بررسی مشخصات فنی سایپا اطلس برقی

۲۷ آبان ۱۴۰۳ بررسی مشخصات فنی سایپا اطلس برقی

شرکت سایپا پلتفرم ایکس ۲۰۰ را در کانون تلاش‌های خود برای توسعه محصولات جدید قرار داده است و ظاهرا قصد ندارد فعلا از آن دل بکند؛ به حدی که بعد از انجام فرایند فیس‌لیفت روی اتاق کوییک و تبدیل آن به خودرویی جدید با نام سایپا اطلس، حالا تصمیم گرفته است تا نمونه برقی اطلس را هم در فهرست تولیدات خود قرار دهد.

سایپا اطلس برقی نخستین بار در دومین نمایشگاه تحول صنعت خودرو به نمایش گذاشته شد که حکایت از آغاز روند حرکت سایپا به سمت خودروهای برقی دارد. البته چنین طرح‌هایی معمولا به کندی دنبال می‌شود و به‌ویژه خودروسازان بزرگ کشور در ارائه خودروهای جدید آن هم از نوع برقی خیلی سریع عمل نمی‌کنند. بنابراین احتمال ورود اطلس برقی به جاده‌های کشور چندان زیاد نیست و احتمالا این محصول نیز در انبارهای شرکت سایپا بایگانی خواهد شد؛ سرنوشتی که پیش از این ساینا برقی هم به آن دچار شده بود.

مزایا و معایب

+ آلایندگی کمتر از مدل بنزینی

+ هزینه نگهداری پایین‌تر از نسخه بنزینی

– مشخص نبودن زمان تولید انبوه

– نبود زیرساخت برای خودروهای برقی

مشخصات فنی

شرکت سایپا برای به حرکت درآوردن ماشین اطلس برقی از یک موتور الکتریکی به قدرت ۹۴ اسب بخار و بیشینه گشتاور ۲۵۰ نیوتن.متر استفاده کرده است.

برای تامین انرژی این موتور برقی لازم است تا سایپا اطلس از باتری لیتیومی به ظرفیت ۳۵ کیلووات ساعت بهره‌مند شود. این باتری با برق معمولی ظرف مدت زمان ۴ ساعت به‌طور کامل شارژ می‌شود، اما توسط شارژر سریع حدود ۴۰ دقیقه زمان نیاز است تا احتمالا کمی بیش از ۸۰ درصد تغذیه شود.

به کمک این باتری تحت شرایط نرمال و دمای نه‌چندان غیرعادی، اطلس EV احتمالا می‌تواند تا ۲۷۰ کیلومتر مسافت را با یک مرتبه شارژ بپیماید که برای یک خودرو الکتریکی کوچک اگرچه مسافت خیلی زیادی نیست، اما جهت مسافرت‌های کوتاه و انجام امور شهری کاملا قابل قبول و مناسب به نظر می‌رسد.

در بحث شتاب و میزان حداکثر سرعت نیز انتظار بالایی از این خودرو برقی اقتصادی نمی‌رود، طبق ادعای شرکت سایپا شتاب صفر تا صد اطلس EV حدود ۱۲ ثانیه است و بیشترین سرعت آن هم به ۱۳۰ کیلومتر بر ساعت می‌رسد. بنابراین علیرغم آنکه با یک خودرو برقی و گشتاور ۲۵۰ نیوتن.متری طرف هستیم که به‌صورت لحظه‌ای به چرخ‌های جلو منتقل می‌شود، اما باز هم شتاب صفر تا صد اطلس برقی چندان دلچسب نیست. شتاب نه‌چندان دلچسب این هاچبک برقی، احتمالا به دلیل وزن بالای باتری و تلف شدن انرژی جهت غلبه بر این وزن رخ داده است.

