خودروهای هاچبک یکی از پرطرفدارترین انواع ماشین در بازار ایران به شمار میآیند. دلیل استقبال مشتریان از این مدل خودرو را میتوان در جمع و جور بودن، پیدا کردن راحتتر فضای پارک و حالت اسپرتتر نسبت به سدانها و کراساوورها دانست.
ژیان، رنو ۵ و پراید از پرطرفدارترین هاچبکها در تاریخ خودرو ایران هستند و هر سه آنها توسط گروه خودروسازی سایپا و شرکت زیرمجموعهاش، یعنی پارس خودرو تولید شدهاند و از این نظر سایپا هاچبکساز تخصصی داخلی است. در سال ۱۳۹۲، سایپا اولین هاچبک داخلی خود را با نام تیبا ۲ به بازار فرستاد و سه سال بعد، دومین خودرو ملی خود از این کلاس را که کوییک نام دارد، معرفی کرد.
تاریخچه کوییک
پراید، به عنوان پرطرفدارترین و پرفروشترین خودرو بازار داخلی در دهههای ۸۰ و ۹۰، از سال ۷۲ تا ۹۹ روی خط تولید سایپا قرار داشت و در این سه دهه مدلهای مختلفی از آن در قالب سدان و هاچبک به ایرانیها فروخته شد.
اما ارائه مدلهای فیسلیفت هم نتوانست تغییر چندانی در طراحی قدیمی این خودرو ایجاد کند و بازار نیاز به ماشینی جدیدتر داشت. ماشینی که هماندازه و همقیمت پراید باشد و در عین حال به سبک روز طراحی شده باشد و آپشنهای جدیدتر و بیشتری در اختیار راننده و سرنشیان قرار دهد.
به همین دلیل، گروه خودروسازی سایپا، در سال ۸۸ مدل صندوقدار تیبا را عرضه کرد و چهار سال بعد تیبا ۲ را که بدنه هاچبک دارد، برای جایگزینی پراید ۱۱۱ به بازار فرستاد. اما تیبا ۲ هم نتوانست همه سلیقهها را راضی کند و با افزایش فروش کراساوورها، مشتریان خواستار خودرویی بودند که دارای ابعاد و اندازه جمع و جور، ارتفاع بیشتر و ظاهر اسپرتتر و ترکیبی از هاچبک و کراساوور باشد.
خودروی مورد نظر با این ویژگیها در سال ۱۳۹۵ معرفی و رونمایی شد. نارنجیپوشان نام محصول جدیدشان را کوییک (Quick) به معنای سریع گذاشتند و در سال ۱۳۹۷ روانه بازار کردند.
کوییک به نوعی نسخه فیسلیفت تیبا محسوب میشود و با توجه به اینکه نمای جلویی آن، شباهت زیادی به سدان کامپکت ساینا دارد، مدل هاچبک آن نیز به حساب میآید.
در این چند سالی که از حضور کوییک در بازار ایران میگذرد، مدلها و تیپهای مختلفی از آن شامل کوییک دندهای، اتومات، R (آر)، R+ (آر پلاس) و S (اس) به بازار آمده که تقریبا همه آنها یک شکل هستند و مشخصات فنی کاملا یکسانی دارند. تنها تفاوت آنها از نظر آپشنها و تغییرات جزئی ظاهری است.
کوییک دنده ای
کوییک برای اولین بار در سال ۱۳۹۵ معرفی و رونمایی شد و دو سال بعد، یعنی در سال ۱۳۹۷ به دست خریداران رسید. کوییک، بعد از تیبا و ساینا، سومین خودرویی است که روی پلتفرم X200 سایپا تولید شد و به نوعی مدل هاچبک ساینا و ورژن کراس تیبا ۲ به حساب میآید. ارتفاع بلندتر و ظاهر اسپرتتر باعث شده تا علاقمندانی بین جوانان پیدا کند. طرح اسپرت چراغهای جلو، فرم بهتر سپر نسبت به تیبا، زه و طرح گرافیکی روی درهای جانبی و چراغهای دو تکه عقب از المان ظاهری کوییک است. کابین طرحی نسبتا ساده و مشابه به تیبا دارد، اما تغییراتی در کنسول میانی، فرمان و رودریها نسبت به ساینا، ظاهر بهتری به کابین کوییک داده است.
این مدل کوییک که در بازار به کوییک دندهای یا معمولی معروف است، از همان پیشرانه ۱.۵ لیتری با قدرت ۸۷ اسب بخار و جعبه دنده دستی ۵ سرعته تیبا و ساینا استفاده میکند و تنها آپشن قابل ذکر آن هم، سنسور دنده عقب است.
