پیشرانه درونسوز خودروها در سادهترین حالت ممکن به عنوان یک پمپ هوای پیشرفته توصیف میشود. پمپی که سیال ورودی و خروجی از آن تعیینکننده رفتار نهایی و شیوه عملکرد آن است. ازاینرو با بروز برخی ایرادهای جزئی در سیستم پیچیده این پمپ پیشرفته، ممکن است دور موتور به ناگه و به شکل غیر ارادی بالا برود و راننده را غافلگیر کند.
اما چه مواردی میتواند به افزایش غیر ارادی و ناگهانی دور پیشرانه منجر شود؟ آیا بالا رفتن دور موتور یک موضوع نگرانکننده و حاد است؟ بالا رفتن دور موتور بهصورت ناگهانی و گاز خوردن ماشین دلایل مختلفی دارد و پیشرانههای دیزلی از نظر عملکرد و طراحی، تا حدودی با پیشرانههای بنزینی متمایز هستند.
خطر بالا رفتن دور موتور و گاز خوردن ماشین
میدانیم که برای استخراج بالاترین توان و گشتاور ممکن از موتور ماشین در سربالاییها، شتابگیری یا دستیابی به سرعت، نیاز داریم تا به پدال گاز فشار بیاوریم و دور موتور را افزایش دهیم. پس افزایش دور موتور بهصورت آگاهانه ضرر محسوسی به همراه ندارد و یک فعل طبیعی به حساب میآید.
اما اگر بالا رفتن دور موتور بهصورت ناگهانی، غیر منتظره و بدون آمادگی انجام گیرد، میتواند با بروز آسیبهای جدی همراه شود. به عنوان مثال اگر در فصل سرد سال، پیشرانه خودرو در آغاز به روشن شدن با افزایش ناگهانی دور موتور همراه شود، یاتاقانها بدون وجود فشار کافی روغن، به سرعت فرسوده میشوند و پیشرانه بخش قابل توجهی از عمر خود را از دست میدهد. یا مثلا اگر خودرو در سرازیری با بالا رفتن دور موتور همراه شود، ممکن است کنترل آن از توان سیستم ترمز و تسلط راننده خارج باشد. در نتیجه افزایش غیر مترقبه و ناگهانی دور پیشرانه و گاز خوردن ماشین، میتواند بسیار خطرناک باشد.
بالا رفتن دور موتور چیست؟
وقتی میگوییم دور موتور افزایش مییابد، منظور دقیقا چیست؟ در پیشرانههای احتراق داخلی پیستونی بنزینی، دور موتور استاندارد جایی بین ۶۰۰ تا ۹۰۰ دور در دقیقه (RPM) است. این دور که به دور استاندارد یا دور ایدئال یا Ideal RPM مشهور است، مربوط به زمانی است که موتور خودرو در دمای احتراق یا دمای ایدئال (Operating Temperature) کار میکند. یعنی دمایی که اجزا و قطعات مربوط به پیشرانه به سطح حرارتی مورد نیاز رسیده و موتور ماشین در دمای کاری استاندارد و طراحیشده عمل میکند.
اما زمانی که هوا سرد است یا پیشرانه نیاز به استفاده از سیستم ساسات دارد، این دور استاندارد میتواند بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ دور در دقیقه افزایش یابد. این افزایش دور برای افزایش فشار روغن ابتدایی و گرمایش سریعتر قطعات پیشرانه است که به صورت هوشمند و طراحیشده انجام میگیرد و با دستیابی به فشار روغن و دمای مورد نظر، به سطح استاندارد خود باز میگردد. در مثالی دیگر، ممکن است به هنگام روشن کردن سیستم سرمایش خودرو، شاهد افزایش ۲۰۰ دور در دقیقهای پیشرانه باشید که به منظور حفظ دور استاندارد پیشرانه در هنگام درگیری کمپرسور کولر انجام میگیرد. پس این موارد به عنوان گاز خوردن غیر مترقبه و ناگهانی پیشرانه یاد نمیشود.
