آزادسازی قیمت خودرو دردی را دوا می‌کند؟

۱۰ خرداد ۱۴۰۰ آزادسازی قیمت خودرو دردی را دوا می‌کند؟

قیمت خودرو در ایران، همپای نرخ ارز بالا و پایین می‌شود و چندی است این نوسانات،  قیمت خودروها را به حد غیر قابل انتظاری رسانده است. این روند در حالی وجود دارد که همه نهادهای نظارتی، از مجلس گرفته تا شورای رقابت، به دنبال راهی برای رام کردن بازار سرکش خودرو می‌گردند.

بازار خودرو در ماه‌های اخیر شاهد تخته گاز پراید بالای ۱۰۰ میلیون تومان بوده است. خودرویی که در سال‌های اولیه تولید با قیمت زیر ۱۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شد.

با شروع تحریم‌ها و افزایش نرخ دلار اما بازار خودرو ضربه بزرگی خورد و به اصطلاح دچار شوک قیمتی شد.

از سوی دیگر ممنوعیت واردات خودرو نه تنها کمکی به بازار آشفته خودرو نکرد بلکه دردی بر دردهای این بازار پرحرف و حدیث بود.

از طرفی این صنعت با چالش‌های مدیریتی در وزارت صمت هم دست و پنجه نرم می‌کنند. وزارتی که مهمان دو وزیر در این دوره از دولت روحانی بود.

هر وزیری که سکان هدایت وزارت صمت را به دست گرفت به دنبال حل مشکلات بازار خودرو بود. راهکارهایی هم اراپه شد که روی کاغذ ماند و مجالی برای تحقق پیدا نکرد.

حالا وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت حل مسئله قیمت‌گذاری خودرو را در اولویت قرار داده است.

 آزادسازی فراموش شد!

با وجود صحبت‌هایی که سال گذشته در خصوص احتمال آزادسازی قیمت خودرو و الزام آن مطرح شد، به نظر می‌رسد که امسال هم چنین اتفاقی نیافتد.

شورای رقابت، افزایش فصلی قیمت خودرو را ابلاغ کرده است و کماکان بر شیوه قیمت‌گذاری بر مدار سابق عمل می‌کند. البته این نکته هم وجود دارد که آزادسازی قیمت خودرو نیازمند فراهم شدن زیرساخت‌های است.رحذف دلالان بازار خودرو

سه سال از مصوبه آزادسازی قیمت خودرو در دولت روحانی می‌گذرد و حالا توپ در زمین وزارت صمت افتاده است.  براساس این مصوبه، خودروسازان می‌توانند محصولات خود را ۵ درصد زیر قیمت بازار به فروش برسانند. تقاضای بسیار بالایی برای خرید خودرو به واسطه رانت فاصله قیمتی خودرو از درب کارخانه تا بازار وجود دارد.  وزیر جدید صمت نیز  قصد دارد با اجرای « طرح واقعی کردن تقاضا و عدالت در توزیع خودرو»، تقاضای کاذب در بازار را محدود کند.

آمارها نشان می‌دهد تقاضای واقعی خودرو نزدیک به ۸۰۰ هزار دستگاه است. این در حالی است که در هر فروش فوق العاده، بیش از۳ میلیون نفر برای خرید خودرو ثبت نام می‌کنند.

تعادل قیمت خودرو در بازار

تک نرخی کردن قیمت خودرو در بازار از یک سو می‌تواند دست دلالان و واسطه‌گران را کوتاه کند و از طرفی دیگر، موحب شود که خودرو به دست مصرف کنندگان واقعی برسد. تک نرخی کردن قیمت خودرو بسیاری از رانت‌های موجود در داد و ستد خودرو را حذف می‌کند اما این کار بدون حذف قیمت‌های دستوری و تعیین قیمت خودرو در حاشیه بازار ممکن نخواهد بود.

از دیگر سو، آزادسازی قیمت خودرو با توجه به وضعیت کنونی بازار، با انتقادهای بسیار زیادی مواجه شده است.  چرا که قیمت خودرو از درب کارخانه تا بازار، فاصله زیادی دارد.  واقعی سازی قیمت خودرو با در نظر گرفتن هزینه‌های تولید صورت می‌گیرد. گرچه با آزادسازی قیمت خودرو دست واسطه‌گران و دلالان کوتاه می‌شود اما باید دید با اجرای آن قیمت خودروها کاهش میابد و به قیمت واقعی نزدیک می‌شود!

