سهند پلاس اتوماتیک تیپ ۲؛ بررسی و مشخصات فنی

۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ سهند پلاس اتوماتیک تیپ ۲؛ بررسی و مشخصات فنی

شرکت سایپا بیشتر به تولید محصولات اقتصادی شهرت دارد و تولیداتی مثل پراید و تیبا این خودروساز را تا حد زیادی سر پا نگاه داشته است. با توجه به فروش بالای محصولات کوچک اقتصادی و کم‌استهلاک بودن پلتفرم خودرو پراید، شرکت سایپا این پلتفرم را توسعه داده و طی یک دهه اخیر خودروهای مختلفی نظیر تیبا، ساینا، کوییک، اطلس و سهند را به بازار عرضه کرده است.

خودروی سهند جدیدترین عضو خانواده پلتفرم ایکس ۲۰۰ سایپا بوده که در اصل نسخه فیس‌لیفت و به‌روزشده ساینا محسوب می‌شود که در سال ۱۴۰۲ رونمایی و به تدریج راهی بازار شده است.

سهند توسط پارس خودرو تولید می‌شود و به‌عنوان یک سدان کوچک اقتصادی دارای چندین تیپ مختلف است که در قالب نسخه‌های دنده دستی، دوگانه‌سوز و اتوماتیک شناخته می‌شوند. مدل اتوماتیک نیز که تحت عنوان سهند پلاس هم نامیده شده است، دارای دو تیپ CVT-L (تیپ ۲) و CVT-E (تیپ ۳) است که تنها از نظر برخی آپشن‌ها با یکدیگر تفاوت دارند.

طراحی ظاهری سهند پلاس اتوماتیک تیپ ۲

متاسفانه روند پیشرفت طراحی خودروهای داخلی به ویژه آنهایی که توسط شرکت‌های دولتی ساخته می‌شوند، تنها بر پایه سوددهی استوار بوده و چندان با توسعه محصول همگام با استانداردهای روز جهانی و سلیقه‌های مشتریان پیش نرفته است. سهند نیز به همین بیماری مبتلاست و نمی‌توان آن را یک خودروی کاملا جدید و مایه افتخار از سوی سایپا دانست؛ چراکه این خودرو در اصل نسخه فیس لیفت ساینا، یا بهتر بگوییم تیبا محسوب می‌شود که طراحی چهره و نمای عقب آن کاملا تغییر کرده و اگرچه جذاب‌تر شده است، اما به هر حال نمی‌توان آن را یک دستاورد شگفت انگیز برای سایپا دانست.

با این توضیحات می‌خواهیم بگوییم که با همان اتاق تیبا و ساینا مواجه هستید، اما المان‌های چهره و نمای عقب به‌طرز کاملا متفاوت طراحی شده‌اند.

در نمای روبرو طرح چراغ‌ها، جلو پنجره، سپر، قاب‌های مه‌شکن و سایر جزئیات چهره به همراه حجم‌پردازی‌های روی در موتور تغییر کرده تا جلوه جذاب‌تر و  عضلانی‌تری برای این ماشین اقتصادی سایپا ایجاد شود و تمایز آن با نسخه‌های قبلی یعنی ساینا و تیبا تا حد بیشتری به چشم بیاید.

سهند پلاس اتوماتیک تیپ ۲

این شیوه طراحی چهره زیبا و قابل قبول به نظر می‌رسد، اما با نمای کناری اتاق که تغییرات چندان فاحشی نداشته است، هماهنگ زیادی ندارد. در نمای بغل به‌صورت کلی همان طرح اتاق ساینا S را مشاهده می‌کنید که البته قاب آینه‌های آن تغییر کرده و برخی جزئیات کوچک نیز به‌روزرسانی شده است.

اما ناحیه پشت نیز به واسطه مواردی همچون طرح جدید چراغ‌های دوتکه کشیده، سپر و در صندوق جدید، صحنه متفاوت از آنچه تاکنون از محصولات خانواده ایکس ۲۰۰ سایپا دیده بودیم را به نمایش می‌گذارد و اگرچه هماهنگی آن با نمای جلو خیلی مطلوب نیست، اما در مجموع طرح مدرن و جذاب‌تری به این اتاق قدیمی بخشیده است.