آنچه به عنوان افزایش ناخواسته و ناگهانی دور موتور خطاب میشود، شامل مواردی است که دور پیشرانه به هنگام ساسات کردن، از مرز استاندارد ۱۵۰۰ دور در دقیقه بالاتر رود (مثلا تا ۳۰۰۰ یا ۴۰۰۰ دور در دقیقه) یا پس از گرم شدن به حالت استاندارد ۶۰۰ تا ۹۰۰ دور در دقیقه باز نگردد. یا این که دور پیشرانه تا مرز خط قرمز (Red Line/ماکزیمم دور موتور مجاز) افزایش یابد.
دلایل بالا رفتن دور موتور
بالا رفتن دور موتور و گاز خوردن ماشین بهصورت ناگهانی و ناخواسته دلایل و علتهای مختلفی دارد.
بروز ایراد در سیستم ساسات
سیستم ساسات در خودروهای قدیمی از یک مکانیزم دستی یا حرارتی تشکیل میشود. این در حالی است که ساسات پیشرانههای جدیدتر از استپر موتور (در دریچه گاز مکانیکی-سیمی) یا مکانیزم دریچه گاز برقی و سنسور دما کمک میگیرد. بروز هر گونه ایراد در این سیستمهای قدیمی یا جدید، میتواند موجب برهم خوردن تنظیم سیستم ساسات و ارسال دستورات غیر استاندارد به پیشرانه شود که معمولا با افزایش ناخواسته و غیر طبیعی دور موتور همراه است.
گیر کردن پولکی دریچه گاز
مهم نیست که دریچه گاز (پولکی یا پروانهای دریچه ورودی هوای پیشرانه) از نوع بهکاررفته در سیستم کاربراتوری، انژکتوری مکانیکی یا از نوع برقی باشد، گیر کردن این قسمت بر اثر آلودگی یا عدم روانکاری میتواند منجر به قفل شدن آن و افزایش غیر قابل کنترل دور موتور شود. رفع این ایراد با نظافت و روانکاری شفت پولکی، شفت استپر موتور یا تعمیر اصولی و حرفهای گیربکس دریچه گاز برقی یا جایگزینی این قطعات با نمونه نو انجام میشود.
گیر کردن استپر موتور
استپر موتور یا استپ موتور (Stepper Motor)، یک موتور الکتریکی گیربکسدار کوچک است که با نام تخصصی شیر تنظیم دور درجا (Ideal Air Control Valve) نیز شناخته میشود. این مکانیزم تنها در دریچه گاز مکانیکی خودروهای انژکتوری یافت میشود و وظیفه آن تنظیم دور درجای پیشرانه به هنگامی است که پای راننده بر روی پدال گاز نیست. بروز خرابی و ایراد یا قفل کردن آن بر اثر آلودگی و جرم میتواند موجب خاموش شدن ماشین یا بالا رفتن دور موتور شود.
عدم تنظیم یا خرابی سنسور دریچه گاز
سنسور دریچه گاز (Throttle Position Sensor) یا TPS یا سنسور موقعیت دریچه گاز، میزان دقیق باز بودن پولکی دریچه هوا برای تعیین دقیق میزان پاشش سوخت توسط سوزنهای انژکتور را اندازه میگیرد. بروز خرابی در این سنسور یا عدم تنظیم صحیح آن، موجب ارسال مقدارهای اشتباه به کامپیوتر پیشرانه (ECM) شده و به افزایش میزان پاشش سوخت سوزنها منجر میشود که با بالا رفتن دور موتور بهصورت ناخواسته و خامسوزی و گاز خوردن ماشین همراه است.
نشت وکیوم
بسیاری از سیستمهای مکانیکی، کنترلی و اندازهگیری نظیر گیربکس، کنترل دریچههای سیستم تهویه مطبوع، بوستر ترمز، سیستم تنفس بخار پیشرانه (PCV) و… حتی در خودروهای جدید هنوز هم با فشار منفی پیشرانه، خلا یا همان وکیوم کار میکنند. بروز هرگونه ترک یا پارگی در لولههای لاستیکی سیستم وکیوم پیشرانه، میزان هوای ورودی به محفظه احتراق را افزایش میدهد و باعث رقیق شدن ترکیب سوخت و هوا (Lean Mixture/افزایش مقدار هوا در مقایسه با میزان سوخت ورودی) میشود. نتیجه آن افزایش محسوس دور پیشرانه است که تا برطرف نشدن این نشتی کاهش نمییابد.
