امروزه شاهد رشد روزافزون خودروهای برقی و جایگزین شدن آنها به جای انواع ماشینهای احتراقی هستیم؛ زیرا که صنعت خودروسازی جهان، تصمیم بر جایگزین کردن سایر منابع انرژی به جای سوخت طبیعی گرفته است.
با توجه به محدودیت منابع سوخت طبیعی و مصرف زیاد آن توسط ناوگان حملونقل شهری، کره زمینی که با پدیده گرمایشی مواجه شده و آسیبی که به محیط زیست در اثر مصرف سوخت طبیعی میرسد؛ راهکاری که توسط متخصصین این صنعت ارائه شد، استفاده از خودرو برقی و هیبریدی است که البته با استقبال بالایی مواجه شد.
در میان برندهای خودروساز برقی همچون رنو-نیسان، جک، هیوندای و … شرکت تسلا، پرچمدار تولید ماشینهای برقی شناخته میشود که در این متن به بررسی آن میپردازیم.
نکته مهم: فراموش نکنید که ماشینهای برقی متفاوت از ماشینهای هیبریدی هستند.
تفاوت خودرو برقی (EV) با هیبرید
ماشینهای EV برخلاف خودروهای هیبریدی که از ترکیب موتور الکتریکی و بنزینی در کنار هم بهره میبرند، تنها با موتور برقی کار میکنند. این نوع از ماشینها، انرژی خود را با استفاده از یک موتور الکتریکی و باتریهای وابسته به آن تامین میکنند؛ باتریها، انرژی لازم برای سیستم محرکه موتور برقی و همچنین تجهیزات دیگر را تامین میکنند.
خودروهای برقی دارای قیمت به نسبت پایینی هستند و آسیبی به محیط زیست نمیرسانند، همچنین هنگام حرکت با این نوع از ماشینها، شما هیچ سر و صدایی را احساس نخواهید کرد.
ایراد بزرگ خودروهای الکتریکی
عیب بزرگی که در ماشین برقی میتوان به آن اشاره کرد، وابستگی صد در صد ماشین به باتری است که ظرفیت و چگالی آن با سوختهای طبیعی قابل قیاس نیست؛ امید میرود که با پیشرفت تکنولوژی این مشکل نیز برطرف شود.
تسلا و موفقیتش در تولید برقی ها
سال ۲۰۰۳ کمپانی تسلا، توسط مارک تارینینگ و ابرهارد (این دو نفر نقش بسیار مهمی در پیشرفت و شناختهشدن شرکت داشتند) در آمریکا تاسیس شد؛ نام این کمپانی از دانشمند مشهور، مخترع و مهندس برق «نیکولا تسلا» گرفته شده است. چهار سال پس از تاسیس، آیلان ماسک که به عنوان یکی از ده شخصیت تأثیرگذار جهان شناخته شده است؛ مدیریت این کمپانی بزرگ را برعهده گرفت.
اهداف اصلی شرکت تسلا
این شرکت با هدف تولید محصولات برقی اسپرت و لوکس وارد دنیای خودروسازی شد و خود را به عنوان اولین تولیدکننده ماشین الکتریکی معرفی کرد. هر چند در حال حاضر تسلا به عنوان متفاوتترین شرکت تولید ماشین، اهداف بزرگتری در سر دارد؛ اما همچنان در تولید خودروهای برقی، حرف اول را میزند.
رودستر، اولین خودرو الکتریکی کمپانی تسلا
سال ۲۰۰۸، رودستر به عنوان اولین ماشین برقی شرکت تسلا تولید و در بازار جهانی عرضه شد. این محصول اسپرت مجهز به یک باتری یون لیتیومی است که در هر بار شارژ، مسافتی معادل ۳۲۰ کیلومتر را پشتیبانی کند.
رودستر به عنوان یک خودرو برقی و پاک، با شتاب صفر تا صد معادل 3.7 ثانیه توانست به سرعت و شتابی معادل شتاب ماشینهای اسپرت پرمصرف دست یابد.
مدل S، سدان برقی تسلا
تسلا پس از تولید محصول اسپرت برقی خود یعنی رودستر تصمیم گرفت که در قدم بعدی یک خودرو سدان خانوادگی الکتریکی تولید کند و در نتیجه مدل S تسلا را طراحی و روانه بازار کرد. این محصول بهعنوان یک اتومبیل کاربردی، دارای شتاب اولیه بسیار خوبی است و مسافت ۴۸۰ کیلومتر را با هر بار شارژ طی میکند.
