فهرست مطالب
یکی از پرفروشترین هاچبکهای این روزهای بازار کشورمان، سایپا کوییک است. خودرویی که محصول گروه سایپا است و به لطف قیمت ارزانتر از هاچبکهایی مثل پژو 207 و همچنین نبود رقیب و البته امکان سفارش با گیربکس اتوماتیک، از فروش خوبی برخوردار است. کوییک از ابتدای حضورش در بازار تا امروز در نسخههای مختلفی عرضه شده که اختلاف آنها در امکانات رفاهی و گیربکس دستی یا اتوماتیک است.
تاریخچه سایپا کوییک
از ابتدای حضور پراید در سال ۱۳۷۲ در کشورمان، این خودرو به خاطر ابعاد جمع و جور و قیمت مناسبتر نسبت به دیگر خودروهای وارداتی و هنچنین مصرف کم، به سرعت در بین جوانان و خانوادهها به خودروی محبوبی تبدیل شد. نسخه هاچبک پراید که با نام نسیم عرضه شد، توانست نظر مثبت بسیاری از خریداران را جلب کند.
بعد از سالها که از تولید پراید گذشته بود، فشارهای وارده بر این خودرو به منظور خارج شدن از خط تولید، سایپا را به فکر ارائه جایگزین برای آن انداخت. در سال ۱۳۸۸، تیبا که روی پلتفرم جدید سایپا طراحی شده بود، عرضه شد. خودرویی سدان که ظاهر دلچسبی نداشت و حتی خیلیها پراید را به آن ترجیح میدادند. تیبا، موتور بهروزتری داشت و با افزایش حجم به ۱.۵ لیتر، توان خروجی بیشتری از پراید تولید میکرد.
تیبا ماشین سدان بود و چند سال بعد، نسخه هاچبک آن به نام تیبا ۲ نیز عرضه شد که ظاهر بهتری از نسخه سدان خود داشت. تیبا 2 سعی داشت تا جای پراید هاچبک را بگیرد اما چندان موفق نبود. چرا که از نظر بسیاری، پراید 111 از نظر ظاهری، چهره جذابتری داشت و البته قیمت کمتر آن نیز باعث میشد تا افرادی که به دنبال یک هاچبک ارزان هستند، پراید 111 را به تیبا2 ترجیح دهند.
اما یک مشکل دیگر نیز در مورد تیبا۲ و زمان عرضه آن وجود داشت. در این دوران، خریداران ایرانی در حال آشنایی با خودروهای کراس بودند که نسخه قدبلندتر هاچبکها به شمار میروند.
ازاینرو نسخه قدبلندتر تیبا 2 با کمی تغییرات ظاهری در عقب و جلو و افزایش ارتفاع و اضافه شدن قطعات پلاستیکی، در ظاهر یک خودرو هاچبک کراس به نام کوییک عرضه شد. کوییک در زبان انگلیسی به معنی سریع است که در ابتدای معرفی نیز فرهنگستان زبان و ادب فارسی به اسم لاتین این خودرو اعتراض کرد. اما گفته شد که کوییک اسم چندین روستا در هرمزگان، کردستان و کرمانشاه است. البته املای انگلیسی ماشین کوییک به صورت Quik است و با املای صحیح این کلمه به انگلیسی (Quick) تفاوت دارد.
پیشرانه همان M15 مورد استفاده در تیبا بود و اسم این محصول به نام کد ۲۱۲ و پلتفرم نیز X200 نامیده شد. اولین سری کوییک از سال ۱۳۹۷ به دست مشتریان رسید. از آنجا که دماغه این خودرو به سدان ساینا شباهت دارد، ازاینرو میتوان کوییک را نسخه هاچبک ساینا نیز دانست.
سایپا کوییک تا امروز در تیپها و مدلهای مختلفی عرضه شده است که تفاوت انواع مدل کوییک در رنگآمیزی بدنه است و همینطور در امکانات فنی و رفاهی نیز متفاوت هستند.
انواع سایپا کوییک
سایپا کوییک از ابتدای تولید و عرضه در مدلها و تیپهای مختلفی عرضه شده است که بیشترین تفاوت در مدل های کوییک مربوط به امکانات و تجهیزات آنها میشود. اما با اضافهشدن نسخه اتوماتیک و همچنین موتور بهبودیافته در سال اخیر، این اختلافات کمی مربوط به مسایل فنی آنها نیز شده است.
