قیمت خودرو در ایران، همپای نرخ ارز بالا و پایین میشود و چندی است این نوسانات، قیمت خودروها را به حد غیر قابل انتظاری رسانده است. این روند در حالی وجود دارد که همه نهادهای نظارتی، از مجلس گرفته تا شورای رقابت، به دنبال راهی برای رام کردن بازار سرکش خودرو میگردند.
بازار خودرو در ماههای اخیر شاهد تخته گاز پراید بالای ۱۰۰ میلیون تومان بوده است. خودرویی که در سالهای اولیه تولید با قیمت زیر ۱۰ میلیون تومان خرید و فروش میشد.
با شروع تحریمها و افزایش نرخ دلار اما بازار خودرو ضربه بزرگی خورد و به اصطلاح دچار شوک قیمتی شد.
از سوی دیگر ممنوعیت واردات خودرو نه تنها کمکی به بازار آشفته خودرو نکرد بلکه دردی بر دردهای این بازار پرحرف و حدیث بود.
از طرفی این صنعت با چالشهای مدیریتی در وزارت صمت هم دست و پنجه نرم میکنند. وزارتی که مهمان دو وزیر در این دوره از دولت روحانی بود.
هر وزیری که سکان هدایت وزارت صمت را به دست گرفت به دنبال حل مشکلات بازار خودرو بود. راهکارهایی هم اراپه شد که روی کاغذ ماند و مجالی برای تحقق پیدا نکرد.
حالا وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت حل مسئله قیمتگذاری خودرو را در اولویت قرار داده است.
آزادسازی فراموش شد!
با وجود صحبتهایی که سال گذشته در خصوص احتمال آزادسازی قیمت خودرو و الزام آن مطرح شد، به نظر میرسد که امسال هم چنین اتفاقی نیافتد.
شورای رقابت، افزایش فصلی قیمت خودرو را ابلاغ کرده است و کماکان بر شیوه قیمتگذاری بر مدار سابق عمل میکند. البته این نکته هم وجود دارد که آزادسازی قیمت خودرو نیازمند فراهم شدن زیرساختهای است.رحذف دلالان بازار خودرو
سه سال از مصوبه آزادسازی قیمت خودرو در دولت روحانی میگذرد و حالا توپ در زمین وزارت صمت افتاده است. براساس این مصوبه، خودروسازان میتوانند محصولات خود را ۵ درصد زیر قیمت بازار به فروش برسانند. تقاضای بسیار بالایی برای خرید خودرو به واسطه رانت فاصله قیمتی خودرو از درب کارخانه تا بازار وجود دارد. وزیر جدید صمت نیز قصد دارد با اجرای « طرح واقعی کردن تقاضا و عدالت در توزیع خودرو»، تقاضای کاذب در بازار را محدود کند.
آمارها نشان میدهد تقاضای واقعی خودرو نزدیک به ۸۰۰ هزار دستگاه است. این در حالی است که در هر فروش فوق العاده، بیش از۳ میلیون نفر برای خرید خودرو ثبت نام میکنند.
تعادل قیمت خودرو در بازار
تک نرخی کردن قیمت خودرو در بازار از یک سو میتواند دست دلالان و واسطهگران را کوتاه کند و از طرفی دیگر، موحب شود که خودرو به دست مصرف کنندگان واقعی برسد. تک نرخی کردن قیمت خودرو بسیاری از رانتهای موجود در داد و ستد خودرو را حذف میکند اما این کار بدون حذف قیمتهای دستوری و تعیین قیمت خودرو در حاشیه بازار ممکن نخواهد بود.
از دیگر سو، آزادسازی قیمت خودرو با توجه به وضعیت کنونی بازار، با انتقادهای بسیار زیادی مواجه شده است. چرا که قیمت خودرو از درب کارخانه تا بازار، فاصله زیادی دارد. واقعی سازی قیمت خودرو با در نظر گرفتن هزینههای تولید صورت میگیرد. گرچه با آزادسازی قیمت خودرو دست واسطهگران و دلالان کوتاه میشود اما باید دید با اجرای آن قیمت خودروها کاهش میابد و به قیمت واقعی نزدیک میشود!
آزادسازی قیمت خودرو؛ ۲ هفته آینده
رییس شورای رقابت از احتمال خروج ۲۰ خودرو داخلی از جمله شاهین، دناپلاس توربو شارژ، رانا، کوئیک، ساینا، پژو ۲۰۷پانوراما، چانگان، هایما، آریا، کی ۱۳۲ و برخی دیگر از خودروها از شمول قیمتگذاری شورای رقابت خبر داد. رضا شیوا، با اشاره به آزادسازی قیمت برخی از خودروها گفته است: « وزیر صنعت، معدن و تجارت، به دنبال ایجاد فضای رقابتی است و به همین دلیل درخواست داده تا قیمت برخی خودروهای هم کلاس آزاد شود.»