خرابی سنسور مپ یا مف
دو سنسور مپ (MAP) و مف (MAF) با وجود داشتن طراحی و عملکرد متفاوت، عمل واحد اندازهگیری میزان هوای ورودی به پیشرانه را اندازهگیری میکنند. بروز ایراد در عملکرد این دو سنسور میتواند موجب ارسال پالسهای اشتباه به ECM شده و موجب رقیق شدن مخلوط سوخت و هوا و افزایش دور موتور شود.
گرفتگی سوزن انژکتور
بروز گرفتگی یا کثیفی در سیستم سوخت رسانی (مخصوصا در سوزنهای انژکتور) میتواند موجب کاهش حجم پاشش بنزین در مقایسه با میزان حجم هوای ورودی شود. این مهم یعنی رقیق شدن مخلوط داخل محفظه احتراق (Lean شدن ترکیب) که میتواند به بالا رفتن دور موتور و گاز خوردن ماشین منجر میشود.
نشتی روغن گیربکس
گیربکسهای اتوماتیک قدیمی یا جدید، معمولا در ارتباط مستقیم با پیشرانه خودرو ایفای نقش میکنند. اگر گیربکس اتوماتیک دچار نشتی روغن شود (سطح روغن بیش از حد کاهش یابد)، توربین نمیتواند فشار روغن کافی برای درگیری صفحات اصطکاکی و به حرکت درآوردن خودرو را تولید کند. این مورد میتواند موجب دور گرفتن بیش از حد پیشرانه برای تامین فشار روغن بیشتر از سوی توربین گیربکس شود.
آگاهی از تغییرات رفتاری پیشرانه
تشخیص دقیق و اصولی موارد نامبرده نیازمند داشتن تسلط و دانش کافی از نحوه عملکرد مجموعه فنی و الکترونیکی خودرو است. از آنجایی که بیشتر مصرفکنندگان حوزه صنعت خودرو به این اطلاعات واقف نیستند، نمیتوان از آنها انتظار داشت که این موارد را شخصا پیگیری و عیبیابی کنند.
اما از سوی دیگر میتوان با توجه بیشتر به رفتار عمومی خودرو در گذر زمان، ارتباط حسی خوبی با وسیله نقلیه شخصی برقرار کرد. در نتیجه در طول تملک خودرو، باید رفتهرفته با رفتارهای عمومی پیشرانه در گذر زمان و سناریوهای مختلف فصلی و محیطی خو بگیرید. این اخت شدن با خودرو به مالک کمک میکند تا در صورت بروز تغییرات جزئی در رفتار عمومی و استاندارد پیشرانه و خودرو، با سرعت عمل بیشتری به مکانیک مراجعه کند.
تاکید بر آن است که با خرج کردن حساسیت بیشتر در خصوص نحوه کارکرد کلی و رفتارهای عمومی موتور خودرو خود، بتوانید در مدت زمان کوتاه متوجه بروز تغییرات جزئی شوید تا پیش از جدیتر شدن موضوع به مکانیکهای خبره مراجعه کنید و عیبیابی اصولی را پیش از نیاز به صرف هزینه گزاف، انجام دهید.
نویسنده: شهاب انیسی
سلام ماشین من mvm110هست.. ینی چندساله من درگیر چراغ چک و این بالا پایین رفتن گاز هستم. متاسفانه نمایندگی میگن ما قطعه نداریم. از بازار استوک تهیه کنین. ک چون من یک خانوم هستن. هر جا میرم. سرم کلاه میزارن. ب جایی رسبدم ک ماشینو خونه خوابوندم و بیخیال شدم.. نمیدونم ب کجا ب کی اعتماد کنم. اندازه ۱۰ برابر قیمتی ک ماشین خریدم. خرجش کردم.. ?
