نشت مایعات خودرو؛ روش های تشخیص و پیشگیری

۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ نشت مایعات خودرو؛ روش های تشخیص و پیشگیری

در هر خودرویی حتی خودروهای برقی، مایعات مختلفی وجود دارد که هر کدام از آنها برای راه‌اندازی یکی از سیستم‌های خودرو، حیاتی و مهم هستند. هرچند که در خودروهای برقی، تنوع سیالات مورد استفاده کمتر از خودروهای درون‌سوز بنزینی و دیزل است؛ اما باز هم سیالات مختلفی در آنها استفاده می‌شود.

نشت مایعات خودرو یکی از دردسرهای رایج است که پیداکردن محل و علت نشتی و همچنین رفع آن، اهمیت زیادی در سلامت کاری خودرو خواهد داشت. کمبود هر کدام از این سیالات باعث ازکارافتادن یکی از سیستم‌های خودرو می‌شود که می‌تواند منجر به قفل‌شدن موتور، ازکارافتادن فرمان یا سیستم ترمز و موارد دیگر شود.

انواع مایعات خودرو

در هر خودرویی از سیالات و مایعات مختلفی برای بخش‌های گوناگون آن استفاده می‌شود. یک‌سری از این مایعات نقش محافظتی و روانکار را دارند و یک‌سری دیگر نیز برای راه‌اندازی یکی از قسمت‌های خودرو به کار می‌روند. کمبود یا نبود هر کدام از این سیالات به هر دلیلی از جمله نشتی باعث آسیب‌دیدن آن بخش شده و می‌تواند هزینه‌های زیادی به همراه داشته باشد.

روغن موتور

روغن موتور را می‌توان مهم‌ترین سیال مورد استفاده در خودرو نامید. نقش اصلی روغن موتور در روانکاری موتور و پیشگیری از فرسایش قطعات است و البته در انتقال گرمای موتور و تمیزکردن سیلندر از دوده نیز نقش دارد. کمبود روغن موتور می‌تواند ناشی از نشتی شدید موتور نیز باشد.

ضد یخ و مایع رادیاتور

برای خنک‌سازی پیشرانه، از آب و سیستم خنک‌کاری استفاده می‌شود و برای جلوگیری از یخ‌زدن آب، آن را با ضدیخ مخلوط می‌کنند. نشتی آب رادیاتور باعث گرم‌شدن تدریجی موتور و در نهایت جوش‌آوردن آن می‌شود.

نشتی ضد یخ و مایع رادیاتور

روغن ترمز

سیستم ترمز خودرو برای توقف نیاز روغن ترمز دارد. نشتی از پمپ ترمز سر چرخ‌ها یک اتفاق رایج در خودروهاست که باعث کاهش روغن ترمز و هواگیری سیستم ترمز می‌شود که نتیجه آن، ضعیف‌شدن محسوس نیروی ترمز است.

مایع شیشه شور

کثیفی شیشه‌ها باعث کاهش میدان و کیفیت دید راننده می‌شود و می‌تواند خطرات زیادی به همراه داشته باشد. بهتر است از مایعات مخصوص شیشه‌شور استفاده کنیم تا دچار مشکل رسوب‌کردن آب در مجاری شیشه‌شور به مرور زمان نیز نشویم.

سوخت (بنزین و گازوییل)

کارکرد سوخت چه از نوع دیزل و چه بنزین در خودروها معلوم است. اما باید بدانیم که نشتی سوخت خصوصا در خودروهای بنزینی، جدا از انتشار بوی نامطبوع آن در فضای کابین، خطر انفجار و اشتعال را به همراه دارد. از این رو نشتی سوخت را باید در اولین فرصت پیگیری و رفع کرد.

روغن گیربکس

خودروها دارای جعبه‌دنده هستند که داخل آن، دنده‌های مختلفی قرار دارد. روغن گیربکس که به آن واسکازین می‌گوییم، وظیفه روانکاری دنده‌ها روی هم را دارد. نشتی و کمبود واسکازین باعث خرابی دنده‌ها و به صدا افتادن گیربکس می‌شود.

