نمایشگاه CES به معنای نمایشگاه تجهیزات الکترونیکی مصرف کنندگان، تحت نظر اتحادیه تکنولوژی مصرف کنندگان (CTA)، هر ساله در شهر لاس وگاس ایالات متحده آمریکا برگزار میشود. این نمایشگاه منشا و مرجع اصلی تکنولوژیهای الکترونیکی روز جهان در زمینههای مختلف از جمله مخابرات، خانههای هوشمند، تکنولوژی پرینت سه بعدی، موبایل و تجهیزات جانبی، سیستمهای صوتی، بازی و ورزش، هوش مصنوعی و البته صنعت خودرو و دهها حوزه مختلف دیگر است.
برگزاری نمایشگاه CES در چند سال اخیر نشان داد که خودروهایی که به صورت روزمره سوار میشویم، در آینده چیزی فراتر از یک وسیله نقلیه برای جابجاییهای روزمره خواهند بود.
در این مقاله به بررسی خاصترین تکنولوژیهای معرفی شده وابسته به صنعت خودرو در نمایشگاه CES سال ۲۰۲۲ میپردازیم که به تازگی پایان گرفت.
۱- چیپ سازان در اختیار خودروسازان
برای جهان تکنولوژیک امروزی، نامهایی چون کوآلاکام (Qualacomm)، انویدیا (Nvidia) و اینتل (Intel)، نامهایی ادغام شده با جهان تکنولوژیهای کامپیوتری و رایانههای پرسرعت است. شرکتهای خوشنام چیپساز که تکنولوژی چیپسازی و هستهسازی آنها سالیان دراز است که دنیای کامپیوتر و تلفن همراه هوشمند را زیر و رو کرده است.
با این همه توان و دانش در زمینه طراحی و تولید انواع هستههای هوشمند کامپیوتری، چرا نباید با جهان خودروسازی ترکیب شد؟ این دقیقا همان هدفی است که این سه شرکت بزرگ در نمایشگاه CES سال جاری به نمایش گذاشتند. این چیپسازان مشهور امسال با خودروسازان مطرح جهان دست به دست هم دادهاند تا بیشتر و قویتر در زمینه هوشمندسازی خودروهای ویژه آینده همکاری کنند.
شرکت کوآلاام با پلتفرم شاسی دیجیتال اسنپدراگون (Snapdragon Digital Chassis)، انویدیا با پلتفرم Drive Orin SoC و اینتل با پلتفرم چشم موبایل (Mobileye) به نمایشگاه CES آمدند تا در همکاری مستقیم با خودروسازان جهانی چون جنرال موتورز، هوندا، کادیلاک، رنو، ولوو، پولستار و …، آینده خودروهای تولیدی را در ترکیب با تکنولوژیهای پیشرفتهای چون رانندگی اتوماتیک هوشمند، قابلیت پخش حقیقت مجازی (VR)، کنترل هوشمند ویژگیهای خودرو از طریق دستورات صوتی و حالت بدن، کنترل ویژگیهای مضاعف بر خودرو به صورت برنامهریزی شده، اتصال به شبکههای سرگرمی و تفریحی جهانی و کمک به راننده در قالب کنترل دادههای حیاتی خودرو، یک سر و گردن ارتقا دهند.
با ورود عمیق این سه غول چیپساز جهان به دنیای خودروسازی، باید آمادگی مواجه با خودروهایی را در آینده نزدیک داشت که بیشتر به سفینههای فضایی شباهت دارند تا یک خودرو.
۲- اتصال به همه چیز و هر چیز
افزایش اتصال یا Connectivity به دنیای مجازی، حقیقتی است که چند سال اخیر با پیشرفته روزمره تکنولوژیهای اینترنتی و مخابراتی ممکن شده است. این روزها، تلفنهای همراه به ساعتهای هوشمند، به در پارکینگ منازل، به کامپیوترهای شخصی، به تلوزیون و سیستمهای ماهوارهای و حتی حسابهای کاربری شخصی متصل هستند. پس چرا به خودرو متصل نباشند؟
تنها با دسترسی به دو المان تلفن همراه هوشمند و اتصال اینترنت، یک فرد میتواند به شکل غیر قابل باوری دنیای مجازی و حقیقی خود را بایکدیگر پیوند دهد. با رشد روز افزون هوش مصنوعی خودروها، به هنگام اتصال به تلفن همراه هوشمند، خودروها میتوانند به شکل هوشمندانهای نقش رابط و مدیوم میان مالک و دنیای حقیقی را بازی کنند.
با برنامه ریزی از پیش تعیین شده و شناخت مالک در مدت زمانی کوتاه، خوراک مورد علاقه او را برای شام سفارش دهند، زمان مصرف داروهای حساس و تاریخهای مهم را یادآوری کنند، پیش از حرکت خودرو را گرم یا سرد کنند، میزان مصرف باتری و زمان پخش برنامه مورد علاقه را به مالک گوشزد کنند یا حتی برای دسترسی به منزل و محل کار، کوتاهترین و خلوتترین مسیر را پیشنهاد داده و از استراحتگاههای میان راهی مطلع کنند.
با این ترکیب، یک خودرو به مراتب فراتر از یک وسیله حمل و نقل و بیشتر در جایگاه یک منشی شخصی ایفای نقش خواهد کرد. منشی که نه فراموش میکند و نه از یاد میبرد و نه برای انجام این وظایف مهم حقوقی طلب میکند. این مهم تنها با کمک افزایش میزان اتصالات میان تجهیزات و تکنولوژیهای هوشمند روز در آینده نزدیک ممکن خواهد شد.
