فهرست مطالب
شرکت سانگ یانگ (SsangYong) که این روزها به کی جی موبیلیتی (KGM) تغییر نام پیدا کرده است، یکی از قدیمیترین خودروسازان کره جنوبی و حتی آسیا به شمار میرود. اگر به تاریخچه سانگ یانگ نگاهی بیندازیم، خواهیم دید که دو شرکت مرسدس بنز و جیپ، نقش بسیار پررنگی در فعالیتهای این خودروساز دارند. سانگ یانگ بعد از چندین بار دستبهدست شدن بین شرکتهای بزرگ خودروسازی، این روزها وضعیت تولید بهتری دارد و با نام KGM در حال تولید خودرو است.
تولد سانگ یانگ از جنگ دو کره
تاریخچه سانگ یانگ بعد از جنگ بین دو کره آغاز میشود. بعد از پایان جنگ در شبه جزیره کره و خروج نیروهای آمریکا و شوروی از این منطقه در دهه ۵۰ میلادی، این شبه جزیره به دو کشور کره جنوبی و کره شمالی تقسیم شد. اوضاع اقتصادی و مالی مردم کره جنوبی در آن روزها بسیار وخیم بود و شرکتها و صنایع نیز رمقی نداشتند.
در این اوضاع یک کارگاه صنعتی به نام هادونگ هوآن که ریشه کمپانی سانگ یانگ محسوب میشود، در سال ۱۹۵۴ تاسیس شد. این کارگاه اقدام به ساخت اتوبوس و و سایر وسایل نقلیه تجاری کرد و از آنجایی که مواد اولیه و منابع بسیار محدود بود، برای ساخت این خودروها از ضایعات فلزات و بشکههای نفت قدیمی استفاده کرد و موتورهای وسایل نقلیه نظامی متروکه آمریکایی را روی آنها قرار داد.
اوضاع شرکت روبهراه بود و توسعه در آن به سرعت اتفاق افتاد. تا جایی که در سال ۱۹۶۶، هادونگ هوآن اولین شرکت کره جنوبی بود که محصولات خود را به بیرون از کره صادر کرد. این خودرو یک اتوبوس به نام HDH-R66 بود که از لوازم و ادوات نیسان در آن استفاده شده بود و به ویتنام و برونئی صادر شد.
حضور جیپ در تاریخچه سانگ یانگ
شرکت هادونگ هوآن با یک شرکت دیگر به نام دونگ بانگ موتور همکاری خود را آغاز کرده بود. این اتفاق در سال ۱۹۶۲ افتاد و یک سال بعد این دو شرکت با هم ادغام شدند و شرکت هادونگ-هوان موتور را تاسیس کردند.
این شرکت در کنار ساخت اتوبوس و دیگر وسایل نقلیه، به ساخت جیپ برای ارتش آمریکا نیز مشغول بود. فعالیت واقعی این کمپانی از سال ۱۹۷۶ آغاز شد و در سال ۱۹۷۷ نام شرکت به دونگ-آ موتور تغییر یافت. در سال ۱۹۸۴، شرکت کیوهوا که در کار ساخت جیپ برای کمپانی AMC بود، به میدان آمد و این کمپانی را تصاحب کرد تا اینکه تقریبا دو سال بعد، گروه تجاری سانگ یانگ وارد ماجرا شده و این کمپانی را از آن خود کرد.
در این دوران جیپهای CJ از کمپانی AMC در این مجموعه ساخته میشدند. کمپانی کیوهوا در سال ۱۹۸۱ شکل گرفته بود و فعالیت اصلی آن در زمینه تولید جیپ بود. یعنی تحت لیسانس کمپانی AMC آمریکا، جیپ میساخت و به بازار کشورهای دیگر صادر میکرد. این همکاری در سال ۱۹۷۴ آغاز شده بود و در سال ۱۹۸۱ به یک شرکت مستقل تبدیل شد.
اما این زمان با قطع همکاری AMC روبرو شد. در نتیجه جیپهایی را که میساخت و شباهت بسیار زیادی به جیپهای AMC داشت، با نام کوراندو به بازار عرضه و به دیگر کشورها صادر میکرد. نام کوراندو کوتاهشده جمله Korean Can Do به معنی «کرهای میتواند» است. کوراندو از زمان تولدش تا امروز یکی از مهمترین محصولات این کمپانی محسوب میشود.
