فهرست مطالب
گاهی مواقع میبینیم که موتور خودرو اصلا استارت نمیخورد و یا استارت به قدری ضعیف است که توان کافی برای روشنکردن موتور را ندارد. این عیب میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد که مانع از روشنشدن راحت پیشرانه خواهد بود. هرچند که عمده دلیل استارت نخوردن ماشین به خاطر خرابی باتری هست؛ اما علتهای مختلف دیگری نیز ممکن است باعث استارت نخوردن پیشرانه و یا استارت ضعیف موتور شوند.
مهم ترین دلایل استارت نخوردن ماشین
همانطور که می داینم، عمده دلیل استارت نخوردن ماشین یا استارت ضعیف ماشین ناشی از ضعف باتری است؛ اما موارد دیگری نیز در خودرو وجود دارند که میتوانند باعث این اتفاق شوند. در ادامه به این سوال جواب میدهیم که دلیل استارت نخوردن ماشین چیست؟
خراب یا خالی بودن باتری
از جمله شایعترین و اصلیترین دلیل خوب استارت نخوردن ماشین، خرابی یا ضعیفبودن باتری ماشین است. استارت موتور را باتر باید راه بیندازد که ضعف آن باعث استارت نخوردن یا ضعیف استارتخوردن موتور خواهد شد.
خراب شدن دینام
خرابی دینام به طور مستقیم دلیل استارت نخوردن ماشین نخواهد شد. اما وقتی دینام به علت خرابی نتواند برق کافی برای ذخیرهشدن در باتری را تأمین کند، باتری نیز توان کافی برای استارتزدن موتور را نخواهد داشت.
قفل شدن فرمان
قفلشدن فرمان نیز به صورت مکانیکی مانع از استارتزدن موتور خودرو میشود. فرمان وقتی که قفل شود، سوئیچ نمیتواند بچرخد و در نتیجه استارتزدن هم در کار نخواهد بود.
خرابی مغزی سوئیچ
خرابشدن مغزی سوئیچ نیز از جمله عواملی هست که مانع از استارت خوردن موتور خودرو میشود. این عیب معمولا در خودروهای قدیمیتر که ساختار سوئیچ آنها ضعیفتر و شکنندهتر هست، بیشتر دیده میشود.
قطع شدن سیم های سوئیچ
قطعی اتصالات سوئیچ نیز از دیگر مواردی است که بیشتر در خودروهای قدیمی میبینیم. در خودروها معمولا دسته سیمی در زیر داشبورد و در بخش سوئیچ برای برق دهی به سوئیچ است که در صورت قطعشدن آنها به هر شکلی، استارت از روی سوئیچ و کنده فرمان زده نمیشود.
خرابی استارت خودرو
گاهی مواقع همه چیز برای استارتزدن قوی موتور فراهم است؛ اما خود استارت خودرو دچار عیب شده است. این عیب نیز معمولا ناشی از خرابی اتومات استارت و یا تمامشدن زغالهای استارت است.
خرابی کلید فوب
در خودروهای امروزی که دارای سیستم ایموبلایزر هستند، سوئیچ دارای کد هست تا با هر سوئیچی نتوان خودرو را روشن کرد. گاهی مواقع سوئیچ اصطلاحا کد میپراند و این قضیه باعث خاموش شدن ماشین میشود و در نهایت خودرو دوباره روشن نخواهد شد. در بعضی از این سوئیچها که از باتری برای تغذیه برق آنها استفاده میشود، تمامشدن باتری نیز میتواند باعث روشننشدن موتور خودرو شود. البته در این وضعیت، موتور استارت میخورد؛ اما روشن نمیشود.
خرابی فیوزهای اصلی
خودروها دارای فیوزهای مختلفی هستند که در بین آنها، فیوزهایی برای برق اصلی خودرو در نظر گرفته میشود. معیوببودن و سوختن این فیوزها باعث میشود تا برق اصلی خودرو دچار مشکل شده و موتور خودرو استارت نخورد.
تنظیم نبودن تایم موتور
تنظیم نبودن تایم موتور اگر در وضعیت حاد باشد، مانع از روان استارت خوردن موتور خواهد شد. این عیب خصوصا در خودروهای با حجم بالا و همچنین خودروهای قدیمی که دارای دلکو هستند، بیشتر لمس میشود. در این وضعیت خودرو استارت میخورد؛ اما ناگهان از شدت آن کاسته میشود و این سیکل به همین شکل تکرار میشود که اصطلاحا گفته میشود موتور خود را میگیرد.