یکی از اهداف بزرگ شرکت، تولید خودرو برقی با قیمت پایین بوده و با عرضه مدل S به این امر دست یافت. قیمت این نسخه، نصف رودستر است که در نتیجه این کمپانی بزرگ، بار دیگر در دنیا به محبوبیت بیشتری دست یافت. نکته: جدیدترین نسل مدل تسلا S با نام S P 100D توانسته به عنوان حریفی قدرتمند برای لامبورگینی هوراکان پرفورمانته تبدیل شود.
تسلا مدل 3 ایمنترین خودرو آمریکا
جدیدترین نسل از محصولات تسلا، مدل ۳ است که در دستهبندی خودروهای سدان قرار دارد و توانایی پیمایش مسافتهای طولانیتر معادل ۸۳۰ کیلومتر را با هر بار شارژ کامل دارد. در این نوع از ماشینهای Tesla، باز هم قیمت به نصف مدل قبلی یعنی مدل S میرسد.
تسلا مدل ۳ مجهز به قالپاقهای آیرودینامیک است و قابلیت جدید عدم استفاده از سیستمهای تهویه هم در آن اضافه شده که مصرف باتری را تا حد زیادی پایین میآورد.
نکته مهم و قابل توجه این است که NHTSA (ادارهی ملی ایمنی و ترافیک بزرگراههای آمریکا)، مدل ۳ را یکی از ایمنترین خودروهای آزمایش شده توسط خود معرفی کرده است.
مدل X شاسی بلند لوکس برقی تسلا
اولین خودرو شاسی بلند لوکس برقی شرکت Tesla motors، مدل X است که به امکان مهم «رانندگی خودکار» مجهز است و از دو موتور در قسمت ابتدا و انتهایی خود بهره میبرد. تسلا X یک شاسی بلند کشیده است که در فاصلههای دور، ماشین کم ارتفاعی به نظر میرسد.
زمان رسیدن به سرعت ۱۰۰ در جدیدترین نسل از مدل X، تنها ۴.۷ ثانیه است. این مدل توانایی این را دارد که از هر شاسی بلند دیگری، بدون تولید هیچ صدایی پیشی بگیرد و با ماشینهایی همچون پورشه و لامبورگینی رقابت کند. نکته مهم: برای این خودرو یک شارژر دیواری در نظر گرفته شده که در صورت درخواست خریدار عرضه میشود.
تسلا مدل Y
تسلا مدل Y را میتوان نسخه کراساووری نامید که اشتراکات فراوانی با مدل X و مدل ۳ دارد. این کراساوور برقی در حدود ۷۵ درصد با مدل ۳ مشابه است و این تشابهات بیشتر مرتبط با بخشهای داخلی و قوای محرکه است.
تسلا این خودرو را در حالت استاندارد در 2 ردیف صندلی به دست خریداران خود میرساند اما نسخه ۳ ردیفه (۷ نفره) آن نیز از اوایل سال ۲۰۲۱ برای خریداران تسلا در دسترس است. تسلا مدل Y در چهار پیکربندی مختلف روانه بازار میشود. نسخه استاندارد این خودرو که دیفرانسیل جلو است در کمتر از ۶ ثانیه از سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت میرسد. رنج مسافت قابل پیمایش با این خودرو ۳۷۰ کیلومتر به ازای یک بار شارژ است و برچسب قیمتی آن ۳۹ هزار دلار است.
نسخه دیگر که از پاییز ۲۰۲۰ برای علاقهمندان تسلا در دسترس است میتواند در کمتر از ۵.۵ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد و با یکبار شارژ ۴۸۲ کیلومتر را طی میکند. این خودرو از برچسب قیمتی ۴۷ هزار دلاری برخوردار است.
نسخه دیگر به سیستم انتقال قدرت تمام چرخ متحرک مجهز است و از دو موتور الکتریکی بهره میبرد. این نسخه با یکبار شارژ باتری ۴۵۰ کیلومتر مسافت را طی میکند و شتاب صفر تا ۱۰۰ آن برابر با ۴.۸ ثانیه است. این تیپ تسلا مدل Y با پرداخت ۵۱ هزار دلار به دست خریداران آن خواهد رسید.