زمانی این اتفاق رخ میده که نشتی در سیستم وکیوم خودرو صورت گرفته باشه یا به عبارتی قسمت مانیفولد خودرو نشتی داره که از اون قسمت هوا کشیده میشه داخل موتور حالا یا واشر منیفولد میتونه باشه یا اتصالات از هواکش به مانیفولد درجه ۲ میتونه استپر باشه یا اورینگهای دور سوزن انژکتور خلاصه باید از نزدیک بررسی بشه
وقتی دنده عوض میکنم دور موتور بالا میاره اما سرعت ماشین خیلی کم کم بالا میاره.باید آروم آروم گاز بدم .مشکلش از چی میتونه باشه
تهیه کردن قطعه استوک اگر در مشهد باشید من میتونم کمکتون کنم درستش کنید به شیوه ای که سرتون کلاه نزارن
منم همین مشکل رو با ام وی ام ۱۱۰ داشتم ۲ بار تعمیر اساسی کردم ۲ برابر خودش جرجش کردم چون مدل بالا بود اخرشم نصف مبلغی که گرفته بودم فروختم
با سلام ، از سلامت صفحه کلاچ اطمینان حاصل کنید.
باسلام
ماشین من ساینا،ست زمانیکه در دنده ۳ یا ۴ ،پدال گاز رو فشار میدم،دور موتور بصورت یه لحظه ناگهانی میره ،بعد ثابت میشه،مشکل از چی میتونه باشه؟
هرقطعه ای خواستی برات میتونم جورکنم اماقبلش باید دقیق بدونی مشکله ماشین چیه واین بالاپایین رفتنه دورموتورمعمولااستپره
سلام استپر موتور پراید نیمه انژکتوری گیرم نیامد شما استوک داری
سلام چه قطعه ایی رامیخایین ام وی ام منم مشکل بالا پایین رفتن دورموتور داره ولی اصلا عیب نشون نمیده هیچ کی نفهمیده مشکل ازچیه
سلام وقت شما بشادی
متاسفانه چند سالی هست که تعمیرکاران دنبال تجارت هستن تا طبابت
سلام، پبشنهاد می کنم به جای خرج اضافه تر، دریچه گاز رو عوض کنید و کامل آن را بخرید، چون هم استپر وهم سنسور دریچه گاز روی آن بصورت فابریک وجود دارد و این سه قطعه ( دریچه گاز ، استپر و سنسور دریچه گاز) با هم هماهنگ هستند، ولی اگر جداگانه هر کدام را بخرید مشکل عدم هماهنگی ونوسان گاز خواهید داشت. البته قبل از خرید، ماشین رو بدهید یک برقکار ماهر، چک کند و نظر بدهد.
سلام خانم ماشینتون بالاخره ایرادش چی بود چون من هم همین ماشین و دارم و درگیرشم
سلام بالا رفتن لحظه ای دور موتور هنگام استارت زدن طبیعیه؟ ماشسن ۲۰۶
با سلام ماشین منم ۲۰۶ هست الان دو سه روز هستکه خود بخود گاز میخوره و امپر گاز بالا میمونه واروم میاد پایین
ممنون عالی بود
با سلام
خودرو ۲۰۶ تیپ ۲ وقتی دمای موتور به عدد ۹۰ رسید خودرو در حین توقف و پایین آمدن دور موتور در دنده ۱ و ۲ دچار ریپ یا حتی گاز خوردن بیخود میشود.
قطعاتی که عوض شد :
سنسور دریچه گاز ، مپ سنسور ، منیفولد گردش جریان هوا و روغن ، لوله منیفولد ، پمپ بنزین ، استپ موتور ، سنسور اکسیژن ، سنسور دریچه گاز و صافی بنزین ، تعویض سیم اتصال بدنه ، ریمپ ecu،شمع و وایر ، کوئل، سوزنها بررسی شد و حتی یکی از سوزنها تعویض گردید .
وقتی خودرو سرد است چنین مشکلی ایجاد نمیشود بعضا نیز در حین فشار به خودرو در حال حرکت حالت خفگی یا مشابه اینگه پا از روی گاز برداشته شد دست می دهد.
