فهرست مطالب
بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، حرکت به سمت خودروهای برقی در سال ۲۰۲۳ موجب رشد صنعت خودروسازی شد و فروش جهانی این خودروها ۳۵ درصد نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش یافت. شرکتها سرمایهگذاریهای گستردهای انجام دادند، خطوط تولید خود را بازسازی و فناوری جدید باتری را به کار گرفتند. جنبشهای اجتماعی نیز از این اقدام برای مقابله با تغییرات اقلیمی حمایت کردند.
رسیدن به این نقطه، دشوار بود. در دوران همهگیری کرونا نمایندگیهای خودرو به دلیل کمبود تراشههای نیمهرسانا، خودروها را با قیمتهای بالاتری عرضه کردند. با عادی شدن شرایط، نمایندگیها با مشکل انباشت خودروهای فروش نرفته روبهرو شدند. به گفته موسسه مککنزی، تقریبا ۵۰ درصد از رانندگان آمریکایی خرید خودرو برقی را دوباره تکرار نخواهند کرد. تا اوایل سال ۲۰۲۴، خودروسازان برنامههای خود برای دستیابی به انتشار آلودگی صفر خالص را مجددا بررسی کردند. در بررسی مجدد، ارزشمندترین برندهای خودرو جهان تغییراتی را در استراتژیهایشان انجام دادند.
بازار خودرو در سال ۲۰۲۳ میلادی
سطح موجودی خودرو در سال ۲۰۲۴ چندین بار از استاندارد صنعت (۶۰ روز) فراتر رفت. خودروسازان با کاهش قیمتها تلاش کردند تا خودروها را به فروش برسانند، به طوری که قیمتها به پایینترین سطح دو سال گذشته رسید. با این حال، کسانی که زودتر خودروهای برقی خریداری کردند، شاهد کاهش ارزش خودروهایشان هستند و احتمالا با کاهش بیشتر روبهرو خواهند شد، زیرا قیمت خودروهای برقی همچنان بالاست. طبق گزارش Kelley Blue Book، میانگین قیمت خودروهای برقی در جولای ۲۰۲۳ میلادی ۵۶،۵۲۰ دلار و تقاضای مصرفکنندگان بیشتر برای مدلهایی با قیمت کمتر از ۴۰ هزار دلار است. اعتبارهای مالیاتی فدرال تا سقف ۷،۵۰۰ دلار به حرکت موجودی خودروها کمک کرد، اما موجودی انبارها را به طور کامل کاهش نداد.
تقاضا برای خودروهای برقی ارزانتر، رقابت را بهویژه از چین شدت بخشیده و همچنین فرصتهای جهانی جدیدی را برای شرکتهای پیشرو مانند تسلا فراهم کرده است. نگرش مصرفکنندگان نسبت به خودروهای برقی همچنان بیثبات است، اما خریداران جوانتر همچنان به مدلهایی با نوآوریهای سازگار با محیط زیست و طراحی برجسته علاقه دارند.
ارزشمندترین خودروسازان جهان
در فهرست ارزشمندترین برندهای خودرویی دنیا، رتبه اول به تسلا اختصاص یافته که فقط محصولات برقی تولید میکند. شرکتهای چینی نیز در این فهرست دیده میشوند و البته برندهای خودرو معتبر آلمانی و آمریکایی و ژاپنی.
۱۰- جنرال موتورز (GM): ۵۲.۵ میلیارد دلار
جنرال موتورز با ارزش بازار ۵۲.۵ میلیارد دلار به لیست ارزشمندترین برندهای خودرو بازگشت. این شرکت اولین خودروساز بزرگ بود که وارد حوزه خودروهای برقی شد و قصد دارد تا سال ۲۰۳۵ موتورهای احتراقی را کنار بگذارد. جنرال موتورز به دلیل کاهش تقاضای مصرفکننده، عدم قطعیت اقتصادی و چالشهای اتحادیههای کارگری، زمانبندی خود برای خودروهای برقی را تغییر داده است.