سهند پلاس اتوماتیک تیپ ۲

به‌طور کلی می‌توان گفت که طراحی ظاهری سهند پلاس اتوماتیک نسبت به مدل‌های قبلی، زیبا و امروزی‌تر از آب درآمده، اما نکته اینجاست که فیس لیفت کردن یک اتاق قدیمی برای بیش از ۱۵ سال طی مراحل مختلف و عرضه آن با نام‌های متفاوت نمی‌تواند نقطه قوتی برای شرکت تولیدکننده باشد و به نظر می‌رسد که نهایتا باید نقطه پایانی برای تغییرات جزیی این اتاق، مشخص شود تا خودروهای جایگزین جدید اما در رنج قیمتی مشابه به جای آن عرضه شود.

طراحی داخلی سهند اتوماتیک L

طراحی داشبورد و رودری‌های خانواده سهند تا حد زیادی نسبت به ساینا تغییر کرده و مواردی مثل اضافه شدن نمایشگر شناور مالتی‌مدیا، به همراه کیلومترشمار جدید، دریچه‌های تهویه گرد، تریم دورنگ داشبورد و سایر ادوات داخلی به همراه تزیینات جزئی نقره‌ای و کرومی‌رنگ، فضای داخلی سهند پلاس اتوماتیک را جذاب‌تر از گذشته نشان می‌دهند.در مدل اتوماتیک نیز دسته دنده خودرو تغییر کرده، اما طرح اهرم دنده همچنان مشابه خودروهای قدیمی باقی مانده است.

با وجود این‌گونه تغییرات مثبت باید به این نکته اشاره کرد که حس و حال طراحی داخلی سهند نسبت به محصولات سری ساینا یا کوییک چندان تفاوت پیدا نکرده و تقریبا همان حال و هوا را به بیننده انتقال می‌دهد. به‌ویژه که عمدتا از پلاستیک‌های خشک در داشبورد و رودری‌ها استفاده شده و همین نکته به یادآوری کابین ساینا و کوییک در ذهن کاربر منجر می‌شود.

طراحی داخلی سهند اتوماتیک L

البته کیفیت مونتاژ و پلاستیک‌های فضای داخلی سهند CVT نسبت به خانواده ساینا کمی ارتقا پیدا کرده ولی در مجموع نمی‌توان روی آن خیلی حساب باز کرد. نوع صندلی‌های این خودرو هم کاملاً معمولی است، اما راحتی قابل قبولی دارد و از لحاظ ابعاد یا میزان دربرگیرندگی بدن و سایر شاخص‌های ارگونومیکی نیز می‌تواند در این رنج قیمت کمی رضایت‌بخش باشد. البته هیچ یک از تیپ‌های سهند پلاس اتوماتیک یا دستی قابلیت تنظیم برقی صندلی‌های جلو ندارند و همچون گذشته باید آنها را با اهرم‌های دستی تنظیم کرد.

میزان فضای داخل کابین چندان تغییر نکرده و حضور ۴ تا ۵ نفر سرنشین با قد متوسط در کابین این ماشین کوچک امکان‌پذیر است. البته در ردیف عقب افراد بلندقد از ناحیه زانو و سر احتمالا با محدودیت‌هایی مواجه خواهند شد، اما ردیف جلو فضای راحت‌تری را برای افراد بلندقد ایجاد می‌کند. با این حال برآمدگی‌هایی داشبورد کمی جا را برای زانوهای سرنشین بلندقد در جلو تنگ کرده است.

حجم صندوق عقب هم خیلی تغییر نکرده و در حال حاضر ۳۷۰ لیتر ظرفیت دارد که برای یک سدان کوچک اقتصادی و جا دادن لوازم مسافرتی ۴ نفر کفایت می‌کند، اما قاعدتا نسبت به سدان‌های بزرگ‌تر محدودیت دارد.

