موج تولید خودروهای برقی و برقیسازی، از اواخر دهه ۲۰۱۰ میلادی شدت گرفت و بیشتر خودروسازان جهانی را درگیر کرده است. این جریان که تحت تاثیر قوانین دولتها قرار گرفته، موجب شده تا شرکتها برای کسب منابع جهت تولید خودروهای برقی و فناوریهای مرتبط، تعدادی از ماشینهای بنزینی خود را از فهرست محصولاتشان حذف کنند. این اتفاق در کمپانی فورد آمریکا و برای هاچبک محبوب و پرفروش نیز فیستا افتاد. هر چند خبر توقف تولید فورد فیستا اوایل سال ۲۰۲۲ میلادی از گوشه و کنار شنیده میشد، اما حالا پایان کار هاچبک کوچک فورد اعلام شده و بعد از ۴۶ سال به تاریخ میپیوندد.
پایان کار فورد فیستا
اگرچه به دلایل مختلف، امکان حضور فورد فیستا در بازار ایران فراهم نبود، اما این خودرو طرفداران زیادی در اروپا و آسیا داشت و خبر توقف تولید هاچبک کوچک در سال ۲۰۲۳، برای این افراد چندان خوشایند نیست.
طبق اعلام مدیران فورد، خط تولید فیستا به یک خودرو برقی با ابعاد و اندازه و طراحی ظاهری مشابه اختصاص پیدا خواهد کرد.
فورد فیستا ۴۶ سال پیش برای اولین بار به بازار آمد و از آن زمان ۲۲ میلیون دستگاه فروش داشته است که آمار فوقالعادهای است.
فورد فیستا هاچبک کوچکی است که هفت نسل آن از سال ۱۹۷۶ توسط خودروسازی فورد تولید و عرضه شده است. طی این سالها، مدلهای مختلف فیستا در مرکز اروپایی فورد طراحی و تولید میشد و از نظر ابعاد و اندازه کوچکتر از فورد اسکورت و فوکوس است. تولید فورد فیستا در ایالات متحده آمریکا سال ۲۰۱۹ متوقف شده بود. از سال ۱۹۷۶ میلادی (۱۳۵۵ خورشیدی) هفت نسل از این خودرو به بازار آمده و توانسته طرفدارانی در کشورهای مختلف جهان، از آمریکا و اسپانیا گرفته تا چین و تایوان، پیدا کند.
هر چند فیستا از اواسط سال ۲۰۲۳ از فهرست محصولات فورد حذف میشود، اما تولید کراس اوور فورد پوما که پلتفرم مشترکی با فیستا دارد، ادامه پیدا میکند. مدیران کمپانی انتظار دارند پوما بتواند جای خالی فیستا را تا زمانی که خودرو برقی جدید به بازار بیاید، پر کند.
تولید خودروهای برقی سگمنت B، جزو برنامههای اصلی شرکتهای اروپایی است، چرا که آنها باید برای آلایندگی محصولاتشان مالیات پرداخت کرده و استاندارد آلایندگی یورو ۷ را رعایت کنند. بدین ترتیب، فورد برای اینکه بازار را از دست ندهد و مشتریانش را به رقبای اروپایی واگذار نکند، لازم است تا هر چه سریعتر جانشین برقی فیستا را به بازار بفرستد.
استراتژی فورد برای تولید ماشینهای الکتریکی جسورانه است و این شرکت قصد دارد تا در همه کلاسهای خودرویی، محصولی در بازار داشته باشد. از این رو، چندان عجیب نیست که فورد بعضی از خودروهای بنزینی را کنار گذاشته تا منابع آنها را صرف تولید خودروهای برقی کند.
فورد فیستا بعد از فورد سری F و فورد اسکورت پرفروشترین محصول خودروساز آمریکایی است و آخرین مدل آن در بریتانیا، آلمان، اسپانیا، برزیل، آرژانتین، ونزوئلا، مکزیک، تایوان، چین، هند، تایلند و آفریقای جنوبی تولید میشود.
نویسنده: میلاد قزللو