صنعت خودروسازی کشور چین در بازه دو دهه گذشته با سرعت و توان خیره کنندهای رشد کرد. این کشور که زمانی به تولید سهچرخههای درون شهری نه چندان باکیفیت مشهور بود، امروز به جایی رسیده است که با جسارت بسیار زیاد، در پی صادرات محصولات صنعت خودرو خود به بازار کشورهای رده اول جهان نظیر کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی است.
برخی از محصولات صنعت خودرو چین در بازار کشورمان بسیار محبوب و پرفروش هستند.
۱. مدیران خودرو X33
کراساوور X33 مدیران خودرو را باید در حقیقت یکی از اولین کراساوورهای چینی بازار ایران دانست. خودرویی که با عرضه در سالهای پایانی دهه ۱۳۸۰، راه را برای سایر کراساوورهای چینی بازار ایران باز کرد. تا پیش از حضور خانواده X33 در بازار خودرو ایران از سوی شرکت خودروسازی مدیران (MVM)، مردم کشور چندان با این واژه آشنا نبودند.
X33 یک Crossover ارزان قیمت، کاربردی، کم مصرف و البته بسیار خوش قیمت محسبو میشد که شاید مهمترین برگ برندهای که در دست داشت، سرعت حضور و پیشکسوتی در بازار چینیهای ایران بود. تا سایر خودروسازان داخلی کشور برای افزودن یک چنین محصولی به سبد محصولات خود دست بجنبانند، X33 نسل دوم خود را نیز روانه بازار کرده بود.
امروز X33 سومین نسل خود را به خط تولید مدیران خودرو فرستاده و ارتقا فنی و ظاهری و کیفی خوبی را در این مدت شاهد بوده است. کاربری و توان فنی مناسب در کنار قیمت بسیار رقابتی و شرایط فروش بسیار عالی از سوی شرکت مدیران خودرو باعث شد خانواده X33 همواره از محبوبترین و پرفروشترین کراساوورهای بازار کشور باشد.
۲. مدیران خودرو X22
با شعار خودروی مناسب برای جوانان، X22 اقدام چری برای تبدیل هاچبک ۳۱۵ به یک کراساوور سایز کوچک شهری بود که از قضا بسیار هم مورد استقبال قرار گرفت. ۳۱۵ رقیب مستقیم پژو ۲۰۶ بسیار قدیمی گروه خودروسازی ایران خودرو بود که برای سالیان دراز در بازار بدون رقیب ایران سلطنت میکرد. در نتیجه حضور ۳۱۵ تا حدود زیادی این رقابت را به موازنه کشید و به یکی از بزرگترین چالشهای این گروه خودروسازی بدل شد. به همین دلیل، ۳۱۵ ضمن به همراه داشتن برخی ایرادهای فنی جزئی که در گذر زمان رفع شد، پتانسیل خوب خود را برای ورود به این کلاس رو به رشد در بازار ایران نیز نشان داد.
زمانی که X22 به بازار ایران آمد، داشتن برخی آپشنهای اضافه نظیر تریم داخلی دو رنگ، نمایشگر لمسی سیستم مولتی مدیا و البته طراحی بسیار زیبا و نوین این خودرو، آن را به یکی از اقتصادیترین انتخابهای مشتریان خودروهای چینی صفر کیلومتر بازار ایران بدل کرد. البته در عین حال نباید شرایط فروش بسیار منطقی و ایدهآل شرکت مدیران خودرو را در فروش قابل توجه محصولات این شرکت نادیده گرفت.
۳. کرمان موتور جک S5
زمانی که کرمان موتور خبر از ورود کراساوور جدید خود با نام جک S5 از برند جک (JAC یا جِیایسی) داد، گویا قرار بود این خودرو به پیشرانه ۱.۸ لیتری توربو مجهز شده باشد، اما در عوض نسخه ۲.۰ لیتری توربو آن روانه مراحل ارزیابی و استانداردهای کشور شد. درست یا غلط، این موضوع باعث شد که نسخه ۲.۰ لیتری توربوشارژر جک S5 روانه بازار شود تا یکی از پرتوانترین محصولات چینی بازار کشور را رقم بزند.
زمانی که S5 با پیشرانه ۲.۰ لیتری ۱۷۴ اسب بخاری ۲۶۵ نیوتون.متری روانه بازار کشور شد، سایر رقبای هم کلاس این خودرو هنوز از رقم ۱۵۰ اسب بخار عبور نکرده بودند. در نتیجه S5 کرمان موتور لقب یکی از تیز و بزترین کراس اوورهای بازار ایران را به خود اختصاص داد؛ بازاری که تا پیش از پیدایش خودروهای چینی مجهز به توربوشارژر، رنگ و روی اسپرتگرایی را به خود ندیده بود.