دیگر نسخه مدل Y که با نام پرفورمنس شناخته شده و کارآمدترین نسخه نیز محسوب میشود از پاییز امسال در دسترس علاقهمندان است. تسلا مدل Y پرفورمنس در کمتر از ۴.۸ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت رسیده و رنج مسافت قابل پیمایش توسط آن ۴۵۰ کیلومتر است.
این خودرو پنجمین محصول تسلا محسوب میشود و تسلا امید دارد که مشابه با مدل ۳ بتواند از بازار فروش خوبی برخوردار شود.
۵ مزیت خودروهای برقی
- محافظت از محیط زیست
- حذف هزینه سوخت
- کاهش بیماریهای تنفسی
- کاهش هزینههای نگهداری
- امکانات و تجهیزات و صرفه جویی در زمان
سایبر تراک تسلا
سایبر تراک از طراحی مدرن و صدالبته نامتعارفی برخوردار است و همین موضوع نیز سبب شده است که با سیل عظیمی از واکنشهای مختلف مواجه شود. بسیاری از کارشناسان این وانت برقی را ایمن ندانسته و طراحی آن را پر از ایراد توصیف میکنند. تسلا این خودرو را در سه مدل متنوع با قابلیتهای پیمایش ۴۰۰، ۴۸۰ و ۸۰۰ کیلومتر ارائه کرده است و قیمت پایه این وانت برقی نیز حدودا برابر با ۴۰ هزار دلار است. این سه مدل علاوهبر رنج پیمایش متنوع در خصوص شتاب و امکانات و تجهیزات ارائه شده نیز با یکدیگر متفاوت هستند. نخستین سری این خودرو در اواخر سال ۲۰۲۱ به دست خریداران آن خواهد رسید.
گفته میشود که سایبر تراک در قویترین نسخه میتواند در کمتر از ۳ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد و امکان حمل ۱.۵ تن بار و کشیدن محموله۶.۵ تنی به واسطه آن میسر است. این نسخه رکورد درگ ۱۰.۸ ثانیه را نیز در کارنامه خود دارد.
مدل پایه این خودرو به واسطه تنها موتور برقی که در اختیار دارد میتواند در ۶.۵ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد. این رقم برای مدل دو موتوره برابر با ۴.۵ ثانیه است. این خودرو همچنین در دو حالت چهارچرخ متحرک و محور عقب عرضه میشود. حداکثر سرعت نیز برای مدلهای مختلف این خودرو متفاوت بوده و رقمی بین ۱۸۰ تا ۲۱۰ کیلومتر بر ساعت است.
امکاناتی که تسلا برای این وانت برقی در نظر گرفته به صورتی است که میتواند بسیاری از وانتهای محبوب موجود در صنعت خودروسازی را به چالش بکشد. ایلان ماسک اعلام کرده است که با عرضه سایبر تراک قصد دارد فورد فورد F-150 را بیازماید. به هر روی باید منتظر ماند و دید که سایبر تراک در عمل چگونه وانتی است و فاصله حرف تا عمل این وسیله نقلیه چقدر است.
نویسنده: تیم تولید محتوا خودرو45
چرا شرکت تسلا برای بی نیازی خودروهای برقی از شارژ مجدد،از دینام استفاده نمیکند???
با سلام دوست عزیز
قطعا این پرسش باید از طراحان و مهندسان فنی شرکت خودروسازی تسلا پرسیده شود. چرا که این شرکت نماینده رسمی و فروش در ایران ندارد.
از اینکه خودرو۴۵ را جهت کسب اطلاعات خودرویی خود انتخاب کردهاید سپاسگزاریم.
خوب این یک شرکت خصوصی است و تحریم ها اجازه نمی دهد در ایران فعالیت کند
درضمن دولت مردان کشور هم زیاد راغب نیستند که این خودرو وارد ایران شود درآمد بنزینی آنها کم می شود
با سلام
سپاس از شما در مشارکت اخبار و اطلاعات با مخاطبان خودرو۴۵. بله در حال حاضر مذاکره و خبری درباره حضور شرکت تسلا در ایران به گوش نمیرسد.
از اینکه خودرو۴۵ را جهت کسب اطلاعات خودرویی خود انتخاب کردهاید سپاسگزاریم.
سلام بزرگوار.
