اطلس E پلاس اتوماتیک؛ بررسی جامع و مشخصات فنی

۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ اطلس E پلاس اتوماتیک؛ بررسی جامع و مشخصات فنی

فرایند فیس‌لیفت کردن تولیدات در صنعت خودروسازی امری مرسوم است و معمولا شرکت‌های تولیدکننده به‌منظور به‌روزرسانی میان‌نسلی محصولات خود به چنین کاری اقدام می‌کنند و حدود ۴ الی ۶ سال بعد نیز نسل جدید همان محصول را با طراحی کاملا متفاوت به بازار می‌رسانند.

در ایران نیز خودروسازان بزرگی نظیر سایپا به فیس‌لیفت کردن محصولات خود علاقه زیادی نشان می‌دهند و هرچند سال یک‌بار فیس‌لیفت یک محصول قدیمی خود را با نامی جدید عرضه می‌کنند، اما متاسفانه خبری از نسل کاملا جدید آن محصول به گوش نمی‌رسد.

ماشین اطلس نیز یکی از همین نمونه‌های فیس‌لیفت‌شده است که در اصل نسخه به‌روزشده کوییک محسوب می‌شود. هاچبک کوچک سایپا با نام اطلس نخستین‌ بار در سال ۱۴۰۲ با مدل دنده‌ای رونمایی شد و حدود یک سال بعد نیز نسخه اتوماتیک این خودرو با نام اطلس پلاس یا اطلس E اتوماتیک، به فهرست تولیدات سایپا راه پیدا کرد.

با وجود آنکه سایپا محصولات خود را معمولا با نام‌های جدید عرضه می‌کند، اما همگی آن‌ها بر اساس اتاق و پلتفرم مشترک موسوم به ایکس ۲۰۰ (متعلق به تیبا) طراحی می‌شوند و متاسفانه در بیش از ۱۵ سال گذشته، هیچ‌گونه به‌روزرسانی کلی نظیر ارائه یک نسل کاملا مدرن‌ از این محصولات، به دست مشتریان ایرانی نرسیده است؛ صرفا فیس‌لیفت‌های کلی با اضافه و کم شدن برخی آپشن‌ها در این تولیدات رخ داده و حالا نیز سایپا اطلس پلاس اتوماتیک را به‌عنوان نسخه به‌روز با طراحی جدیدتر نسبت به کوییک اتوماتیک در سال ۱۴۰۴ به فروش گذاشته است.

طراحی ظاهری اطلس E پلاس اتوماتیک

در نگاه اول به نظر می‌رسد که طراحان شرکت سایپا برای خلق چهره جدید اطلس، قوه تخیل خود را به میزان زیادی به کار انداخته و چهره‌ای کاملا جدید برای این هاچ‌بک کوچک به وجود آورده‌اند تا در مقایسه با نمونه قبلی که همان کوییک است، ظاهری جدیدتر، چهره‌ای امروزی‌تر و عامه‌پسندتر برای این خودرو خلق کنند.

اما با کمی تحقیق می‌توان متوجه شد که چهره این خودرو شباهت زیادی به فورد فیگو مدل ۲۰۱۹ دارد و حتی جزئیاتی مثل قاب‌های مه‌شکن، قاب جلوپنجره و فرم کلی چراغ‌ها نیز از روی این محصول الگوبرداری شده است.

مشخصات ظاهری اطلس پلاس اتوماتیک

گذشته از این مورد، به‌طور کلی می‌توان گفت چهره اطلس پلاس نسبت به دیگر تولیدات اقتصادی سایپا، به‌واسطه این به‌روزرسانی و اعمال برخی تزیینات کرومی در جلوپنجره و اطراف قاب‌های مه‌شکن، مقداری قاطع‌تر از گذشته به نظر می‌رسد و میزان لوکس بودن این چهره نیز در ارتقای حس مثبت مشتریان تا حدودی تاثیرگذار بوده است.