کوییک دنده ای
کوییک دنده ای یا کوییک ساده، اولین نوع از این خودرو بود که بعد از رونمایی در سال ۱۳۹۵ و تولید از سال ۱۳۹۷، به دست مشتریان رسید. کوییک دندهای از نظر ظاهری، ترکیبی از چراغهای جلو ساینا و بدنه تیبا ۲ بود که حالا با کمی ارتفاع گرفتن از زمین و اضافه شدن بخشهای پلاستیکی به اطراف آن مثل لبه گلگیرها و البته کمی تغییرات در داخل خودرو مثل رودریها و فرمان، به عنوان یک هاچبک کراس از سوی سایپا عرضه میشد.
موتور خودرو همان موتوری است که روی ساینا و تیبا نیز قرار دارد. یعنی موتور تنفس طبیعی M15 که میتوان آن را یک موتور طراحیشده از روی پراید دانست. این پیشرانه ۸ سوپاپه به نهایت قدرت ۸۷ اسب بخار میرسد که البته توان خوبی برای این خودرو است و شتاب خوبی به کوییک میدهد. گیربکس مورد استفاده در مدل دندهای سایپا کوییک، همان گیربکس نصبشده روی ساینا و خانواده تیبا است.
از کوییک ساده، استقبال خوبی در بازار شد و با توجه به نبود رقیب مستقیم و همقیمتی، انتخاب افراد زیادی شد که به دنبال یک هاچبک بودند. قیمت کوییک ساده در مدلهای مختلف، بسته به تمیزی و سلامت آنها متفاوت است و در زمان خرید خودرو بهتر است تا با کارشناس خودرو خبره همراه شد.
کوییک اتوماتیک فول و فول پلاس
در حالی که تقاضا برای خودرو هاچبک با گیربکس اتوماتیک در بازار بالا بود، سایپا نیز به فکر تولید کوییک با گیربکس اتوماتیک افتاد. کوییک اتوماتیک نیز به سرعت روی خط تولید سایپا رفت و برای آن از یک گیربکس CVT ساخت شرکت پانچ استفاده شد. درباره شرکت پانچ باید بگوییم که گیربکس این خودرو روی برخی دیگر از خودروهای اتوماتیک داخل کشورمان نیز نصب شده است.
اما سایپا برای اینکه کوییک اتوماتیک را در قالب یک خودرو لوکستر و مجهزتر از نسخه معمولی آن ارائه کند، امکانات رفاهی و ایمنی بیشتری را، روی کوییک اتوماتیک قرار داد. برای این خودرو به منظور کارکرد بهتر گیربکس از دریچه گاز برقی استفاده شد و در کنار رینگهای آلومینیومی، یک کامپیوتر سفری نیز روی این خودرو قرار گرفت. فرمان برقی جای فرمان هیدرولیک را گرفت و غربیلک فرمان نیز از نوع D کات انتخاب شد تا فضای داشبورد این خودرو با اضافهشدن یک صفحهنمایش بزرگ در وسط داشبورد، متفاوت از کوییک معمولی باشد.
در کنار کیلس استارتر و کروز کنترل، دی لایت به همراه چراغ بدرقه، سیستم مالتی مدیا شامل مانیتور، دوربین و راهیاب ماهوارهای، شیشه دودی عقب، سیستم BAS یا ترمز کمکی، سیستم قفلشدن درها در سرعت بالای ۱۰ کیلومتر بر ساعت، سیستم VAS یا هشدار سرقت با بوق و بلوتوث از مهمترین امکانات این سایپا کوییک پلاس هستند. همچنین روی فرمان دیکات این خودرو از دکمههای کنترلی برای کار با سیستم صوتی و کروز کنترل نیز استفاده شده است.
ضمن اینکه برای افزایش جذابیتهای داخلی این مدل از انواع کوییک، قابهای رنگی برای دور دریچههای سیستم تهویه نیز به کار رفته است.