شکل گیری سانگ یانگ
از جمله ایرادات در مدیریت شرکت دونگ-آ موتور، هزینه زیاد برای ساخت و ارتقای خط تولید بود. تا جایی که بودجه شرکت برای دیگر فعالیتهای تولیدی کفاف نمیداد. در نتیجه شرکت دونگ آ در سال ۱۹۸۶ اعلام کرد که توانایی تولید و ادامه فعالیت را ندارد و در این سال به مجموعه سانگ یانگ فروخته شد تا برگ جدیدی در تاریخچه برند سانگ یانگ رقم بخورد.
همکاری با مرسدس بنز
در سال ۱۹۹۱، همکاری مرسدس بنز و سانگ یانگ کلید خورد. هر دو شرکت از این همکاری راضی بودند. چرا که سانگ یانگ لازم نبود تا در عین نداشتن سرمایه کافی، برای توسعه و ساخت موتور و گیربکس هزینه کند و به جای آن از موتور و گیربکس و حتی شاسی و پلتفرم آماده مرسدس بنز استفاده میکرد و هم اینکه مرسدس بنز نیز میتوانست از این همکاری به خاطر فروش مجموعه قوای محرکهاش، درآمد کسب کند و حتی حضور خود را در بازار کره جنوبی نیز افزایش دهد.
اولین محصول این همکاری، شاسی بلندی به نام سانگ یانگ موسو بود که از موتورهای ۲.۳ لیتری و ۳.۲ لیتری مرسدس بنز برای آن استفاده شد و در سال ۱۹۹۳ روی خط تولید رفت. همچنین دو پیشرانه دیزلی ۲.۳ و ۲.۹ لیتری برای این خودرو در نظر گرفته شد. گیربکسها نیز یک نمونه ۵+۱ سرعته دستی و ۴+۱ سرعته اتوماتیک بودند که در همان دوران روی محصولات مرسدس بنز نیز نصب میشدند. سه سال بعد نیز نسل جدید کوراندو متولد شد که یک شاسی بلند دو در بود و از پلتفرمی شبیه به موسو استفاده میکرد.
در ادامه این همکاری، چندین محصول دیگر از جمله سدان فول سایز چیرمن نیز طراحی و تولید شدند. چیرمن یک سدان لوکس فول سایز بود که بر اساس مرسدس بنز E کلاس W124 طراحی شده بود، اما ابعاد و اندازهای در حد بنز کلاس S داشت و حتی در ظاهر نیز به این خودرو بیشتر شباهت پیدا کرده بود. سانگ یانگ چیرمن چند سال بعد از عرضه فیس لیفت شد و به دلیل استفاده از چراغهای جلو رکستون، از خودرویی شبیه به مرسدس بنز دور شد.
فروش سانگ یانگ به دوو
با وجودی که سانگ یانگ از پلتفرمهای تغییر پیداکرده مرسدس بنز استفاده میکرد و به همین دلیل هم در هزینههایش صرفهجویی زیادی کرده بود؛ اما اوضاع مالی شرکت هیچگاه رو به بهبود نرفت و همین قضیه باعث شد تا در چند سال، بارها بین خودروسازان کرهای و غیر کرهای، دست به دست شود.
شرکت خودروسازی دوو در سال ۱۹۹۷ اقدام به خرید سانگ یانگ کرد. این در حالی بود که خود شرکت دوو در سال ۲۰۰۰ با اوضاع بد مالی روبرو شد و نتوانست سانگ یانگ را حفظ کند. در بحبوحه فروش سانگ یانگ یکی از بهترین محصولات این کمپانی یعنی رکستون متولد شد.
رکستون از پلتفرم مرسدس بنز ML استفاده میکرد و از نمای بهتری نسبت به دیگر خودروهایی که سانگ یانگ تا آن زمان تولید کرده بود، برخوردار بود. همچنین بهرهمندی از پلتفرم مرسدس بنز ML باعث شده بود تا رکستون در آن زمان یکی از شاسیبلندهای لوکس کرهای با قابلیت بیراههنوردی باشد.
فروش سانگ یانگ به SAIC چین
سانگ یانگ در سال ۲۰۰۴ توسط سایک موتور چین خریداری شد. سایک موتور از ابتدا دست به اقداماتی برای کاهش هزینهها کرد. در راستای این هدف، ۵۵۴ نفر از کارگران اخراج شدند و کاهش دستمزدها نیز در دستور کار قرار گرفت. اوضاع روحی کارگران به هم ریخت و با اوجگیری این مشکلات در سال ۲۰۰۹ و مرگ یک کارگر بر اثر سکته مغزی ناشی از فشارهای روحی، دست به اعتصاب زدند. این اعتصابها سرانجام باعث شد تا SAIC، سانگ یانگ را برای فروش بگذارد و در نتیجه ماهیندرا و ماهیندرا هند آن را خریداری کند.