در نمای بغل اتفاقات قابل‌ذکری رخ نداده و به‌استثنای استفاده از قاب جدید آینه‌ها، همان خطوط، انحناها و جزئیات روی اتاق کوییک را می‌توان به‌طور عمده در اینجا نیز مشاهده کرد. حتی طرح رینگ‌های آلومینیومی نیز تغییر نکرده و یکی از رینگ‌های قبلی مورد استفاده در خانواده کوییک، فعلا روی اطلس پلاس اتوماتیک نصب شده است.

البته رکاب کمی تغییر کرده و با تزیینات کرومی ارائه شده که هماهنگی این قسمت را با کروم‌کاری‌های قسمت جلو افزایش داده و به‌نوعی سعی دارد تا خودرو را نسبت به دیگر مدل‌های ایکس ۲۰۰ سایپا کمی لوکس‌تر نشان دهد.

مشخصات ظاهری اطلس پلاس اتوماتیک

اما وقتی به نمای پشت می‌رسید، تقریبا تمامی بازیگران قبلی صحنه را ترک کرده و جای خود را به عناصری جدید نظیر چراغ‌های دوتکه با طراحی متفاوت، سپر و دیفیوزر نونوار، به‌علاوه لوگوی فارسی «اطلس +» و برخی دیگر از جزئیات به‌روزتر داده‌اند.

این طراحی، به‌ویژه فرم چراغ‌ها، نیز کمی آشنا به نظر می‌رسد و با برخی از محصولات رنو مشابهت دارد که در اینجا به دلیل عدم هماهنگی با بخش جلو می‌تواند مورد انتقاد قرار گیرد. اما این نکته را فراموش نکنیم که با یک محصول نسبتا اقتصادی داخلی طرف هستیم و همین به‌روزرسانی‌ها نیز به نوبه خود جای قدردانی دارد و نمی‌توان چندان روی ناهماهنگی آن با سایر قسمت‌های بدنه مانور داد.

به‌طور کلی می‌توان گفت طراحی ظاهری اطلس E نسبت به خانواده کوییک اتوماتیک، مقداری مجلل و لوکس‌تر به نظر می‌رسد، اما ناهماهنگی‌هایی که در طراحی المان‌های فیس‌لیفت این خودرو صورت گرفته است، باعث شده تا امتیاز کلی طراحی بدنه خودرو تا حدودی پایین‌تر بیاید و آن‌طور که انتظار می‌رفت نتواند نظر مثبت کارشناسان را به خود جلب کند. با این حال مشتریان عادی عمدتا از طراحی جدید اطلس اتوماتیک رضایت دارند و آن را خودرویی زیبا و لوکس‌تر نسبت به دیگر محصولات خانواده پلتفرم ایکس ۲۰۰ می‌دانند.

طراحی داخلی اطلس پلاس اتوماتیک

اگر فضای داخلی سهند را مشاهده کرده باشید، باید بدانید که اطلس پلاس هم تقریبا همان داشبورد و پنل‌های درها را به شما ارائه می‌دهد. این سبک طراحی جای داشبورد قدیمی محصولات خانواده ساینا و کوییک را گرفته و به‌واسطه تغییراتی نظیر اضافه شدن دریچه‌های تهویه گرد به رنگ کروم، کیلومترشمار جدید، تریم دورنگ داشبرد و برخی جزئیات دیگر، توانسته نمای دلچسب‌تری را برای فضای داخلی کابین اطلس پلاس اتوماتیک به وجود آورد.

طراحی داخلی اطلس پلاس اتوماتیک

از دیگر نکات مثبت فضای داخلی اطلس پلاس می‌توان به استفاده از اهرم تعویض دنده جدید با طراحی نوین و ارگونومیک‌تر اشاره کرد که در ارتقای حس و حال کابین این خودرو تاثیر مناسبی داشته است.

همچنین به‌کارگیری نمایشگر مولتی‌مدیا ۷ اینچی به‌صورت شناور و سانروف برقی نیز از جمله فناوری‌های نسبتا پیشرفته و به‌روز به‌کاررفته در کابین این خودروی داخلی است که آن را در مقایسه با بسیاری از محصولات هم‌رده متمایز کرده و رضایت بیشتری در تجربه کاربری سرنشینان ایجاد می‌کند.