این نسخه از سایپا کوییک از گیربکس اتوماتیک CVT با ۴ دنده مصنوعی استفاده میکند. در بازار و از سوی سایپا به این نسخه از کوییک، اتوماتیک فول گفته میشود. اما سایپا یک نسخه بهروزتر نیز در کنار مدل فول به نام فول پلاس عرضه کرد که از گیربکس اتوماتیک ۶ سرعته CVT و همچنین دریچه گاز و پدال گاز برقی، سیستم هشداردهنده و نمایشدهنده فشار باد تایرها، وجود دکمههای کنترلی روی فرمان، سیستم راهیاب، دوربین دنده عقب بهره میبرد.
این نسخه از سایپا کوییک اتوماتیک به خاطر امکانات بیشتر و گیربکس با عملکرد بهتر، طرفداران بیشتری از نسخه فول دارد و همین قضیه باعث شد تا نسخه فول به خاطر بازار ضعیفتر، جای خود را به نسخه فول پلاس بدهد. قیمت کوییک اتوماتیک فول پلاس گرانتر از دیگر انواع کوییک است.
کوییک R
شرکت سایپا برای تغییر در رنگآمیزی بدنه خودروهای خود و ایجاد حس جوانپسندتر در کوییک، اقدام به عرضه کوییک R کرد که به آن کوییک دورنگ نیز گفته میشد. کوییک R از اواخر زمستان ۱۳۹۸ به دست خریداران رسید و حرف R از اول کلمه Rainbow به معنی رنگین کمان گرفته شده است. همچنین سایپا از رنگآمیزی بدنه سیتروئن C3 نیز الهام گرفته است.
کوییک R در واقع همان نسخه معمولی و دندهای کوییک است که فقط از رنگآمیزی بدنه و قطعات داخلی دورنگ در برخی از قسمتها برخوردار است. این دورنگ بودن را میتوان در بخشهایی مثل سقف، قاب آینههای بغل، دیفیوزر جلو و عقب، قاب دور کنسول مرکزی و بخشی از رودریها دید که از رنگهای قرمز، نقرهای و مشکی برای متمایز شدن این قسمتها استفاده شده است.
در مقایسه کوییک با کوییک R از نظر فنی هیچ تفاوتی وجود ندارد و از همان موتور، گیربکس و امکانات رفاهی و ایمنی برخوردار است. کوییک R از سال ۱۳۹۸ تولید شد و عرضه آن تا سال ۱۴۰۲ ادامه داشت. قیمت کوییک R در نسخه دندهای، با مدل ساده در یک محدوده قرار دارد.
کوییک R پلاس
کوییک R از نظر فنی هیچ تفاوتی با کوییک معمولی و دندهای ندارد. به همین دلیل با رنگآمیزی بخشهایی از بدنه و داخل اتاق که میتوان آنها را در بیرون از شرکت و در بازار نیز انجام داد، به اسم کوییک R یا کوییک دورنگ عرضه کرد.
اما این شرکت تصمیم گرفت تا نسخه دیگری با کمی امکانات متفاوت از سایپا کوییک R را به صورت دورنگ و با نام کوییک R پلاس عرضه کند. این اتفاق در اواسط پاییز ۱۳۹۹ رخ داد و کوییک R پلاس به بازار رسید.
تغییرات رنگی در بدنه مشابه با کاری بود که در کوییک R صورت گرفت؛ اما در داخل اتاق، بخشهایی مثل فرمان دیکات و بخش چندرسانهای نیز به آن اضافه شد. از دیگر تغییرات انجامشده روی این خودرو میتوان به شیشههای دودی عقب، رینگ آلومینیومی جدید، لوگوی جدید کوییک، برچسب پارکابی با طرح R پلاس، فرمان دیکات جدید با دکمههای کنترلی، روکش چرمی فرمان، روکش چرمی صندلی، سیستم مولتی مدیا شامل صفحهنمایش و دوربین و سیستم راهیاب ماهوارهای، برچسب گرافیکی R+ در زیر آینهها، کفپوش سهبعدی برای صندوق و کابین را نام برد.