روغن هیدرولیک

در خودروهایی که دارای سیستم فرمان کمکی هیدرولیک یا هیدروالکتریک هستند، از روغن هیدرولیک برای کمک به گردش راحت‌تر فرمان استفاده می‌شود. نشتی روغن هیدرولیک از جمله شایع‌ترین نشتی‌ها در خودرو است که هم آلودگی زیادی به خود جذب می‌کند و هم به راحتی باعث خرابی قطعات پمپ هیدرولیک و جعبه‌فرمان می‌شود.

روغن دیفرانسیل

در خودروهای دیفرانسیل جلو، گیربکس و دیفرانسیل جلو در یک مجموعه قرار دارند و از یک سیال برای آنها استفاده می‌شود. اما در خودروهایی که دیفرانسیل عقب نیز دارند، باید سطح روغن واسکازین آنها در بازه‌های زمانی مختلف چک شود و همچنین با پایین آمدن کیفیت آنها، واسکازین را تعویض کرد.

روغن سیستم تعلیق

برخی از خودروها که دارای سیستم تعلیق هیدرولیکی یا هیدروپنوماتیکی هستند، از یک سیال نیز برای تنظیم وضعیت‌های مختلف سیستم تعلیق خود استفاده می‌کنند. برای مثال خودرویی مثل زانتیا یا برخی از خودروهای شاسی‌بلند دارای سیستم تنظیم ارتفاع، از نیروی سیال برای این کار استفاده می‌کنند.

روغن کلاچ

در برخی از خودروهای قدیمی و حتی خودروهای جدید که از کلاچ هیدرولیک استفاده می‌کنند، روغن کلاچ نیز در این خودروها استفاده می‌شود که همان روغن ترمز است. در بعضی از خودروهای قدیمی، مخزن روغن کلاچ و روغن ترمز از هم جدا هستند؛ اما در خودروهای امروزی، معمولا یک مخزن برای ترمز و کلاچ استفاده می‌شود. همین قضیه لزوم مراقبت بیشتر از نشتی روغن ترمز و روغن کلاچ را بیشتر می‌کند. چرا که خرابی در هر بخش، باعث ازکارافتادن بخش دیگر نیز خواهد شد.

اسید باتری

امروزه اکثر باتری‌ها به اشتباه در بین مردم به نام باتری خشک شناخته می‌شوند، این در حالی است که در آنها هم اسید باتری مایع استفاده می‌شود که می‌تواند از بدنه و بالای باتری، نشت کند. نشت اسید باتری بسیار به ندرت رخ می‌دهد و معمولا نیز نشتی در حد خیس شدن بالای باتری به دلیل خروج بخار اسید است. مگر اینکه باتری دچار خرابی و ضربه فیزیکی شده باشد که حجم نشتی زیاد باشد. اما باید بدانیم که نشتی بخار اسید از باتری نیز نشانه‌ای از کارکرد نادرست باتری یا سیستم شارژ دارد و همچنین به خاطر ماهیت خطرناک اسید که می‌تواند به شخص و همچنین بدنه خودرو آسیب وارد کند، باید این وضعیت را به‌دقت بررسی کرد.

علائم نشت مایعات خودرو

نشت مایعات خودرو، نشانه‌های مختلفی از خود به‌جای می‌گذارد که با دیدن این آثار و علائم، باید نشتی را پیگیری و آن را رفع کرد.

کاهش سطح سیال

 یکی از شاخص‌ترین نشانه‌های نشتی سیالات در خودرو، کاهش حجم و سطح آنهاست که با بررسی‌های هفتگی می‌توان به نشتی و کاهش آنها قبل از اینکه باعث مشکل و خرابی شود، پی برد.

شستشوی زیر خودرو و داخل موتور

قبل از هر چیز، ابتدا باید زیر خودرو و داخل محفظه موتور را بشوییم تا بتوان ابتدای روغن‌ریزی در هر نقطه‌ای را به راحتی دید. با تمیز بودن قسمت‌های فنی خودرو، محل نشتی و روزنه آن به راحتی دیده می‌شود.