اینا اگه اجازه ورود همچین خودرو هایی را به ایران بدهند . آن موقع باید برم کجا دزدی کنن و مال مردم چپاول کنن و ارابه مرگ هایی که درست می کنم را کی می خواد بخره ؟؟؟؟
در ضمن بنزین او موقع چطور لیتری بیست هزارتومان بندازم به مردم و کیسه های بغل پستان هاشون رو پر کنن؟؟
در ضمن اگه این کار رو بکنم اون موقع از کجا برق بفرستن برای برادران و دوستانشان در کشورم ها؟؟؟
خب ایران تحریم هست و فضای شارژ اختصاصی نیخواهد و این ماشین ها با دلار گرون حساب میشود و ایلان ناسک نمیاد ایران چون سودی براش نداره
زیرا به دلیل اینکه مکان هایی برای سخوت گیری آنها در ایران وجود ندارد
سلام
برادر به عنوان یک مکانیک و تعمیرکار خودروهای هیبریدی و برقی خدمتون عرض کنم
با اندکی تحقیق در مورد این سیستم ها متوجه اشتباه خودتون میشید
ماشین های برقی دینام ندارن چون بازده دینام بسیار پایین تر از مصرفش هست)اگر این طور بود ماشین های معمولی باطری تموم نمیکردن(
مورد بعدی اینکه هنگام ترمز گیری موتور مولد حرکت تبدیل به ژتراتور شده و برق تولید میکند
اما هیچ موقع اندازه ای نیست که نیاز به َشارژ حارجی نداشته باشن
در کل سیستم ماشین های برقی این قطعات رو ندارن
۱ بوستر
۲ پمپ ترمز
۳ کمپرسور کولر
۴ واتر پمپ یا اویل پمپ جهت خنک کاری
۵ دینام
۶ پمپ هیدرولیک
و…
همه این ها باز طراحی شده اند و با شکل مرسوم قبلی خودشون فرق میکنن
در خودروهای بنزینی دینام انرژی مکانیکی که توسط بنزین تامین میشود را برای شارژ باتری استفاده میکند و راندمان آن نیز کمتر از یک میباشد ولی در ماشینهای برقی منبع اصلی انرژی باتری بوده و استفاده از دینام بی معنی میباشد چون برای به حرکت درآمدن دینام باید از انرژی مکانیکی که توسط باتری تامین میشود استفاده شود و مقداری انرژی نیز تلف شده و سپس باتری شارژ شود به عبارت دیگر مثلا دینام از باتری هزاروات انرژی دریافت کرده و مثلا صد وات تلف شده و نه صد وات برای شارژ استفاده شود بنابراین بجای شارژ باتری صد وات انرژی تلف شده است .
امیدوارم ساده و خوب توضیح داده باشم
با سلام و تشکر از توضیحات بسیار مفید شما دوست عزیز
از اینکه خودرو۴۵ را جهت کسب اطلاعات خودرویی خود انتخاب کردهاید سپاسگزاریم.
همیشه خروجی موتور ها انرژی میکانیکی میباشد چه موتور الکتریکی باشد چه احتراقی…میشه از خروجی موتور وتبدیل دوباره انرژی میکانیکی به الکتریکی بهره برد به نظر من
با سلام
از اینکه تجربه خود در این زمینه را با مخاطبان خودرو۴۵ در میان گذاشتید، سپاسگزاریم.
البته امکان داره از سیستمهای باز تولید انرژی روی چرخ ها استفاده شده باشد ولی برای افزایش راندمان و کاهش مصرف برق کارای دارد و به تنهایی توان شارش را ندارد البته در صنعت تولید و تامین مواد اولیه باطری و پسماند آن آسیب شدیدی به محیط زیست وارد میشود
خیلی عالیی و مفید بود…سپاس..
من یه سوال داشتم…یه دوچرخه برقی رو دیده بودم که مجهز به دینام بود و در سرپایینی ها انرژی حاصل از چرخش سریع چرخ ها رو ذخیره میکرد و در سربالایی ها از نیروی ذخیره شده استفاده میکرد…و بدون رکاب زدن سربالایی رو طی ..میکرد….
آیا میشه از این سیستم در خودرو های برقی ، برای شارژ هرچند کم باتری ها استفاده کرد؟
نمیدونم درست میگم یان چون سر رشته ای ندارم، فقط نظرم و میگم: خب برای راه اندازی دینام میشه از چرخش چرخ ها استفاده کرد . مثل دینام هایی که روی دوچرخه وصل میکردن و انرژی حرکتی و به الکتریکی تبدیل میشد تعداد بیشتری هم میشه گذاشت.)ممنون از صفحه خوبت(
در کل این مورد کار گذاری دینام بی معنیه ولی شاید مهندسان از ایده سراشیبها و ترمزها برای تولید مجدد برق استفاده کرده باشند
با سلام دوست عزیز
از اشتراک گذاری اطلاعات شما درباره این مقاله بسیار سپاسگزاریم.