سایپا کوییک R پلاس در رنگهای سفید مشکی، سفید قرمز، مشکی قرمز و مشکی نقرهای تولید شد. در این میان البته امکان سفارش کوییک R پلاس با رنگ قرمز نیز فراهم بود. این مدل خاص البته با ویژگیهای دیگری در کنار رنگ قرمز سقف نیز عرضه شد که از آنها میتوان به کمربندهای ایمنی قرمز، دوخت قرمز برای روکش صندلیها، تریم قرمز برای روکش فرمان، جاسوییچی چرمی با دوخت قرمز، قاب قرمز برای دور مانیتور و پنل تهویه و سیستم پخش اشاره کرد.
اما سایپا برای رقابت با پژو 207 مولتی کالر ایران خودرو، کوییک R پلاس را از سال ۱۴۰۱ با گیربکس اتوماتیک نیز عرضه کرده است. این نسخه در کنار گیربکس اتوماتیک از دریچه گاز و پدال گاز برقی و فرمان برقی نیز استفاده میکند. ضمن اینکه کیلس استارتر، روکش چرم صندلیها و دیلایت نیز روی این مدل از کوییک R پلاس نصب شده است.
کوییک R پلاس را میتوان از لوگوی آن در زیر آینههای جانبی و روی درها شناخت. قیمت کوییک R اتوماتیک تقریبا برابر با انواع سایپا کوییک در مدل اتوماتیک است.
کوییک S
اولین فیس لیفت و تغییر چهره کوییک با مدل S آن اتفاق افتاد. خطوط مشکی در نمای جلوی کوییک S اضافه شد که گفته میشود از خط اشک یوزپلنگ برای طراحی آنها الهام گرفته شده است. اما در عقب خودرو هیچ اختلافی بین این مدل با دیگر مدل های کوییک دیده نمیشود.
در داخل اتاق کوییک اس، یک سری تغییرات در چیدمان بعضی دکمهها نیز مشاهده میشود. برای مثال پنل بخش تنظیمات دکمههای مربوط به برفپاککن شیشه عقب و تنظیم ارتفاع چراغهای جلو با دیگر مدلهای کوییک، متفاوت است. در این قسمت دکمه مربوط به صندوق پران عقب و دکمه قفل شیشههای عقب نیز قرار دارند.
کوییک S یک نکته عجیب و جالب نیز دارد و آن هم تفاوت در بخش پشت آمپرهای مدلهای مختلف آن است. در بعضی از کوییکهای سری S، پشت آمپر طراحی زیباتر و بهروزتری دارد که به دلیل تامین این قطعه از یک قطعهساز دیگر است. در بقیه مدلها، پشت آمپر شبیه به همان چیزی است که در انواع سایپا کوییک دیدهایم.
پیشرانه سری S کوییک هم به کمی بهروزرسانی به سطح آلایندگی یورو ۵ رسیده و از دریچه گاز برقی بهره میبرد. همچنین از امکانات این خودرو میتوان به دیلایت چراغهای جلو، فرمان دیکات، تنظیم ارتفاع چراغهای جلو، ترمز ABS به همراه توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD و ترمز کمکی BAS، نشانگر تعویض دنده، سیستم تهویه مطبوع با نمایشگر دیجیتالی، سنسور دنده عقب، آینههای برقی و… اشاره کرد.
سایپا کوییک S از سال ۱۴۰۲ برای همراهی با استانداردهای اجباری خودروهای تولیدی در کشور، به امکانات ایمنی مثل سنسور نور، سیستم نمایش فشار باد تایرها TPMS، سیستم کنترل پایداری و کنترل کشش TCS و سیستم کمکی حرکت در سربالایی HSA نیز مجهز شد. همچنین برای این خودرو امکان سفارش آپشنهایی مثل صفحهنمایش داشبورد با سیستم راهیاب ماهوارهای و دوربین دندهعقب، فرمان دیکات دکمهدار و روکش صندلی چرمی نیز ممکن شد. قیمت کوییک S به دلیل طراحی جدیدتر کمی گرانتر از مدلهای ساده و R است.
کوییک SR
کوییک SR از سال ۱۴۰۳ وارد بازار شده است و از نظر فنی و همچنین داخل کابین با کوییک S هیچ تفاوتی ندارد. فقط به خاطر دورنگ بودن این خودرو، این سری نیز با حرف R همراه شده است که قبلا نیز گفتیم در خانواده کوییک به معنی دورنگ بودن آن هست. کوییک SR همان کوییک S است که با بدنه دورنگ عرضه میشود. قیمت کوییک SR تفاوتی با نسخه S ندارد.