متاسفانه کیفیت مواد استفاده‌شده در داشبورد، رودری‌های جلو و عقب و دیگر بخش‌ها تفاوت خاصی نسبت به گذشته نداشته و همچنان پلاستیک خشک در این نواحی مورد استفاده قرار گرفته است. البته به نظر می‌رسد که دقت مونتاژ ادوات کابین افزایش پیدا کرده و دیگر نمی‌توان چندان ایرادی به درز و شکاف‌های داخل اتاق گرفت.

در مورد صندلی‌ها هم اتفاق چندان خاصی رخ نداده و شرکت سایپا سعی داشته به کمک روکش چرمی-پارچه‌ای، آن‌ها را سطح بالاتر از آنچه هستند نشان دهد. بخش پارچه‌ای نیز برای جلوگیری از عرق کردن قسمت پشت سرنشینان در فصول گرم سال تأثیرگذار است.

طراحی داخلی اطلس پلاس اتوماتیک

به‌طور کلی فرم صندلی‌های این دسته از محصولات سایپا نسبت به طرح‌های جدید، حمایتگری مناسبی از بدن کاربر انجام نمی‌دهد و در صورت نبستن کمربند هنگام دور زدن‌های سریع، قطعا سرنشینان را با مشکل مواجه می‌کنند.

حداقل بهتر بود که در مدل فول‌آپشن اطلس پلاس از صندلی‌های جلو با ارگونومی مطابق استانداردهای روز استفاده می‌شد تا کاربری که قرار است مبلغ بیشتری بابت خرید خودرو بپردازد، از نشستن در آن، راحتی و البته تجربه متفاوت‌تری در مقایسه با مدل‌های ارزان‌تر اطلس و سهند داشته باشد که فعلا این‌طور نشده است.

در مورد صندلی‌های عقب هم باید گفت که همان حالت نیمکتی قدیمی در اینجا نیز حاکم بوده و فضای موجود در ردیف دوم برای حضور دو نفر سرنشین بزرگسال کافی به نظر می‌رسد، اما سرنشین ردیف سوم در وسط با محدودیت‌هایی از نظر فضای زیر پا، زانوها و شانه‌ها روبه‌رو خواهد شد.

البته به‌طور کلی فضای ردیف دوم محصولات پلتفرم ایکس ۲۰۰ سایپا از جمله اطلس پلاس اتوماتیک در مقایسه با ابعاد و کلاس بدنه این خودروها و رقبایی همچون خانواده پژو ۲۰۶ و ۲۰۷، جادارتر است و در مجموع نیز کابین بزرگ‌تری را برای مصارف خانوادگی به شما ارائه می‌دهد.

اگر در صندوق عقب را هم بالا بزنید، زیر طاقچه نمدی فضایی حدود ۲۸۵ لیتر ظرفیت وجود دارد که از یک هاچ‌بک کوچک، انتظار بیش از این هم نمی‌رود. این میزان فضا به اندازه ۲ الی ۳ چمدان متوسط یا کوچک است و می‌تواند نیاز یک خانواده دو سه نفره را با ارفاق هنگام مسافرت برآورده کند. قاعدتا اگر به فضای صندوق بزرگ‌تری نیاز دارید، بهتر است به سراغ نمونه‌های سدان نظیر سهند اتوماتیک بروید.

مشخصات فنی اطلس E پلاس اتوماتیک

کلیه محصولات پلتفرم ایکس ۲۰۰ به‌واسطه موتور ۸ سوپاپ ۱.۵ لیتری تنفس طبیعی M15 سایپا نیروی خود را تامین می‌کنند. اما در یکی دو سال گذشته این موتور کمی به‌روز شده و اصلاحاتی در طراحی سرسیلندر، میل‌لنگ، پورت ورود و خروج هوا، فرم منیفولد ورودی هوا و… صورت گرفته است.

ضمنا میل‌سوپاپ این موتور نیز به سیستم زمان‌بندی متغیر VVT تجهیز شده تا میزان باز و بسته شدن سوپاپ‌ها بر اساس شرایط مختلف تا حدودی تغییر کند و مصرف سوخت و کارایی موتور بهینه‌تر شود. منیفولد خروجی دود هم به‌صورت استیل درآمده تا تنفس پیشرانه بهبود پیدا کرده و موتور کمی خنک‌تر کار کند.