او بر این نکته تاکید کرده است که شورای رقابت وظیفه دارد برای محصولاتی که بازار انحصاری دارند قیمت تعیین کند و در صورتی که رقیبی برای محصول وجود نداشته باشد مشمول این ضوابط نمیشود. کرمان موتور، گروه بهمن ، مدیرانخودرو و چانگان خودروهایی هم کلاس با محصولات ایران خودرو و سایپا تولید میکنند. به همین دلیل وزیر صمت دستور داده تا محصولات هم کلاس از دایره ضوابط شورای رقابت خارج شود.
سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران پیشنهاد داده قیمتگذاری ۱۰ خودرو دناپلاس توربو شارژ، هایما، رانا، کوئیک، شاهین، ساینا، پژو ۲۰۷ پانوراما، چانگان، آریا، کی ۱۳۲ و برخی دیگر از خودروها آزاد شود. براساس گفتههای رییس شورای رقابت، به نظر میرسد که احتمال آزادسازی قیمت خودروهای نامبرده بالا باشد که نتیجه نهایی تا ۲ هفته دیگر اعلام میشود.
جمعبندی
کنترل قیمتها در بازار خودرو ایران کار آسانی نیست. باید گفت مشکلات در صنعت و بازار خودرو ایران یک شبه به وجود نیامده است و برای حل و فصل شدن به برنامهریزی بلند مدت نیاز دارد.
نویسنده: شقایق صفی خانی
کسانی که ۹ ماه انتظار تحویل خودرو رو کشیدن و حالا چیزی به تحویل باقی نمانده باید از طرح آزادسازی کنار گذاشته شوند ۹ ماه پولشون دست خودروساز بوده اگه هر چیزی غیر از خودرو خریده بودن پولشون تا حالا چند برابر شده بود اما حالا که می خوان خودرو رو تحویل بگیرن بی انصافی هست بعد از این همه انتظار به قیمت بازار پول بدن
با سلام
از اینکه نظرات خود را با مخاطبان خودرو۴۵ به اشتراک گذاشتید، سپاسگزاریم.
این طرح اگر هم بخواهد اجرایی شود نباید شامل حال بیچاره هایی شود که یکسال است خودرو ثبت نام کرده ومتحمل ضرر های هنگفت در قیمت گذاری خودر طی این مدت شده اند.ان زمان که ما ثبت نام کردیم صحبتی از برنامه ها نبوده
منی که مصرف کننده ام و نیاز دارم ب ماشین بخاطر ایکنه پول اضافه به دلال ها ندم کارخونه ثبت نام کردم و یک ساله پولم خوابیده و دوبار شامل افزایش قیمت شد. حالا ک وقتش رسیده اقایون سایپا بازم فاکتور نمیکنن و تحویل نمیدن ک دوباره افزایش بخوره.
والا بخدا این عدالت نیست همش ضرر هاشو ما قشر پایین داریم میدیم
آزاد سازی حذف قاچاق ،ریجستری و افزایش کیفیت و حمایت از کالا و تولید کننده داخلی و امثالهم روش دولت و حکومت برای افزایش سود خودشون و ضرر مردم هست .نمونه اش آزادسازی قیمت نان که می گفتند کیفیت نان بالا میره .