لکه‌ها و قطرات مایع زیر خودرو

وقتی خودرو را پارک می‌کنیم، محل نشتی سیالی که در زیر خودرو ریخته شده، راه‌حلی برای پیداکردن نوع نشتی و محل آن است. برای مثال، محل نشتی آب رادیاتور خودرو معمولا در جلو و محل رادیاتور است، یا نشتی روغن موتور خودرو هیچ‌وقت از سمت گیربکس نیست و برعکس. همچنین می‌توان یک مقوا و کارتن تمیز زیر خودرو قرار داد تا محل نشتی جدید روی زمین با نشتی‌های قبلی اشتباه نشود و بتوان راحت‌تر به نشتی و محل آن پی برد.

لکه‌ها و قطرات مایع زیر خودرو

تغییرات در عملکرد خودرو

نشتی هرگونه سیال و مایعی از خودرو اگر با حجم و مقدار زیادی باشد، خود را با نشانه‌های فیزیکی و اختلال در عملکرد سیستم‌های خودرو نشان می‌دهد. برای مثال کاهش روغن موتور با بلندشدن صدای سوپاپ‌ها خود را نشان می‌دهد، یا کاهش روغن ترمز و روغن کلاچ، با ضعیف‌شدن ترمز یا کارکرد نادرست کلاچ نشان داده می‌شود.

بوی نامطبوع یا سوخت

خروج هر سیالی از منبع یا مسیر خود باعث می‌شود تا بوی آن به راحتی به مشام برسد. خصوصا که اگر سیال از نوع روغن موتور یا واسکازین باشد که بتواند گرمای داخل محفظه موتور را دریافت کند، بوی خود را بیشتر نشان می‌دهد. البته سیالاتی مثل روغن هیدرولیک، روغن ترمز یا روغن کلاچ، بوی بسیار کمی دارند که در محیط باز چندان قابل درک نیست.

دلایل نشت مایعات خودرو

نشتی مایعات خودرو می‌تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. البته تمام این نشتی‌ها از واشرها، آب‌بندها، کاسه‌نمد و… اتفاق می‌افتد که خرابی آنها به علت‌های مختلف است.

فرسایش و پارگی قطعات

در قسمت‌های مختلف فنی خودرو از نشت‌بندها و واشرهای مختلفی برای آب‌بندی استفاده می‌شود. این قطعات به مرور فرسوده می‌شوند و همین باعث ایجاد نشتی از محل اتصالات خواهد شد. فرسودگی شلنگ‌های آب و روغن از موارد ایجاد نشتی هست که باید قبل از خرابی کامل، آنها را تعویض کرد.

روغن ریزی خودرو

مشکلات سیستم های فشار

برخی ایرادات پیش‌آمده در بخش‌های فنی یک خودرو باعث ایجاد فشار روی قسمت‌های دیگر می‌شود که نتیجه آن، نشتی سیالات پیشرانه است. برای مثال، سوختن واشر سرسیلندر می‌تواند باعث ورود کمپرس موتور به سیستم خنک‌کاری شود که در نتیجه باعث نشتی آب از محل اتصالات شلنگ‌ها خواهد شد.

عیوب تولید یا مونتاژ

برخی عیوب در زمان تولید و مونتاژ باعث فرسودگی و خرابی سریع قطعاتی مثل واشرها و کاسه‌نمدها می‌شود که نتیجه آن، نشتی از یک قسمت است. کاهش کیفیت اجناس و وجود جنس‌های تقلبی از دیگر موارد شایعی است که باعث نشتی آب و دیگر سیالات مورد استفاده در خودرو خواهد شد. همچنین در بعضی مواقع، طراحی نامناسب یک قطعه از سوی کارخانه سازنده هم باعث بروز نشتی‌هایی می‌شود که از این موارد در کشورمان می‌توان به جریان نشتی بنزین از خودروهای تولیدی ایران خودرو در سال‌های ۱۳۸۳ یا نشتی روغن از سری‌های اول موتور ef7 نام برد.