تمامی این اصلاحات باعث شده تا موتور M15i اطلس اتوماتیک ۹۱ اسب بخار قدرت و ۱۳۷ نیوتن‌متر گشتاور تولید کند. این میزان نیرو برای انتقال به محور چرخ‌های جلو، از یک گیربکس اتوماتیک CVT با قابلیت تیپ‌ترونیک ۶ سرعته کمک می‌گیرد.

مشخصات فنی اطلس پلاس اتوماتیک

این مدل گیربکس CVT که در برخی از خودروهای چینی موجود در بازار هم مورد استفاده قرار دارد، کارایی مناسبی در ارائه گشتاور و ضریب دنده به نمایش می‌گذارد و عملکرد اطلس اتوماتیک را از لحاظ دینامیکی در وضعیت متعادل قرار می‌دهد.

با این حال نکته اینجاست که اصولا گیربکس‌های CVT برای عملکردهای هیجانی و پرشتاب ساخته نشده‌اند و معمولا موجب رانندگی نرم با مصرف سوخت کمتر در سرعت‌های جاده‌ای می‌شوند. با این حال، این نوع گیربکس‌های اتوماتیک نسبت به مدل‌های AT خرابی بیشتری دارند و هزینه تعمیرات آن‌ها نیز، به‌ویژه در بازار ایران، بسیار بالاست. به‌نحوی که معمولا بین کیلومترهای ۶۰ تا ۹۰ هزار دچار خرابی‌هایی نظیر پارگی تسمه می‌شوند و نیاز به اوورهال اساسی پیدا می‌کنند.

تا اینجای کار شاید خیلی مشکلی وجود نداشته باشد، اما وقتی هزینه تعمیرات این گیربکس را بدانید، احتمال دارد از خرید این خودرو یا نگهداری آن در کیلومترهای بالاتر صرف‌نظر کنید.

در مورد شتاب صفر تا ۱۰۰ اطلس پلاس اتوماتیک به‌صورت رسمی اطلاعاتی منتشر نشده، اما می‌توان حدس زد که این ماشین هاچ‌بک ۱۱۸۰ کیلوگرمی زمانی بیش از ۱۵ ثانیه را برای رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت از حالت توقف کامل نیاز داشته باشد. میانگین مصرف سوخت رسمی اطلس اتوماتیک نیز ۷.۳ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر عنوان شده که به‌نظر ما در عمل به بالاتر از ۸ لیتر نیز خواهد رسید.

ضمنا بهتر است که در سرعت‌های بالاتر از ۵۰ کیلومتر بر ساعت با اطلس اتوماتیک خیلی جوگیر نشوید و فرمان را به‌صورت ناگهانی به چپ و راست نچرخانید؛ چراکه اصولا این سری از محصولات سایپا که بر اساس پلتفرم X200 طراحی شده‌اند، از لحاظ هندلینگ و پایداری در سرعت‌های بالا دارای ضعف هستند و احتمال انحراف قسمت عقب خودرو و گردش به دور خود در آن‌ها نسبتا بالاست. در این موارد معمولاً کار زیادی هم از سیستم کنترل پایداری برنمی‌آید.

مشخصات کلی

نوع موتور خودرو خطی بنزینی
حجم موتور ۱.۵ لیتر
سیلندر / سوپاپ ۴ / ۸
تنفس موتور طبیعی
قدرت ۹۱ اسب بخار
گشتاور ۱۳۷ نیوتن.متر
گیربکس CVT تیپ ترونیک ۶ سرعته
محور محرک دیفرانسیل جلو
شتاب  ۱۵ ثانیه
سرعت  ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت
مصرف سوخت ۳/۷ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
استاندارد آلایندگی یورو ۵
فرمان برقی
بدنه هاچبک کوچک
نوع رینگ آلومینیومی