یک ساله منتظرم ماشینو بدن.قیمتو از ۹۰ تومن کردن ۱۵۰.من میتونستم یک سال پیش تو بازار آزاد با همین قیمت بخرم.یک سال هم نباید بی ماشین میموندم.حالا میخان قیمتو با بازار آزاد یکی کنن. آخه چقدر دیگه.بستمونه
باید قیمت بازار رو بیارن پائین وبە قیمت فعلی کارخانە نزدیک کنند نە اینکە خودشان جای دلال رو بگیرند و بە قیمت دلالا بە مردم بفروشند
فکر کنم دارند بلای بورس را اینجا هم سرمردم میارند
شورای رفاقت بجز اصول قیمت گذاری خودرو اجازه همچین طرحی رو ندارن
اینا اینقدر رشوه گرفتن که تو کار وزارت صمت هم دخالت میکنند..کسی هم نیست اینو از شورای رفاقت برداره
سایپا مارا به اسم برنده شدن در قرعه کشی پیش فروش یکساله پول ملت را گرفته و به دام خود انداختن و حالا هر ۳ماه ۳۰درصد یا۴۰درصد افزایش میدن قیمت کوییک را با قیمت ماشینها ی ایران خودرو مقایسه کنید بخدا انصاف نیست اه ناله امسال من دامان شمارا خواهدگرفت پارس TU5 توبازار۳۰۰ولی کارخانه ۱۲۶میلیون کوییک۱۳۰کارخانه ۱۲۲بازارمیدن سایپا قیمت کوییک منطقی نیست آقای ریسی خواهشمندم رسیدگی کنید بخدا انصاف نیست درموقع ثبت نام ۶۱میلیون۴۰۰هزاربود که ما نتوانستیم بخریم که رو به قرعه کشی پیش فروش یکساله روآوردیم که حالا با این افزایشهای بی رویه ۱۳۰میلیون کردن ما بقیه پول را از کجا بیاریم اگه انصراف بدیم سود هم نمیدن تازه ۳۵میلیون پول ماهم که پول پیش برای کوییک دادیم از ارزش هر روز افتاده و مدام درحال افتادن هست اگر قبل از واریز وجه اولیه قیمت کارخانه کوییک به ما می گفتن که هر۳ماه افزایش خواهند کرد ما هیچ وقت ثبت نام نمی کردیم آقای رئیسی تورا به خون پاک امام حسین قسم تورا قسم به روح و خون پاک شهیدان تورو به روح سردار سلیمانی سردار دلها که همیشه غم خوار مردم مظلوم بود و میدانیم حالا که ما ناراحت شدیم روح او هم ناراحت هست به مشکل ما رسیدگی کنید چون شما هم راه این شهید را ادامه میدهد برسان سایپا مارا با همکاری شورای رقابت که در اصل شورای رفاقت هست به ما ظلم کردن
دلتون خوشه ها
آزاد سازی باید وقتی باشه که خودرو در کشور انحصاری نباشه و واردات آزاد
چه رقابتی وجود داره که قیمت قراره آزاد بشه؟
در فضایی که رقابتی نیست رقابتی شدن قیمت چه معنی ای داره؟
برای مردم عادی برنامه ریزی برای آینده اصلا معنایی نداره! باقرعه کشی و منت پول گرفتن، یکسال بی سود خوابوندن حالا می گن آزاد سازی قیمت می کنیم
این وسط مصرف کننده دیده شده آیا؟ تکلیف پولایی که یکسال در خودروساز خوابیده چیه؟
تند و تند قرعی کشی گذاشتن سر مردمو کلاه گذاشتن پولای مردمو جمع کردن حالا می گن آزاده قیمتا هر چی خواستیم تو این داستان این رقابته کجا نهفته ست؟
آقا چه وضعشه من حواله رانا پلاس دارم اول ۱۲۰ بود حالا کردن ۱۸۰ بعد آزادسازی خدا لعنتتون کنه لعنتا یه سال پولم مونده هی قیمت و بردین بالا حالا باید آزاد بخرم خدا لعنتتون کنه لعنت
قیمت ازاد در بازار ازاد معنی داره و نه بازار انحصاری. باید واردات خودرو همچون گذشته ازاد شود تا عرضه تنظیم شود. در بازار انحصاری فروشنده با کنترل عرضه به مصرف کننده ضرر میزنه.
به نظر فرد بنده که مصرف کننده واقعی هستم و۴ساله که میخوام خودرو بخرم نتونستم آزاد سازی کار درستی نیست و نباید عملی بشه چون من که با قیمت کارخانه ای نتونستم خودرو بخرم پس با قیمت بازار به هیچ عنوان نمیتونم بخرم پس در نتیجه قیمت ها بالا میرن نباید این طرح آزاد سازی عملی بشه
سلام
خداوکیلی این چه مملکتی است که ما توش گرفتار شدیم دوسال پیش یه خودرو ثبت نام کردیم تاحالا ۴ بار افزایش قیمت خورده حالا اگه بخوان قیمت هارو آزاد کنند که دیگه نباید شامل حواله دارها بشه
اون موقع که ثبت نام کردم قیمتش ۸۰تومان بوده که تو بازار آزاد ۱۲۰میلیون می دادند حالا قیمت کارخانه شده ۱۷۰ واقعا این انصاف نیست
من دوسال پیش پارس ثبتنام کردم طرح مشارکتی ۴۳میلیون دادم الان جنایت نیست به قیمت بازار ازاد باهام حسابش کنن ؟؟ اونموقع هرچیزی دیگه میخریدم الان ۴برابر شده بود این اتفاق بیفته شخص من اعتمادمو تا اخر عمرم از این مملکت ازدست میدم
من نظرات رو خوندم موندم واقعا…من پیش فروش تارا اتوماتیک برنده شدم ک نصفشو الان بدم باقی هم سال آینده موقع تحویل…یعنی با این نظرات ک خوندم نکنم اینکاررو و بیخیال بشم؟