شستن موتور
خودروهای امروزی دارای سیستمهای برقی مختلفی هستند که رسیدن رطوبت و آب به آنها میتواند باعث بروز مشکلاتی شود. به همین دلیل توصیه میشود که از موتور خودروهای امروزی با مقدار کمی آب و یا با مواد و روشهای جدید شستن، تمیز شود. در بسیاری از مواقع، آبخوردگی سنسورها و خصوصا کامپیوتر خودرو، باعث سوختن قطعات، استارت نخوردن موتور و مشکلات دیگر میشود.
خراب شدن سوئیچ احتراق
سوئیچ احتراق که آن را به نام سوئیچ اینرسی و قطع کن موتور خودرو نیز میشناسیم، وظیفه دارد تا جریان سوخت و برق موتور خودرو را در زمان خطر مثل ضربه شدید و یا چپ کردن خودرو، قطع کند. اما گاهی مواقع این کلید بدون این موارد نیز تحریک میشود و موتور خودرو روشن نمیشود.
اتومات بودن خودرو
برای افزایش ایمنی در خودروهای با گیربکس اتومات، فقط در زمانی که دنده در حالت پارک و یا خلاص باشد، استارت خواهد خورد. گاهی مواقع در خودروهای اتوماتیک، به خاطر حواسپرتی راننده، دنده در وضعیت D یا R قرار دارد که در این زمان، پیشرانه استارت نخواهد خورد.
استارت نخوردن ماشین اتومات
در اکثر خودروهای اتومات، در زمان استارتزدن باید پدال ترمز را فشار داد. گاهی مواقع فشنگی یا همان کلید قرار گرفته در زیر پدال ترمز، دچار عیب شده و به درستی کار نمیکند. به همین خاطر با فشاردادن پدال ترمز، باز هم خودرو استارت نخواهد خورد.
سرما
سرما باعث میشود تا کارایی باتری ماشین، افت زیادی کند. همین قضیه در کنار سفتشدن روانکارهای موتور و گیربکس باعث میشود تا اگر باتری کمی ضعیف شده باشد، افت توانایی خود را در هوای سرد به طور کامل نشان دهد. به همین دلیل، باتری ضعیف در فصل سرما، عیب خود را بیشتر نشان میدهد.
ایراد در سیستم کیلس خودرو
سیستم کیلس خودرو نیز ممکن است به هر دلیلی دچار اختلال و ایراد شود که نتیجه آن، روشننشدن خودرو هست. این عیب ممکن است که در دستگاه مادر رخ دهد و یا ناشی از وجود عیب در سوئیچ خودرو باشد. معمولا بیشتر نسخههای کیلس افترمارکت و خیابانی دچار عیب میشوند و نمونههای فابریک کارخانهای، عمر و کارکرد مطمئنتری دارند.
وجود کلید مخفی
یکی از ابتداییترین و البته بهترین راهها که از روزگار دور برای جلوگیری از سرقت خودرو استفاده میشود، گذاشتن کلید مخفی هست. به این معنی که یک کلید در سر راه برق اصلی سوئیچ و یا برق اصلی دلکوها قرار میدهند تا نتوان بدون وصل کردن آن، خودرو را روشن کرد. گاهی مواقع در زمان خرید ماشین دست دوم، فروشنده وجود این کلید را نیز به خریدار اطلاع میدهد. ضمن اینکه خرابی این کلید به مرور زمان نیز باعث روشننشدن و خاموشی ناگهانی خودرو خواهد شد.
اتصالات ضعیف باتری
برای یک استارت قوی باید اتصال مثبت و منفی باتری کاملا محکم باشد. همچنین اتصال منفی یا همان بدنه در خودرو، یکی از مهمترین کابلهایی است که به مرور دچار فرسودگی میشود. این فرسودگی هم مانع از شارژ خوب باتری خواهد شد و هم میتواند در کارکرد موتور و برخی از سیستمهای خودرویی، ضعف و اختلال ایجاد کند. اما شل بودن این اتصال، باعث ضعیف استارت خوردن موتور خودرو نیز میشود.
وجود سیستم GPS
امروزه از دزدگیرها و ردیابهای مبتنی بر GPS برای اطلاع از وضعیت و مکان خودرو استفاده میشود. یکی از امکاناتی که بسیاری از این سیستمها دارند، امکان خاموشکردن خودرو و روشن نشدن آن از راه دور هست. گاهی مواقع به صورت عمدی و یا از روی اختلالات دستگاه، ممکن است که خودرو استارت بخورد؛ ولی روشن نشود.
استارت نخوردن ماشین پس از شستن خودرو
خودروهای امروزی از قطعات الکترونیکی زیادی استفاده میکنند که ورود آب به داخل آنها در خوشبینانهترین حالت، میتواند منجر به زنگزدگی و سولفات کردن اتصالات و پایههای سوکتها شود. ازاینرو توصیه میشود که موتور خودروهای امروزی را با روشهای قدیمی مثل آبگرفتن زیاد، نشوییم. بهتر است تا با استفاده از روشهای جدید و مواد شوینده جدیدی که آب کمتری برای آنها استفاده میشود، موتورشویی کنیم.