عملکرد نادرست سیستم های کنترل دما و فشار

گاهی مواقع کارکرد نادرست یک بخش، باعث ایجاد فشار و در نتیجه نشتی از همان بخش می‌شود. مثلا کارکرد نادرست فن خنک‌کننده موتور، منجر به بالارفتن غیرمعمول دمای آب می‌شود که این افزایش فشار می‌تواند باعث نشتی آب از اتصالات و حتی درب رادیاتور و مخزن انبساط شود.

شناسایی و تشخیص نوع مایع نشت کننده

مایعات و سیالات مورد استفاده در خودروها دارای جنس، رنگ، بو و حتی مزه متفاوتی از هم هستند که با شناختن این فاکتورها می‌توان با توجه به نزدیکی محل نشتی، آنها را شناسایی کرد. البته باید توجه داشت که تمام این سیالات به نوعی سمی هستند و بهتر است با رعایت موارد ایمنی و احتیاط با آنها تماس داشت. یکی از بهترین راه‌ها برای تشخیص سیال نشت‌کرده از خودرو، استفاده از دستمال کاغذی است. تمام سیالات خودرویی، رنگ اصلی خود را حتی در صورت کارکرده بودن، روی دستمال کاغذی به‌خوبی نشان می‌دهند.

روغن موتور

روغن موتور به رنگ زرد شفاف و روشن است که بوی متفاوتی از دیگر سیالات و روغن‌های مورد استفاده در خودرو دارد. اما وقتی در پیشرانه ریخته شده و کار می‌کند، به دلیل جذب دوده و آلودگی‌های داخل موتور به رنگ تیره در آمده و بوی سوختنی به خود می‌گیرد.

نشتی آب زیر خودرو

ضدیخ

مایع ضدیخ که در خودروها استفاده می‌شود، معمولا به رنگ سبز، قرمز یا زرد است. این مایع که به‌شدت سمی است، مزه شیرینی دارد و وقتی که در اطراف موتور بعد از نشتی می‌سوزد و تبخیر می‌شود یا در داخل موتور خودرو می‌سوزد و از اگزوز به‌صورت بخار غلیظ خارج می‌شود، بوی آن نیز حالتی شیرین‌مانند دارد و از این نظر قابل تشخیص است.

روغن ترمز و کلاچ

مایع ترمز و کلاچ که به روغن ترمز شناخته می‌شود، به رنگ زرد یا آبی هست. این مایع به‌شدت قابلیت خراب‌کردن رنگ را دارد و به همین دلیل باید در صورت شروع نشتی، سریعا جلوی آن را گرفت. روغن ترمز و روغن کلاچ به مرور با جذب آلودگی‌های سیستم، به رنگ تیره در می‌آید. اما اگر این روغن را با انگشت لمس کنیم، خواهیم دید که برخلاف دیگر روغن‌ها که باعث کاهش اصطکاک می‌شود، یک حالت ایجاد اصطکاک و ترمزمانند روی پوست ایجاد می‌کند. نشتی روغن ترمز اگر از سمت چرخ‌ها باشد، باعث خیس شدن چرخ می‌شود.

بنزین و گازوییل

 بوی بنزین و گازوئیل، بهترین شناسه برای فهمیدن نشتی این مایع خطرناک است. نشتی سوخت معمولا از داخل محفظه موتور یا از باک سوخت شروع می‌شود و به همین علت هم بوی آن به‌راحتی داخل کابین منتشر شده و استشمام می‌شود.

مایع شستشوی شیشه‌ها

اکثر افراد از آب معمولی برای سیستم شیشه‌شور خود استفاده می‌کنند که شناخت این نشتی نیز کار سختی نخواهد بود. اما اگر از مایع شیشه‌شور که معمولا به رنگ آبی روشن است، استفاده شود، این نشتی نیز به راحتی به خاطر رنگ‌دار بودن این مایع، قابل تشخیص خواهد بود.