مشخصات فنی سهند پلاس اتوماتیک

موتور خودرو سهند از نوع M15i است. این پیشرانه در واقع نسخه به‌روز و اصلاح‌شده از موتور M15 ساینا است و مواردی مثل اضافه شدن تایمینگ متغیر سوپاپ به همراه استفاده از منیفولد خروجی استیل یا هدرز از مهم‌ترین تغییرات آن نسبت به مدل‌های قبلی به شمار می‌رود.

با توجه به اصلاحات انجام‌شده، توان خروجی این موتور هم کمی بهبود پیدا کرده و به ۹۰ اسب بخار قدرت به علاوه ۱۳۷ نیوتن‌متر گشتاور رسیده است. حجم موتور و نسبت تراکم سیلندر بدون تغییر باقی مانده و به ترتیب برابر ۱۴۹۷ سی سی و ۱۰.۵ است‌.

مشخصات فنی سهند پلاس اتوماتیک

شرکت سایپا در مورد میزان مصرف سوخت و همچنین شتاب صفر تا ۱۰۰ سهند اتوماتیک اطلاعات رسمی منتشر نکرده، اما طبق تست‌های به عمل آمده می‌توان انتظار داشت که تحت شرایط استاندارد، شتاب صفر تا صد سهند پلاس اتوماتیک CVT حدود ۱۳.۵ تا ۱۴ ثانیه باشد. میانگین مصرف سوخت آن نیز بین ۷ تا ۷.۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر ترکیبی متغیر خواهد بود. بنابراین چه از لحاظ مصرف سوخت و چه از لحاظ شتاب و چابکی، نباید انتظار عملکرد خارق‌العاده از این ماشین اقتصادی سایپا را داشته باشید، اما نسبت به دیگر تولیدات داخلی عملکرد قابل قبولی را از این سدان ایرانی دریافت خواهید کرد.

ضمنا با توجه به استفاده از گیربکس اتوماتیک CVT در این خودرو، شتابگیری اولیه چندان هیجان‌انگیز نیست و نمی‌تواند نیازهای جوان‌پسندانه را به خوبی پاسخ دهد. اما در دورهای بالاتر، تعویض دنده‌های نرم و با قابلیت تعویض ۶ سرعته دستی (تیپ ترونیک) اجازه یک تجربه رانندگی نسبتا رضایت‌بخش را به شما خواهد داد که از نکات منفی گیربکس‌های سی وی تی در این خودرو به طور قابل قبولی می‌کاهد.

سهند پلاس اتوماتیک

با توجه به ابعاد اتاق و عرض کم خودرو به‌علاوه استفاده سیستم تعلیق محور پیچشی نیمه‌مستقل برای بخش عقب، هندلینگ سهند پلاس اتوماتیک همچون دیگر محصولات خانواده X200 سایپا در هنگام دور زدن‌های سریع یا مانور دادن و اصطلاحا توی سر فرمان زدن، با چالش مواجه می‌شود و احتمال انحراف بخش عقب وجود دارد.

البته به‌کارگیری سیستم کنترل پایداری تا حدودی از انحراف خودرو جلوگیری می‌کند، اما در شرایط بحرانی کاری از سیستم کنترل پایداری هم پیش نمی‌رود. بنابراین رانندگی با سرعت‌های مطمئن و دوری از مانور دادن‌های پرشتاب یکباره در سهند پلاس اتوماتیک می‌تواند هندلینگ و پایداری نسبی را به دنبال بیاورد.

مشخصات کلی

نوع موتور خودرو خطی بنزینی
حجم موتور ۱.۵ لیتر
سیلندر / سوپاپ ۴ / ۱۶
تنفس موتور طبیعی
قدرت ۹۰ اسب بخار
گشتاور ۱۳۷ نیوتن.متر
گیربکس CVT  تیپ ترونیک ۶ سرعته
محور محرک جلو
شتاب ۱۴
سرعت ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت
مصرف سوخت ۷.۵ لیتر در صد کیلومتر
استاندارد آلایندگی یورو ۵
فرمان برقی
بدنه سدان کوچک
نوع رینگ آلومینیومی