جنرال موتورز که در سال ۱۹۰۸ توسط ویلیام دورانت به عنوان شرکت هلدینگ بیوک تاسیس شد، با خریدهای گسترده به سرعت رشد کرد و در سال ۱۹۱۶ به بازار بورس وارد شد. در سال ۱۹۲۱، نوآوری این شرکت منجر به ثبت حق اختراع بنزین سربدار بهعنوان عامل ضد کوبش شد. این شرکت که زمانی نماد روحیه آمریکایی بود، به دلیل جهانیسازی و رکود دهه ۹۰ میلادی سلطه خود را از دست داد. عرضه خودروی برقی EV1 در دهه ۱۹۹۰ کوتاهمدت بود و در سال ۲۰۰۹ ، پس از دریافت کمکهای مالی به ارزش ۱۷.۴ میلیارد دلار، اعلام ورشکستگی کرد که با این اقدام بیش از یک میلیون شغل و نزدیک به ۳۵ میلیارد دلار مالیات حفظ شد.
در سال ۲۰۱۴، مری بارا به عنوان مدیرعامل شرکت منصوب شد و تلاش کرد تا جنرال موتورز را به پیشرو در بازار خودروهای برقی تبدیل کند. این شرکت خودروی شورولت بولت را بهعنوان اولین خودروی برقی با بازار انبوه معرفی کرد و در شرکت کروز، ارائهدهنده خدمات اشتراک خودروی خودران، سرمایهگذاری کرد. با این وجود، در سال ۲۰۲۱ نشانههای کاهش جاهطلبیها مشهود بود.
امروز جنرال موتورز در رتبه ۲۵ فورچون ۵۰۰ و رتبه ۵۰ فورچون جهانی ۵۰۰ قرار دارد. درآمد این گروه خودروسازی در برندهایی مانند بیوک، کادیلاک، شورولت و جیامسی ۱۲.۷ درصد نسبت به سال قبل افزایش یافته است. جنرال موتورز برای گسترش ظرفیت باتریهای خودروهای برقی خود با شرکت Lithium Americas Corp. (LAC) همکاری کرده است. جنرال موتورز با چالشهایی در چین روبهرو است و بابت واحد خودروی خودران کروز، ۶۰۰ میلیون دلار ضرر ثبت کرده است. جنرال موتورز ۲۲ هزار خودروی برقی تحویل داده که ۴۰ درصد رشد نسبت به میانگین رشد ۱۱ درصدی کل صنعت خودرو دارد. با این حال، این شرکت بیش از ۱،۰۰۰ شغل را برای بهینهسازی عملیات خود کاهش داده است.
۹- فولکس واگن (VWAGY): ۵۶.۶ میلیارد دلار
فولکس واگن که در سال ۱۹۳۶ تاسیس شد و در وولفسبورگ آلمان مستقر است، به خاطر خودروی نمادین بیتل معروف شد. یکی دیگر از خودروهای محبوب این شرکت، میکروباس است که در سال ۲۰۲۲ بهعنوان خودروی برقی ID Buzz بازآفرینی شد.
ارزش سهام فولکس واگن از زمان ورود به حوزه خودروهای برقی در مارس ۲۰۲۱ کاهش یافته است. مانند همتایانش، این شرکت در سال ۲۰۲۲ با کاهش فروش در چین و مشکلات زنجیره تامین مواجه شد. اگرچه این چالشها جداگانه هستند، اما فولکس واگن و پورشه به یکدیگر مرتبطند و این ارتباط چالشهای آنها را تشدید میکند. فولکس واگن صاحب برندهای برجستهای همچون آئودی، لامبورگینی، بنتلی و پورشه است، اما نتوانسته سهم بازار قابلتوجهی در بازارهای رقابتی آسیا کسب کند.
طرح مفهومی ID.2 فولکس واگن، ارزانترین خودروی برقی این شرکت که قیمت آن زیر ۲۵ هزار یورو است، در حال آزمایش مشاهده شده که نشاندهنده جهتگیری آینده این برند است. مشتریان صبور از همکاری فولکس واگن با شرکت ریویان خوشحال هستند، که به لطف این همکاری، مدل برقی فولکس واگن گلف زودتر از موعد آماده شده است. انتظار میرفت خودروی برقی ترینیتی شرکت را متحول کند، اما این پروژه تا سال ۲۰۳۲ به تعویق افتاده و برنامههای ساخت کارخانه ۲.۲ میلیارد دلاری آن لغو شده است.