اگر از مشخصات فنی خودرو های برقی اطلاعاتی دارید لطفا به اشتراک بزارید
ازجمله اطلاعات توان الکتریکی ماشین ها و توان مکانیکی تولید شده و ولتاژ کار خودرو ها
سلام در پاسخ دوست گرامی شاید نظر من در این رابطه درست باشه
انرژی داری چرخه است و همیشه در حال تغییره انرژی مصرف شده درباطری خودرو مقدارزیادی صرف از بین بردن استحکاک مقداری تبدیل به گرما مقدار زیادی تبدیل به انرژی حرکتی میشه و دینام فقط برگشت همون انرژی حرکتی رو با ضریب بسیار پایین دوباره تبدیل به انژی الکتریکی میکنه که بسیار ناچیزه در ضنم احتمال داره شارژ و دشارژ هم زمان به باطری ها صدمه بزنه
در ضمن برای تولید این ولتاژ بادینام موتوری به بزرگی موتور برقی خودرو نیاز هست که خود اون ی بار اضافه محسوب میشه و دیگر توانی برای موتور باقی نمیمونه که بتونه خودرو رو به حرکت دربیاره
با سلام دوست عزیز
از اینکه خودرو۴۵ را جهت کسب اطلاعات خودرویی خود انتخاب کردهاید و در مشارکت و اطلاع رسانی سایر مخاطبان ما تلاش میکنید، سپاسگزاریم.
استفاده از دینام اصلا مقرون به صرفه نیس در ضمن تولید خودروی برقی هدفش حذف استفاده از سوخت فسیلی هس ولی میشه بدنه خودرو را جوری طراحی کرد که سلول خورشیدی باشن و در مسیر یا در پارک کردن خودبخود شارژ شوند یا با شارژ بی سیم شارژ بشه در جاده ها
با سلام
از اینکه دانش و اطلاعات فنی خود را با سایر مخاطبان خودرو۴۵ به اشتراک میگذارید سپاسگزاریم.
در واقع با این کار شارژی به ماشین اضافه نمیشود که هیچ هدر هم میرود. کمی فیزیک بخوانید متوجه می شوید
با سلام دوست گرامی
نظر شما محترم است. اما آنچه شرکت تسلا اعلام کرده است در این متن ترجمه شده و آمده است.
از اینکه خودرو۴۵ را جهت کسب اطلاعات خودرویی خود انتخاب کردهاید سپاسگزاریم.
سلام دوست عزیزدر این نوع خودرو ها که با باطری کار میکنند هنگام رانندگی امکان شارژ باطری وجود ندارد شاید دراینده این امکان فراهم شود
با سلام دوست گرامی
از اینکه در ارائه اطلاعات صحیح به مخاطبان خودرو۴۵ مشارکت کرده اید، سپاسگزاریم.
اتفاقا برا منم خیلی سواله، که چرا این ماشینای برقی نمیتونن خودشون به وسیله دینام باطریشونو شارژ کنن؟
در خودرو های الکتریکی برای شارژ باترها از پنل های خورشیدی هم استفاده میشود
در بعضی از انواع خودرو برقی از فناوری موتور و ژنراتور استفاده میشود که ژنراتور در زمان حرکت در سراشیبی و در زمان ترمز میتواند ژنراتور ماشین کار کند و انرژی را به باتریها برگرداند
در کل قانون بقای انرژی را نباید فراموش کرد .