کوییک GX
آخرین نسخه از سایپا کوییک که در سال ۱۴۰۲ رونمایی شد، به نام سری GX نامیده شده است که در دو تیپ فول (GXH) و تیپ ساده یا لو آپشن (GXL) به بازار رسید. البته قرار بود این خودرو با نام کوییک G روانه بازار شود.
کوییک GX در واقع نسخه ارتقایافته از کوییک S است که از پیشرانه M15i نیز استفاده میکند. این موتور، نمونه به روزشده همان پیشرانه M15 است که روی خانواده تیبا، ساینا و انواع سایپا کوییک دیده بودیم. در این پیشرانه، زاویه پاشش انژکتورها تغییر کرده که باعث سوخت و ساز بهتر موتور و کاهش آلایندگی آن شده است. همچنین پیشرانه دارای استاندارد یورو ۵ است و قابلیت ارتقا به استاندارد آلایندگی یورو ۶ را نیز دارد.
وجود بالانسر سر میل لنگ باعث کارکرد نرمتر و لرزش پایینتر موتور شده است و با افزوده شدن سیستم زمانبندی متغیر سوپاپها و تغییر میل سوپاپ و پیستونها و اضافه شدن دریچه گاز برقی، توان موتور به ۹۰ اسب بخار افزایش پیدا کرده است. همچنین گشتاور نیز در حدود ۸ تا ۱۰ اسب بخار بیشتر شده که برای یک موتور ۱.۵ لیتری، عدد خوبی است.
تیپ GX کوییک به صورت استاندارد دارای امکاناتی مثل دیلایت چراغهای جلو، سیستم اتولایت یا همان سنسور نور، سنسور سیستم نمایش فشار باد تایرها یا TPMS هست. اما تیپ لوآپشن یا GX-L آن که تیپ ارزانتر با تجهیزات کمتر است، تجهیزاتی مانند سیستم مالتی مدیا شامل مانیتور ۷ اینچی، دوربین عقب و سیستم راهیاب ماهوارهای را ندارد. همچنین در این تیپ، دکمههای کنترلی روی فرمان و شیشههای دودی عقب و رینگ آلومینیومی نیز دیده نمیشود. این در حالی است که در تیپ GXH، دکمههای روی فرمان، سیستم راهیاب ماهوارهای یا نویگیشن، دوربین دنده عقب، مانیتور وسط داشبورد وجود دارند.
این مدل از سایپا کوییک نسخه دورنگ نیز دارد که با اسم کوییک GXR به فروش میرسد. قیمت کوییک GX با دیگر مدلهای دندهای و سادهای سری S برابر است، اما قیمت کوییک GXR به دلیل بدنه دورنگ کمی بیشتر تعیین شده است.
کوییک SE یا اسپرت ادیشن
سایپا کوییک به طور ذاتی، شتاب نسبتا خوبی دارد که به خاطر داشتن موتور پرتوان نسبت به وزن این خودرو است. سایپا هم که سرمایهگذاری زیادی روی کوییک کرده و در حال حاضر نیز فروش بسیار خوبی دارد، در سال ۱۴۰۱، نسخه اسپرت از سایپا کوییک را به نام SE که مخفف عبارت Sport Edition است، رونمایی کرد. البته در همان زمان اعلام شد که قرار نیست این خودرو روی خط تولید برود.
رنگآمیزی چندرنگ بدنه که رنگ نارنجی سایپا نیز در آن به چشم میآید و استفاده از قطعاتی مثل لبه زیر سپر جلو، باله روی سقف در قسمت عقب، رینگهای اسپرت نارنجیرنگ، هواکشهای روی در موتور و… به این خودرو شکل و شمایلی خاصتر از انواع سایپا کوییک معمولی را میدهد.