کوییک پلاس (اتوماتیک)
جدیدترین هاچبک سایپا در سال ۱۳۹۷ مجهز به گیربکس CVT با ۴ دنده مصنوعی (تیپ فول) و ۶ دنده مصنوعی (تیپ فول پلاس) شد و در بازار با نام کوییک پلاس (اتوماتیک) خرید و فروش میشود. مدل اتومات کوییک از نظر ظاهری هیچ تفاوتی با مدل دندهای ندارد و مشخصات فنی این دو مدل نیز به جز دو مورد دریچه و پدال گاز برقی در کوییک پلاس، با هم یکی است.
کوییک اتوماتیک از سال ۹۷ در دو تیپ فول و فول پلاس روی خط تولید سایپا قرار گرفت که از نظر آپشنها با هم تفاوت دارند و البته هر دو دارای امکانات بیشتری نسبت به مدل دندهای هستند. کروز کنترل، استارت بدون کلید، نمایشگر، دوربین عقب، فرمان برقی، کامپیوتر سفری، غربیلک فرمان دی کات با دکمههای کنترلی و تریم رنگی کابین از آپشنهای کوییک پلاس است.
کوییک R
جذابترین و زیباترین مدل کوییک را در بازار میتوان با نام کوییک R (مخفف Rainbow و به معنای رنگین کمان) خریداری کرد. دلیل این نامگذاری دو رنگ بودن بدنه و کابین است که سقف، قاب آینههای بغل، دیفیوزر جلو و عقب، قاب دور کنسول مرکزی و بخشی از رودریها رنگ متفاوتی (قرمز، نقرهای و مشکی) با دیگر بخشهای بدنه دارند. این مدل حاصل تجربهای است که پارس خودرو و سایپا از مونتاژ سیتروئن C3 دو رنگ به دست آوردهاند. کوییک R نه در کارخانههای سایپا، بلکه در پارس خودرو تولید میشود و از نظر مشخصات فنی و آپشنها کاملا با کوییک دندهای یکسان است.
کوییک R پلاس
کوییک R پلاس که با حروف R+ زیر آینه بغل و روی در از مدل R متمایز است و به جز این از نظر ظاهری و داخلی هیچ تفاوتی با کوییک R ندارد. در حقیقت R پلاس ترکیبی از طراحی ظاهری و داخلی R و آپشنهای پلاس است. این مدل کوییک به صورت محدود و در مدت کوتاهی تولید شد.
کوییک S
بعد از گذشت ۳ سال از عرضه اولین مدل کوییک، سایپا تصمیم گرفت تا دستی به سر و روی هاچبک خود بکشد و فیسلیفت آن را به بازار بفرستد. کوییک S جدیدترین مدل هاچبک سایپا است که چهرهای متفاوت دارد. جلوپنجره و سپر این خودرو از نو طراحی شده، اما بقیه قسمتها بدنه در نمای جانبی و عقبی تغییری نداشتهاند. همچنین چند سانتیمتری به طول آن اضافه شده، عرض کوییک S چند سانتی کاهش یافته و کمی هم ارتفاعش بیشتر شده است. کابین هاچبک فیسلیفت تقریبا مشابه مدلهای قبلی است، به جز اینکه صفحه کیلومترشمار از ساینا S گرفته شده، فرمان کوییک R و ساینا S در این خودرو به کار رفته و طراحی پنل دکمههای سمت چپ فرمان هم عوض شده است.
آپشنها هم تغییر چندانی نسبت به کوییک دندهای و R نداشته و فقط دی لایت به تک و توک آپشن کوییک S اضافه شده است. هر چند کوییک S فیسلیفت جدیدی از کوییک دندهای به شمار میآید و انتظار میرفت پیشرانه جدیدتر و قویتری داشته باشد، اما سایپاییها این بخش را بدون تغییر باقی گذاشتهاند.
کوییک G
کوییک G نسخه فول آپشن کوییک S است که امکاناتی مثل کوییک پلاس و R پلاس شامل نمایشگر، دوربین عقب، دکمههای کنترلی فرمان، تهویه نیمه اتوماتیک، دی لایت، اتولایت، GPS و شیشه دودی دارد. با وجود اینکه یک سال از عرضه مدل S میگذرد، اما هنوز خبری از فروش کوییک G نیست.
نویسنده: میلاد قزللو