آزادسازی قیمت خودرو؛ ۲ هفته آینده

رییس شورای رقابت از احتمال خروج ۲۰ خودرو داخلی از جمله شاهین، دناپلاس توربو شارژ، رانا، کوئیک، ساینا، پژو ۲۰۷پانوراما، چانگان، هایما، آریا، کی ۱۳۲ و برخی دیگر از خودروها از شمول قیمت‌گذاری شورای رقابت خبر داد. رضا شیوا، با اشاره به آزادسازی قیمت برخی از خودروها گفته است: « وزیر صنعت، معدن و تجارت،  به دنبال ایجاد فضای رقابتی است و به همین دلیل درخواست داده تا قیمت برخی خودروهای هم کلاس آزاد شود.»

او بر این نکته تاکید کرده است که شورای رقابت وظیفه دارد برای محصولاتی که بازار انحصاری دارند قیمت تعیین کند و در صورتی که رقیبی برای محصول وجود نداشته باشد مشمول این ضوابط نمی‌شود. کرمان موتور، گروه بهمن ، مدیران‌خودرو و چانگان خودروهایی هم کلاس با محصولات ایران خودرو و سایپا تولید می‌کنند. به همین دلیل وزیر صمت دستور داده تا محصولات هم کلاس از دایره ضوابط  شورای رقابت خارج شود.

سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران پیشنهاد داده قیمت‌گذاری ۱۰ خودرو دناپلاس توربو شارژ، هایما، رانا، کوئیک، شاهین، ساینا، پژو ۲۰۷ پانوراما، چانگان، آریا، کی ۱۳۲ و برخی دیگر از خودروها آزاد شود. براساس گفته‌های رییس شورای رقابت، به نظر می‌رسد که احتمال آزادسازی قیمت خودروهای نامبرده بالا باشد که نتیجه نهایی تا ۲ هفته دیگر اعلام می‌شود.

جمع‌بندی

کنترل قیمت‌ها در بازار خودرو ایران کار آسانی نیست. باید گفت مشکلات در صنعت و بازار خودرو ایران یک شبه به وجود نیامده است و برای حل و فصل شدن به برنامه‌ریزی بلند مدت نیاز دارد.

 

فروش فوری خودرو

نویسنده: شقایق صفی خانی

آزادسازی قیمت خودرو بدون برنامه ریزی، چالش جدید بازار خودرو

۲۹ آذر ۱۳۹۹ آزادسازی قیمت خودرو بدون برنامه ریزی، چالش جدید بازار خودرو

یک کارشناس خودرو در گفت و گو با خودرو ۴۵ گفت: آزادسازی قیمت خودرو زمانی موفقیت آمیز است که مسئولین برنامه و شجاعت اجرای آن را داشته باشند.

وزیر صنعت، معدن و تجارت قصد دارد با آزادسازی قیمت خودرو، پایه‌های نرخ گذاری دستوری را بنا بگذارد اما به نظر می‌رسد این طرح برنامه ریزی دقیقی ندارد و جزئیاتی از آن ارائه نشده است و دقیقا مشخص نیست این طرح به چه صورت و چه زمانی اجرایی می‌شود از سوی دیگر رییس شورای رقابت اعلام کرد که وزیر صمت از شورای رقابت خواسته تا قیمت گذاری خودروهای پر تیراژ آزاد شود و باید دید به دنبال این درخواست بازار خودرو به چه سمتی می‌رود.

امیر حسن کاکایی، عضو هیات علمی گروه مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت درباره آزادسازی قیمت خودرو به خودرو ۴۵ گفت: از دو سال و نیم پیش درباره آزادسازی قیمت خودرو صحبت می‌شود اما همیشه به تعویق می‌افتد و نکته کلیدی آن جزئیات اجرا است؛ بنابراین بدون جزئیات نمی‌توان به طور دقیق درباره تبعات آن صحبت کرد.