در دوران تملک SAIC بر سانگ یانگ، یکی از زشتترین خودروهای تاریخ یعنی سانگ یانگ ردیوس ساخته شد که با توجه به طراحی عجیبش از سوی چندین نشریه در لیست زشت ترین خودروهای جهان جای گرفت.
ماهیندرا و خرید سانگ یانگ
ماهیندار که در زمینه ساخت خودروهای شاسیبلند فعال بود، سعی داشت با استفاده از دانش سانگ یانگ، محصولات بهتر و بهروزتری تولید کند تا در برابر هم وطن خودش یعنی تاتا موتور، به توان رقابتی بالاتری برسد. به همین دلیل در سال ۲۰۱۱، سهام سایک در سانگ یانگ را خریداری کرد.
در این میان برخی از محصولات سانگ یانگ مثل تیوولی نیز با برند ماهیندرا در هند فروخته میشد. ماهیندرا سعی داشت تا سانگ یانگ را به رقیبی برای هیوندای در داخل هند و حتی خارج از آن تبدیل کند. اما مشکل اینجا بود که سانگ یانگ نهتنها شهرت هیوندای را نداشت، بلکه برای افرادی که آن را میشناختند، به نام یک شرکت ورشکسته و نهچندان قوی جا افتاده بود.
ایراد دیگر بازاریابی ماهیندرا در این بود که به جای عرضه محصولات سانگ یانگ با نام و نشان خود سانگ یانگ، آنها را به نام ماهیندرا سانگ یانگ در بازار عرضه کرد. این در حالی بود که برای مردم هند که تا قبل از آن، ماهیندرا را به عنوان سازنده خودروهای ارزانقیمت و اقتصادی میشناختند، راضی به دادن بهای سنگینتر برای محصولاتی لوکس و گرانقیمت با نامی جدید نمیشدند. ازاینرو، سانگ یانگ با افت اعتبار و تنزل موقعیت در بازار هند روبرو شد و نتوانست سهم خوبی از بازار کسب کند.
در این میان فقط سانگ یانگ تیوولی که یک کراس اوور سایز کوچک بود، در بازارهایی مثل اروپا توانست موفق عمل کند و مقداری سود نصیب شرکت کند. در بقیه موارد، شانس با سانگ یانگ و ماهیندرا نبود. البته عملکرد شرکت نسبت به گذشته بهتر شده بود و آمار فروش به بالاتر از ۱۵۵ هزار دستگاه در سال ۲۰۱۶ رسید. اما همچنان شرکت سودآور نبود و با رسیدن مشکلات همهگیری کرونا، ماهیندرا تصمیم گرفت تا سانگ یانگ را برای فروش بگذارد.
در دوران مدیریت و تملک ماهیندرا، نسل سوم کوراندو نیز متولد شد که اولین خودرو سانگ یانگ با شاسی یکپارچه و مونوکوک بود و همچنین اولین پیشرانه دیزلی ساختهشده توسط سانگ یانگ را نیز زیر کاپوت خود داشت. این خودرو نیز از فروش موفقی برخوردار شد. نسخه پیکاپ از کوراندو با نام کوراندو اسپرت نیز در سال ۲۰۱۲ تولید شد که به دلیل فروش نهچندان خوب، نتوانست باری از مشکلات مالی بالای سانگ یانگ بردارد. همچنین نسل دوم ردیوس، این بار با نام توریزمو معرفی شد. این خودرو برخلاف نسل اول، طراحی زیبایی داشت و از نمای روبرو به دیگر محصولات سانگ یانگ شباهت پیدا کرده بود. همچنین در سال ۲۰۱۶ و در پی موفقیت تیوولی در فروش، نسخه بدنه کشیده آن با فاصله محوری بیشتر و با نام تیوولی XLV رونمایی شد.
ماهیندرا تلاش زیادی برای احیا و زنده کردن سانگ یانگ کرد تا در برابر رقیب هموطنش یعنی تاتا بتواند بیشتر عرض اندام کند. خصوصا که تاتا با همکاری جگوار و لندروور، موقعیت خاصی پیدا کرده بود. به همین دلیل، ماهیندرا نسخه فیس لیفت شاسی بلند رکستون را با پسوند W به همراه چیرمن W روانه بازار کرد. موفقیت رکستون W میتوانست بیشتر باشد، اما به سبب شرایط نامساعد بازاریابی و فروش، نتوانست به فروش خوبی دست پیدا کند. اما همین موفقیت کم هم باعث شد تا نسل جدید این خودرو در سال ۲۰۱۷ معرفی شود که در عین داشتن ویژگیهای یک خودرو آفرود، ویژگیهای یک ماشین لوکس را نیز داشت.