اما اگر موتور خودرو را شستیم، بهتر است تا قبل از روشنکردن موتور و تاحدامکان، با گرفتن باد و خشککردن قسمتهایی که اتصالات برقی بیشتر در معرض ورود آب هست، از اتفاقات ناگوار بعدی تا حد زیادی جلوگیری کنیم.
رد کردن استارت چیست؟
استارت دارای یک مکانیزم ساده برای کارکرد است. وقتی سوئیچ را میچرخانیم تا موتور خودرو استارت خورده و روشن شود، هم زمان با چرخش محور استارت، دندهاستارت نیز به جلو حرکت میکند تا با دندهاستارت روی فلایویل درگیر شود و آن را بچرخاند. گاهی مواقع دنده استارت و دنده فلایویل به دلایلی از جمله خرابی سر دندهها و یا خرابی دنده استارت، باهم درگیر نمیشود و روی هم لغزش میکنند که در این وضعیت، صدای خاصی نشان از این عیب دارد.
همچنین گاهی مواقع، دنده استارت ایراد دارد و به سمت فلایویل حرکت نمیکند که در این حالت نیز، با استارت زدن فقط صدای موتور استارت را میشنویم. در این جور مواقع گفته میشود که اصطلاحا استارت رد میکند.
نتیجه گیری
از جمله ایراداتی که بسیاری از رانندهها حداقل یکبار با آن سروکار داشتهاند، استارت نخوردن موتور خودرو است. این مشکل میتواند دلایل متعددی داشته باشد که در بیشتر موارد دلیل استارت نخوردن ماشین به خرابی باتری به علت پایان عمر مفید آن، یا اشکال در رله استارت و اتومات استارت برمیگردد. با این حال، در برخی شرایط مخصوصا در هوای سرد، استارت سرد نیز میتواند روند روشن شدن موتور را با مشکل مواجه کند و باعث ریپ زدن ماشین هنگام روشن شدن شود. همچنین اگر استپر موتور نیز دچار خرابی یا کثیفی باشد، دور موتور در حالت درجا نوسان پیدا کرده و استارتزنی خودرو با اختلال همراه میشود. به همین دلیل، توصیه میشود هنگام خرید خودروهای دستدوم، علاوه بر بررسی دقیق وضعیت باتری و سیستم استارت، عملکرد استپر موتور و شرایط روشن شدن خودرو در استارت سرد نیز مورد توجه قرار گیرد، چرا که هزینههای تعویض یا تعمیر این بخشها میتواند قابلتوجه باشد.
نویسنده: علیرضا داودی
سوالات متداول
- آیا به گوش رسیدن صدای غیر عادی در زمان استارت زدن نشانه وجود مشکل در آن است؟
صدای غیر عادی در زمان استارت زدن موتور میتواند ناشی از خرابی استارت و دنده استارت روی فلایویل باشد. همچنین گاهی مواقع تایم نبودن موتور یا رد کردن و پاره شدن تسمه تایم نیز میتواند باعث ایجاد صدای غیر عادی در زمان استارت زدن شود.
- چه مواقعی خودرو ضعیف استارت میخورد؟
ضعیف استارت خوردن باتری معمولا ناشی از ضعیف بودن باتری، شل بودن اتصال باتری به استارت و رله یا وجود عیب در رله استارت یا ضعیف بودن اتصالات باتری است.
- آیا باتری به باتری کردن مشکل استارت نخوردن موتور را به صورت کامل رفع میکند؟
اگر استارت نخوردن موتور ناشی از ضعیف بودن باتری باشد، باتری به باتری کردن این عیب را برطرف خواهد کرد. اما اگر استارت نخوردن موتور از خرابی دیگر بخشها باشد، باتری به باتری کردن هم کمکی نخواهد کرد.
- علت استارت نخوردن ماشین بعد از شستن موتور چیست؟
نفوذ آب به برخی از قسمتهای سیستم برق ماشین میتواند باعث استارت نخوردن موتور شود. به همین علت هست که توصیه میشود تا حد امکان از آب گرفتن روی قسمتهای حساس سیستم برق موتور خودرو، خودداری شود.
- اگر برق پشت آمپر بیاید ولی ماشین استارت نخورد، علت چیست؟
این وضعیت نیز میتواند ناشی از ضعیف بودن باتری، متصل نبودن کابلهای استارت، خرابی رله استارت خودرو و… باشد.