مشخصات کلی

نوع موتور یک موتور برقی
ظرفیت باتری برقی ۳۵ کیلووات ساعت
قدرت ۹۴ اسب بخار
گشتاور ۲۵۰ نیوتن متر
گیربکس تک سرعته
محور محرک دیفرانسیل جلو
شتاب ۱۲ ثانیه
سرعت ۱۳۰ کیلومتر بر ساعت
بُرد خودرو ۲۷۰ کیلومتر
استاندارد آلایندگی
فرمان برقی
نوع بدنه هاچبک کوچک
نوع رینگ آلومینیومی

ابعاد و ظرفیت ها

طول ۴۰۲۰ میلی‌متر
عرض ۱۶۸۵ میلی‌متر
ارتفاع ۱۵۳۷ میلی‌متر
فاصله محورها ۲۴۱۰ میلی‌متر
وزن خالص – کیلوگرم
تعداد سرنشین ۵ نفر
ظرفیت صندوق – لیتر
قطر رینگ ۱۴ اینچ

طراحی ظاهری

طراحی سایپا اطلس برقی 

اگر با روند طراحی خودروها در بازار ایران آشنا باشید، می‌دانید که خودروسازان بزرگ همچون سایپا در خلق محصولات جدید کمترین نوآوری را به خرج می‌دهند تا هزینه‌های تولیدشان چندان بالا نباشد. طبق انتظار سایپا اطلس برقی نیز نسبت به مدل بنزینی تفاوت ظاهری چندانی ندارد و صرفا جلوپنجره آن به سبک ماشین‌های برقی به حالت یکپارچه با تزیینات مشبک و پس‌زمینه آبی‌رنگ درآمده است.

برخی تزیینات به رنگ آبی فیروزه‌ای نیز روی سپرها دیده می‌شود تا نشانگر پاک بودن منبع انرژی این ماشین باشد. مابقی المان‌های به‌کاررفته روی بدنه اطلس برقی تفاوتی با مدل بنزینی ندارد و همان ظاهر نسبتا جدید اما ناهماهنگ و الگوبرداری‌شده از روی برخی خودروهای خارجی در اینجا نیز کماکان دیده می‌شود.

این سبک طراحی اگرچه برای بازار ایران و در حد یک ماشین اقتصادی، قابل قبول به نظر می‌رسد اما در مقایسه با هاچبک‌های روز دنیا چندان جذابیت و نوآوری در آن به چشم نمی‌خورد و نمی‌تواند رقیب جذابی برای هاچبک‌های وارداتی، به‌ویژه مدل‌های جدید باشد.

طراحی داخلی

کابین سایپا اطلس برقی 

نمای داخلی اطلس برقی سایپا همچون طرح بیرونی آن از تحولات آنچنانی به دور مانده است و همان داشبورد و رودری‌های مدل بنزینی در اینجا نیز جا خوش کرده‌اند. با این وجود پنل تعویض دنده کاملا عوض شده و جای خود را به دکمه‌های انتخاب حالت انتقال قدرت داده است که با فشردن این دکمه‌ها می‌توان خودرو را در حالت درایو، خلاص و دنده عقب قرار داد. دکمه‌های مرتبط با حالات رانندگی نیز در این بخش دیده می‌شوند.

این نوع طراحی پنل تعویض دنده چندان زیبا نیست و دکمه‌های زمخت آن نیز کاملا توی ذوق می‌زند. بهتر بود که به جای این مورد، از یک پنل لمسی با طراحی جدید و مدرن‌تر استفاده می‌شد تا کاربران نسبت به آن حس بهتری داشته باشند.

تزیینات آبی فیروزه‌ای در اینجا هم به چشم می‌خورند تا نشانگر برقی بودن این نمونه از اطلس باشند. پنل پشت فرمان تغییر کرده و به حالت تمام دیجیتال درآمده است که می‌تواند یک نکته مثبت برای این خودروی ایرانی باشد. سایر قسمت‌ها از جمله کیفیت متریال و پلاستیک‌های خشک موجود در کابین اطلس چندان تغییری نکرده است و از این جهت پیشرفتی چشمگیر درون اتاق این محصول برقی سایپا مشاهده نمی‌شود.