روغن گیربکس دنده ای

در گیربکس‌های دستی از واسکازین برای روانکاری استفاده می‌شود. واسکازین گیربکس مثل روغن واسکازین دیفرانسیل است که به رنگ سبز بوده و چسبندگی بیشتری از روغن موتور دارد. ضمن اینکه بوی آن نیز کاملا از روغن موتور متفاوت و متمایز است.

روغن گیربکس اتوماتیک

در گیربکس‌های اتوماتیک و همچنین جعبه کمک یا همان ترانسفرکیس بعضی از خودروهای دودیفرانسیل نیز از روغن هیدرولیک استفاده می‌شود. این روغن قرمزرنگ است و حتی با ریختن روی زمین نیز می‌توان آن را به راحتی تشخیص داد.

روغن هیدرولیک

روغن هیدرولیک قرمزرنگ است و چون برای روانکاری نیست و فقط برای انتقال قدرت از آن استفاده می‌شود، به همین علت هم برخلاف روغن موتور و واسکازین، آن‌چنان چرب نیست. نشتی روغن هیدرولیک یکی از شایع‌ترین نشتی‌ها در خودرو است.

روغن دیفرانسیل

روغن دیفرانسیل در خودروهای دودیفرانسیل و دیفرانسیل عقب، همان واسکازین است که سبزرنگ بوده و بسیار شبیه به روغن موتور است. اما چسبندگی آن بیشتر بوده و همچنین بوی آن نیز کاملا از بوی روغن متفاوت است. محل نشتی روغن واسکازین از روغن موتور کاملا جداست و به همین خاطر این دو با هم اشتباه گرفته نمی‌شوند.

خطرات نشت مایعات خودرو

به غیر از آب رادیاتور و شیشه‌شور، بقیه سیالات مورد استفاده در خودرو همگی از مایعات شیمیایی هستند که عمده آنها، اشتعال‌پذیر بوده و نشتی آنها می‌تواند حتی باعث خطر آتش‌سوزی نیز شود. ضمن اینکه این نشتی باعث جمع‌شدن آلودگی در اطراف نشتی و حتی قسمت‌های دیگر نیز می‌شود.

آسیب به قطعات داخلی خودرو

سیالاتی که در خودرو وجود دارند و از آنها استفاده می‌شود، مثل روغن هیدرولیک برای راه‌اندازی یک وسیله به کار می‌رود یا مثل آب در سیستم خنک‌کاری خودرو برای خنک‌کردن پیشرانه است، یا مثل روغن موتور و واسکازین گیربکس، کارکرد روانکاری دنده‌ها را برعهده دارد. نشتی سیال خودرو به معنی کاهش بازدهی آن سیال به علت کاهش حجم آن است که در نتیجه آن قطعه از خودرو را دچار مشکلاتی می‌کند.

کاهش روغن ترمز، خطر تصادف را در پی دارد و کاهش روغن موتور، خطر یاتاقان زدن را. همچنین نبود روغن در گیربکس، دیفرانسیل و پمپ هیدرولیک باعث سایش شدید دنده‌ها روی هم و در نهایت، ازکارافتادن سیستم خواهد شد.

خطر آتش سوزی

خطر آتش‌سوزی سوخت چه از نوع بنزین یا گازوئیل که کاملا آشکار است و به همین علت هم باید جلوی نشتی سوخت را به سرعت گرفت. اما دیگر سیالات مثل روغن موتور یا واسکازین گیربکس نیز اگر روی قسمت داغی مثل لوله‌اگزوز بریزد، می‌تواند باعث آتش‌سوزی شود. یا نشتی روغن هیدرولیک در بعضی از خودروها باعث ریختن روغن روی دینام و در نهایت افزایش احتمال آتش‌سوزی می‌شود.

کاهش ایمنی

همان‌طور که گفته شد، یک‌سری از این سیالات ماشین برای راه‌اندازی یک قطعه و یک بخش از خودرو به کار می‌روند. برای مثال، کاهش روغن ترمز به‌طور واضح روی کارکرد سیستم ترمز و کاهش کارایی آن اثر دارد.