۸- شیائومی (XIACF): ۵۷.۳ میلیارد دلار
شرکت شیائومی، با ارزش بازار ۵۷.۳ میلیارد دلار، تازهوارد به فهرست ارزشمندترین برندهای خودرو است. این شرکت چینی که دفتر مرکزی آن در پکن قرار دارد، بهعنوان دومین تولیدکننده بزرگ گوشیهای هوشمند جهان پس از سامسونگ شناخته میشود. شیائومی در سال ۲۰۱۰ توسط لی جون، تاسیس شد و به «اپل چین» معروف است. این شرکت جوانترین عضوی بود که به لیست Fortune Global 500 پیوست و در ژوئن ۲۰۱۸ در بورس هنگکنگ به صورت عمومی عرضه شد.
شیائومی در مارس ۲۰۲۱ با سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری وارد بازار خودروهای برقی شد و در ماه ژوئیه شرکت Deepmotion را به مبلغ ۷۷ میلیون دلار خریداری کرد. شیائومی اتو در اواخر سال ۲۰۲۳ مدل شیائومی SU7، اولین خودروی برقی خود را رونمایی کرد که در ماه مارس سال بعد در پکن عرضه شد. هدف اعلامشده شیائومی این است که به یکی از پنج خودروساز برتر جهان تبدیل شود. سرمایهگذاران بهدنبال رشد و افزایش قیمتها هستند و سعی دارند از موج رشد اقتصادی چین بهرهمند شوند.
۷- بایرش موتورن وِرک آگ (BMW.DE): ۵۸.۷ میلیارد دلار
گروه BMW که در مونیخ مستقر است، برندهای بی ام و، مینی و رولزرویس را شامل میشود و همچنین در تولید موتورسیکلت و خدمات مالی فعالیت دارد.
بی ام و سال ۲۰۲۴ را با از دست دادن نزدیک به ۹.۷ میلیارد دلار از ارزش بازار خود، قدرتمند آغاز کرد. با وجود چالشهای مشابه سایر خودروسازان، BMW با رویکردی منظم به کار خود ادامه میدهد و از سال ۲۰۲۲ تاکنون بیش از ۱.۱ میلیون دستگاه تحویل داده و همواره اهداف درآمدی خود را دنبال میکند. گروه BMW در سهماهه اول سال ۲۰۲۴ شاهد افزایش ۲.۵ درصدی فروش برندهای خود بود، هرچند نسبت به افزایش هزینهها در خط تولید خودروهای برقی خود و حاشیه سود محتاط است.
یکسوم از فروش جهانی خودروهای برقی بی ام و در چین انجام میشود که بازار کلیدی این شرکت است. برند BMW برای عرضه مدلهای برقی Neue Klasse از سال ۲۰۲۶، تولید را در چین گسترش میدهد و یک کارخانه جدید باتری در شنیانگ میسازد. مدل نویه کلاسه، با الهام از مدل BMW 1500 در دهه ۱۹۶۰، چشمانداز آینده بی ام و برای «دیجیتالی شدن، برقی شدن و پایداری» را نمایان میسازد و شش مدل جدید در ۲۴ ماه آینده برنامهریزی شده است. بی ام و با ارائه نسخههای مختلف از یک مدل، استراتژی تنوع را در دستور کار قرار داده است.
شرکت BMW همچنان با بازار هدف خود تعامل دارد و در سال ۲۰۲۶ با مدل بی ام و M2 به مسابقات بازخواهد گشت. رولزرویس در هفته خودروی مونتری ۲۰۲۴، مجموعه محدود Phantom Scintilla Private و مدل تکنسخه Spectre Semaphore EV را که اولین خودروی برقی رولز است، رونمایی کرد. بی ام و همچنین نسخه هیبریدی دوربرد M5 Touring را برای آمریکا معرفی کرد و مدل ویژه BMW M5 Concours d’Elegance 2025 شماره ۱/۱ را به حراج خیریه گذاشت.