در بحث میزان فضای داخلی نیز باید گفت که اصولا اتاق خودروهای پلتفرم ایکس ۲۰۰ سایپا نسبت به محصولات هم‌رده نظیر پژو ۲۰۶، دارای ردیف عقب بزرگ‌تر هستند و از این جهت گزینه بهتری برای خانواده‌ها به شمار می‌روند؛ به نحوی که دو تا سه نفر با قد متعارف می‌توانند در صندلی‌های ردیف دوم سایپا اطلس EV با کمترین محدودیت حضور پیدا کنند.

صندوق عقب نیز اگرچه خیلی بزرگ نیست، اما می‌تواند حدود ۳ چمدان مسافرتی تقریبا بزرگ را در خود جا بدهد که برای یک خودرو کوچک هاچبک در این ابعاد، ظرفیت نسبتا قابل قبولی است.

آپشن ها و امکانات

سایپا اطلس برقی امکانات تقریبا رضایت‌بخش و تا حدودی مدرن در فهرست آپشن‌های خود جا داده است که از جمله می‌توان به بهره‌مندی از رادار هشدار نقطه کور، گرمکن صندلی راننده و تنظیم برقی پشتی آن اشاره کرد. دیگر امکانات این خودرو تفاوت چندانی با نمونه بنزینی ندارد و به‌طور کلی شامل موارد زیر می‌شود:

سنسور نور و باران، استارت دکمه‌ای، آینه تاشونده برقی، کروز کنترل به همراه محدودکننده سرعت، پشتی صندلی راننده با تنظیم برقی، گرمکن صندلی راننده، تهویه دیجیتال، سیستم تشخیص نقطه کور، سامانه کنترل پایداری، سیستم کنترل شروع حرکت در سربالایی، نمایشگر مالتی مدیا لمسی، نمایشگر دیجیتال پشت فرمان، سنسور پارک عقب، دوربین دید عقب و …

کروز کنترل دارد
کروز کنترل هوشمند ندارد
کنترل ایستایی در سربالایی دارد
کنترل سرعت در سرازیری ندارد
کنترل کشش دارد
کنترل پایداری دارد
اتو پارک ندارد
سنسور جلو ندارد
سنسور عقب دارد
رادار نقطه کور دارد
رادار تغییر لاین ندارد
رادار تصادف جلو ندارد
رادار تصادف عقب ندارد
ترمز ضدقفل دارد
توزیع نیروی ترمز دارد
ترمز کمکی دارد
ترمز اضطراری ندارد
ترمز پارک برقی دارد
پدال شیفتر ندارد
اتولایت دارد
چراغ روز دارد
دکمه‌های کنترلی فرمان دارد
گرم کن فرمان ندارد
نمایشگر اطلاعات و سرگرمی دارد
ناوبری دارد
نمایشگر هدآپ ندارد
دوربین عقب دارد
دوربین ۳۶۰ درجه ندارد
کیسه هوا دارد
ورود بدون کلید ندارد
استارت بدون کلید دارد
تهویه اتوماتیک خودروی برقی ندارد
صندلی برقی راننده دارد
صندلی برقی سرنشین جلو ندارد
گرمکن صندلی جلو دارد (راننده)
سردکن صندلی جلو ندارد
ماساژور صندلی جلو ندارد
آینه بغل برقی دارد
گرم‌کن آینه بغل دارد
پانوراما ندارد
سانروف دارد

قیمت سایپا اطلس برقی در بازار

نمای عقب سایپا اطلس برقی 

تا هنگام نوشتن این مطلب اطلاعات دقیقی در مورد زمان عرضه یا قیمت اطلس برقی در بازار ایران از سوی سایپا منتشر نشده است، اما به نظر می‌رسد که این خودرو حداقل ۳۰ درصد نسبت به مدل بنزینی خود گران‌تر باشد؛ چراکه فناوری خودروهای برقی به ویژه باتری‌های آنها تقریبا گران قیمت است و در نتیجه یک ماشین برقی نسبت به خودروی بنزینی مشابه، افزایش قیمت قابل توجهی را تجربه می‌کند.

فروش فوری خودرو

نویسنده: حسین باباپور / عکاس: میلاد قزللو