ابعاد و ظرفیت ‌ها

طول ۴۰۲۰ میلیمتر
عرض ۱۶۸۵ میلیمتر
ارتفاع ۱۵۳۷ میلیمتر
فاصله محورها ۲۴۱۰ میلیمتر
وزن خالص  ۱۱۸۰ کیلوگرم
تعداد سرنشین ۵ نفر
ظرفیت صندوق عقب ۲۸۵ لیتر
حجم مخزن سوخت ۴۲ لیتر
قطر رینگ ۱۴ اینچ

آپشن های اطلس پلاس اتوماتیک

اول از همه باید بدانید که اطلس E پلاس اتوماتیک سیستم صندلی برقی، تهویه اتوماتیک یا گرم‌کن صندلی ندارد، اما در عوض به رادار تشخیص نقطه کور در آینه‌های جانبی، سانروف برقی، نمایشگر مالتی‌مدیا ۷ اینچی با سیستم ناوبری، دوربین عقب به‌علاوه آینه‌های جانبی تاشونده برقی، سیستم‌های کنترل کشش و پایداری و کنترل توقف در سربالایی مجهز شده است.

آپشن های اطلس پلاس اتوماتیک

بنابراین به‌صورت کلی همان تجهیزات استاندارد به‌کاررفته در اکثر خودروهای داخلی تولید امسال را ارائه می‌دهد. اما سیستم رادار تشخیص نقطه کور و سانروف برقی جزو مواردی است که در خودروهای مشابه کمتر نظیر آن دیده شده است.

کروز کنترل دارد
کنترل ایستایی در سربالایی دارد
کنترل سرعت در سرازیری
کنترل کشش دارد
کنترل پایداری دارد
سنسور جلو
سنسور عقب دارد
سنسور باران دارد
سنسور فشار باد تایر دارد
رادار نقطه کور دارد
ترمز ضدقفل دارد
توزیع نیروی ترمز دارد
ترمز کمکی دارد
ترمز پارک برقی
اتولایت دارد
دی لایت دارد
دکمه‌های کنترلی فرمان دارد
نمایشگر اطلاعات و سرگرمی ۷ اینچ
سیستم صوتی  ۴ اسپیکر
ناوبری دارد
دوربین عقب دارد
کیسه هوا ۲ عدد
ورود بدون کلید دارد
استارت بدون کلید دارد
تهویه اتوماتیک
صندلی برقی راننده
آینه بغل برقی دارد
گرم‌کن آینه بغل دارد
پانوراما
سانروف دارد

مزایای اطلس پلاس اتوماتیک

  • قیمت نسبتا ارزان لوازم یدکی پیشرانه
  • طراحی داخلی و ظاهری مجلل تر نسبت به کوییک اتومات
  • امکانات بهتر از برخی رقبا

معایب اطلس پلاس اتوماتیک

  • طراحی ناهماهنگ بدنه
  • پلتفرم و اتاق قدیمی
  • شتاب ضعیف
  • کیفیت پایین متریال کابین

قیمت اطلس پلاس اتوماتیک در بازار

آخرین قیمت‌گذاری اطلس پلاس از سوی سایپا تا این لحظه در اواخر آذرماه ۱۴۰۳ صورت گرفته که بر این اساس، قیمت پایه اطلس E پلاس اتوماتیک معادل تقریبی ۴۹۸ میلیون تومان محاسبه شده و قیمت نهایی مصرف‌کننده نیز به حدود ۵۹۵ میلیون تومان می‌رسد.

اطلس E پلاس اتوماتیک در بازار ایران باید با نسخه‌های دنده‌ای پژو ۲۰۷ یا پژو ۲۰۶ اتوماتیک کارکرده به رقابت بپردازد.

فضای داخلی جادار و امکانات متنوع‌تر نسبت به حریفان نام‌برده از نقاط قوت اطلس پلاس در ایران به‌شمار می‌روند؛ اما در صورت خرابی گیربکس CVT این خودرو، هزینه‌های نسبتا بالایی برای تعمیرات نسبت به گیربکس‌های AT حریفان به جیب مالک تحمیل خواهد شد.

نویسنده: حسین باباپور

فروش فوری خودرو