مزایا و معایب گیربکس دوکلاچه یا DCT چیست؟

۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ مزایا و معایب گیربکس دوکلاچه یا DCT چیست؟

انواع مختلفی از گیربکس خودرو در این صنعت موجود است که اتفاقا هر کدام بازار مخصوص خود را داشته و از مزایا و حتی معایب خاصی برخوردار هستند. به هر روی گشتاور تولیدی در موتور خودروها متناسب با نوع خودرو و کاربرد آن باید به چرخ‌ها منتقل شود و این جاست که گیربکس‌های مختلف وارد عمل شده و هر کدام بنا به طراحی و نوع کاربرد این عمل را انجام می‌دهند.

بسیاری از رانندگان به گیربکس‌های دستی و کلاسیک تمایل نداشته و ترجیح می‌دهند که از گیربکس‌های اتوماتیک استفاده کنند. برای آن دسته از رانندگان که به هر دو گیربکس دستی و اتومات علاقه‌مندند گیربکس دو کلاچه یک انتخاب بسیار شایسته است.

گیربکس دوکلاچه چیست؟

گیربکس‌های دوکلاچه در منظر بسیاری از تعمیرکاران و کارشناسان صنعت خودروسازی به گیربکس‌های نیمه اتومات یا دستی خودکار نیز مشهور هستند.

گیربکس‌های دوکلاچه را می‌توان ترکیبی از گیربکس‌های دستی و اتوماتیک دانست که به کمک فناوری‌های به کار رفته در آن‌ها خللی در ارسال جریان نیرو به چرخ‌های خودرو ایجاد نمی‌شود.

در این فرم از گیربکس‌ها از دو سیستم کلاچ استفاده می‌شود که هر کدام دو شفت جداگانه متصل داشته و یک شفت مخصوص دنده‌های زوج است و شفت دیگر به دنده‌های فرد تعلق دارد.

مطالب مرتبط:

مزایا و معایب تبدیل گیربکس دستی به اتوماتیک و راهکارهای جایگزین!

سلکتور گیربکس چیست و چگونه تنظیم می‌شود؟

فرق گیربکس CVT و معمولی در چیست؟

نحوه کارکرد گیربکس‌های دوکلاچه

در یک گیربکس دوکلاچه همواره ارتباط موتور و چرخ‌ها برقرار است چراکه هر دو کلاچ به صورت مجزا عمل می‌کنند.

در این دست از گیربکس‌ها اختلال در روند انتقال قدرت موتور به چرخ‌ها بسیار بسیار کم و در حد تعویض کلاچ‌ها است. گفته می‌شود زمان این اختلال در حد ۸ میلی‌ثانیه است.

بهتر است که این نکته را یادآوری کنیم که تعویض دنده در یک گیربکس دو کلاچه به صورت اتومات انجام می‌شود اما این عمل به واسطه مبدل گشتاور رخ نمی‌دهد. وظیفه تعویض دنده و کلاچ‌گیری در این گیربکس‌ها بر عهده کلاچ‌های چند صفحه‌ای خیس و چند صفحه‌ای خشک است. کلاچ‌های خیس وظیفه مدیریت گشتاورهای بالای ۳۵۰ نیوتن‌برمتر را بر عهده داشته و به همین جهت نیز بیشتر در خودروهای اسپرت و قدرتی از آن‌ها استفاده می‌شود. گشتاورهای کمتر از ۲۵۰ نیوتن‌برمتر نیز در حوزه اختیار کلاچ‌های خشک است. در همین راستا نیز این دست از گیربکس‌های دوکلاچه بیشتر در خودروهای شهری و اقتصادی مورد استفاده قرار می‌گیرند. مزیت بهره‌مندی از چنین دسته‌بندی کاهش مصرف سوخت به واسطه تخصصی شدن انتخاب‌هاست.

معایب و مزایا

به هر روی گیربکس‌های دوکلاچه یا DCT نیز همچون دیگر هم‌نوعان خود از نقاط قوت و ضعف برخوردار هستند. متقاضیان استفاده از این نوع از گیربکس‌ها می‌توانند بر اساس نیاز خود و با توجه به نقاط ضعف و قوتی که قصد داریم در ادامه به شما یادآوری کنیم در خصوص استفاده از آن‌ها تصمیم بگیرند.

نقاط قوت:

یک گیربکس دو کلاچه با کلاچ خشک در حالت خلاص فشار بسیار کمی را به موتور خودرو وارد کرده و در این حالت درست مشابه با یک گیربکس دستی عمل می‌کند. این موضوع سبب می‌شود که میزان مصرف سوخت و آلودگی موتور خودرو نیز کاهش پیدا کند.

همانطور که پیش از این نیز گفتیم زمان تعویض دنده در یک گیربکس دو کلاچه در حد ۸ میلی‌ثانیه است و همین موضوع سبب افزایش بسیار محسوس شتابگیری خودرو می‌شود. افت دور موتور در زمان تعویض دنده در یک گیربکس دو کلاچه به حداقل رسیده و به این ترتیب میزان مصرف سوخت و آلودگی موتور به طرز قابل‌ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد.

گیربکس دو کلاچه

در این دست از گیربکس‌ها ضربه و شوک تعویض دنده به حداقل رسیده و آسایش سرنشینان خودرو نیز افزایش می‌یابد.

گیربکس‌های نیمه اتومات عمل تعویض دنده را بدون رعایت ترتیب و به صورت اتومات انجام می‌دهند. به عنوان نمونه در یک گیربکس دو کلاچه ممکن است دنده از ۳ به ۵ جهش پیدا کند.

نقاط ضعف:

شاید بزرگترین عیب گیربکس‌های DCT را بتوان برچسب قیمتی بالای آن‌ها دانست. این گیربکس‌ها کمتر در خودروهای شهری و اقتصادی مورد استفاده قرار می‌گیرند و تکنولوژی‌های بسیار پیشرفته‌ای نیز در ساختار آن‌ها بکار برده می‌شود.

همین موضوع در نهایت سبب بهای تمام شده بالا برای گیربکس‌های دو کلاچه می‌شود. به علاوه هزینه تعمیر و نگه‌داری آن‌ها نیز قابل‌توجه است. هزینه‌ای که شامل دستمزد تعمیرکار و قطعات است.

دیگر ایراد مرتبط با گیربکس‌های دو کلاچه را می‌توان به عدم انعطاف‌پذیری آن‌ها ارتباط داد. یک گیربکس دو کلاچه به دلیل انعطاف‌پذیری کمی که دارد کمتر مستعد تقویت و تیونینگ است. همین موضوع در نهایت استارتاپ‌ها و کمپانی‌های تیونینگ خودروها را ناچار می‌کند که کمتر به سراغ خودروهای مجهز به گیربکس دو کلاچه روند.

البته کمپانی‌های مختلفی نیز به این حوزه ورود پیدا کرده و اتفاقا نتیجه کار نیز بسیار قابل‌تقدیر و قابل‌توجه است.

نویسنده: زهرا ملکی

 

فروش فوری خودرو کارکرده