کاکایی افزود: برای مثال اگر آزادسازی انجام شود و اختلاف معنی داری ایجاد کنند باز هم بازار دلالی حذف نمی‌شود. در شرایط خوب اگر آزادسازی قیمت خودرو انجام شود و خودروسازان تولید به طور معنی دار بالا ببرند در کمتر از سه ماه هم بساط دلال بازی حذف می‌شود و هم قیمت خودرو کاهش میابد.

وی تاکید کرد: به فرض اگر این اتفاق بیافتد یک دلال دیگر سود ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی ندارد و از بازار خودرو خارج می‌شود و مصرف کننده واقعی در بازار می‌ماند که مصرف کننده واقعی هم توان خرید ندارد و به دنبال آن تقاضا برای خودرو پایین می‌آید و حباب قیمت خودرو می‌شکند و به تدریج قیمت خودرو به قیمت واقعی نزدیک می‌شود.

این کارشناس خودرو تصریح کرد: از سویی دیگر خودروسازان قیمت را از یک حدی به بالاتر نمی‌توانند ببرند چون قیمت تمام شده بالا است؛ بازار به رکود می‌رسد و در نهایت عکس العمل بازار برعکس می‌شود.

کاکایی با بیان اینکه مشکل از اینجا شروع می‌شود که هیچ کدام از این فرضیات در عمل اتفاق نمی‌افتد، گفت: در بهمن ۹۷ پس از گفت‌و‌گوهای سنگین در دولت، قرار بود قیمت پنج درصد حاشیه بازار ارائه شود که تاخیر رخ داد و این قیمت در هفتم بهمن ۹۷ تعیین و در انتهای بهمن ماه اعلام شد و چون نزدیک سال جدید بود و با بالا بودن تورم و نرخ ارز، زمانی که قیمت اعلام شد؛ قیمت اعلام شده ۱۰ درصد در حاشیه بازار بود.

وی تاکید کرد: اگر امروز که قیمت دلار ثبات دارد این برنامه اجرا شود پیش بینی‌ها درست از آب در می‌آید اما اگر باز هم تاخیر رخ دهد همه چیز تغییر می‌کند چراکه هم قیمت دلار و هم تورم بالا می‌رود و همه انتظار افزایش قیمت دارند.

کاکایی با اشاره به اینکه به ازای آزادسازی خودروسازان باید تولید را افزایش دهند تصریح کرد: اگر هیچ برنامه‌ای برای افزایش تولید دیده نمی‌شود و برنامه ریزی وجود نداشته باشد؛ آزادسازی قیمت خودرو با در حال حاضر ما در یک جنگ اقتصادی قرار داریم و صنعت خودرو نیز با چالش‌های جدی روبه‌رو است و بازار خودرو نیز در عدم توازن تاریخی قرار دارد.

او ادامه داد: در طول ۴۰ سال اخیر عدم توازن در بازار خودرو به جز در زمان جنگ وجود نداشت. موقعی که توان تولید نداشتیم اما اکنون توان تولید داریم. حال که تقاضا برای خودرو رو به افزایش است و عدم توازن نیز وجود دارد. این عدم توازن جز با برنامه منسجم و محکم برطرف نمی‌شود. از این رو کوچکترین تلنگر می‌تواند عدم تعادل در بازار را به سمتی ببرد که قیمت‌ها سر به جهنم بگذارند.

کاکایی در پایان گفت: حدود مهر و آبان ماه امسال  همزمانی رشد قیمت دلار تا مرز ۳۰ هزار تومان، کاهش آن با برنامه ریزی دولت به مرز 25 هزار تومان و همچنین همزمانی آن با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بازار ارز و خودرو را بلا تکلیف کرد.

وضعیت اقتصاد در ایران بسیار شکننده است. افزایش کیفیت، تولید و آرامش در بازار خودرو نیاز به یک اراده در سطح نظام و مسئولین دارد و برنامه منسجم دارد. کاهش قیمت خودرو و آزادسازی آن وابستگی بسیار زیادی به برنامه ریزی و شجاعت مسئولین دارد؛ با ترس و لرز و بدون برنامه ریزی بخواهند قیمت را آزاد کنند یک تنش جدی در بازار اتفاق خواهد افتاد.

 

خبرنگار: شقایق صفی خانی