعلاوه دو حرکته دستی، صندلی سرنشین با تنظیمات دو حرکته برقی و دو حرکته دستی، صندلیهای عقب تاشو، حسگر فشار باد تایر، کروز کنترل ، سنسور باران، اتولایت، ورود بدون کلید، دکمه استارت، سانروف، ایزوفیکس و دماسنج سود خواهد برد.
جمعبندی
ایران خودرو تارا در حالی بهعنوان یک سدان جمعوجور وارد سبد تولیدات بزرگترین شرکت خودروسازی کشور خواهد شد که محصولات این شرکت همواره در میان اقشار متوسط رو به پایین جامعه طرفداران فراوانی داشته و با استقبال مناسب روبرو شدهاند. بنابراین به نظر میرسد در صورت قیمتگذاری مناسب این خودرو شاهد استقبال مناسب مشتریان از آن طی یکی دو سال آینده باشیم.
در حال حاضر نمیتوان پیرامون قیمت و زمان عرضه دقیق ایران خودرو K132 تارا اظهارنظر کرد، اما بر اساس دیدگاه برخی کارشناسان، نظر به این نکته که نسخه پایه تارا نسبت به دنا پلاس معمولی جایگاه بالاتری دارد احتمالا کف قیمت این محصول را باید مقداری بالاتر از قیمت دنا پلاس معمولی ارزیابی کرد. نسخه اتوماتیک آن نیز به احتمال قوی در محدوده قیمتی دنا پلاس توربو قرار خواهد گرفت. درهرصورت باید منتظر بمانیم و ببینیم که نهایتا شرکت ایران خودرو چه بهایی را بابت این محصول جدید خود از مشتریان طلب خواهد کرد.
نگاهی به جدول مشخصات فنی تارا
(به روز رسانی شده در تاریخ 1399/12/017
نویسنده: حسین باباپور