ابعاد و ظرفیت ‌ها

طول ۴۲۱۵ میلیمتر
عرض ۱۶۷۷ میلیمتر
ارتفاع ۱۴۸۵ میلیمتر
فاصله محورها ۲۴۱۰ میلیمتر
وزن خالص ۱۱۴۰ کیلوگرم
تعداد سرنشین ۵ نفر
ظرفیت صندوق عقب ۳۷۰ لیتر
حجم مخزن سوخت ۴۱ لیتر
قطر رینگ ۱۴ اینچ

آپشن‌های سهند پلاس اتوماتیک تیپ ۲

خودروی سهند اتوماتیک در قالب دو تیپ E (تیپ ۳) و L (تیپ ۲) در فهرست محصولات پارس خودرو سایپا جا گرفته است که تیپ L نسخه کم‌آپشن بوده و فاقد برخی آپشن‌های مدرن‌تر است. مهم‌ترین تجهیزاتی که در سهند پلاس اتوماتیک CVT-E به‌عنوان نسخه فول آپشن وجود دارد، اما در تیپ سهند CVT-L دیده نمی‌شود شامل مواردی مثل سانروف، دکمه استارت، ورود بدون کلید، سنسور باران و سیستم هشداردهنده جاماندن ریموت کنترل است.

نبود سیستم تهویه مطبوع تمام اتوماتیک و صندلی‌های برقی جلو در هر دو تیپ سهند پلاس اتوماتیک مشهود است.

کروز کنترل دارد
کنترل ایستایی در سربالایی دارد
کنترل سرعت در سرازیری
کنترل کشش دارد
کنترل پایداری دارد
سنسور جلو
سنسور عقب دارد
سنسور باران دارد
سنسور فشار باد تایر دارد
ترمز ضدقفل دارد
توزیع نیروی ترمز دارد
ترمز کمکی دارد
ترمز پارک برقی
اتولایت دارد
دی لایت دارد
دکمه‌های کنترلی فرمان دارد
نمایشگر اطلاعات و سرگرمی ۷ اینچ
سیستم صوتی  ۴ اسپیکر
ناوبری
دوربین عقب دارد
کیسه هوا ۲ عدد
ورود بدون کلید
استارت بدون کلید
تهویه اتوماتیک
صندلی برقی راننده
آینه بغل برقی دارد
گرم‌کن آینه بغل دارد
سانروف

مزایای سهند پلاس اتوماتیک CVT-L

+ استهلاک فنی پایین

+ قطعات فنی فراوان و نسبتا ارزان به دلیل اشتراک با ساینا و تیبا

+ کابین و صندوق جادار به نسبت ابعاد و سگمنت بدنه

معایب سهند پلاس اتوماتیک تیپ ۲

– کیفیت فنی نه‌چندان بالا

– اتاق و پلتفرم قدیمی

– ایمنی ضعیف

– امکانات محدود به‌ویژه نبود تهویه اتوماتیک و تنظیم صندلی برقی

قیمت سهند پلاس اتوماتیک تیپ ۲ در بازار

سهند پلاس اتوماتیک در سال ۱۴۰۳ رونمایی شد و قیمت پایه کارخانه‌ای آن معادل ۴۸۰ میلیون تومان برای نسخه کم‌آپشن و ۵۱۷ میلیون تومان در تیپ فول‌آپشن تعیین شد که سایر هزینه های عمومی و مالیات نیز به آن اضافه می‌شود. در زمان نگارش این مطلب در اوایل سال ۱۴۰۴ هنوز قیمت نهایی مصرف‌کننده سهند پلاس اتوماتیک مشخص نشده، ولی می‌توان انتظار قیمت‌های بالای ۶۰۰ میلیون تومان در کارخانه و حدود ۶۷۰ تا ۷۰۰ میلیون تومان را در بازار آزاد داشت.

این خودرو در کلاس محصولات اقتصادی واقع شده و تولیداتی مثل سورن پلاس، دنا معمولی، رانا پلاس، اطلس اتوماتیک و پژو ۲۰۷ TU3 می‌توانند با سهند پلاس اتوماتیک در بازار ایران به رقابت بپردازند. 

نویسنده: حسین باباپور

فروش فوری خودرو