۶- پورشه (POAHY): ۷۱.۲ میلیارد دلار
پورشه که در اشتوتگارت مستقر است، یک خودروسازی ۹۳ ساله و محصول معروف آن مدل نمادین پورشه ۹۱۱ است. این شرکت در دهه ۹۰ با افزایش هزینهها به مشکل برخورد و تولید آن به ۱۵ هزار دستگاه کاهش یافت. مدل باکستر برند را احیا و خریداران جوان را جذب کرد. اخیرا پورشه ۵۰ سالگی مدل 911 را با تولید محدود ۱۹۷۴ دستگاه از مدل 911 توربو ۵۰ ساله جشن گرفت.
پورشه از اکتبر ۲۰۲۳ به دلیل مشکلات زنجیره تامین و اقتصاد جهانی ۱۶.۴۷ میلیارد دلار از ارزش بازار خود را از دست داده است. پورشه که زمانی نقطه روشن گروه فولکس واگن بود، اکنون با نگرانیهای سرمایهگذاران مواجه است.
در ماه ژوئیه، مشکلی در تامین قطعات باعث شد پورشه تولید خود را بیش از ۱۰ هزار دستگاه کاهش دهد و این موضوع منجر به کاهش ۴.۸ درصدی فروش و افت ۴۲ درصدی سهام شد. این شرکت در تلاش است تا تامین آلومینیوم جدید را تضمین، تولید را بازیابی کند و اهداف خودروهای برقی خود، بهویژه مدل ماکان را تنظیم سازد. لوتس مشکه، مدیر مالی پورشه، نسبت به سودآوری آینده خوشبین است. پورشه همچنین با تصمیم نهایی خود برای عدم بازگشت به مسابقات فرمول یک، هواداران را ناامید کرد، هرچند که همچنان به عملکرد خودروهای برقی در فرمول E متعهد است.
۵- مرسدس بنز (MBG.DE): ۷۳.۳ میلیارد دلار
گروه مرسدس بنز، که پیشتر دایملر آگ نام داشت، در سال ۱۹۲۶ تاسیس شد و در سال ۲۰۲۳ در رتبه پنجم ارزشمندترین برندهای خودرو قرار دارد. این شرکت در سال ۲۰۲۲ برای تمرکز بر خودروهای برقی و افزایش ارزش برند خود را بازنامگذاری کرد. مرسدسبنز که بهخاطر تولید خودروهای مرسدس بنز، AMG، مایباخ و EQ شناخته میشود، پس از سالها افت سهام، وضعیت لوکس بودن برند خود را بازسازی کرده است.
رشد مرسدس بنز پس از اعلام خبر انتقال لوییس همیلتون، راننده نمادین فرمول یک، به تیم فراری در سال ۲۰۲۵ کاهش یافت. با وجود افزایش ارزش بازار از ۷۲.۳۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳، تحلیلگران نسبت به آینده کوتاهمدت سهام مرسدس به دلیل جدایی همیلتون و احتمال از دست دادن حامیان مالی محتاط هستند. مرسدس بر الکتریکی کردن محصولات خود تمرکز دارد و مدلهایی مانند بنز G580 و بنز AMG GT 63 S را که رقیب پورشه 911 توربو S شده، عرضه کرده است. مرسدس در سال ۲۰۲۶ سری لوکس Maybach SL 680 Monogram و پس از آن، مدل SUV تمامبرقی Maybach EQS را عرضه خواهد کرد تا به تعهدات لوکس و زیستمحیطی خود وفادار بماند.
مرسدس همچنین با همکاریهای تجربی و بازاریابی از طریق افراد تاثیرگذار، جوانان را جذب میکند. این شرکت به عنوان حامی رسمی مسابقات AIG Women’s Open در سنت اندروز حضور یافت و با خلاقیت استایلیست ایمرو آشا، ترکیبی از گلف، مد و خودرو را به نمایش گذاشت.
۴- فراری (Ferrari NV): ۸۵.۵ میلیارد دلار
انزو فراری شرکت لوکس خودروهای اسپرت خود را در سال ۱۹۳۹ در مارانلو، ایتالیا تاسیس کرد. فراری با گذشت ۸۵ سال از تاسیس خود، همچنان علاقهمندان مسابقات اتومبیلرانی، بهویژه طرفداران فرمول یک، را مجذوب خود کرده است و اسکودریا فراری همچنان بهعنوان یکی از برترین تیمها در این حوزه شناخته میشود. فراری به دلیل خودروهای اسپرت گرانقیمت و شناخت جهانی برندش جایگاه بسیار محکمی دارد.