سلام
به دلیل اصطکاک یا بازده
این حرفی که شما میگی در مورد مترو هم میشه گفت
علت این که نمیشه این هست که اگر ما یک ورودی ١٠٠ به خودرو بدیم دینام ها با حرکت خودرو قادر به تولید ۶٠ هستند و اگر دیگه منبع تغذیه نباشد از اون ۶٠ تا ورودی این بار ۴٠ تا تولید میشه و همین رفته رفته کم میشه تا به صفر میرسه و خودرو می ایسته
علت عدم استفاده از دینام باعث اصطکاک در الکتروموتور وکاهش سرعت ودر نتیجه باعث زود تخلیه شدن باطریها مبشود ظمنآ من توانسته ام بجای دینام از طرحی به نام alset allaco استفاده کنم که ماشینهای برقی EV در درون خود هم زمان باطر یها شارژ شده وهیچگاه توقفی نداشته باشه برای شارژ وسپس شروع به حرکت نماید
پس جوان اردبیلی که دوتا الکترو موتور رو روی پراید نصب کرده بود و یکی تولید کننده و دیگری مصرف کننده بود از اینها بهتر عمل کرده و نیازی به شارژ هم نبود و ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت هم سرعت داشت کاش ما هم مسئولانمون مثل خارج اهمیت میدادن
سلام
دوست عزیز،
دینام (به عنوان یک مولد انرژی الکتریکی) به نوبه خود، یک ورودی مکانیکی (گشتاور و دور) برای دوران محور خودش و تولید برق نیاز دارد.
شاید ایده این باشد که: خوب! دینام هم با یک موتور الکتریکی به گردش درآید !!
این چرخه نامحدود دینام – باطری – موتور و باز هم دینام – باطری – موتورو چندباره دینام – باطری – موتور ….. به دلیل وجود تلف های مکانیکی و الکتریکی بصورت اصطکاک و جریانات فوکو … غیرممکن است
دینام؟؟؟
اونوقت این دینام میخواد انرژی مکانیکی رو به الکتریکی تبدیل کنه؟؟ کدوم انرژی مکانیکی؟؟
انرژی موتور که خودش از انرژی الکتریکی ایجاد میشه،
قانون ماندگاری انرژی را به یاد داشته باشید
نمیدونم
دینام داره عزیزم . وقتی ترمز میگیره ماشین خود موتور نقش تولید کننده برق رو داره و باتری هارو شارژ میکنه
باسلام . دوست عزیز در مدل ۳ از دینام استفاده شده که حتی با یک دکمه میتونید غیرفعالش کنید چرا که وقتی فعاله وقتی پاتون رو از پدال گاز برمیدارید به شدت افت شتاب دارید من خودم سوار شدم . ممنونم
چون موتور نداره????
با توجه به قانون پایستگی انرژی نصب دینام نه تنها از شارژ مجدد بینیاز نمیکند بلکه منجر به افزایش مصرف انرژی الکتریکی هم میشود.
سلام
چرا دوست عزیز استفاده میکنه مثلا هنگام ترمز گیری یا بعضی مواقع باتری رو شارژ میکنه ولی نمی تونه از هدر رفت کل انرژی جلو گیری کنه (فقط میتونه کاری کنه که دیر تر باتری خالی شه)
ظاهرا همه خودرو های الکتریکی این کار رو می کنند. ظاهرا تحت عنوان Regenerative Braking هست و مثلا ظاهرا در tesla model 3 میشه خاموش یا روشنش کرد.
هدف اینجا، تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی جنبشی هست، با این اوصاف معنایی نداره انرژی الکتریکی که خودمون تبدیل به انرژی جنبشی کردیم و باعث حرکت اتومبیل شده رو دوباره تبدیل به انرژی الکتریکی کنیم، در واقع انرژی از هیچ به وجود نمیاد، شما وقتی بخوای باتری ات رو با دینام شارژ کنی در واقع داری از انرژی جنبشی ات کم می کنی، همون انرژی جنبشی ای که از انرژی الکتریکی ات به دست اومده، در واقع اگر می خواستی دوباره به شکل انرژی الکتریکی ذخیره کنی چرا اصلا تبدیلش کردی به انرژی جنبشی،
چون دینام با سوخت بنزین و مشتقات درست میشه??
میتونیم یه تسلا نسخه y بسازیم
بدنه پراید را بردار یه آرمیچر بزار یه باتری قلمی هم بزار وصل کن به دیفرانسیل بشین پشت فرمون رانندگی کن
به همین راحتی به همین خوشمزگی!
این یه کار خنده داره که بخوان روی ماشین برقی دینام ببندن احتمالا شما از مهندسی چیزی نمیدونید چون این یه ماشین برقیه . یعنی شما داری توان الکتریکی میدی مکانیکی میگیری بعد میخوای اون مکانیکی رو دوباره تبدیل کنی به الکتریکی .