در داخل اتاق هم فرمان طرحی اسپرت دارد که نوارهای نارنجیرنگ روی آن قرار گرفته است. روی داشبورد عبارت Sport Edition نوشته شده و صندلیها طراحی متفاوتتری از نسخههای معمولی دارند که با یک نوار نارنجیرنگ، با دیگر بخشهای این خودرو همخوانی پیدا کرده است. همچنین در این خودرو از ترمزهای عقب دیسکی استفاده شده است و البته در کنار گیربکس دستی کوییک، پیشرانه نیز همان موتور ۸۷ اسب بخاری مشابه با دیگر مدل های کوییک است.
نتیجه گیری
شرایط بازار خودرو ایران حتی با وجود واردات خودروهای صفر کیلومتر ، هر روز وضعیت بدتری به خود میگیرد. قیمت خودرو به صورت شناور است و روزانه در بازار شاهد کاهش و افزایش قیمت آنها هستیم. تقاضای مداوم خودروسازان برای افزایش قیمتها را شاهدیم و در کنار کاهش کیفیت خودروهای تولیدی، شاهد سرمایهایتر شدن خودروها هستیم که نگهداری آنها را سختتر و گرانتر میکند. از طرفی در کنار تنوع محدود خودروهای قابل دسترسی قشر متوسط، خودرویی برای قشر ضعیف وجود ندارد و قشر ضعیف قادر به خرید کوییک حتی مدل کارکرده هم نیست.
این در حالی است که خودروهایی مثل سایپا کوییک که برای قشر ضعیف و متوسط جامعه طراحی شده بودند، حالا قیمت انواع کوییک به حوالی نیم میلیارد تومان در بازار میرسد. طراحی این خودرو و امثال آن در طی چندین سال، فرقی نکرده و فقط با اضافهشدن خط و خطوط رنگی و امکانات سادهای که اکثر آنها را در بازار نیز میتوان پیدا کرد، به اسم مدل جدید به مردم فروخته میشوند.
در این میان فقط باید گفت، سایپا کوییک بهعنوان یک هاچبک کوچک و مجهز به گیربکس اتومات در بعضی مدلها و امکانات بیشتر در مدلهای فول، انتخاب راضیکنندهای است.
البته سایپا فیس لیفت جدیدی از کوییک را با نام اطلس روانه بازار کرده است. در بحث مقایسه اطلس و کوییک میتوان به تفاوتهای این دو خودرو از نظر ظاهر و آپشن اشاره کرد.
خرید کوییک در تهران یا خرید کوییک در کرج از طریق طرح پیش فروش یا بازار دست دوم امکانپذیر است. فروش خودرو دست دوم نیز برای انواع سایپا کوییک به دلیل قیمت پایینتر نسبت به دیگر خودروها راحتتر و سریعتر است.
سوال های متداول
تفاوت کوییک R و کوییک S در چیست؟
حرف R در انواع سایپا کوییک از ابتدای کلمه Rainbow به معنی رنگینکمان گرفته شده است و اشاره به دورنگ بودن بدنه و همچنین نمای داخل اتاق دارد. سایپا این مدل از انواع کوییک را برای رقابت با پژو ۲۰۷ MC به بازار فرستاد که با استقبال خوبی نیز روبرو شد.
امکانات رفاهی و ایمنی مدل های جدید سایپا کوییک چیست؟
از مهمترین امکانات رفاهی و ایمنی انواع جدید سایپا کوییک که وجود آنها طبق استانداردهای ۸۵گانه لازم و ضروری است، میتوان به دیلایت چراغهای جلو، فرمان دیکات، تنظیم ارتفاع چراغهای جلو، ترمز ضدقفل به همراه توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD و ترمز کمکی BAS، نشانگر تعویض دنده، سنسور نور، سیستم نمایش فشار باد تایرها TPMS، سیستم کنترل پایداری و کنترل کشش TCS و سیستم کمکی حرکت در سربالایی HSA اشاره کرد.
فولترین تیپ و مدل سایپا کوییک چیست؟
میتوان گفت که کوییک اتوماتیک فول پلاس با داشتن بیشترین امکانات مثل فرمان برقی، کروز کنترل، سیستم کیلس و استارت دکمهای در کنار گیربکس اتوماتیک، فولترین نسخه و تیپ کوییک شناخته میشود.
نویسنده: علیرضا داودی
به نظرم کوییک های مختلفی وجود دارد.