فراری از مدل تجاری کمحجم با سود بالا پیروی میکند و سالانه حدود ۸،۴۰۰ خودرو میفروشد. با این حال، در سال ۲۰۲۲ تعداد ۱۳،۲۲۱ خودرو و در سال ۲۰۲۳ تعداد ۱۳،۶۶۳ خودرو به مشتریان تحویل داد و سود آن با ۳۴٪ افزایش به ۱.۲۵۷ میلیارد یورو رسید که برای اولین بار فراری از مرز یک میلیارد یورو سود عبور کرد. ارزش بازار این شرکت نیز از ۵۷.۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ به ۸۵.۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ افزایش یافت و از پورشه پیشی گرفت.
فراری هیچ هزینهای برای تبلیغات نمیکند و عملکردش در پیست مسابقه نشاندهنده کیفیت آن است. تعهد این برند به مسابقات نخبگان، همچنین خودروهای اسپرت ارزشمند خلق کرده که در بازار کلکسیونرها جایگاه بالایی دارند. ارزش سهام فراری هنگامی که قرارداد با لوییس همیلتون برای فصل ۲۰۲۵ فرمول یک اعلام شد، افزایش یافت و ۷ میلیارد دلار به ارزش بازار آن افزوده شد و به بالاترین رکورد خود رسید.
فراری به نوآوری ادامه میدهد و مدل تمامالکتریکی خود را در سال ۲۰۲۵ به قیمت ۵۳۵ هزار دلار عرضه خواهد کرد و یک مرکز جدید در نزدیکی مارانلو راهاندازی میکند. شاسیبلند چهار نفره فراری پوروسانگوئه با قدرت ۷۱۵ اسب بخار که برای سال ۲۰۲۴ عرضه شده است، ۴۰۲،۵۰۰ دلار قیمت دارد و تمام مدلها تا سال ۲۰۲۵ پیشفروش شدهاند.
سرمایهگذاری در فراری همچنین فرصتی منحصربهفرد برای افزایش ارزش سهام و محصول فراهم میکند. در ۲۰ اوت، اولین مدل فراری ۲۵۰ جیتی کالیفرنیا تولید سال ۱۹۶۰ توسط اسکالیتی به قیمت ۱۷،۵۵۰،۰۰۰ دلار در هفته خودروی مونتری فروخته شد. شاسی ۱۷۹۵ جیتی، یکی از ۵۶ خودروی تولیدشده، در همان کارخانه مارانلو که سایر مدلهای فراری ساخته شدهاند، تولید شده و نمونهای از ارزش ماندگار هنر ساخت فراری است.
۳- بی وای دی (BYD Co. Ltd): ۹۷.۲ میلیارد دلار
بی وای دی که مخفف عبارت انگلیسی Build Your Dream (رویایت را بساز) است، در سال ۱۹۹۵ توسط وانگ چوانفو در شنژن، چین، تاسیس شد. این شرکت که در ابتدا تولیدکننده باتری موبایل بود، اکنون در عرصه خودروهای برقی مقرونبهصرفه، کامیونها، اتوبوسها، پنلهای خورشیدی و منوریلها فعالیت میکند. در سال ۲۰۲۲، بی وای دی بهطور کامل به تولید خودروهای برقی روی آورد و مانند تسلا از ادغام عمودی برای کنترل تامین باتریهای خود بهره برد. این شرکت دانش عمیقی از اجزای حیاتی برنامههای الکتریکی دارد و از تامین داخلی قطعات استفاده میکند.