کرمان موتور با ارائه نسل جدید یا فیس لیفت تازه S5، تغییرات موتوری را در این خودرو به همراه داشت که شامل استفاده از پیشرانه ۱.۵ لیتری توربو (بجای نسخه قدیمی ۲.۰ لیتری توربو) است. با این حال این خودرو به دلیل بهرهگیری پیشرانه از سیستم پیشرفته تزریق مستقیم سوخت و سیستم توربو، توان و گشتاوری بسیار نزدیک به نمونه ۲.۰ لیتری تولید میکند، در حالی که از دیدگاه اقتصادی و آلایندگی پیشرفت محسوسی به خود دیده است.
۴. پارس خودرو برلیانس H330
پارس خودرو در تاریخ تاسیس خود برترین خوردوسازان ایران بود. به همین دلیل انتظار نمیرود که هم کاسه شدن با خودروسازان چینی امتیاز برتر یا قدم مثبتی شمرده شود. با این حال شرایط تغییر کرده و امروز جز چینیها هیچ خودروساز بین المللی دیگری حاضر به همکاری با ایران نیست. پس چه بهتر که از میان چینیها، بهترین آنها با خودروسازان داخلی همکار شود.
شرکت برلیانس در بازار چین شریک تجاری برند بی ام و آلمان و مونتاژکننده محصولات این خودروساز آلمانی در بازار چین، تحت تاثیر قرارداد مشترکی است که چند سال قبل به امضا رسید. در نتیجه جای تعجب چندانی ندارد که برخی المانهای طراحی بی ام و مستقیما و بدون نارضایتی این شرکت، در برلیانس نیز به کار گرفته شده باشد.
خانواده برلیانس H200 و H300 برلیانس، چند سال پیش روی خط تولید پارس خودرو (از زیرمجموعههای سایپا) رفت. در این میان سدان بزرگتر H330، به دلیل داشتن طراحی ظاهری بهتر، پیشرانه قویتر، خط انتقال نیرو جذابتر و فضای کاربردی مناسبتر، از خانواده سری H200 بیشتر مورد استقبال قرار گرفت. تریم داخلی این خودرو دو رنگ بود و برخی سیستمهای رفاهی نظیر سیستم ورود و استارت بدون کلید آن در چنین بازه قیمتی به مزاق خریداران بسیار خوش آمد. بعدها با اصلاح پیشرانه و افزایش حجم و توان و همچنین بهبود گیربکس، خانواده سری H200 و H300 برلیانس، مخصوصا سدان H330، برای مشتریان بسیار مقبول واقع شد.
۵. ایکو دانگ فنگ H30 کراس
همکاری دانگ فنگ چین با گروه خودروسازی ایران خودرو سر دو خودرو سدان H30 و هاچبک H30 کراس بسیار پرسود بود. اگر چه نسخه سدان این خودرو در بازار کشور موفق نبود و به تولید انبوه نرسید، اما در عوض نسخه هاچبک آن با پسوند کراس، توانست بسیاری از افراد را به دام کراساوور بودن H30 هاچبک بیاندازد، در حالی که این خودرو جز یک H30 بزک شده با برخی تریمهای تزئینی پلاستیکی مشکی رنگ بدنه و یک پسوند کراس نبود.
در حقیقت نسخه کراس H30 با نسخه معمولی آن از دیدگاه فنی هیچ تفاوتی نداشت. این دو خودرو را در صنعت خودروسازی ایران میتوان به سادگی با رقبای دیگری همچون رنو ساندرو و ساندرو استپوی، برلیانس H320 و C3 کراس مقایسه کرد. اما H30 کراس یک برگ برنده بسیار مهم در آستین داشت و آن هم اشتراک فنی ساختار سیستم انتقال نیرو (پیشرانه و گیربکس) با پژو ۲۰۶ تیپ ۶ بود، یعنی نسخه ۱.۶ لیتری و گیربکس اتوماتیک چهار سرعت.
این اشتراک باعث شد تا مونتاژ H30 کراس در ایران برای ایران خودرو حرکتی منطقی و ارائه خدمات به آن بسیار ساده و کم هزینه باشد، در حالی که بازار ایران این خودرو را به عنوان محصولی کاملا جدید و نوین میبیند. البته این مسیر برای ایکو (ایران خودرو) چندان بیدردسر هم نبود. H30 کراس در ابتدای کار ایرادهای ریز و درشت فنی بسیاری داشت که از وزن بیشتر از ۳۰۰ کیلوگرمی آن در مقایسه با ۲۰۶ تیپ ۶ نشات میگرفت. پس از حل این دست مشکلات از سوی ایران خودرو، آپشنهای رفاهی H30 کراس نظیر گیربکس اتوماتیک، دوربین دید عقب، نمایشگر لمسی سیستم مولتی مدیا، سانروف، ساختار فنی نسبتا کم هزینه با بازار خدماتی رایج و فراوان و البته طراحی ظاهری به مراتب جدیدتر و زیباتر از ۲۰۶ سالخورده، باعث شد این هاچبک شبه کراساوور در بازار ایران به یکی از ارزانترین و پرفروشترین چینیهای بازار بدل شود.