آلودگی محیط زیست

اگر از زاویه زیست‌محیطی نگاه کنیم، نشت مایعات به محیط اطراف برای خاک و آب بسیار مضر هست و باعث آلوده‌شدن محیط‌زیست و به‌ خطرافتادن زندگی دیگر جانداران می‌شود.

اخبار مرتبط

انواع صدای غیر عادی ماشین؛ دلایل و روش های عیب یابی

روش های پیشگیری از نشت مایعات ماشین

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است و هزینه‌ و دردسرهای کمتری نیز دارد. برای پیشگیری از بروز نشتی در خودروها می‌توان با استفاده از بازرسی‌های دوره‌ای و تعمیر و تعویض قطعات معیوب، زودتر جلو خرابی‌ها را گرفت و تا حد زیادی از هزینه‌ها و مشکلات آتی را کاهش داد.

بازرسی منظم

بررسی شلنگ‌ها، واشرها و قطعات حساس می‌تواند در تشخیص سریع‌تر خرابی‌ها به ما کمک کند. شلنگ‌های فرسوده انتقال روغن و آب، نشانه‌ای از خرابی آنها در روزهای آتی است.

شستشوی زیر خودرو

یکی از نشانه‌های نشتی در خودرو، روغنی شدن زیر و کف آن است. بهتر است هر چند وقت یک‌بار، زیر خودرو را نیز بشوییم تا در صورتی که کمترین نشتی از یک نقطه شروع شد، بتوانیم سریع‌تر متوجه آن شویم.

نگهداری مناسب مایعات

هیچ سیالی در خودرو دارای عمر بی‌نهایت نیست. ازاین‌رو تعویض به‌موقع آنها با بازدید قطعات همراه می‌شود که همین باعث پیداکردن محل نشتی در آینده خواهد شد.

تعویض قطعات فرسوده

قطعاتی را که فرسوده شده‌اند، باید قبل از خرابی آنها و پیش از اینکه باعث زمین‌گیر شدن خودرو شوند، تعویض کرد.

کنترل فشار و دما

افزایش یا کاهش غیرمعمول دما و فشار در خودرو، نشان از وجود یک عیب است که این عیب می‌تواند به سبب کاهش سطح سیال مثل روغن موتور یا آب رادیاتور شود. این وضعیت می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد که نشتی یکی از آنهاست.

راه حل ها و تعمیرات بعد از نشت مایعات خودرو

نشتی مایعات خودرویی هم باعث آسیب‌دیدن قطعات ماشین می‌شود و هم ایجاد آلودگی و کثیفی در خودرو می‌کند. ضمن اینکه نشتی این مایعات باعث آسیب‌دیدن و آلودگی محیط‌زیست نیز می‌شود. به همین علت باید با شروع نشتی سیالات و مایعات خودرویی به سرعت دنبال رفع عیب آن باشیم.

شناسایی محل نشت

باید با استفاده از ابزارهای خاص و روش‌های مناسب، محل دقیق نشتی را شناسایی کنیم.

نشت آب از رادیاتور ماشین

تعمیر و تعویض قطعات معیوب

گاهی مواقع می‌توان با تعویض شلنگ‌ها، واشرها و دیگر قطعات آسیب‌دیده، نشتی را متوقف کرد. اما اگر نشتی از قسمت‌هایی باشد که نیاز به مراجعه به تعمیرگاه است، باید رفع نشتی و تعمیر را به دست متخصص و مکانیک سپرد.

مراجعه به تعمیرگاه

در صورت بروز مشکلات پیچیده‌تر، مراجعه به متخصصین خودرو و مکانیک ماهر ضروری است.