حتی به فرض اینکه منظور شما استفاده از دینام برای سرپایینی باشه هم باید در جواب بهتون بگم که اولا مگه اصن چقدر سرپایینی داریم ثانیا نصب دینام برای تولید برق از دور خروجی موتور به شدت سطح درگیری رو بالا میبره و کلا موتور و گیربکس رو از اون روان بودن میندازه
چون دینام اضافه باری برای موتور میشه واین اضافه بار باعث مصرف بیشتر از باطری میشه . درسته که دینام باطری رو شارژ میکنه ولی از این طرف مصرف بیشتری ایجاد میشه با این وضعیت اگه بخوایم حساب کنیم ماشینی که میتونه با یک بار شارژ۳۲۰ کیلومتر بره با این گفته شما میتونه ۳۴۰ کیلومتر حرکت کنه و از حرکت می ایسته چرا چون قانون بقای انرژی رو زیر پا میزاره
سلام دینام برقش رو از محور متحرک خودرو باید بگیرد،محور متحرک هم قدرتش رو از موتور میگیره،پس با این حساب باید توان بیشتری مصرف بشه که بتونه دینام رو حرکت بده،اگه فرض کنیم بلزدهی دینام ۱۰۰ درصد هست،توانی که برای به حرکت درآوردن دینام مصرف خواهد شد برابر با خروجی دینام خواهد بود و با توجه به اینکه بازدهی دینام کمتر از ۱۰۰ هست،میشه گفت مقداری از توان هم این وسط از بین خواهد رفت،با این حساب منطقی نیست که دینام استفاده بشه
خب اینجوری که نمی شه. تو خودرو های معمولی دینام رو می ذارن که از انرژی بنزین، انرژی الکتریکی تولید کنن برای شارژ باتری. تو خودروی برقی که نمی شه از انرژی الکتریکی برای تولید انرژی الکتریکی استفاده کرد! می تونی راجب وسایل برقی دیگه هم این سوال رو بپرسی. چرا ساعت دیواری وقتی می چرخه یه دینام بهش وصل نمی کنن که دوباره باتری شارژ بشه؟! جناب، این حرف شما قانون پایستگی انرژی رو نقض می کنه.
سلام ..در رابطه با سوال دوستمون برای استفاده از دینام
دینام خودش کلی اتلاف انرژی داره برای خودرو
در ضمن این خودرو های تسلا موتور هاشون با برق سه فاز واز طریق باطریهای سلولی و اینوتور راه اندازی میشه وساخت یک دینام با این حجم از تولید انرژی وزن زیاد واتلاف انرژی بهمراه داره ..باتشکر
با سلام و تشکر از تبادل اطلاعات شما در رابطه با مقاله خودرو۴۵.
از اینکه خودرو۴۵ را جهت کسب اطلاعات خودرویی خود انتخاب کردهاید سپاسگزاریم.
سلام یه سوال لطفا هرکی اطلاعات کامل داره جواب بده باتشکر. سوال:آیا میشه برای تامین برق از پنل خورشیدی که روی بدنه کارگذاری بشه استفاده کرد؟چون تامین انرژی و ایجاد جایگاه شارژ در ایران خیلی پر هزینه و تقریبا غیرممکنه.
با سلام
بله تعویض پلاک باید وکالت اولیهای که شما از مالک خودرو دارید مشاهده کنید و میتوانید به دفترخانه تنظیم کننده آن وکالت مراجعه کرده و وکالت را دریافت کنید.
با سلام
در حال حاضر راندمان سلول های خورشیدی بسیار پایین بوده و امکان تامین انرژی مورد نیاز خودروهای تجاری رو ندارن. مدت زیادیست که روی این قضیه داره کار میشه و هر سال هم در نقاط مختلف دنیا از جمله ایران، مسابقات خودروهای خورشیدی برگزار می شه ولی همون طور که گفتم، به دلیل اینکه این سلول ها در حال حاضر توان پایینی رو تولید می کنن، امکان تامین شارژ مورد نیاز خودروها رو ندارن، ولی احتمالا در آینده ای نزدیک این امکان به وجود خواهد آمد.