دوران تملک ماهیندرا بر سانگ یانگ را میتوان یکی از بهترین و پرمحصولترین دوره فعالیت خودروساز کرهای دانست. پیکاپ جدید سانگ یانگ با نام موسو که قبلا یک خودرو شاسی بلند بود، رونمایی شد. این پیکاپ میتوانست علاوه بر حمل یک تن بار در فضای عقب، بتواند ۳.۵ تن بار را نیز یدک بکشد که نشان از تواناییهای بالای فنی این خودرو بود. نمای جلو موسو گرند خان نیز طبق زبان طراحی جدید سانگ یانگ طراحی شده بود و به دیگر محصولات این کمپانی شباهت داشت. این خودرو بارها و بارها فیس لیفت و بهینهسازی شد.
ادیسون موتور و شکست در خرید سانگ یانگ
با اعلام ماهیندرا مبنی بر فروش سانگ یانگ، شرکت ادیسون موتور که در ساخت خودروهای تجاری برقی مشغول بود، اعلام آمادگی کرد. این اتفاق باعث میشد تا سانگ یانگ بتواند با کمک ادیسون موتور که در ساخت خودروهای برقی تخصص داشت، به سمت ساخت این نوع ماشینها رفته و وارد این عرصه شود. اما این معامله انجام نشد و کار به جایی رسید که سانگ یانگ اعلام ورشکستگی کرد. در نتیجه، طلبکاران و قطعهسازان این شرکت با چالشی برای دریافت طلبهای خود روبرو شدند.
فروش سانگ یانگ و تغییر نام
تاریخچه سانگ یانگ در سومین دهه وارد فصل جدیدی شد. سرانجام در سال ۲۰۲۲ گروه KG توانست ۶۱ درصد از سهام سانگ یانگ را خریداری کند. با نهایی شدن این معامله، تصمیم به تغییر نام سانگ یانگ گرفته شد تا نام این شرکت که همیشه با ورشکستگی همراه بود، از ذهنها پاک شود. ازاینرو نام سانگ یانگ به KG Mobility (کی جی موبیلیتی) تغییر پیدا کرد. اما گفته شد که لوگوی شرکت جدید که KGM نام گرفته است، همچنان همان نشان دو بال سانگ یانگ خواهد بود و تغییری نخواهد کرد. البته این نحوه نامگذاری، مشکلاتی را نیز در پیش داشت که شباهت نام انتخابشده به بعضی از برندها مانند KTM بود.
سانگ یانگ از جمله شرکتهایی است که بیشتر محصولاتش را شاسی بلندها تشکیل میدهند و خودروهای سدان، استیشن و هاچبک کمی در تاریخ خود دارد. این شرکت از سالهای قبل تصمیم گرفت که تمرکز خود را فقط روی تولیدات SUV بگذارد و از زمان تغییر نام به KGM، این تصمیم و خط مشی تایید و تثبیت شده است.
در دوره کی جی موبیلیتی (KGM)، سانگ یانگ تورس طراحی و تولید شده است که در نگاه اول، شباهت ظاهری زیادی بین خطوط اصلی این خودرو و جیپ اونجر دیده میشود. داخل این خودرو نیز مثل بدنه آن، طراحی خاصی دارد. تورس در آخرین روزهایی که هنوز اسم کمپانی سانگ یانگ بود، طراحی و تولید شد و از سال ۲۰۲۳ با نام KGM به بازارها رسید.
تورس از همان پلتفرم کوراندو استفاده میکند و از نظر جایگاه و ابعاد بین کوراندو و رکستون قرار دارد. پیشرانه این خودرو دو دیفرانسیل، یک موتور ۱.۵ لیتری ۱۶۳ اسب بخاری است و یک گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک نیز برای آن در نظر گرفته شده است. همچنین نسخه الکتریکی این خودرو نیز که با نام تورس EVX شناخته میشود، با موتور ۱۹۶ اسب بخاری و باتری ۷۲ کیلووات ساعتی خود، میتواند به حداکثر برد ۵۴۵ کیلومتر برسد.
سانگ یانگ تورس یکی از خودروهایی است که احتمال دارد در آیندهای نزدیک وارد بازار ایران شود.