نکات ایمنی در هنگام رفع نشت مایعات ماشین

  • از تماس با مایعات خطرناک مثل اسید باتری یا مایع رادیاتور که در زمان کارکرد موتور، دمای زیادی دارند، باید دوری کرد. ضمن اینکه دیگر سیالات روغنی نیز چون از مواد شیمیایی ساخته می‌شوند، می‌تواند برای برخی از افراد ایجاد حساسیت کند.
  • در هنگام رانندگی اگر متوجه نشت مایعات شدیم، باید با حفظ خونسردی، خودرو را متوقف کرده و به دنبال مشکل و علت نشتی باشیم و اگر امکان رفع عیب وجود دارد، آن را برطرف کنیم. در برخی مواقع نیز باید با تعمیرکار و مکانیک تماس گرفت و از حرکت‌دادن خودرو، اجتناب کرد.
  • استفاده از تجهیزات ایمنی مثل دستکش، ماسک و دیگر ابزار و وسایل در هنگام تعمیر خودرو، می‌تواند از بروز بسیاری از آسیب‌های بعدی جلوگیری کند.

نتیجه گیری

همان‌طور که گفته شد، مایعات خودرو یا مثل آب رادیاتور برای خنک‌کاری پیشرانه هستند، یا مثل روغن موتور و واسکازین گیربکس برای روانکاری دنده‌های در حال کار استفاده می‌شوند، یا مثل روغن ترمز و روغن هیدرولیک، وظیفه انتقال قدرت و راه‌انداختن سیستم‌های ماشین را برعهده دارند. ازاین‌رو تمام این سیالات و مایعات یک وظیفه مهم و حیاتی را برعهده دارند که کمبود یا خالی‌شدن آنها باعث بروز مشکلات جدی و خرابی‌های هزینه‌بر می‌شود.

به همین دلیل باید نشت سیالات خودرو را جدی بگیریم و به‌سرعت به دنبال رفع آنها باشیم. ضمن اینکه یک‌سری از این نشتی‌ها مثل نشتی آب از رادیاتور می‌تواند نشانه‌ای از بروز مشکلات دیگر در موتور خودرو باشد.

در تمام دفترچه‌های تعمیر و نگهداری خودروها، حجم سیالات و مایعات موجود در خودرو و همچنین نحوه چک‌کردن برخی از آنها که نیاز به تخصص خاصی ندارد، نوشته و آموزش‌ داده‌ شده است. با مراجعه به دفترچه تعمیر و نگهداری و همچنین کمک‌گرفتن از اشخاص باتجربه، باید نحوه بررسی مایعات ضروری و در دسترس مثل روغن موتور، آب رادیاتور، آب شیشه‌شور و… را یاد گرفت و هر چند روز، سطح و حجم این مایعات را بررسی کرد.

سوال های متداول

چگونه نشتی واسکازین از روغن موتور را تشخیص دهیم؟

از محل نشتی، بو و رنگ واسکازین و روغن موتور می‌توان به ماهیت آنها پی برد. همچنین از میزان کم‌شدن سطح و حجم آنها نیز می‌توان نشتی هر کدام را فهمید.

آیا نشتی آب در خودرو نیز می تواند خطرساز باشد؟

مهم‌ترین نشتی آب در خودرو از قسمت رادیاتور اتفاق می‌افتد. کمبود آب در رادیاتور باعث گرم‌شدن موتور شده و می‌تواند در نهایت باعث سوختن واشر سرسیلندر و خرابی‌های بعدی باشد.

نشتی سوخت بیشتر از چه محلی رخ می دهد؟

نشتی سوخت اگر از داخل محفظه موتور نباشد، معمولا به خاطر فرسودگی شلنگ‌های انتقال سوخت یا آسیب‌دیدن باک سوخت است.

سیالات مورد استفاده در خودرو به چه رنگی است؟

روغن موتور نو، رنگ زرد روشن دارد که با کارکردن به رنگ مشکی با بوی دوده در می آید. رنگ واسکازین سبز است و رنگ روغن هیدرولیک نیز قرمز. همچنین رنگ روغن ترمز نیز معمولا زرد یا آبی است. مایع رادیاتور نیز به خاطر داشتن ضدیخ، معمولا سبز، زرد یا قرمز است.

نویسنده: علیرضا داودی

فروش فوری خودرو