با سلام البته من موفق به ساخت دستگاهalset allacoشدم که میتواند تمامی ماشینهایEVرو از نظر شارژ تآمین نماید بدون استفاده از حرکت ماشین اگر میتوانید کمک وراهنمای بکنید منو
متاسفانه در آینده هم خودرهای خورشیدی جایگاه مهمی ندارند، به فرض محال اگر ۱۰۰ درصد انرژی خورشید را هم به الکتریسیته تبدیل کنیم باز انرژی زیادی بدست نخواهیم آورد، چون قطعا سطح محدودی جهت نصب سلول های خورشیدی خواهیم داشت
با ۱۰۰ درصد انرژی خورشیدی با کمک تکنولوژی های بروز میشه
سلام خیر از پنل نمیشود بدلیل ناتوانی در تولید برق مورد نیاز در موتور EV
سلام دوست عزیز با استفاده از پنل خورشیدی که روی بدنه خودرو الکتریکی خود نصب کرده اید میتوانید از جریان وولتاژ تولیدی جهت شارژ باتری ها استفاده کنید اما از مشکلات وموانع این کار این است که ولتاژ وجریان تولیدی این سلول ها با حجم و ظرفیت باتری ها قابل قیاس نیست و برای شارژ کامل باتری های خودرو باید خیلی زمان بگذارید که اصلا به صرفه نیست
یه کاردیگه میشه براشارژ حین حرکت انجام داد مثلا یه لاین ازاتوبان جوری طراحی بشه وفتی شارژکم شد خودرو اززیر وصل بشه به یه منبع شارژ مثل مترو وحین حرکت شارژبشه
دوستان بنده درنظردارم خودرویی برقی برا خودم بسازم که فقط توشهرازش استفاده کنم بابرق خانگی هم شارژ بشه مثل لیفتراکهای برقی به نظرتون ازچه موتوری استفاده کنم ازکجا تهیه کنم
ایرانی ها هم دانشمند هستن! ۹۹% کامنت گذاشتن که یه دینام بزارن دیگه شارژ لازم نباشه ? احتمالا بچه بودن دوچرخه دینام دار داشتن لامپش روشن میشده! به همین راحتی بود که همه برق تولید می کردن برید علوم دبستان قانون بقای انرژی بخونید
درود برشما و محتوای خوبتون.یه سوال داشتم چرا خودرو تسلا برای تامین انرژی باتریش از یک ژنراتور استفاده نمیکنه خب خودرو حرکت داره همونطور که در خودرو بنزینی دینام به وسیله حرکت میلنگ میچرخه و برق تولید میکنه اینجا هم نمیشه قسمتی از برق خودرو با یه دینام خوب تولید بشه؟ممنون میشم جواب بدین
سلام،چرا ایران دنبال استفاده از انرژی دینام در ماشین برقی نیست،ماشین برقی تولید کنه،تا محیط زیست آلوده نشه
فرغون سازی تسلا
حالا بعد از اینکه قدیمی شد میاد تو ایران. ایران ماشین های برقی چینی مثل کوادرو خریداری کرده
سلام.ا گر بتوانیم خودرویی الکتریکی تولید کنیم که انرژی حرکتی آن تا ۱۰یا ۲۰سال آینده تامین باشد..منظورم اینه که مثل زیر دریایی های اتمی که از همجوشی هسته ایی برای تامین انرژی حرکتی زیردریایی ها تا ۲۰سال استفاده میکنن.اگه بتونیم راهی پیدا کنیم که از نظر علمی و اقتصادی قابل قبول باشد و از جهتی زمانی که تولید بشود تا زمانی که از کارکرد خارج بشود نیاز به هیچ شارژ مجددی نباشه.اون وقته که به نظر من تحوله بزرگی توی خودروهای برقی ایجاد پ
میشود…خب من درحال حاضر در مورد این موضوع تحقیق میکنم وا گر کسی علاقمند باشه و بخواد تغییری جهانی ایجاد کنه خوشحال میشم بامن همکاری داشته باشه…
سلام یه عیب بزرگ داره ولی یه چیز کاملا متفاوت با تمام ماشین های دنیا
نزدیک بود ما رو به کشتن بده . تو اتوبان بروکسل به سمت گنت بودیم و ماشین روی اتوپایلود یا راننده اتوماتیک بود . یه قسمتی از اتوبان در حال بازسازی و تعمیر بود . سیستم خودکار ماشین خط لاین اتوبان رو با خط موقت که برای تعمیر گذاشته بودن قاطی کرد و یکدفعه دوبار لاین عوض کرد . تو ۱۲۰ کیلومتر سرعت نزدیک بود کنترل ماشین از دست به که من سریع فرمون محکم گرفتم و وقتی فرمون رو سفت میگیری از حالت اتومات در میاد . خدا رحم کرد وگرنه منو همسرم رفته بودیم قاطی باقالیا و زده بودیم به تشکیلات بازسازی