۳- سیستمهای رانندگی خودران و کمک رانندگی
سال گذشته، بخش تکنولوژیهای خودرویی نمایشگاه CES 2021 بر سیستمهای رانندگی خودران (Autonomous Driving/AD) متمرکز بود، اما امسال تمرکز بیشتری بر بخش حقیقیتر و ممکنتر این مهم، یعنی سیستم کمک راننده پیشرفته یا ADAS تمرکز کرده است چرا که گسترش آن به تعداد بیشتری از خودروهای تیراژ انبوه با قیمت اقتصادیتر، به مراتب ممکنتر از گسترش سیستمهای بسیار پیچیدهتر نوع AD است.
در این بخش شرکتهایی چون جنرال موتورز با سیستم Ultra Cruise و ولوو با Ride Pilot به نمایشگاه CES آمده بودند تا مجموعه سیستمهای کمک راننده پیشرفته خود را به نمایش بگذارند. این سیستمهای کمک راننده میتوانند به کمک تحلیل دادههای به دست آمده از مجموعه رادارهای فراصوت، رادارهای تشخیص محیط، رادارهای کنترلی خودرو، سنسورهای تابلو خوان و تشخیص عابران پیاده و دهها ویژگی دیگر، تا درصد بالایی از وظایف رانندگی را از شانههای راننده بردارند.
در این میان کادیلاک یک قدم فراتر گذاشته است و سیستم ADAS خود را در قالب تصویر یک خودرو مفهومی به نمایش همگان در آورده است. این خودرو مفهومی کادیلاک فاقد فرمان، پدالها، کلیدهای کنترلی و حتی دید مستقیم سرنشینان به بیرون خودرو است. این تصویر مفهومی نشان میدهد که از نظر کادیلاک، سیستم ADAS در آینده نزدیک تا آنجایی هوشمند خواهد شد که راننده تنها با دستورات صوتی و حالات بدن میتواند بدون دخالت مستقیم،خودرو را کنترل کند.
پیشرفته شدن تکنولوژیهای هوشمند کامپیوتری تا جایی پیش رفته است که در نمایشگاه CES 2021 سال گذشته، تیمهای متعددی در پیست اتومبیلرانی ایندیاناپلیس ۵۰۰ آمریکا گرد هم آمدند تا سیستمهای کمک راننده هوشمند خود را در قالب مسابقات اتومبیلرانی بدون راننده به نمایش بگذارند. البته ایده بیراننده شدن خودروهای مسابقهای در آینده نزدیک به هیچ عنوان جذاب نخواهد بود.
۴- تغییر رنگ بدنه بی ام و
یکی از دیوانه کنندهترین ویژگیهای تکنولوژیک ارائه شده در CES امسال، ویژگی تغییر رنگ بدنه خودرو بود که در مفهومی iX Flow برند باواریایی بی ام و رونمایی شد. این خودرو بر پوسته بیرونی بدنه خود از پوششی استفاده میکند که با عنوان کاغذ الکترونیکی (e-Paper) شناخته میشود و فعلا تنها میتوان میان دو رنگ مشکی و سفید تغییر کند.
با استفاده از این تکنولوژی در آینده نزدیک انتظار میرود که تعداد رنگهای قابل انتخاب بیشتری به این سیستم افزوده شود تا مالکان بتوانند رنگ خودرو خود را بر اساس حس و حال هر روزه و سلیقه انحصاری خود تغییر دهند.
۵- افزایش بهینگی با مرسدس بنز
مفهومی تمام الکتریکی جدید مرسدس بنز با نام EQXX در نمایشگاه سال جاری CES حسابی غوغا به پا کرد. یک خودرو سدان تمام الکتریکی هوشمند با نمایشگر ۴۷.۵ اینچی یکپارچه از نوع LED با کیفیت تصویر 8K و قابلیت پخش سه بعدی سیستم مسیریابی (GPS)، در حقیقت نسخه مدرن و امروزی مدل افسانهای مفهومی C117 دهه ۱۹۷۰ میلادی به حساب میآید.
اما ویژگیهای تکنولوژیک و الکتریکی EQXX تنها ملاک خاصگرایی این سدان تمام الکتریکی نیست. ضریب درگ (Cd./ضریب مقاومت در برابر هوا) در این خودرو، مقدار رکورد شکن ۰.۱۷ عنوان شده است که رقمی غیر قابل باور و کاملا فضایی است. با داشتن حداقل میزان اصطکاک با هوا، مجموعه باتریهای پیشرفته، میزان مصرف انرژی تنها ۱۰ کیلووات.ساعت در هر ۱۰۰ کیلومتر و طراحی بسیار ارودینامیک، EQXX میتواند تنها با یک بار شارژ مصافتی برابر با بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر را بپیماید.
میزان بهینگی این خودرو مفهومی برابر با ۹۵ درصد اعلام شده است. به این معنا که ۹۵ درصد انرژی ذخیره شده در باتریها، سرانجام به چرخهای خودرو میرسد. برای مقایسه باید بدانید بهینگی یک خودرو احتراق داخلی در بهترین حالت برابر با ۳۰ درصد و بهینگی یک دونده مسابقات استقامت تنها برابر با حدود ۵۰ درصد است. به جای بزرگتر و در نتیجه سنگینتر کردن باتریها، در ساخت EQXX از تکنولوژی باتری سازی پیشرفتهای استفاده شده است که قادر به ذخیره ۲۰۰ وات انرژی در هر کیلوگرم است. در نتیجه باتری ۱۰۰ کیلووات.ساعتی این خودرو مفهومی، ۵۰ درصد کوچکتر و ۳۰ درصد سبکتر از باتریهای مشابه ساخته شده با تکنولوژی امروزی است.
EQXX مفهومی مرسدس بنز میتواند آغازی بر پایان بزرگترین مشکل خودروهای الکتریکی، یعنی میزان شارژدهی و طی مسافت باشد.
نویسنده: شهاب انیسی