سال ۲۰۲۰ دوره سختی برای همه جهان و به خصوص صنعت خودروسازی و بازار خودرو بود، با این حال آن طور که تحلیلگر جاتو داینامیکز گفته، یک نتیجه مثبت داشت: کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن و آلایندگی خودروها.
کاهش انتشار دی اکسید کربن و آلایندگی خودروها در سال ۲۰۲۰
میزان انتشار گازهای گلخانهای و دی اکسید کربن و آلایندگی خودروها در اروپا به ازای هر خودرو پلاکشده ۱۰۶.۷ گرم در کیلومتر بوده که ۱۲ درصد از آمار سال ۲۰۱۹ کمتر است. هر چند هنوز از هدف اعلامشده اتحادیه اروپا، یعنی ۹۶ گرم در کیلومتر بیشتر است.
میانگین ۱۰۶.۷ گرم در کیلومتر کمترین میزان انتشار دی اکسید کربن در پنج سال گذشته و ۱۰ گرم کمتر از رکورد سال ۲۰۱۷ است. در سال ۲۰۱۷ میزان انتشار CO2 و آلایندگی خودروهای جدید ۱۱۷.۷ گرم در کیلومتر بود.
بر اساس گزارش شرکت جاتو، کاهش آلایندگی خودروها و انتشار گازهای گلخانهای دو دلیل اصلی داشت: یکی مقررات سختگیرانه دولتها در مورد خودروهای بنزینی و دیزلی و غیر برقی و یکی هم تغییر رفتارها و ارزشهای جامعه و رانندگان به خاطر ویروس کرونا.
تعداد خودروهای با موتور احتراق داخلی (بنزینی و دیزلی) اروپا از ۱۴.۷ میلیون دستگاه در سال ۲۰۱۹ به ۸.۶ میلیون دستگاه در سال ۲۰۲۰ رسید.
در این گزارش فیلیپه مونیوز، تحلیلگر جاتو مینویسد: «در سالی که گذشت میلیونها نفر در قرنطینه بودند و نتوانستند از خانههای خود خارج شوند و به همین دلیل کاهش آلایندگی خودروها به میزان ۱۵ گرم در کیلومتر قابل توجه است. این امر به معنای تغییر مفهوم حمل و نقل و میل بیشتر به استفاده از خودروهای پاک است.»
آمار انتشار گازهای گلخانهای در کشورهای اروپا
هر چند آمار کلی انتشار CO2 و آلایندگی خودروها در اروپا به طور قابل توجهی کاهش یافته اما اگر آمار کشورها را به صورت مجزا در نظر بگیریم، هنوز در بعضی مناطق آلودگی هوا بالاتر از حد استاندارد است. در کشورهایی مثل اسلواکی، جمهوری چک و لهستان همچنان تقاضا برای خودروهای بنزینی و دیزلی بالا است و به همین دلیل آلودگی هوا هم افزایش مییابد.
در همین حال، میزان انتشار گاز دی اکسید کربن در شش کشور هلند، دانمارک، پرتغال، سوئد، فرانسه و فنلاند کمتر از ۱۰۰ گرم در کیلومتر است. به خاطر اینکه بیشترین تعداد خرید خودروهای برقی در این کشورها صورت گرفته و سوئد در صدر این فهرست قرار دارد. ۳۲ درصد از خودروهای جدید سوئد را ماشینهای برقی تشکیل میدهند.
آلایندهترین و پاکترین برندهای خودرو در سال ۲۰۲۰
آمار انتشار دی اکسید کربن و آلایندگی خودروها فقط مختص به کشورها نیست، بلکه اعداد و ارقام مربوط به خودروسازان نیز منتشر شده است. میانگین آلایندگی خودروهای سوبارو و جگوار لندروور به ترتیب ۱۵۵.۳ گرم در کیلومتر و ۱۴۷.۹ گرم در کیلومتر بود.
کمترین آلایندگی متعلق به خودروهای ژاپنی لکسوس، مزدا و تویوتا با میانگین ۹۷.۵ گرم در کیلومتر بود. محصولات گروه خودروسازی PSA پژو سیتروئن (که با فیات کرایلسر ادغام و استلانتیس را تشکیل دادهاند) ۹۷.۸ گرم در کیلومتر بود.
آیا انتشار گازهای گلخانهای و آلایندگی خودروها در ایران کاهش مییابد؟
سالهای سال است که در ایران و به خصوص در فصل پاییز و زمستان با مشکل وارونگی هوا در شهرهای بزرگ دسته و پنجه نرم میکنیم. یکی از مهمترین علتهای این اتفاق تولید خودروهای آلاینده است که هنوز به استاندارد یورو ۵ هم نرسیدهاند و علت مهم دیگر بنزین بیکیفیتی است که این خودروها استفاده میکنند.
اجرای استاندارد یورو ۵ در سال ۲۰۰۸ میلادی (۱۳۸۷ خورشیدی) در اروپا الزامی شد و خودروهای تولیدی اروپا در حال حاضر ملزم به رعایت استاندارد یورو ۶ هستند و خودروسازان کمکم باید خودشان را برای یورو ۷ آماده کنند.
با این حال، تحریمها باعث شده تا صنعت خودروسازی ایران از فناوری روز عقب بماند و خودروهایی را تولید کند که تکنولوژیشان حداقل برای ده سال قبل است. به نظر شما، چه زمانی در ایران میتوانیم خودروهای پاک و بدون آلایندگی تولید کنیم؟
نویسنده: میلاد قزللو