۶. بهمن موتور بسترن B30
بهمن موتور، شرکتی قدیمی در میان خودروسازان داخلی ایران است. این شرکت که شهرت خود را از سالهای پس از انقلاب اسلامی با همکاری مستقیم برند مزدا ژاپن و مونتاژ محصولات این خودروساز شرقی در ایران به دست آورده بود، پس از اعمال تحریمهای سنگین صنعتی بر کشور، به همکاری بسیار قویتر با چینیها روی آورد.
این شرکت که سابقه همکاری با شرکت FAW (فاو) چین را داشت، ابتدا با عرضه نسخه B50 و B50F نام بسترن را سر زبان مشتریان ایرانی انداخت. خودرویی چینی اما با کیفیت، سوار پلتفرم قدیمی از ساختههای تویوتا ژاپن به همراه پیشرانهای با قابلیت فنی مناسب و ظاهری نسبتا زیبا. در نتیجه زمانی که بهمن موتور از ارائه بسترن B30 سخن به میان آورد، مورد استقبال گرمی از بازار داخلی قرار گرفت.
B30 به سادگی و با اتکا بر اعتبار طولانی شرکت بهمن موتور و کیفیت درخور توجه B50/F در میان سایر خودروهای چینی آن دوران بازار ایران، از دیدگاه فروش به یک خودرو موفق و محبوب بدل شد. این خودرو بر پلتفرم قدیمی فولکس واگن بنا شده و پیشرانه آن طراحی آلمانی داشت که حق امتیاز آن بعدها از سوی FAW خریداری شد. B30 اولین سدان چینی مونتاژی ایران بود که در تستهای ایمنی تصادف موسسه چینی C-NCAP موفق به کسب پنج ستاره ایمنی شده بود.
۷. چانگان CS35
این کمپانی چینی به عنوان یکی از شرکای تجاری شرکت سایپا، چانگان CS35 را به عنوان کراساوور کوچک سایز اقتصادی و شهری روانه بازار ایران کرد. خودرویی با مصرف کم و اقتصادی، کاربری شهری مناسب و البته طراحی بسیار متناسب و هندسه بسیار زیبایی که از زبان طراحی آن دوران چانگان نشات میگرفت.
چانگان قرار بود در راستای موفقیت روزافزون CS35 در ابعاد گستردهتری روانه بازار ایران شود و نسل جدید سدان ایدو و دو کراساوور بزرگتر CS75 و CS95 را نیز وارد بازار ایران کند، اما همکاری سایپا با چانگان آن قدر که باید ادامهدار نبود تا این رویا محقق شود. در عوض نسخه CS35 به یکی از کراساوورهای خوشچهره و زیبای بازار کشور بدل شد که با داشتن آپشنهای رفاهی نظیر سیستم روشنایی در روز و روشنایی اتوماتیک، گیربکس اتوماتیک، فرمان کمک الکتریکی حساس به سرعت، دوربین دید عقب، نمایشگر لمسی مولتی مدیا و سانروف، در مدت زمانی کوتاه در نسخههای ارزان قیمتتر مونتاژی مورد استقبال مشتریان قرار گرفت.
۸. مدیران خودرو/ چری تیگو ۵
چری تیگو 5 هم اقدامی دیگر از سوی مدیران خودرو بود که به دلیل ورود به موقع به بازار کشور، با استقبال گرمی مواجه شد و عملا رقبای چندانی پیش روی خود نداشت. این خودرو اولین کراساوور مدیران خودرو از خانواده لوکس تیگو (سری کراساوورهای لوکس چری) بود که در سال ۱۳۹۴ به بازار کشور رسید.
این خودرو در بدو ورود به دلیل داشتن طراحی بصری خوب و البته نداشتن رقبایی چندان جذاب و درخور، به خوبی در بازار ایران مورد استقبال قرار گرفت. تیگو ۵ یک ایراد اساسی داشت و آن هم ضعف شدید پیشرانه و گیربکس ضریب متغیر (CVT) آن بود که عملا با نام کلاس و هدفی که سری تیگو دنبال میکرد، تضاد بسیاری داشت.
مزیت بزرگ تیگو ۵ که در حقیقت از سقوط این خودرو در بازار کشور جلوگیری کرد، ارائه در فیس لیفتهای جدیدتر با تغییرات تزئیناتی، رفاهی و فنی پشت سر هم و صد البته ارائه در بازه قیمت رقابتی با شرایط فروش بسیار خوب مدیران خودرو بود. اما تنبلی و کندی این خودرو در شتابگیری و برخی مشکلات فنی آن برای مالکان درسرساز شد. در نتیجه مدیران خودرو نسخهای متفاوت با کد تریم TE به صورت تعداد محدود روانه بازار کرد که به پیشرانه ۱.۵ لیتری توربوشارژر مشترک با تیگو ۷ مجهز و گیربکس CVT آن مجهز بود. با وجود کاهش حجم پیشرانه از ۲.۰ لیتری به نمونه ۱.۵ لیتری، نسخه TE به کمک توربوشارژر عملکرد به مراتب بهتری دارد که انتظار میرود در آینده نزدیک از سوی مدیران خودرو در تیراژ بیشتری عرضه شود.
نویسنده: شهاب انیسی