اگرچه ارزش بازار تسلا ۹ برابر بیشتر است، بی وای دی در اواخر ۲۰۲۳ بهطور موقت از نظر فروش جهانی خودروهای برقی از تسلا جلو زد. تسلا بهسرعت جایگاه خود را پس گرفت، اما BYD همچنان در بازارهای پرجمعیت مانند پاکستان پیشتاز است. این شرکت به بازار ایالات متحده چشم دوخته، اما به دلیل نگرانیهای تجاری با چالشهایی مواجه است که باعث شده وارن بافت برای حمایت از موقعیت تجاری ایالات متحده، بخشی از سهام خود را کاهش دهد. در ماه اوت، اتحادیه اروپا کاهش مطلوبی در تعرفههای تجاری برای واردات چین پیشنهاد داد و برای بیوایدی تعرفه ۱۷٪ و برای تسلا تعرفهای ترجیحی ۹٪ در نظر گرفت.
بی وای دی با معرفی مدل الکتریکی سوپرکار یانگ وانگ U9، بازار جهانی سوپرکارها را شگفتزده کرد. بیوایدی اولین خودروساز چینی است که در نوربرگرینگ آلمان عملکرد U9 را برای مقایسه با رقبا خود تست میکند. این خودرو با ۱۲۰۰ اسب بخار قدرت، ۲۳۳ هزار دلار قیمت دارد و در ۲.۳۶ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت میرسد که سریعتر و بهطور قابلتوجهی ارزانتر از فراریها و لامبورگینیهای مشابه است.
ماشین U9 جدید بیوایدی ۳۰۹ کیلومتر در ساعت سرعت دارد و رشد آن به اندازهای چشمگیر است که سرمایهگذاران علاقهمند به ارزش به آن توجه کردهاند.
۲- تویوتا موتور (Toyota Motor Corp.): ۲۴۷.۷ میلیارد دلار
تویوتا مدتها بهعنوان باارزشترین شرکت خودروسازی جهان شناخته میشد، اما در سال ۲۰۲۰ تسلا این جایگاه را از آن گرفت. این شرکت ژاپنی که در سال ۱۹۳۷ تاسیس شد و در شهر تویوتا در استان آیچی مستقر است، برندهای لکسوس و سوبارو را نیز شامل میشود.
تویوتا مدل پریوس را بهعنوان یکی از اولین خودروهای هیبریدی در اوایل قرن بیستم وارد بازار جهانی کرد که محبوبیت زیادی در میان طرفداران محیطزیست و مصرفکنندگان آگاه به مسائل زیستمحیطی در آمریکا پیدا کرد. با گذشت زمان، این دیدگاهها تغییر یافت و خودروهای هیبریدی مورد انتقاد قرار گرفتند. تویوتا در فهرست خودروسازان از نظر تلاشهای برای کاهش کربن در جایگاه پایینی قرار گرفت.
رئیس هیات مدیره، آکیو تویودا، بر این باور است که سهم خودروهای برقی در سطح جهان تنها به ۳۰ درصد خواهد رسید؛ زیرا پیشرفتهایی در خودروهای هیبریدی، سلولهای سوختی هیدروژنی، سوختهای سبز جایگزین و دیگر مفاهیم همچنان در مراحل ابتدایی است. تویوتا در پاسخ به این چالشها، مدل پریوس ۲۰۲۴ را عرضه کرد که با طراحی جذاب و مصرف سوخت بسیار کم مورد تحسین قرار گرفت. این موفقیت باعث شد تا تویوتا برنامههای خود را برای حذف اکثر مدلهای احتراقی و جایگزینی با مدلهای هیبریدی اعلام کند.
از منظر سرمایهگذاری، این موقعیت قوی و رشد پایدار فروش هنوز به سود خالص منجر نشده است. در اوایل ماه اوت، به دلیل تقویت ین ژاپن، نگرانیهای اقتصادی آمریکا و تحویلهای کند، سهام تویوتا کاهش یافت. شرکت پیشبینی کرده است که درآمد ۲٪ کاهش یابد و سود خالص تا ۳۰٪ افت کند و مسائل زنجیره تامین نیز به چالشها افزودهاند. در نتیجه، اگرچه جایگاه دوم را حفظ کرده، رشد ارزش بازار در ۱۰ ماه گذشته نسبتا ثابت بوده است.
علیرغم رسواییهای اخیر، از جمله فراخوان ایمنی، بینظمیهای صدور گواهینامه و نقض عمده اطلاعات، تویوتا همچنان با تمرکز بر پایداری و نظرات مثبت برای مدلهای اصلی خود، گزینهای قوی برای سرمایهگذاران ارزشی محسوب میشود.