سلام ماشین من پرایده و تو حالتی و ثابته دور موتور بالا میره
روش اول : اول بده (ای سی یو) موتور را تست موتور کنند و در صورت لزوم استپ موتور را عوض کن .در پراید مسئله زودتر حل میشه .بعد از تعویض استپ موتور در حال رانندگی چند بار موتور را روشن خاموش کن تا استپ موتور با بقیه دستگاههای موتور مچ بشه.(روش دوم: اگه دیدی حل نشد بعد از روشن کردن موتور بصورت دستی سیم کارت را بکش گاز بده و سپس سیم کنتور برق موتور را بکش برق موتور خاموش بشه و اینکار را دو بار انجام بده تا برق کل ماشین بشکل کارخانه ای در بیاد و «ارور» نده ).
بقیه روش اول : (سپس در جای خلوت چند بار گاز بده ترمز کن ، سپس به آرامی رانندگی کن ،مشکل حل میشه)
با سلام من استپر برای پراید تعویض کردم ولی دوباره دور موتور موقع ترمز و کلاج گرفتن بالا میره لطفا یکی راهنمائیم کنه ممنون
سلام..کوییک Rتازه ۶ اردیبهشت تحویل گرفتم..بعدچندروزکه میخام روشنش کنم سوییچ که میزنم دور موتور وکیلومتر هردوتاآخ میره وسوییچ هم نمیچرخه که روشن بشه..
مشکل چیه
سلام وقتتون بخیر
منم پژوپارس اتومات دارم چندوقتی هست مشکل گازخوردن ودور موتور بالارفتن وکپ وخفه کردن روداری
لطفا راهنمایی کنید به کجا مراجعه کنم برقکار مکانیک یا جای دیگه باتشکر،چراغ چک خطای کوئل میزنه میشه ازاین باشه دریچه گازروهم سرویس کردم
باتشکر
سلام یه کوییک دارم مشکل گاز خوردن و گیر کردن گاز داره به صورت مداوم نه هر از گاهی رو دور موتور ۲ و ۳ گیر میکنه سنسور دریچه گاز و استوپر ماشینم عوض کردم ولی بازم همونه میگن از ecu ماشینه کسی میدونه مشکل از چیه!؟
با سلام،
اشکال میتونه از سنسور مپ، سنسور دور موتور و همینطور ecu باشه.
برای بررسی دقیقتر به تعمیرگاه مراجعه کنید.
سلام.بعضی وقتها که کولر ماشین رو روشن میکنم
دور موتور خیلی زیاد می شود
البته فقط در حالت خلاص بودن ماشین. اگه یه گاز بدم دور موتور پایین می آید. مشکل از کجا می تواند باشد.
با تشکر❤️
با سلام،
این عیب میتونه به دلیل ایراد کمپرسور کولر، ترموستات و بقیه قطعات کولر باشه.
سلام من یک پژو پارس سال ۹۰ دارم دوگانه شرکتی مدتی است دور موتور روی بنزین ۱۲۰۰ بالا میرود ولی روی گاز بسیار خوب است استوپر موتور و دریچه گاز تعویض کردم درست نشده است چه کار باید انجام دهم ؟؟؟؟
بر اساس تجربه من مشکل گاز خوردن ماشین اگر بعد از گرم شدن موتور و رسیدن به دمای عملکرد ، ادامه پیدا نماید در اکثر مواقع مربوط به دزدی هوا از منیفولد دریچه گاز است و بطور مشخص چون لوله بخار روغن به خرطومی ورودی هوا متصل است به مرور مقداری رسوب روغن روی پولکی دریچه گاز می نشیند و اجازه بسته شدن کامل پولکی را نمی دهد لذا هوای اضافی رد میشود و گاز میخورد ، در برخی موارد کثیفی استپر موتور ، سنسور مپ یا گیر کردن سیم گاز هم میتواند باشد، البته قبل از اینکه اتومبیل را نزد تعمیرکار ببریم بهتر است در شبکه های مجازی علت هر مشکلی را جستجو کنیم مثل یوتیوپ ، سپس به تعمیرگاه ببریم و ابتدا نظر تعمیرکار را جویا ، چنانچه اطلاعات ایشان با اطلاعات شما همخوانی داشت ، میتوان برای رفع مشکل از ایشان کمک گرفت، در عین حال در نظر بگیرید که در شرایط حاضر ضمن اینکه تعمیرکار با انصاف هم وجود دارند اما باید در نظر داشت که خیلی ها هم تازه به دوران رسیده و بی ملاحظه هستند.