مهم ترین محصولات سانگ یانگ
اگرچه تاریخچه تولید خودرو توسط سانگ یانگ به دهه ۵۰ میلادی برمیگردد، اما اولین محصول مهم این شرکت، نسل اول سانگ یانگ کوراندو است.
سانگ یانگ موسو اولین خودرویی است که رانندگان ایرانی را با این برند کرهای آشنا کرد. این خودرو در بین سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۶ در بازار ایران عرضه میشد.
بعد از آن محصولات مختلف سانگ یانگ در نسلها و تیپهای گوناگون شامل، اکتیون، تیوولی، رکستون، کایرون، کوراندو و نیو اکتیون روانه بازار ایران شدند.
همچنین رامک خودرو مونتاژ نسخههایی از تیوولی و رکستون را در ایران انجام میداد.
یکی از جدیدترین محصولات سانگ یانگ در بازار ایران، سانگ یانگ کوراندو ۲۰۲۴ است که توسط بی ام کارز وارد و عرضه میشود.
سانگ یانگ موسو گرند خان آخرین محصول از این برند کرهای است که از سوی صنایع خودروسازی ایلیا تحویل مشتریان ایرانی شده است.
اسم خودرو | سال تولید |
کوراندو نسل اول | ۱۹۸۳ تا ۱۹۹۶ |
موسو | ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۵ |
چیرمن نسل اول | ۱۹۹۷ تا ۲۰۱۱ |
رکستون نسل اول | ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۷ |
رودیوس | ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۲ |
کایرون | ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴ |
اکتیون نسل اول | ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱ |
کوراندو نسل سوم | ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ |
تیوولی | ۲۰۱۵ تا امروز |
موسو پیکاپ | ۲۰۱۸ تا امروز |
کوراندو نسل چهارم | ۲۰۱۹ تا امروز |
تورس | ۲۰۲۲ تا امروز |
نتیجه گیری
سانگ یانگ یکی از قدیمیترین شرکتهای خودروسازی در کره جنوبی است که میتوان گفت فقط کیا موتورز از سانگ یانگ قدمت بیشتری دارد. البته سابقه تولید خودرو در سانگ یانگ از کیا موتورز بیشتر است.
سانگ یانگ با همکاری کمپانی جیپ آمریکا متولد شد و تا سالها محصولات این کمپانی را با تغییراتی به بازار عرضه میکرد. در تاریخچه سانگ یانگ، همکاریهای فنی و استفاده از قوای محرکه مرسدس بنز نیز بسیار دیده میشود.
این شرکت همچنین همیشه به داشتن طراحیهای عجیب و غریب شهرت دارد که باعث شده تا مشتریان از این محصولات فراری شوند. برای مثال، سانگ یانگ ردیوس در زمره زشتترین خودروهای تاریخ قرار دارد. اما کیفیت محصولات سانگ یانگ همیشه مورد تایید همگان بوده و از این نظر جایگاه بالایی در بین رقبای هموطن دارد.
سانگ یانگ تا امروز در بین شرکتهای خودروساز زیادی جابهجا شده است و از سال ۲۰۲۲ با تغییر نام به KG Mobility، به سمت ساخت خودروهای برقی در حرکت است.
بازار خودروی ایران همواره در نوسان است. قیمت خودرو تغییر میکند، چه برای خرید خودرو و چه برای فروش ماشین. در این بین، برخی برندها مانند سانگ یانگ توجه ویژهای را به خود جلب کردهاند. اگر قصد خرید سانگ یانگ را دارید، باید قیمتها را به دقت بررسی کنید. همچنین اگر تصمیم به فروش سانگ یانگ خود دارید، نوسانات بازار را زیر نظر داشته باشید تا بهترین معامله را انجام دهید.
سوال های متداول
قدیمیترین کمپانی خودروسازی کره جنوبی کدام است؟
کمپانی کیا با عمری بیش از ۸۰ سال به عنوان قدیمیترین شرکت خودروسازی کره جنوبی شناخته میشود و بعد از آن، سانگ یانگ با عمری بیش از ۶۰ سال، دومین شرکت خودروسازی کره جنوبی از نظر قدمت به حساب میآید که البته عمر خودروسازی سانگ یانگ از کیا موتورز بیشتر است.
جیپ چه نقشی در تاریخچه سانگ یانگ دارد؟
اولین خودروهای شرکت سانگ یانگ کره جنوبی با همکاری امریکن موتورز آمریکا که مالک برند جیپ بود، ساخته میشدند و به این ترتیب، سانگ یانگ از ساخت خودروهای تجاری مثل اتوبوس به عرصه ساخت خودروهای سواری وارد شد.
نویسنده: علیرضا داودی