۱- تسلا (TSLA): ۶۸۹.۶ میلیارد دلار
تسلا از دوران اولیه خود با عرضه تسلا رودستر حیرتانگیزش، مسیری را طی کرده که همواره موجب شگفتی، رضایت و البته ناامیدی بوده است. اکنون این شرکت به چیزی تبدیل شده که طیف کاملی از وسایل نقلیه الکتریکی، از جمله کامیونهای نیمهسنگین را تولید میکند. هدف تسلا فراتر از یک شرکت خودروسازی است؛ این شرکت در تلاش است تا از طریق انرژیهای تجدیدپذیر، ذخیرهسازی، هوش مصنوعی و اتصال، سیارهای پایدار بسازد.
ارزش بازار تسلا در سال ۲۰۲۳ افزایش چشمگیری داشت، اما کاهش سود و تحویلهای ضعیف باعث افت ارزش سهام آن در سال ۲۰۲۴ شده است. پس از آنکه اتحادیه اروپا تعرفه بیشتری برای واردات خودروهای الکتریکی از چین تصویب کرد، ارزش سهام تسلا افزایش یافت؛ چرا که این شرکت اکنون از مزیت قیمتی نسبت به رقبایی که با تعرفههای بالاتری روبرو هستند، برخوردار است.
در حالی که تسلا از بسیاری از اصول بنیادین بازار فاصله گرفته، تحلیلگران دیدگاههای متفاوتی نسبت به آن دارند: نظرات مثبت از سوی تحلیلگرانی است که همچنان به سودآوری تسلا اذعان دارند. تمرکز آنها بر رشد شرکت است، از جمله برنامهریزی برای عرضه ربوتاکسیها در اواسط اکتبر و امکان صدور مجوز فناوری خودران آن. در ماه ژوئیه، دولت چین خودروهای تسلا را به عنوان خودروهای رسمی دولتی تایید کرد و این برند تنها برند خارجی خودروهای الکتریکی است که به این امتیاز دست یافته است. بزرگترین کارخانه گیگافکتوری تسلا خارج از ایالات متحده در شانگهای قرار دارد که نزدیک به یک میلیون خودرو در سال تولید میکند و ۲۵ درصد از درآمد تسلا را به خود اختصاص داده است.
دیدگاههای منفی بیشتر بر کاهش علاقه به خودروهای الکتریکی تسلا با افزایش رقابت، به ویژه از سوی شرکت BYD، تمرکز دارند. سهم بازار تسلا از ۶۳ درصد به ۵۰ درصد کاهش یافته است. نرخ بهره بالا تحویل ماشین برای بسیاری از خریداران را به تاخیر انداخته، بهویژه با تصمیم تسلا برای حذف مدل پایه ۶۱ هزار دلاری سایبرتراک. برتری کیفی تسلا نیز تا حدودی کاهش یافته و اکنون خودروهای آن از نظر کیفیت با خودروهای سنتی برابرند. فروش آتی تسلا به طور قابل توجهی بالاتر از رقبایش معامله میشود که ابهاماتی را پیرامون ارزش فعلی تسلا ایجاد کرده است.
اما آینده تسلا همچنان روشن است. این شرکت در اواسط ماه اوت از سطح حمایتی کلیدی خود عبور کرده و میانگین متحرک ساده ۲۰۰ روزه را رد کرده و به سمت روند صعودی ادامهدار اشاره دارد.
نتیجه گیری
تسلا نهتنها میخواهد رتبه اول خود را در لیس ارزشمندترین برندهای خودرو جهان حفظ کند، بلکه قصد دارد این کار را با اندکی هیجان و جذابیت انجام دهد. در همین راستا، رستوران و درایو-این تسلا در هالیوود که مدتها در انتظار تکمیل بود، به مراحل پایانی خود نزدیک شده است. این مکان به عنوان یک تجربه غذایی از «دوران طلایی» طراحی شده و ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، از مدتها پیش آن را به عنوان محل گردهمایی نهایی مالکان تسلا تصور کرده است.
نویسنده: حسین باباپور